PREMIER LEAGUE PREVIEW - 31. KOLO

31.03.2007, 13:44, aktualizováno 02.04.2007, 11:56
Previews
Už jenom jedno utkání zbývá odehrát z progamu 31. kola Premier League. Po delší době se dostane také na pondělní dohrávku, ve které změří síly Aston Villa a Everton. Domácí hrají záchranu, hosté naopak usilují o evropské poháry...







Aston Villa - Sunderland AFC (sobota 00:00)
Souboj o titul mezi Manchesterem United a Chelsea zřejmě rozhodne až květnový vzájemný duel těchto soupeřů, o tom, kdo nakonec skončí třetí, hodně napoví sobotní předehrávka 31. kola. Liverpool v ní ve šlágru přivítá Arsenal...

A Reds mají svému soupeři co oplácet. Oba týmy se letos potkaly již třikrát a všechny zápasy skončily jasnými výhrami Arsenalu. V Premier League vyhrál londýnský tým 3:0, v FA Cupu 3:1 a v Carling Cupu dokonce 6:3. Poslední dvě porážky byly pro Liverpool o to bolestnější, že je na vlastní oči sledovali fanoušci na Anfield Road.

Liverpoolu se po špatném startu do sezóny povedla střední pasáž, v níž získal nejvíce bodů ze všech dvaceti klubů hrajících Premier League. Teď ale přišel další pokles a Reds z posledních čtyřech zápasů vyhráli jenom nad Sheffieldem United. "Už na začátku sezóny jsem říkal, že máme lepší tým než v minulé sezóně. A je to pravda, vždycky se chcete zlepšit. Možná si ale myslíte, že jste lepší, ale zlepšují se také ostatní týmy," omlouvá nepovedenou sérii manažer Rafael Benitez.

Dostatečnou omluvou o fanoušků může Benitezovi být vystoupení v Lize mistrů. Liverpool překvapivě vyřadil obhájce trofeje Barcelonu a ve čtvrtfinále se může těšit na PSV Eindhoven, tedy osmifinálového přemožitele Arsenalu.

Liverpoolu se v poslední době vyhýbají zdravotní problémy. Dlouhodobě mimo hru jsou pouze Luis Garcia a Harry Kewell, otazník pro duel s Arsenalem visí nad Peterem Crouchem. Vysoký útočník se nedávno podrobil operaci nosu a manažer Benitez ho s vyhlídkami před zápasem s Eindhovenem možná bude šetřit.

Velké jubileum čeká Johna Arneho Riiseho, který nastoupí ke svému 200. utkání za Liverpool. Proti svému bývalému zaměstnavateli se postaví záložník Jermaine Pennant.

Arsenal půjde do zápasu na Anfield Road z lepší pozice. Na svého rivala má v tabulce Premier League jednobodový náskok a zápas s Manchesterem City k dobru. V případě výhry se tak teoreticky může utrhnout již na sedm bodů a nasadit tak k rozhodujícímu trháku v boji o bronzovou příčku.

Zatímco Liverpoolu se zranění vyhýbají, Arsenal jakoby je přitahoval. Ve většině se navíc týkají klíčových postav týmu. Thierry Henry včera potvrdil, že v letošní sezóně se již na hřišti neobjeví. Stejný osud potkal i další útočníky Robina van Persieho a Thea Walcotta, který za sebou má operaci ramena. Arsena Wengera nyní ve snech děsí další možná ztráta, dočasný kapitán Gilberto má problémy s kyčlí a o jeh startu se rozhodne až těsně před výkopem.

I vinou zranění čeká Arsenal nudný závěr sezóny. "Tohle je poprvé běhe mého působení tady, kdy se nemáme na co těšit. Už jsme zažili roky bez trofejí, ale vždy jsme byli ve hře o mistrovský titul nebo nějaký pohár," prohlásil Arsene Wenger, jemuž může malou radost dělat návrat tří fotbalistů. Po disciplinárním trestu může nastoupit Emmanuel Adebayor a fit už jsou Emmanuel Eboue a Gael Clichy.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Tip eurofotbal.cz: 0
Reading - Birmingham City (sobota 00:00)
Velký krok k záchraně mohou udělat fotbalisté Manchesteru City, kterým se od Vánoc nedaří vyhrát dvě utkání v řadě. "Pokud nejste členem první čtyřky, potom nikdy nevíte, kdy přijde další vítězství. Mění se to velmi rychle," řík manažer Stuart Pearce. Tomu bude chybět pouze obránce Micah Richards, který kvůli zranění lýtka možná přijde o zbytek sezóny.

Forma Newcastlu v posledních týdnech sice není ideální, manažer Glenn Roeder má ale i přesto důvod k úsměvu. Dlouho přeplněná marodka se vyprázdnila a už na ní zůstali pouze Michael Owen a Shola Ameobi. "Tohle je nejširší tým, jaký jsem od začátku sezóny měl k dispozici," prohlásil Roeder. Newcastle bude spoléhat na útok, doma totiž dal zatím více branek, než Manchester City v celé sezóně.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.00
Chelsea FC - Arsenal FC (sobota 00:00)
Pompey po vynikajícím vstupu do sezóny ubrali na tempu a propadli se až do středu tabulky. Velkou vinu na tom nese neproduktivní útok - za posledních sedm zápasů dali fotbalisté Portsmouthu pouze dvě branky a obě padly do sítě Manchesteru City. "Bude to pět let, co jsem se poprvé ujal kormidla klubu a ještě nikdy se nám tak zoufale nedařlo," stěžuje si manažer Harry Redknapp, jemuž bude chybět pouze Pedro Mendes.

Fulhamu stále hrozí nebezpečí sestupu. Cottagers sice v roce 2007 moc často neprohrávají, jenom jedna výhra z dvanácti zápasů ale moc dobrou vizitkou není. "Je tu rozhodující čas. Do konce chybí osm zápasů a my musíme uhrát co nejvíce bodů," prohlásil manažer Chris Coleman. Ten nemže počítat s Philippem Christanvalem, Jimmym Bullardem, Ahmadem Elrichem a Simonem Elliottem. Po disciplinárním trestu se naopak konečně vrací Vincenzo Montella.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Bolton Wanderers - Manchester City (sobota 00:00)
Stadion The Valley uvidí jedu z klíčových bitev v boji o sestup, Charlton se v případě výhry může Wiganu přiblížit na tři body, v opačném případě se rozdíl zvětší na bodů devět. Jako živá voda na Addicks působí Darren Bent, po jeho návratu do sestavy získal Charlton sedm z devíti možných bodů. "Nemusíte nikomu zdůrazňovat důležitost tohoto zápas. Oba týmy budou hrát naplno," tuší manažer Alan Pardew. Ten se bude muset obejít bez Adyho Reida a Coryho Gibse, nejisté jsou starty Songa a Thatchera.

Wigan nastoupí v kompletní sestavě s dobrým pocitem z posledních zápasů. Z dvanácti možných bodů jich svěřenci Paula Jewella získali osm a opět se jim o něco lépe dýchá. "Jsme si jisti tím, že zůstaneme mimo hru o sestup, nejsme však arogantní," řekl Jewell.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.15 - 3.05
Manchester United - Liverpool FC (sobota 00:00)
V tomto utkání 31. kola anglické nejvyšší soutěže je favorit jasný. Fotbalisté Boltonu statečně bojují o evropské poháry a v tomto kole by pro ně neměl být Sheffield těžkou překážkou. "Žiletky" totiž na půdě soupeřů bodují jen zřídka.

Ale pozor, Bolton čelí poklesu formy. Poslední tři utkání = 0 bodů. Sam Allardyce se k tomu musí obejít bez vykartovaného dua Abdoulaye Meite a Ivan Campo. Se zraněným kolenem laboruje James O'Brien. Hostující Sheffield naopak bojuje o záchranu, aktuálně mu patří poslední nesestupová pozice. Tentokrát ale potřebuje bodovat, sestupující týmy se na "žiletky" pomalu, ale jistě dotahují. Špatnou zprávu pro nováčka soutěže je absence dvou klíčových hráčů – Gillespie je má stop kvůli kartám a Rob Hulse si v utkání s Chelsea přivodil zlomeninu nohy a sezona je pro nejlepšího střelce Sheffieldu u konce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.90
Tip eurofotbal.cz: 1
Newcastle United - Fulham FC (sobota 00:00)
Svěřenci trenéra Alana Curbishleyho hostí Boro a nic jiného, než tři body pro ně nepřipadá v úvahu. Hammers totiž mají stále šanci zachránit Premier League, nicméně v závěru soutěže musí myslet v každém utkání jen na tři body. Což je těžký úkol, zvláště když statistika domácích utkání hovoří proti nim. Naposledy se z tří bodů radovali 17. prosince proti Manchesteru United! Do týmu se po zranění vrací Mathew Upson (lýtko), Danny Gabbidon (tříslo), Nigel Quashie (kotník) a Calum Davenport. Naopak Dean Ashton kvůli poraněnému kotníku do utkání nezasáhne.

Hostující Middlesbrough se pohybuje v klidném středu prvoligové tabulky a neteče mu do bot tak, jako domácímu protějšku. Proti utkání s West Hamem jsou mimo hru Julio Arca (tříslo), Lee Catermole (suspendovaný), James Morrison (suspendovaný). Otazník visí nad startem Jonathana Woodgatea, který má poraněné koleno.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.15 - 3.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Blackburn Rovers - Wigan Athletic (sobota 00:00)
Manchester United se po tomto kole opět může o krok přiblížit k titulu. Na Old Trafford hostí desátý Blackburn Revers a povinností jsou tři body. Siru Alexi Fergusonovi se do týmu vrací uzdravené trio Ole Gunnar Solskjaer, Louis Saha a Edwin van der Sar. Paulu Scholesovi vypršel trest za červenou kartu z utkání s Liverpoolem. Na marodce Red Devils je také několik hráčů, z nichž je asi nejcitelnější ztráta Garyho Nevilla.

Hostující Blackburn v posledním vzájemném měření sil podlehl Manchesteru 0:1. Nyní se představí na půdě rudých ďáblů a neočekává se, že by bodoval. Ale tým Marka Hughese venku zahrát umí a patří k nejlepším v Premier League v tomto ohledu. Hughes ale bude muset řešit problémy s zraněními svých hráčů – Andre Ooijer má zlomenou nohu, stejně jako Robbie Savage, Stevena Reida pro změnu trápí křížový vaz. Suspendovaný je David Bentley, jehož góly budou Rovers chybět. Připraven nastoupit je naopak Aaron Mokoena, kterému vypršel trest a uzdravený Ryan Nelson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 4.80 - 11.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Middlesbrough FC - Derby County (sobota 00:00)
Londýnské derby má jasného favorita. Chelsea na vedoucí Manchester United ztrácí stále šest bodů a souboj s potápějícím se Watfordem by pro ní neměl být příliš složitým a Blues by tak měli prodloužit svou šestizápasovou vítěznou šňůru. "Stále hráčům opakuji, že není nic ztraceno. S Manchestere hrajeme doma, takže nám bude stačit, když v ostatních zápasech ztratí tři body," říká manažer Jose Mourinho. Portugalsému kormidelníkovi budou chybět Joe Cole, Michael Essien, Wayne Bridge a čerstvě také Arjen Robben, který za sebou má operaci kolena a čeká ho měsíční přestávka. V pořádku je naopak Frank Lampard, jemuž by ve startu emělo zabránit ani nalomené zápěstí.

Chelsea příliš často neinkasuje, z čehož ve Watfordu jistě nemají radost. Zranění kapitána Marlona Kinga se na londýnském klubu projevilo hodně negativně a Watford nedokázal skórovat již v šestnácti zápasech.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.25 - 4.75 - 1.30
Tottenham Hotspur - Portsmouth FC (sobota 00:00)
White Hart Lane uvidí jeden z klíčových zápasů v souboji o pohárovou Evropu. Tottenham bude chtít potvrdit svou vynikající formu posledních týdů, v lize vyhrál již čtyřikrát v řadě a posunul se na sedmou příčku o bod před svého nedělního soupeře. Opět se dá očekávat hodně branek, v oněch čtyřech zápasech Tottenhamu jich celkem padlo 19. Martin Jol se bude muset obejít bez kapitána Ledleyho Kinga, chybět bude i další stoper Anthony Gardner. Na marodce jsou dále Benoit-Assou Ekoto a Danny Murphy, zdravotní problémy pak mají také Teemu Tainio a Hossam Ghaly.

Reading od začátku ledna neprohrál v šesti zápasech v řadě, teď drží horří šňůru - na výhru čeká již tři zápasy. Vedení Royals si v průběhu reprezentační přestávky pojistilo služby manažera Steva Coppella a útočníka Dava Kitsona. Na marodce Royals je čerstvě Greame Murty.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.60
Everton FC - West Ham United (sobota 00:00)
Tečku za 31. kolem Premier League obstarají patnáctá Aston Villa a sedmý Everton. Klub z Birminghamu čeká na vítězství již čtyři zápasy a opět se tak povážlivě přiblížil k sestupovému pásmu. V současné době má 34 bodů, což je jenom o čtyři více, než kolik jich posbíral osmnáctý Charlton. "Bude to pro nás velký zápas a my musíme hrát lépe než proti Liverpoolu. Hra Evertonu mě v posledních letech oslnila, mají řadu dobrých hráčů," varuje před sílou soupeře manažer Martin O'Neill. Ten by po dlouhé době opět mohl využít služeb Martina Laursena, po nemoci by mohl být fit Shaun Maloney.

Toffees neprohráli již třikrát v řadě, v roce 2007 na ně recept našli jenom Manchester City a Tottenham. Everton se posunul již na sedmou příčku a má na dosah účast v evropských pohárech. "Víme, že přichází rozhodující fáze sezóny. Jsme na ni připraveni," hlásí záložník Mikel Arteta. Everton se až do konce sezóny musí obejít bez Tima Cahilla, do dvou týdnů by se naopak na hřišti měl znovu objevit James McFadden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.15 - 2.85

Autor: Tomáš Pavlík, David Kubáň / eurosport.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Lukas

Pro host*Michal :No to si pis, ze spatne pocitas. Pri rovnosti bodu rozhoduje rozdil ve skore a ne vzajemne zapasy. Man Utd muze klidne 2x prohrat a porad vyhraje titul.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele