PREMIERSHIP 2003/2004 OD A DO Z

06.06.2004, 13:06
Aktuality
Anglická Premier League své brány pro sezonu 2003/2004 sice již dávno uzavřela a podobně tomu nedávno učinily i nižší soutěže. Proč si však uplynulý ročník na britských ostrovech znovu nepřipomenout, a to formou abecedy. Pod každým písmenem se skrývají jména klubů, hráčů, manažerů nebo majitelů, která letos způsobila největší poprask…

A
Pod prvním písmenem abecedy se skrývá zřejmě největší bomba - Roman Abramovič. Hodně vzruchu způsobil již fakt, že ruský miliardář koupil jeden z nejslavnějších anglických klubů, Chelsea. Tu pak svými penězi přeměnil k nepoznání, když pouze do hráčských posil investoval hodně přes 100 milionů liber. Z celku čekajícího na nějaký triumf se tak rázem stal jeden z nejuznávanějších klubů na světě. Pod písmenem A ale není pouze Abramovič. Velké uznání si totiž zaslouží také Arsenal. Londýnský tým se bez větších problémů vypořádal s konkurencí a s jedenáctibodovým náskokem získal titul. Navíc ani jednou neokusil hořkost porážky, což se před ním povedlo jenom Leedsu a Liverpoolu. Za poslední tři roky pak odcházeli “kanonýři“ v lize bez bodového zisku pouze v devíti případech. Nicolas Anelka se opět probudil a opět o něm tak bylo slyšet v pozitivním slova smyslu. Se 16 brankami se stal nejlepším střelcem svého Manchesteru City.

B
Písmeno B zastupuje největší odchod Premier League - David Beckham. Kapitán anglické reprezentace se po sporech s manažerem Alexem Fergusonem rozhodl vyměnit Manchester United za Real Madrid. Těžko říci, jestli se mu tato změna vyplatila, protože v dresu “bílého baletu“ za sebou má hodně nepodařenou sezonu. Bolton Wanderers se letos stali společně s Aston Villou nejpříjemnějším překvapením. Klub manažera Sama Allardyceho může sezonu hodnotit hodně pozitivně. V konečném účtování totiž obsadil osmou příčku a navíc se dostal do finále ligového poháru, což se ve stručnosti rovná jasně nejlepšímu ročníku v historii klubu.

C
Za písmenem C nejdeme nejmladšího manažera v současné Premier League – Chrise Colemana. V pouhých 33 letech dostal nesnadný úkol – převzít Fulham po Jeanu Tiganovi. Jeho Fulhamu byl předpovídán boj o záchranu, ale Coleman všechny své kritiky umlčel, když s klubem dlouho bojoval o evropské poháry a nakonec obsadil devátou příčku. Není obvyklé, aby v jedné soutěži hrálo tolik hráčů se stejným příjmením a navíc aby o všech bylo hodně slyšet. Touto shodou jmen jsou Coleovi, kteří anglickou nejvyšší soutěž hraje hned čtyři. Andy střílí branky za Blackburn, Joe odešel před sezonou z WHU do Chelsea, Ashley kraluje levým obráncům a Carlton hostuje v Charltonu.

D
Jermaine Defoe byl po setrvání ve West Hamu největším talentem v Division One. Neúspěšně se ho snažil získat například Manchester United. Boj o jeho služby nakonec vyhrál Tottenham a mladý reprezentant země Albionu začal okamžitě splácet sedm milionů liber, jež za něho londýnský klub vysázel. Nakonec se Defoe zastavil na metě sedmi vstřelených branek. V příští sezoně od něho můžeme očekávat mnohem více. Do Division Two postoupil Doncaster. Rovers jasně kralovali čtvrté lize, kterou vyhráli se ziskem 92 bodů.

E
Písmeno E patří anglické reprezentaci, od níž se po dlouhé odmlce konečně čeká úspěch na velké akci. U jejího kormidla stojí švédský trenér Sven-Goran Eriksson, který s ní bez porážky proplul kvalifikační skupinou a jehož jméno bylo dlouhou dobu spojováno s možným přesunem na lavičku Chelsea.

F
Pod písmenem F je dopingový hříšník Rio Ferdinand. Obránce Manchesteru United se zapomněl dostavit na pozápasovou kontrolu a za tuto nedisciplinovanost ho stihl velmi krutý trest v podobě osmiměsíčního zákazu startu v jakýchkoliv soutěžích. “Rudí ďáblové“ tak ztratili jistotu v obranných řadách a o to samé přišla i anglická reprezentace. A u Manchesteru United ještě na chvíli zůstaneme. Sir Alex Ferguson si uplynulou sezonu za rámeček určitě nedá. Dokázal sice svůj tým dovést k vítězství v FA Cupu, ale na ligové a evropské scéně propadl, za což se dočkal i kritiky, na níž nebyl na Old Traford zvyklý.

G
Na začátku sezony se stal kapitánem svého týmu a v jejím průběhu pak jedinou jistotou. O kom je řeč? O Stevenu Gerrardovi. Středopolaři anglické reprezentace předal pásku Sami Hyypia a Gerrard se po tomto tahu Gerarda Houlliera na hřišti hodně zklidnil. Ukázal tak, že ve stále ještě mladém věku je hráčem světové extratřídy.

H
Písmeno H skrývá nejlepšího fotbalistu, který běhá po britských trávnících. Thierry Henry letos zaslouženě posbíral všechna anglická individuální ocenění a dovedl svůj Arsenal k zisku mistrovského titulu. Do kanadského bodování si připsal 39 bodů za 30 branek a 9 asistencí. Čas se naplnil a po šesti letech je konec. Právě tak dlouho seděl na lavičce Liverpoolu Gerard Houllier. Francouz byl v uplynulém roce podroben ostré vlně kritiky jak ze strany médií, tak i fanoušků. Jejich volání po Houllierově odvolání nakonec vedení klubu vyslyšelo a na jeho rozhodnutí nezměnil nic ani fakt, že se Liverpool kvalifikoval do předkola Ligy mistrů. A ještě jedno háčko - Huddersfield. Ten 80 let po zisku mistrovského titulu uspěl v baráži o postup do druhé divize.

CH
Anglická abeceda sice písmeno CH nezná, ale my ho neopomeneme. O Chelsea se toho namluvilo již hodně, přesto se dá a bude mluvit dále. Příchodem Abramoviče začala ruská revoluce, velké příchody a očekávání. Ta se však nepodařilo naplnit, protože do síně slávy londýnského klubu nepřibyla ani jedna trofej. Pouhý bod rozhodl o vítězi Konference, tedy páté anglické ligy. Se ziskem 92 se nakonec z postupu radoval Chester City.

I
Kvůli písmenu E si na chvíli odskočíme do vedlejší země, a to do Irska. Do národního týmu se totiž vrátil Roy Keane, který v něm původně skončil po hádce s Mickem McCarthym před světovým šampionátem v Japonsku a Jižní Koreji. Těžko říci, jak dlouho měl záložník Manchesteru tento “comeback“ v mysli, tak suverénní jako v předchozích sezonách ale nebyl.

J
David James se rozhodl opustit prvodivizní WHU a přestoupil do Manchesteru City, kde nahradil s kariérou se loučícího Davida Seamana. Nestal se však pouze jeho náhradou v bráně City, ale rovněž mezi tyčemi reprezentačního týmu. Francis Jeffers přicházel do Evertonu s velkými očekáváními, jenomže se mu je nepodařilo splnit. Měl spory s manažerem Davidem Moyesem a počet jeho přesných zásahů v uplynulém roce se dá spočítat na prstech jedné ruky. Velkým objevem se naopak stal Glen Johnson. Ten si svými spolehlivými výkony v obraně Chelsea zajistil místo v reprezentaci.

K
Konec kariéry si zřejmě již lépe naplánovat nemohl. I když k ligovému triumfu příliš nepřispěl a většinu sezony proseděl pouze na lavičce, je Martin Keown velkou postavou v historii Arsenalu. Manchester nepřišel pouze o Davida Beckhama, ale i o svého šéfa exekutivy. Petera Kenyona zlákaly podobně jako mnoho fotbalistů miliony Romana Abramoviče.

L
Frank Lampard se stal nepostradatelnou součástí Chelsea, když jako jediný fotbalista londýnského celku nechyběl ani v jednom utkání. Letošní sezona mu vyšla podle představ a po zásluze byl zvolen druhým nejlepším fotbalistou uplynulé sezony. Písmeno L rovněž skrývá dva sestupující kluby z Premier League. Leicester a Leeds United se v následujícím roce budou setkávat pouze ve druhé lize, což je vzhledem k posledním letům především u druhého jmenovaného velkým překvapením.

M
Byl nakonec jediným kandidátem a nebylo tedy překvapením, když ho vedení Chelsea nedávno jmenovalo novým trenérem. Jose Mourinho si respekt získal s Portem, se kterým se v posledních dvou letech dočkal hned pěti velkých trofejí – dvakrát získal portugalský titul, jednou tamní pohár a uspěl i na evropské scéně, když vyhrál Ligu mistrů i Pohár UEFA. Paul Merson dlouho odkládal konec aktivní kariéry. Po tomto kroku ale bez fotbalu dlouho nezůstal, jelikož dostal šanci v managementu Walsallu. Tomu se sezona nepovedla, protože sestoupil z Division One. Nepovedený ročník pak za sebou má i Manchester United.

N
Do poslední chvíle honil dva zajíce a nakonec také zásluhou velké marodky nechytil nic. Newcastle vypadl v semifinále Poháru UEFA s francouzským Marseille a neuspěl ani v boji o čtvrtou příčku v anglické lize, která zajišťuje účast v překole Ligy mistrů. Stylově se naopak do Premier League vrátil Norwich City, který se s 94 body a osmibodovým náskokem na druhý WBA stal jasným králem První divize. Od bankrotu se podařilo zachránit Notts County - nejstarší fotbalový klub na světě.

O
Hodně lidí mu nevěřilo, ale on dokázal po loňské sezoně prakticky nemožné. David O´Leary přeměnil tápající Aston Villu ve skvěle šlapající mašinu a umlčel všechny kritiky, když s ní až do posledních kol bojoval o čtvrtou příčku. Jay-Jay Okocha je kapitánem a největší hvězdou na soupisce Boltonu. Hodně klubů se neúspěšně snažilo zlákat ho do vlastních řad, ale všiml si někdo jeho střelecké bilance? Hodně totiž zaskočí, že nigerijský záložník nevstřelil letos v lize ani jednu branku. I přesto je však nepostradatelnou součástí Boltonu.

P
Portsmouth se stal jediným z nováčků, jemuž se podařilo uchovat si svou prvoligovou příslušnost i pro příští rok. S těžkou pozicí se dobře vypořádal i Plymouth. Ten v závěru sezony vyměnil manažera, i přesto nakonec s přehledem vyhrál Division Two. Častokrát letos došlo i na penalty, které rozhodovaly o vítězi play-off o postup do vyšší soutěže.

Q
Po spoustě hluchých let se možná zpět na vrchol dere QPR. Tento dříve slavný klub se v posledních ročnících propadl postupně až do Division Two. Tento pád se ale letos podařilo zastavit a po druhém místě postoupil klub do Division One. Sir Alex Ferguson si dlouho nemohl vybrat nástupce za Carlose Queiroze, který odešel trénovat Real Madrid. Ve Španělsku mu však pšenka příliš nekvetla a po pouhém jednom roce se nakonec na svůj bývalý post vrací.

R
Velkou postavou Premier League se stává Wayne Rooney. 18letému reprezentantovi sice příliš nevyšel vstup do sezony. Postupem času se však zlepšoval a nakonec zaznamenal 9 ligových branek. Dlouho to před sezonou vypadalo, že Ronaldinho posílí Manchester United. Jenomže anglický celek nakonec podlehl uspokojení a v jednáních trochu polevil, čehož okamžitě využila Barcelona. “Rudí ďáblové“ tak přišli o skvělého fotbalistu. A do třetice písmeno R, tentokráte z trenérského soudku. Claudio Ranieri sice dovedl Chelsea na druhé místo tabulky a do semifinále Ligy mistrů, přesto byl odvolán. Nepodařilo se mu totiž maximálně využít vklad Abramovičových milionů a byl nahrazen Jose Mourinhem.

S
Písmeno S se hodně váže k Southamptonu. Na trenérské židli tohoto celku totiž vyměnil v průběhu sezony Gordona Strachana Paul Sturrock. Alan Shearer opět dokázal, že stále ještě nepatří do starého železa, když nastřílel 22 branek a za Henrym se stal druhým nejlepším střelcem sezony 2003/2004. To jeho jmenovci Smithovi se příliš nedařilo. Zůstal daleko za očekáváním a jeho Leeds United nakonec skončil až na 19. místě. Od příští sezony bude oblékat dres Manchesteru United. Jedno velké loučení pak bylo k vidění v Manchesteru City. Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ukončil kariéru brankář David Seaman.

T
Tottenham rozhodně nepatří do míst, na nichž skončil letos. Londýnský klub až do 36. kola bojoval o přežití, což týmu takového formátu nesluší. V průběhu sezony navíc měnil manažera a po Glenu Hoddleovi se této funkce ujal David Pleat. Ani on ale dlouho nepřežil – od nové sezony povede “Kohouty“ Jacques Santini. John Terry ukázal, že je obráncem světového formátu a byl to právě on, kdo celou sezonu dirigoval obranu Chelsea. Z postupu do Division Two se pak raduje Torquay.

U
V Evertonu přispívají svými brankami i obránci. Nejstarším z nich je David Unsworth, který dokáže dobře podpořit útok a platný je při standardních situacích. Škoda, že se mu nevyhýbají zranění.

W
Písmeno W jakoby sdružovalo postupující a sestupující mužstva. Nižší soutěž se v příští sezoně bude hrát ve Wolverhamptonu, Walssallu, Wimbledonu a Wycombe. Naopak výše postoupili WBA a o postup do Premier League do poslední chvíle bojovali v play-off WHU a Wigan, v němž působí další velká postava uplynulého ročníku - Dennis Wise.

X
Těžko hledat nějaké jméno od X, a tak si k částečnému vylepšení vypomůžeme přidáním E na EX. V konferenci hraje Exeter, který na sebe upozornil především domácím utkáním s Brazílií.

Y
Dwight Yorke se před dvěma lety v Blackburnu opět sešel s Andym Colem. Jejich spolupráce ale již není to, co bývala a útočník z Trinidadu a Tobaga často pouze vysedával na lavičce. Nejhorší sezonu v historii klubu za sebou má York City. Ten si po posledním místě v Division Three poprvé vyzkouší Konferenci.

Z
Kvůli poslednímu písmenu zůstaneme v Londýně, přesněji řečeno v Tottenhamu. Jeho dres totiž oblékal zřejmě největší smolař co se týče zranění – Christian Ziege. Německý záložník odehrál vinou častých zdravotních problémů pouze konec sezony.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (14)

Přidat komentář
HOST*

Clanek je zajimavy nejen obsahem, ale zejmena poctem chyb, ktere jsou takrka v kazdem odstavci:

A-Anelka prestoupil k United - to je novinka

C- V pouhych kolika letech?

D-chybi sloveso

G-jak se skolonuje reprezentacni zaloznik?

atd, atd...

To jste to prohnali nejakym strojovym prekladacem, nebo pisete na urovni 1 tridy ZS. Diktat za 5

Reagovat
HOST*

A - Anelka - nevim jak si přišel na United

C- 33 - na trenéra A. mužstva docela dobrý

Nauč se číst, než budeš něco kritizovat

Reagovat
Kily

ty chyby tam byly, já jsem to před chvílí opravil, snad tam už nic není

Reagovat
HOST*

Hele, to nikoho nezajmá, že tam sou (byly) nějaký hrubky. S tim si di šaškovat někam jinam ( sloveso, skloňovat, diktát....seš úchylák). Jinak o anglii se nezajmám, ale přečet sem si to, a dobrý. :)

Reagovat
HOST*nawri

tem chybam se da lehce vyvarovat tim ze si to precte nez se to uverejni treba jiny redaktor...

Reagovat
HOST*nawri

jinak clanek dobry

Reagovat
HOST*

Myslim, ze by se asi melo zminit u "M" Milwall, ktery postoupil do finale FA Cupu, coz se nepovede kazdymu druholigistovi....

Reagovat
HOST*adam

Pěkný a přehledný članek, ale manažer nevždy je totež co trenér.

Reagovat
smazaný uživatel

Odkedy je Hull City najstarší futbalový klub na svete? Založený bol r. 1904, takže je to benjamínok, ktorému tečie ešte mamkine mliečko po brade Najstarším klubom na svete je Notts County založený r.1862

Reagovat
smazaný uživatel

Lenže Huddersfield získal titul aj pred 79 a 78 rokmi Pred 80 rokmi to bol jeho prvý titul

Reagovat
smazaný uživatel

No neviem, už prvý ročník v sezóne 1888/89 vyhral Preston North End titul bez porážky Tak ako to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Naozaj? Bolton vyhral 4x FA Cup. Povedal by som, že toto boli najlepšie ročníky klubu. 1923,1926,1929,1958

Reagovat
smazaný uživatel

Čo ptom robil ako hrajúci manažér Millwallu vo finále FA Cupu proti MU? Trošku veľa chýba na článok, ktorý inak zaujímavým spôsobom chcel zmapovať uplynulú sezónu v Anglicku

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, na pravopisné chyby se vybodni, o to tady vůbec nejde.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele