Premier League preview - 6. kolo

15.09.2007, 01:33, aktualizováno 16.09.2007, 11:15
Previews
V anglické Premier League se schyluje k tradičnímu londýnskému derby, bitvu o sever Londýna mezi Tottenhamem a Arsenalem tentohrát hostí White Hart Lane, domov Kohoutů. Dobře hrající Everton hostí Manchester United, Chelsea přivítá Blackburn, lídr tabulky Liverpool se utká s Portsmouthem.
Everton FC - Manchester United  (sobota 13:00)
Šesté kolo Premier League otevře v Goodison Parku v Liverpoolu jeden ze šlágrů kola mezi domácím Evertonem a hosty z Manchesteru United. Rudí ďáblové pomalu vstávají z popela jak bájný fénix, když v posledních dvou kolech zvítězili a vyšvihli se ze sestupových vod až na osmou příčku. To Everton na úvod sezony naladil vcelku vyrovnanou formu a jeho bilance je prozatím 3-1-1. Mužstvo vedené Davidem Moyesem se tedy zatím vyhřívá na třetí příčce a nehodlá se z ní rozhodně po tomto kole stěhovat.

Evertonu hraje kromě domácího prostředí a o dva body lepšího výchozího postavení v tabulce do karet i fakt, že se může pyšnit druhou nejlepší ofenzivou Premier League, k čemuž má jeho sobotní soupeř hodně daleko. Vždyť se ofenzivní borci Manchesteru za pět zápasů trefili do sítě soupeře jen třikrát, také kvůli absencím elitního střelce Wayna Rooneyho, tahouna týmu Cristiana Ronalda a šikovného záložníka Park Ji-Sunga. Proti Evertonu by to však už mohlo být jiné - Cristiano Ronaldo se vrací po třízápasovém trestu a hovoří se také o tom, že by mohl mýt připraven i pihatý snajpr Rooney, bývalá opora právě Evertonu. Ten doléčil zlomeninu chodidla a měl by být fit.

Kromě zraněného korejského fotbalisty Manchesteru určitě hodně ubírá na síle i absence hrající legendy Ryana Giggse a nové letní akvizice, defenzivního záložníka Hargreavese. Fanoušci se také bohužel nemohou těšit na souboj bratří Nevillových, jelikož starší z nich, Gary, ve službách Manchesteru, není stále zdravotně v pořádku.

Kompletní však zdaleka není ani domácí celek. Gólman Tim Howard si v týdnu udělal něco s rukou a pravděpodobně nebude moci chytat. Z tribuny by měli utkání sledovat i borci jako Cahill, Stubbs či anglický talentovaný útočník Vaughan.

Utkání by mělo rozluštit plno otázek, které si kladou jak příznivci Toffees, tak obdivovatelé Reds. Trefí se opět Yakubu? A co skotský hrdina McFadden, který parádní trefou pokořil ve středu Francii? Kdo ovládne střed pole? Bude to evertonský Arteta nebo zkušený zrzek Scholes z druhého tábora? A nakonec: Bude Rooney připraven nastoupit? My na tyto otázky samozřejmě odpověď neznáme, a tak nám nezbývá nic jiného než se nechat překvapit. Poslední střetnutí těchto dvou mužstev vyznělo lépe pro Rudé ďábly, když zvládli obrátit stav utkání z 0:2 na 4:2 ve svůj prospěch. Everton se určitě bude moc snažit o odplatu. Celé drama můžete sledovat v sobotu od 13:00 na programu Galaxie Sport.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Wessels - Jagielka, Lescott, Yobo, Baines - Arteta, Carsley, Pienaar, McFadden - Johnson, Yakubu
Manchester United - pravděpodobná sestava:
Van der Sar - Brown, Ferdinand, Vidic, Evra - Eagles, Scholes, Carrick, Nani - Rooney, Tevez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.40 - 3.30 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Portsmouth FC - Liverpool FC  (sobota 13:45)
Stejně tak jako další favorité na titul, Arsenal a Manchester, i Liverpool pojede v 6. kole Premier League bojovat o cenné tři body ven. Průběžně první celek tabulky (ale jen o skóre před Evertonem, Arsenalem a Chelsea) se totiž v sobotu představí na Fratton Parku v Portsmouthu.

Favorit se zdá být jasný, ale pozor! Pompeys dokáží být velice nepříjemní, zvláště pak na domácím trávníku. Vždyť na domácí půdě letos darovali slovutnému Manchesteru pouhý bod a pak porazil Bolton jasným poměrem 3:1. Kouč Redknapp tedy doufá, že jeho svěřenci opět favorita potrápí a vytěží alespoň bodík za remízu. Kouč Benitez navíc má narozdíl od svého trenérského protějšku problémy se zraněními vcelku důležitých hráčů. Do základní sestavy patří rozhodně napravo Finnan, kterého do utkání s Pompeys nepustí bolavé koleno. Kromě něj nemůže španělský kouč počítat s Australanem Kewellem a Fabiem Aureliem z Brazílie. Portsmouth je dá se říct kompletní. Liverpool má z posledních tří odehraných zápasů, včetně toho v předkole Ligy mistrů s Toulouse, skóre 12:0, což nasvědčuje tomu, že budou diváci na Fratton Parku svědky pěkné ofenzivní kopané. Zajímavé bude sledovat, jak si budou počínat dva ofenzivní tahouni obou mužstev. Na straně domácích Nigerijec Kanu a v dresu Reds by se měl o góly starat i v tomto mači španělský kanonýr Torres, který zatím po příchodu z Atlética Madrid válí.
Portsmouth FC - pravděpodobná sestava:
James - Johnson, Pamarot, Distin, Hreidarsson - Lauren, Muntari, Taylor, Davis - Kanu, Nugent
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Carragher, Hyypia, Agger, Riise - Babel, Mascherano, Xabi Alonso, Gerrard - Torres, Kuyt
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.75 - 3.40 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Arsenal FC  (sobota 14:30)
Arsenal a Tottenham před začátkem sezony pomýšleli na příčky nejvyšší, po několika kolech jsou ale jejich osudy odlišné. Zatímco Gunners jsou s deseti body na druhé příčce a mají ještě jeden zápas k dobru, Spurs získali v pěti zápasech pouhé čtyři body a krčí se až na 14. pozici. Podle tohoto by měl být favorit jasný, ovšem městská derby favorita často nemívají...

Vedle lepší aktuální formy bude hrát ve prospěch týmu Arseneho Wengera také historická bilance. Tottenham svého rivala naposledy porazil 7. listopadu roku 1999. Utkání těchto dvou rivalů na White Hart Lane končí zpravidla remízou, od roku 2000 se v sedmi zápasech zrodil nerozhodný výsledek hned šestkrát.

Manažer Tottenhamu Martin Jol má nůž na krku, v Anglii se totiž opět spekuluje o jeho možném odvolání. Před několika týdny se na veřejnosti přetřásalo jméno kouče Sevilly Juandeho Ramose, nyní se mluví o Marcellu Lippim. Po zraněních se zpět do týmu vracejí Aaron Lennon, Darren Bent a Michael Dawson, na marodce naopak zůstává kapitán Ledley King.

Arsenalu bude opět chybět brankář Jens Lehmann. Ten sice odchytal kvalifikační utkání Německa proti Walesu, následně si však poranil loket a mezi třemi tyčemi se tak opět objeví Manuel Almunia. "Almunia zítra začne, Lehmann si poranil loket. Nechytal ani v přátelském utkání proti Rumunsku," sdělil Wenger.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.15 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Middlesbrough FC  (sobota 16:00)
Domácí West Ham by jistě nerad opakoval minulou sezonu, kde se zachraňoval až v samém závěru, a chce sbírat body hned od začátku. Zatím jich má sedm, další tři jistě bude chtít z utkání s Middlesbrough.

Kladiváři sice přišli o svého ostrostřelce Tevéze, jenž již hájí barvy Rudých ďáblů, přesto mají velmi silný tým, který se může pohybovat v klidných vodách tabulky a snad i v těch velmi klidných, někde pod elitní čtveřicí. Tevéze v týmu nahradil rebel Bellamy, který přišel z Liverpoolu a v reprezentační přestávce na sebe výrazně upozornil, když okořenil zápas svého Walesu na půdě Slovenska třemi brankami a mohl se radovat z divoké výhry 5:2. Také soupeř přišel v přestupním období o svého kanonýra, jelikož australan Viduka se vydal hledat štěstí jinam. Jeho góly týmu budou bezpochyby velmi chybět.

Domácím budou sice chybět Dyer s Faubertem, přesto jsou favority duelu a pokud chtějí proniknout do vyšších pater tabulky, musí zápas zvládnout. Boro se musí vypořádat s absencemi Hutha, Batese a Pogatetze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Fulham FC  (sobota 16:00)
Střetnutí Wiganu s Fulhamem má na první pohled jasného favorita. Je jím doma zatím stoprocentní Wigan. Fulham naopak letos venku ještě neuhrál ani bod a navíc musí rapidně zlepšit defenzívu, vždyť celkově už v tomto ročníku inkasovali svěřenci Lawrieho Sancheze desetkrát.

Co se týče sestav obou týmů, tak domácím bude chybět potrestaný Kilbane a mimo hru jsou také středopolaři Landzaat a Valencia. Na druhé straně má kouč Fulhamu vesměs příjemné starosti. Trápí ho akorát to, jak zařadit do sestavy vyléčeného Aarona Hughese a Healyho, naopak chybět budou hvězdy McBride a Christanval.

Poslední vzájemný souboj obou týmů skončil loni 0:0, ale takový výsledek se s největší pravděpodobností opakovat nebude, vždyť Fulham je hned po Liverpoolu druhým nejlépe střílejícím mužstvem Premier League. Po dvou brankách dali Smertin, Healy a Dempsey. A všichni tři budou na stadionu Latics přítomni a připraveni rozšířit svůj gólový účet. Fulham bzl v posledním kole rád alespoň za bod z utkání se Spurs za remízu 3:3 a doufá, že zvládne uhrát minimálně plichtu i na JJB Stadium ve Wiganu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.15 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sunderland AFC - Reading  (sobota 16:00)
Souboj dvou celků ze spodních pater tabulky, nováčka ze Sunderlandu a Readingu, si jistě nevyžádá příliš pozornosti evropského fanouška, ale i tak není vyloučeno, že bude na Stadium of Light k vidění zábavný, útočný fotbal. Reading po loňské vydařené premiérové sezoně v PL prožívá zatím muka na 18. příčce. Sunderland je na tom jen o jeden stupínek lépe – je sedmnáctý.

Ačkoliv mužstvo pod vedením Roye Keanea celkově vložilo v létě do posil 35 milionů liber, zatím se mu peníze nevracejí. Výkony většinou vyzrálých fotbalistů jsou chabé. Za všechny stačí zmínit Dwighta Yorka, bývalého hráče ManU, který zatím ani zdaleka nesplňuje to, co se od něj očekávalo. Jen gólman Craig Gordon zatím chytá obstojně. Navíc Sunderlandu schází opory Richardson a Andy Cole.

Readingu hraje zatím letos prim záloha, avšak o obranné činnosti je lepší se raději nezmiňovat. Ta totiž absolutně nefunguje. Právě nepřehlédnutelných děr v obraně Readingu by mohl využít hbitý útočník domácích Michael Chopra, což by mohl být klíč k vítězství Black Cats. Zajímavé je, že tyto dva týmy na sebe dosud narazily jen v nižších anglických soutěžích.
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Gordon - Collins, Halford, McShane, Nosworthy - Etuhu, Wallace, Miller, Jones - Chopra, John
Reading - pravděpodobná sestava:
Hahnemann - Shorey, De la Cruz, Bikey, Ingimarsson - Convey, Gunnarsson, Harper, Fae - Doyle, Lita
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.15- 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Birmingham City - Bolton Wanderers  (sobota 16:00)
V dalším utkání se střetne nováček z Birminghamu s Boltonem. Domáci by se rádi udrželi v lize a ze zápasů jako je tento by určitě rádi získávali body. Bolton má ve svém kádru kanonýra Anelku, který dal již čtyři goly a pokusí se rozšířit svůj golový účet. Dá se očekávat vyrovnaný zápas, který může rozhodnout i jediná branka. Pokud domácí vyhrají bude to pro ně důležité vítězství, protože klidně právě s Boltonem můžou bojovat o místa v tabulce. Birmingham se musí obejít bez Damiena Johnsona, hosté bez O'Briena, Steliose Giannakopoulose, Ricarda Gardnera a Heidara Helgusona.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.15 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Blackburn Rovers  (sobota 16:00)
Posledním sobotním zápasem šestého kola Premier League bude souboj Chelsea s Blackburnem. Chelsea je papírovým favoritem, přesto bude mít v tomto zápase velmi těžkou pozici, když se bude muset obejít bez Didiera Drogby a Franka Lamparda. Chybět jí bude také Wayne Bridge. Blackburn by měl nastoupit v plné síle, oba týmy ovšem musí počítat s tím, že značná část jejich kádru odehrála náročná reprezentační utkání a nemusí se tak vrátit v optimalní kondici nebo zdravotním stavu.

Londýnští "Blues", oproti letem minulým, nepředvádí tak účelnou hru, přesto na svém stadionu neprohráli již skoro tři roky. Rovers jsou letos ve výborné formě a dle Gamsta Pedersena by rádi zaútočili i na velkou čtyřku, jejíž členem je i Chelsea. Tato myšlenka se sice nejeví jako příliš reálná, avšak to, že by parta okolo Pedersena mohla působit Blues potíže, už zní o mnoho pravděpodobněji.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Aston Villa  (neděle 17:00)
Jediným nedělním zápasem Premier League bude střetnutí Manchesteru City s Aston Villou. Zápas nemá jasného favorita, oba týmy v tabulce dělí tři příčky, Manchester City je osmý, Aston Villa jedenáctá, ale má zápas k dobru. Oba týmy sehrají 150. vzájemný zápas a Aston Villa se bude snažit o své jubilejní 50. vítězství.

Domácí sice zahájili ligu třemi výhrami v řadě, ale v posledních dvou kolech nevstřelili gól a prohráli s Blackburnem i Arsenalem 0:1. Radost tak trenéru Sven-Goran Erikssonovi v poslední době udělala asi jen srpnová cena pro nejlepšího manažera. Manchesteru City bude chybět kapitán Richard Dunne pykající za vyloučení v Blackburnu a Eriksson přiznává, že komunikativní obránce bude týmu chybět. Trenér navíc zatím neoznámil, zda nechá hrát irského záložníka Stephena Irelanda, který byl v posledních dnech usvědčen ze lži. Ireland zpanikařil, když se potřeboval vrátit z reprezentačního srazu do Irska za přítelkyní, jenž samovolně potratila a raději tvrdil, že mu zemřela babička.

Hostujícím Villains se daří, v minulém kole porazili 2:0 Chelsea. Po pomalejším startu do ligy trenér Martin O'Neill nyní potěšeně konstatuje, že se jeho hráči zlepšují a začínají věřit svým schopnostem. Jediným absentujícím v řadách hostů bude pravděpodobně norský útočník John Carew, jenž si z reprezentačního zápasu s Řeckem přivezl poraněná třísla. Pikantní příchuť bude mít toto střetnutí pro anglického reprezentačního záložníka Garretha Barryho, který jistě ještě neodpustil Erikssonovi to, že ho za pět let manažerova působení u anglické reprezentace nechal hrát pouze dvakrát.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Onuoha, Corluka, Garrido, Richards - Elano, Hamann, Geovanni, Johnson, Petrov - Bianchi, Mpenza
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Carson - Bouma, Knight, Laursen, Mellberg - Barry, Reo-Coker, Agbonlahor, Maloney - Moore, Young
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 – 3.15 – 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací

Autor: Tomáš Bělonožník, Michal Havlický, Tomáš Daníček

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Neměl by náhodou už proti Evertonu hrát Cristiano R. vždyť měl stop jen na tři zápasy.

Reagovat
HOST*Novis

Cris určitě bude hrát a doufam že hře Red Devils pomůže páč ten útok zatím není moc produktivní na to co tam mají za hráče!

Reagovat
HOST*didi

no aji kdyby hral tak jim hovno pomuze manchester je stracenej pripad a nekdo jako ronaldo jim beztak nepomuze blbi hraci v blbim tymu co ztoho muze bejt

Reagovat
HOST*David

tak ty seš vymaštěnej jak nikdo!!!

Reagovat
HOST*Luis

nejsem fandou manchesteru,ale ty by ses v první řadě mohl naučit tvrdé a měkké y/i ...když už tomu nerozumíš

Reagovat
HOST*David

k timu bych jen doplnil, že s/z ti taky moc nejde...

Reagovat
HOST*Devil

Ser na nej Davide je to hnup ! My oba vime dobre ze Manchester je jeden z nejlepsich kubu na svete a nejakej didi nebo Luis co muzou jen zavidet to nezmeni ! Nekdy se stane ze nekdo udela pravopisnou chybu ne ale vetsinou aj tak to normalni clovek pochopi!A tady to neni prece zadnej diktat jak ve skole ne. Nekdo hold dobre pise a nekdo zase rozumi fotbalu! Cus za hodku se uvidi , United ! ! !

Reagovat
HOST*Luis

No ty seš určitě pan ZNALEC...možná děláš i skauta, ne?Nebo seš kolega pana Zíky...že si myslíš že seš pan znalec??

Reagovat
HOST*Devil

Luis co zas meles za kraviny ? Ja jsem jen rekl ze United patri k nejlepsim klubum na svete a na to abych toto vedel nemusim delat prece skauta ne ? A nejakej znalec taky nejsem . Toto vi prece ale kazde male dite! Mozna ty jsi to jeste nevidel ale nikdo neni dokonalej .A jestli tady dela nekdo machra nebo znalca jak jsi napsal , tak jsi to ty . Protoze ty jsi poucoval lidi jaky maj napsat y/i . Tak nemel sračky .

Reagovat
HOST*didi

Reagovat
HOST*bubu

Co Chelsea zvládne to ?

Reagovat
HOST*Devil

Jasne Chelse to zvladne a kdyz ne tak to za ne zmakne rozhodci !

Reagovat
HOST*

Chelsea se bude maximalne celej zapsat jenom trapit, ale asi jí tam nejakej nahodak padne, jako vzdy. Nebo dostanou penaltu zadarmo?

Reagovat
HOST*rev

rozhodci rikal, ze zadarmo ta penalta nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*VaVaVoom

tak ziadna penalta nie je len tak zadarmo

Reagovat
HOST*nelson

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:

Reina - Carragher, Hyypia, Agger, Riise - Babel, Mascherano, Xabi Alonso, Gerrard - Torres, Kuyt

preco tam nieje albeola ? zeby cely tyzden odychoval a bol pripraveny? carrager je po zraneni a nema nastupit v zaklade a aj tak nastupi riise odohral cely zaspas tak tam urco bude albeola

Reagovat
HOST*

Liverpool,Chelsea,ManchasterU,Arsenal- všichni čtyři remizují

Reagovat
HOST*beny

Go Spurs! Už to těm kanonýrům konečně nandejte!

Reagovat
HOST*

smůla

Reagovat
HOST*

MANCHESTER VYHRAL 0:1 NICEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!

Reagovat
HOST*Devil

JOOOOOOO Manchester super a Chelsea taky!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele