Premier League za pět minut dvanáct

11.04.2008, 13:28, aktualizováno 11.04.2008, 13:28
Previews
Anglická Premier League pomalu spěje ke svému konci. Jako obvykle se v závěru sezony budou konat bodové dostihy na všech frontách - v popředí tabulky, v jeho středu, potažmo okolo posledních pohárových příček, ale samozřejmě bude několik klubů až do posledního kola zachraňovat svou prvoligovou příslušnost.

Jisté je zatím, pět kol před koncem, jen jedno: jasným sestupujícím je už teď Derby County. Redakce Eurofotbalu se rozhodla zmapovat situace na všech frontách, kde ještě o něco jde.

Uhájí Manchester první místo?

Bude to souboj až do posledního kola, o tom není sporu. Premier League už dlouho nepamatuje sezonu, kdy se praly hned tři týmy o titul, ještě pět kol před koncem. Ano, je to tak, šanci na dobytí cenné trofeje pro vítěze jedné z neuznávanějších fotbalových soutěží, anglické Premier League, má ještě i třetí Arsenal, o Chelsea s Manchesterem United ani nemluvě. Situace v popředí tabulky vypadá nyní, pět kol před koncem, následovně: výsadní postavení patří ManU, které má oproti druhé Chelsea k dobru jedno vítězství, za Blues zase na svou šanci číhá jiný londýnský celek – Arsenal – ztrácející na vedoucí Red Devils šest bodů.

Co se týče formy všech tří potencionálních mistrů, taktéž odpovídá toto uskupení na vrchu tabulky. Začněme týmem, jenž má k titulu vůbec nejblíže. Jen málokterý klub na světě se totiž může pyšnit takovou formou jako Manchester United. I přes krkolomnou remízu s Middlesbrough v posledním kole je zkrátka k nezastavení. Tento fakt dokumentuje i aktuální série 7 utkání bez porážky a taktéž ManU zdobila ještě nedávno (před zmiňovaným utkáním s Boro) šňůra pěti zápasů bez inkasovaného gólu, přičemž za takovouto dobu stihli útočící hráči Red Devils nasázet obranám svých soupeřů 13 branek. Proto nepřekvapí ani fakt, že to Manchesteru střílí vůbec z celé PL letos nejlépe, za sebou nechali i vyhlášené kanonýry z Arsenalu. A aby toho nebylo málo, vládne ManU i statistice obdržených gólů (inkasovalo pouze 17krát).

Na vedoucí celek tabulky však nečeká v závěru sezony nic lehkého. Nejenže se postupně potká i s Arsenalem a Chelsea – přímými konkurenty v boji o titul , ale také se bude muset vypořádat s absencí jednoho ze svých elitních stoperů, Vidiče. Ten by dokonce nemusel při špatné konstelaci hvězd do bojů o titul už vůbec zasáhnout, když vše půjde tak, jak má, odhaduje se však jeho návrat zhruba na konec dubna. Přesto se závěr sezony nese pro ManU spíše v duchu návratů dlouhodobě absentujících hvězd. Až nečekaně brzy se dostal z problémů se zády Rio Ferdinand, triumfální pak byl zejména středeční návrat Garyho Nevilla, jenž si letos nekopl do balonu, po dlouhé době vyběhl na zelený pažit i Silvestre a fit je i gólman Van der Sar.

Manchester, jak už bylonaznačeno výše, má z celé nejlepší trojky pravděpodobně nejtěžší los: napřed na svém hřišti přivítá nevyzpytatelný a nepochybně silný Arsenal, pak zajíždí na půdu Blackburnu, zuřivě bojujícího o poháry, následuje výlet na Stamford Bridge, zřejmě klíčový zápas jara, a sezonu ukončí Manchester domácím duelem s West Hamem, noční můrou Red Devils, a cestou na JJB Stadium.

Druhá v pořadí je londýnská Chelsea. Ta se po otřesném vstupu do sezony pod novým lodivodem, Avramem Grantem, včas oklepala a neomylně nabrala směr s cílovou stanicí "titul". Jistě, nemá pranic jistého, dokonce ani pět kol před koncem nevede, přesto má k dobru ještě domácí vzájemný souboj s vedoucím Manchesterem. Na ten ztrácí právě ony tři body, které hned může na Stamford Bridge z náskoku Reds umazat. I za Blues mluví statistiky: 16 zápasů v Premier League bez prohry, druhá nejlepší obrana v lize, jen tři porážky za celou sezonu a na Stamford Bridge neskutečná šňůra bez porážky trvající déle jak 100 zápasů! Zdá se, že Chelsea v "jarním" kabátě snad ani nejde zastavit, recept však naznačilo nedávno Fenerbahce, když jí porazilo 2:1.

Chelsea na rozdíl od ManU nemá vlastně žádné problémy se zraněními, v poslední době však neustále okupuje marodku Blues Petr Čech, momentálně ho trápí poraněný obličej. Tato absence se zdá ovšem být pro Chelsea dost nežádoucí, neboť se Cudicini zatím nejeví v bráně nijak jistě a navíc se i on zranil. Pikantní by mohl být tudíž jeho souboj s nejlepším útokem v lize, kterým se pyšní Manchester United. Ještě před tímto soubojem však také Chelsea cestuje k složitému zápasu na Goodison Park, kde se střetne s Evertonem, stále ještě bojujícím o Ligu mistrů. Hned v nejbližším kole ovšem čeká Blues nejprve duel se slabým Wiganem. Sezonu pak zakončí na půdě Newcastlu a doma s Boltonem.

Třetím v řadě je Arsenal. Mladí "kanonýři" mohou už jen překvapit, jelikož na první Manchester ztrácí 6 bodů. Po podzimu sice Arsenal tabulce Premier League dokonce vévodil, postupně však nezkušenému mužstvu začaly docházet síly a za důsledek měl tento dlouhodobější výpadek, obnášející v nejhorším období dokonce sérii čtyř remíz s vesměs podprůměrnými celky, propad až na třetí místo ligové tabulky. Arsenal má však ze všech tří klubů majících šanci na zisk mistrovské trofeje nejlehčí los. Na jeho začátku sice narazí na vedoucí Manchester, pak však postupně přivítá Reading a Everton a pocestuje na půdu slabších celků Derby a Sunderlandu. Arsenalu by mohlo také paradoxně pomoci úterní vypadnutí z Ligy mistrů, neboť bude moci veškeré své síly nasměrovat právě k bojům o nejvyšší příčky. Arsenal ovšem na rozdíl od svých soupeřů trápí mimo jiné i nejširší seznam marodů. Letos už hrát nebudou Eduardo a Tomáš Rosický. Zdravotní neduhy ne a ne nechat na pokoji Van Persieho, mimo hru je Flamini a není ani zdaleka možné tvrdit, že Arsenal už dokonce sezony nikdo další neoslabí. Je sice dost pravděpodobné, že právě na Gunners zůstane po posledním kole onen pomyslný černý Petr, nicméně už jen vzájemným soubojem s Manchesterem může pořádně zamíchat kartami, i kdyby nakonec měla díky případnému dobrému výsledku Kanonýrů slavit Chelsea.

Jak moc (ne)pomůže Liverpoolu postup do semifinále LM v boji o 4. příčku?

Liverpool, Manchester City, Everton, Portsmouth, Blackburn a Aston Villa. Jen stěží letos zasáhne do bojů o dvě pohárové příčky zaručující Pohár UEFA také někdo jiný. Závěrečných pět kol slibuje napínavý a vyrovnaný souboj, jelikož především o šestou příčku se strhne bitva na ostří nože.

Liverpool před sezónou patřil mezi nejžhavější kandidáty na boj o titul, ovšem především díky ztrátám s podprůměrnými týmy se nyní nachází až na 4. místě s šestnáctibodovou ztrátou na vedoucí Manchester United. Jeho jediným letošním cílem tak je si svou současnou pozici udržet a při aktuálních výsledcích by to pro něj neměl být problém, do karet mu hraje také, z vyjmenovaných týmů, jasně nejlepší skóre.

Jeho v podstatě jediný vážnější soupeř a zároveň městský rival Everton se ale vidiny Champions League stále ještě nevzdává. Jenže především kvůli těžkému losu (doma: Aston Villa, Chelsea, Newcastle, venku: Arsenal, Birmingham) se spíše bude obávat o svou pátou příčku. Na rozdíl od Liverpoolu se už ale může soustředit pouze na Premier League, jelikož v osmifinále Poháru UEFA vypadl s Fiorentinou.

Kouče Davida Moyese trápí také skutečnost, že v letošní sezóně může zapomenout na klíčového záložníka Tima Cahilla, jenž patří také mezi nejlepší střelce týmu. I přes tuto vážnou absenci by ale měl svůj tým do pohárové Evropy dovést.

Jeho nejvážnějším soupeřem se nyní jeví Barošův Portsmouth, který v posledních zápasech nabral skvělou formu a vystoupal až na šestou pozici. Jeho výhodou je, že si od ostatních týmů ale může být místem v Poháru UEFA jistý, jelikož ve finále FA Cupu se střetne s druholigovým Cardiffem, který se nachází ve Walesu, a proto nemůže Anglii reprezentovat.

Hrozí tak, že na ligové scéně bude mít sníženou motivaci a pravděpodobnost zisku šesté příčky bude v jeho případě 50 na 50. Na záda mu totiž nebezpečně dýchá Aston Villa. Ta sice nemá situaci ve svých rukou, ale hodně věcí jí hraje do karet. Villans mají ze všech možných adeptů nejvýhodnější los. Zápasy s Derby County, Wiganem nebo Birminghamem by pro ně měly znamenat plný bodový zisk. O něco nepříjemnějším budou Everton a West Ham United. Kladivářům se ale poslední dobou moc nedaří a navíc téměř neustále mají plnou marodku.

A to je právě druhá výhoda, jelikož u Villans jsou mimo hru jen Craig Gardner, který by se měl během následujících dnů vrátit a obránce Curtis Davies. Svěřenci kouče O’Neilla sice také neměli v minulých zápasech nijak oslnivou formu, ale v sobotu proti Boltonu (výhra 4:0) ukázali, že se výkonnostně zvedají.

Na svou šanci čeká v závěsu silně nevyzpytatelný Blackburn. Ten letos už několikrát ukázal, že dokáže vyhrát nad kýmkoliv, stejně jako ztratit v utkáních s podprůměrnými týmy. Jeho výhodou je podobně jako u Aston Villy prázdná marodka, jenže při nepříznivém losu, který jej v závěru sezóny čeká, bude pro něj osmé místo zřejmě maximem.

Před ostatními kluby nemá ničím jiným, než nulovou absencí, navrch, přesto jej někteří odborníci označují za černého koně. Kouč Hughes se letos nejvíce spoléhal na dvojici Bentley – Santa Cruz a nejinak tomu bude zřejmě i nyní. Společně tvoří velmi obávanou ofenzivní hrozbu, i přesto, že je prvně jmenovaný záložník, nastříleli společně už dvacet branek, což je téměř polovina všech gólů, které Blackburn letos vsítil.

Manchester City má stále sice ještě reálnou příležitost se do pohárové Evropy probojovat, ale při současné pozici a výsledcích to vypadá spíše jako utopie. Kouzlo domácího stadionu z úvodu sezóny je také pryč, venku jsou Citizens častokrát bezmocní, navíc z posledních pěti utkání hrají třikrát venku. Hlavně proto se s nimi už moc nepočítá.

Kdo lapí záchranný kruh?

S blížícím se koncem letošního ročníku Premier League se boj zostřuje nejen mezi týmy hrajícími o titul nebo o účast v Lize mistrů, ale i na druhém pólu ligové tabulky, kde budou svádět bitvy o získání každého bodu zejména týmy Fulhamu, Boltonu, Birminghamu, Readingu a Wiganu. Poslední Derby County již honba za body nemusí příliš zajímat, protože se svými jedenácti body je jeho osud již zpečetěn a je prvním týmem, u kterého je jisté, že soutež opustí. Na druhou stranu čtrnáctého Middlesbourgh a třínáctého Sunderlandu se přímo boje o záchranu netýkají a pokud by sestoupily, bylo by to obrovské překvapení.

Patnáctý celek Premier League, Wigan, má z kandidátů na sestup největší počet bodů (34) a relativně solidní formu, tudíž se dá očekávat, že se v nejvyšší lize pro tentokrát udrží. Wiganu též nahrává fakt, že je "out" pouze jeden jeho hráč – Edman, který je dlouhodobě vyřazen kvůli zranění kotníku. Na druhou stranu ale Wigan čekají některé zápasy, ve kterých se dá očekávat jeho prohra. Už příští kolo hraje na hřišti Chelsea, která nutně potřebuje každý bod, pokud chce s Rudými Ďábly bojovat o titul. Poté následují dva méně těžké zápasy doma s Tottenhamem a Readingem, kde lze předpovídat, že Wigan získá alespoň tři body a tím si zajistí téměř jistotu, že mu nezůstane "černý Petr" v podobě sestupu. V posledních zápasech sezóny kvality Wiganu prověří momentálně sedmá Aston Villa a hlavně vedoucí celek Tabulky – Manchester United.

Oproti tomu diametrálně odlišná je situace Fulhamu, který je s dvaceti čtyřmi body momentálně předposlední a jeví se jako další jasný kandidát na sestup. Jeho nedávné výkony nevykazují žádné zlepšení a jeho formu lze hodnotit jako slabou. Naopak plusem a zároveň štěstím Fulhamu je, že má plný kádr. Nyní se na marodce nacházejí pouze Niemi a Eliott – oba se zraněním achilovky. Prvně jmenovaný navíc bude schopen hrát už "co nevidět". Oproti Wiganu čekají Fulham relativně lehčí zápasy, dvakrát se střetne s dalšími kandidáty na sestup – s Readingem a doma s Birminghamem, další ze zápasů odahraje na hřišti průměrného Manchesteru City. Fulham ale čekají i těžcí soupeři – čtvrtý Liverpool a šestý Portsmouth. Pokud Fulham nepřekvapí a radikálně nezmění svů herní projev, lze se domnívat, že bude po Derby druhým týmem, jenž spadne do sestupové propasti.

Šestnáctý Reading (32 bodů) má poměrně dobré vyhlídky na setrvání v soutěži. Kolísavé výkony Readingu dávají tušit, že i v posledních pěti zápasech dokáže získat alespoň malý počet bodů, které potřebuje pro setrvání v Premier League. Pro Reading mluví i fakt, že bude hrát proti slabému Fulhamu, proti nemnoho silnějšímu Wiganu a proti průměrnému Tottenhamu. Navíc poslední kolo hraje na stadionu tragického Derby County. Jediný, kdo opravdu vážně prověří schopnosti Readingu, bude Arsenal, který bude nutně potřebovat každý bod, aby odčinil svou nynější slabou formu a pokusil se vrátit na druhé nebo dokonce první místo Premier League. Ani manažera Readingu Coppella nemusejí trápit absence, momentálně jsou sice zranění Kebe, Murty a Gunnarsson, ale jejich návraty do hry se očekává každým dnem. Pokud se forma Readingu nějak obrovsky nepropadne, nelze očekávat, že právě tento tým spadne.

Momentálně třetím sestupujícím týmem je Bolton (26 bodů) hrající v tragické formě – od začátku února získal pouhé 4 (!) body. V posledních pěti zápasech jej čekají týmy ze středu tabulky (West Ham, Middlesbrough, Tottenham a Sunderland) a jako "bonus" Chelsea, která bojuje o prvenství s Manchesterem. Ani kouč Boltonu Gary Megson si nemusí dělat velké starosti ohledně marodky – zraněni jsou Jaaskelainen (dlouhodobé zranění) a Gardner, který se brzo vrátí po pauze způsobené zlomeným žebrem. Vzheldem k výše zmíněným skutečnostem se lze opravněně domnívat, že Bolton doplní sestupový trojlístek.

Pokud by někdo mohl "vyfouknout" sestup Fulhamu nebo Boltonu, tak je to Birmingham, který hraje v nevyzpytatelné formě. V posledních pěti zápasech ročníku totiž Birmingham bude čelit týmům z horní poloviny tabulky (Everton, Aston Villa, Liverpool a Blackburn) a je ve hvězdách, zda dokáže urvat alespoň několik bodů, které by mu zajistily setrvání v soutěži. Do jisté míry rozhodující může být zápas na hřišti Fulhamu. Ani v Birmingahamu nemají velkou marodku – zranění jsou pouze Kapo, McFadden a Taylor. První dva jmenovaní jsou navíc již v rekonvalescenci a brzy zasáhnou do hry. Výchozí pozice dává Birminghamu solidní šanci na uržení se v Premier League a záleží pouze na něm, jak zvládne poslední vypjatá utkání.

Obecně se dá říci, že karty jsou relativně jasně rozdány – Derby County má sestup jistý a další místa dvou dalších sestupujících zaplní s největší pravděpodobností Fulham a Bolton, i když ani situace Birminghamu není růžová a velkou roli proto budou hrát pevné nervy. Naopak sestup se nejspíše vyhne Wiganu a Readingu. Ale i přes všechny předpovědi je fotbal sport a v něm se občas dějí překvapení – a to je jeden z hlavních důvodů, proč je fotbal tak populární.

Autor: Tomáš Daníček, Tomáš Honajzer, Tomáš Starý

Komentáře (35)

Přidat komentář
smazaný uživatel

skvělá práce hoši!!!

Reagovat
smazaný uživatel

sestup Derby byl vice mene jasný .uz pred par mesici ...U Boltnu a Fulhemu mi to moc vadit nebude ..spíš by zamrzel sestup Birminghamu či Sunderlandu...

Reagovat
fantomas

Black Cats se udrží bez problému, toho Birminghamu se bojim ale

Reagovat
smazaný uživatel

Birmingham si rozhodne další sezonu .v PL..zaslouží ..vic nez neaký Bolton .který hraje opravdu tragicky ...o Fulhamu ani nemluvím ...Birmingham to ma ve svých rukach...veřím že se to povede .!!Fulham si pujde zasloužene odpočinout dodruhé ligy ...kde jsou ty týmy ve smes vyrovnane ..o postupdo PL se pere pul tabulky...no proste navrat mezy elitu bude hodne těžký ....viz .treba CHarlton..

Reagovat
smazaný uživatel

je tam celkem znatelná chyba, s wiganem hrajem dřív než s evertonem, v pondělí a hned ve čtvrtek s evertonem....myslim teda

Reagovat
fantomas

to si asi ideálně nepochopil..."v následujícím kole" bylo myšleno jako hned v tom prvním od napsání článku, což souhlasí...ale raději sem to opravil, aby to bylo ideálně srozumitelné

Reagovat
smazaný uživatel

čet jsem si to asi desetkrát ale furt mi to znělo stejně špatbě teď už je to

Reagovat
fantomas

no jasny, přiznávám že to nebylo eňo ňuňo

Reagovat
smazaný uživatel

doufám,že se Reading udrží,i kvůli Márovi

Reagovat
fantomas

to víš že se udrží

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak skvělá práce třech mejch jmenovců (až jsem si řikal jestli to neni chyba stránky) ještě to třeba zkusit sepsat španělsko a itálii a bylo by to špičkový

Reagovat
fantomas

to už se asi jen těžko stihne, jestli na tom nezačali už nahodou kluci pracovat, což pochybuju kolik je tam ted odehraných kol?

Reagovat
smazaný uživatel

o kolo méně než v anglii

Reagovat
smazaný uživatel

ve španělsku dokonce o dvě...

Reagovat
fantomas

tak to maj eště čas to se ptej kyslika a španhela...

Reagovat
fantomas

teda ne španhela...

Reagovat
smazaný uživatel

tak my Tomášové sme byly dycky dobří.... už jen to jmeno...TOMÁŠ... to je krasa

Reagovat
smazaný uživatel

tak tak, tvořivost sama o sobě

Reagovat
smazaný uživatel

super práce.to ano.ale tři lidi na to?no hoši.na svetfotbalu.cz to musím psát sám

Reagovat
fantomas

chteli sme aby to bylo ruznorodější mohlo by se stat že jeden redaktor by byl pak už v závěru nudny, každý z nás tří používá jiné obraty a to myslim jen přidalo na kvalitě článku

Reagovat
terry

Presne tak. A navic by to bylo vuci ostatnim redaktorum nefer, kdyz by "souhrn" psal jeden a zbyli dva, co pisou tu ligu taky by jen koukali

Reagovat
fantomas

přesne

Reagovat
terry

Uvazuju, ze by sme taky neco podobnyho napsali, ale nwm nwm.

Reagovat
smazaný uživatel

jo.jasně.pravda.já si jen stěžuju a vychvaluju se ať vám to šlape

Reagovat
smazaný uživatel

potěší nás,když občas taky zavítáte svou návštěvou.nic víc.díky a jedte si pořád to svoje.jde vám to

Reagovat
fantomas

diky

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem fanouškem ARSENALU FC, i přes vypadnutí v LM a asi ani PL nevyhrajeme, jsem se sezónou velmi spokojený . Před startem ligy nás každej odepisoval, a že TH14 bude chybět, ale mysli že všem fanouškům ostatních klubů pěkně sklapla huba . Jedinou starostí je Eduardo, to je podle mě skvělí útočník a v těch zápasech, které odehrál ukázal, že má na to pravidelně v Arsenalu nastupovat

Reagovat
Lahvac-CZ

CHELSEA !!!!!!!!!!!!!! FOREVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
Lahvac-CZ

CHELSEA !!!!!!!!!!!!!! FOREVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

máš tam chybu...misto E, tam dej K

Reagovat
smazaný uživatel

FOREVKR?? Nevím,ale myslím že to má dobře on Angličtina není moje silná stránka,ale přece jen...

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě že to je dobře, on si pravděpodobně dělal srandičky z toho že místo forever spíš forkver.....

Reagovat
smazaný uživatel

všechno špatně, on by tam dal chelska zabít

Reagovat
smazaný uživatel

správná dedukce

Reagovat
smazaný uživatel

tohle tu chybělo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele