PREMIERSHIP PREVIEW - 24. KOLO (SOBOTA)

19.01.2007, 20:26
Previews
Víkendové zápasy anglické Premier League olemují dva velké šlágry. 24. kolo odstartuje duel Liverpoolu s Chelsea a tečku za ním udělají v neděli odpoledne Arsenal a Manchester United. Domácí týmy v těchto zápasech budou mít zřejmě poslední šanci na návrat do boje o mistrovský titul...

Liverpool - Chelsea (sobota 13:45)
24. kolo anglické nejvyšší soutěže otevře jeden ze dvou velkých šlágrů. Liverpool v něm přivítá Chelsea a bude se snažit odčinit podzimní porážku 0:1. "Potřebovali jsme ukázat charakter a proměnit naše šance, což se nám povedlo. Když dáme rychlý gól, jsme schopní kontrolovat zápas," radoval se manažer Rafael Benitez po výhře 3:0 ve Watfordu. Klub z Anfield Road se letos může pyšnit nejčastěji udrženými čistými konty, ve 23 zápasech se mu to podařilo již 13x. V utkání proti Chelsea budou chybět Luis Garcia, Harry Kewell a Mohamed Sissoko, naopak fit už je Mark Gonzalez.

Stamford Bridge se stále šíří fámy o možném letním odchodu manažera Joseho Mourinha. "Pro mě je důležité vědět, že mě tu klub chce a podporuje. Pokud je tato důvěra opravdová, potom nebude problém zůstat zde až do konce mé smlouvy," odmítá portugalský kouč ony spekulace. Do brány by se po několikaměsíční přestávce měl konečně postavit Petr Čech, jemuž bude hlavu chránit speciální helma. Hrát naopak stále nemůže John Terry, jemuž společnost na marodce dělají Khalid Boulahrouz a Joe Cole. Chelsea na přelomu roku sice klopýtala, přesto naposledy prohrála v listopadu na půdě Tottenhamu.

Fulham - Tottenham (sobota 16:00)
Na Craven Cottage bude k vidění londýnské derby. Fulham má v posledních dnech patent na góly vstřelené v nastaveném čase. Před týdnem tak získal bod v duelu proti West Hamu, ve středu zase v poslední možné chvíli rozhodl o postupu do čtvrtého kola FA Cupu přes Leicester. "Máme báječného týmového ducha, vždy hrajeme až do samého konce a vyplácí se nám to," pochvaluje si kapitán Michael Brown. Manažer Chris Coleman má zpět v týmu obránce Iana Pearce a Zata Knighta, naopak nemůže počítat s Waynem Routledgem, Jimmy Bulardem, Anttim Niemim a hrát ještě nebude ani Clint Dempsey.

Tottenham by rád ukončil sérii Fulhamu, který v předchozích pěti derby zápasech ani jednou neprohrál, na druhou stranu ale ani jednou nevyhrál. "Kohouti" by rádi ukončili i svou černou sérii, když na výhru čekají již tři zápasy. Manažer Martin Jol má problémy se sestavou, stále mu chybí dirigent obrany Ladley King, klíčový záložník Jermaine Jenas teprve začal s tréninkem a stoprocentní není ani stav Mida a Paula Stalteriho.

Aston Villa - Watford (sobota 16:00)
Aston Villa má nakročeno ke smutnému klubovému rekordu. Po vynikajícím startu do sezóny nevyhrála již dvanáct soutěžních zápasů v řadě, a pokud by neporazila ani poslední Watford, vyrovnala by rekord klubu. "Tohle je pro nás velký zápas, zápas, ve kterém musíme udělat všechno pro to, abychom získali tři body. Tohle je moje nejdelší série bez výhry a my ji prostě musíme ukončit," burcuje své svěřence Martin O'Neill. Tomu budou chybět zranění Chris Sutton, Martin Laursen, Mark Delaney a Craig Gardner. Otazník visí nad startem Styliana Petrova, možná poslední zápas za Villans čeká Milana Baroše.

Ještě hůře než birminghamský klub je na tom Watford, který z posledních 21 zápasů vyhrál jenom jednou a neomylně směřuje do sestupové propasti. "Ať si lidé říkají, co chtějí, máme jedenáct fotbalistů a ti v každém zápase odevzdávají maximum," odmítá manažer Adrian Boothroyd slova ohledně smíření hráčů se sestupem. Do zápasu ve Villa Parku nezasáhnou James Chambers, Marlon King a Clarke Carlisle. Nejistý je start stopera Dannyho Shittua a také útočníka Ashleyho Younga, který má údajně namířeno právě do Aston Villy.

Newcastle - West Ham (sobota 16:00)
V hodně složité situaci se ocitl Newcastle, který potřebuje odčinit pohárový debakl 1:5 od Birminghamu. "Omlouvám se za to představení. To je to poslední, co mohu udělat pro naše skvělé fanoušky. I když pro tohle neexistují výmluvy. Máme sice rozsáhlou marodku, ale klub jako je Newcastle se s tím musí vyrovnat a takovéhle zápasy vyhrávat," nevymlouval se manažer Glenn Roader na řadu absencí. Newcastle má stále na marodce Celestina Babayara, Charlese N'Zogbiu, Tituse Brambla, Damiana Duffa, Craiga Moora, Oliviera Bernarda, Sholu Ameobiho a Michaela Owena. Po zranění už je naopak fit Stephen Carr a karetní trest si již odseděl Scott Parker.

West Ham přicestuje do St. James' Parku bez Antona Ferdinanda, Leeho Bowyera, Johna Collinse a Deana Ashtona, zato v kádru již bude čerstvá posila z Tottenhamu Calum Davenport. "Předseda podporuje všechno, co se snažíme udělat. Lidé dělají správné věci a neexistuje nikdo, kdo by myslel na sestup. Nejsem pod tlakem, všechno je to o posilování," pochvaluje si atmosféru v týmu manažer Alan Curbishley. Proti jeho týmu bude v sobotu hrát statistika - WHU letos venku ještě nevyhrál.

Portsmouth - Charlton (sobota 16:00)
Relativně snadný úkol čeká v sobotu Pompey, na jejichž hřiště přicestuje slaboučký Charlton. "Někdo mi říkal, že jsme prohráli jenom jeden z posledních devíti zápasů. Nevěděl jsem to, ale zároveň mě to nepřekvapuje. Zvykáme si na pocit vítězství a líbí se nám to," říká manažer Harry Redknapp. Ten bude postrádat zraněné Nika Kranjcara, Noeho Pamarota, Lomana LuuLuu a Dejana Stefanoviče.

Charlton po příchodu manažera Alana Pardewa sice trochu pookřál, v posledních zápasech se ale vrací do své bývalé formy. "Hráči někdy potřebují mít strach, že v případě sestupu jim jejich smlouvy budou ukončeny nebo sníženy," snaží se Pardew motivovat své svěřence. Mezi nimi v sobotu nebudou zranění Darren Bent, Luke Young, Kevin Lisbie a Corey Gibbs. Otazník visí nad startem Andyho Reida.

Reading - Sheffield United (sobota 16:00)
V souboji dvou nováčků bude favoritem domácí celek. "Nebude snadné zastavit rozjetý tým Neila Warnocka," ví manažer Steve Coppell, jehož týmu je zatím souzeno číslo 31. Tolik má bodů, tolik vstřelil branek a tolik branek také inkasoval. Stevu Coppellovi se do sestavy vrací kanonýr Dave Kitson, naopak z ní vypadl Kevin Doyle. Hrát nebude ani Brynjar Gunnarsson, otazník visí nad starty Graema Murtyho a Shanea Longa.

Co se zranění týče jsou na tom "Žiletky" o mnoho hůře než Reading. Na marodce jsou Paddy Kenny, Ian Bennett, Mikele Leigertwood, Li Tie a Luton Shelton, kvůli karetnímu trestu nebude hrát Chris Morgan a nejistý je start dvojice zimních posil Matthew Kilgallon, Mamadou Seck. I proto manažer Neil Warnock vystřídal v letošní sezóně již 29 fotbalistů. "Porazili nás doma na Bramall Lane, ale tam se nám proti nim nikdy nedaří. Venku to snad bude lepší," věří Warnock.

Middlesbrough - Bolton (sobota 16:00)
Boro se v sobotu pokusí protáhnout svou vítěznou šňůru na tři zápasy, což se klubu z Riverside letos ještě nepodařilo. "Musíme postupovat krok za krokem. Teď se nám daří, vyhráli jsme první zápas venku, což bylo obzvláště důležité, ale už se tím nezabýváme, zajímá nás jenom další zápas," říká manažer Gareth Southgate. Jeho tým bude opět spoléhat na druhý poločas, v této části hry dalo Middlesbrough dvě třetiny ze svých 24 branek. Do sestavy se vrací Maccarone a Parlour, mimo hru je Robert Huth a nejistý je start George Boatenga.

Bolton v posledních dnech trochu vyklidil pozice, nevyhrál již dvakrát v řadě a pomalu ztrácí kontakt s Arsenalem a Liverpoolem. Týmu hodně uškodila především absence Kevina Nolana. "Nejde o prasklé žebro, ale Kevin si poranil chrupavku a léčba tak zabírá více času. Budeme muset doufat, že bolest zmizí včas, aby mohl v sobotu nastoupit," věří v návrat opory manažer Sam Allardyce. Vedle Nolana visí otazník rovněž nad startem Henrika Pedersena, stý zápas za Bolton čeká Garyho Speeda.

Manchester City - Blackburn (sobota 18:15)
Na City of Manchester Stadium se střetnou dva kluby ze středu tabulky. Domácímu Manchesteru se letos doma zatím daří, prohrál jenom dvakrát a co se počtu inkasovaných branek týče je druhý za Liverpoolem. "Je zde příjemné prostředí. Hráči jsou spokojení nejenom se mnou, ale také s předsedou, který přišel na trénink a dal si s nimi šálek kávy," pochvaluje si atmosféru v týmu manažer Stuart Pearce. Tomu bude v sobotu chybět potrestaný Joey Barton, otazník pak visí nad starty Hatema Trabelsiho (koleno) a Neduma Onuohy (koleno).

Blackburn měl v minulém kole šanci vrátit Arsenalu vánoční debakl 2:6, jenomže neuspěl a nepomohla mu k tomu ani hodinu a čtvrt trvající přesilovka. Týmem navíc hýbe stále nejistá budoucnost Lucase Neilla. "Stále nemáme adekvátní nabídku a on nemůže odejít, dokud ta nabídka nebude na stole a já ji nepřijmu," říká Mark Hughes. Mimo hru pro zápas s City je karetní hříšník David Bentley a zranění Peter Enckelman (kotník) a Jason Roberts (zlomená zánártní kůstka), hrát možná nebude ani Paul Gallagher (třísla). Rovers proti dobře pracující obraně Manchesteru budou spoléhat na autora třinácti soutěžních branek Benniho McCarthyho.

Autor: Tomáš Pavlík / eurosport.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Petr urcite nedostane gol. Snad se vrati v te forme jakou mel, nebo jeste v lepsi...

Jestli chelsea vyhraje to nwm...ale myslim si ze to bude 0:0

sparta forever

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele