Premier League - preview 27. kola: Naváže Arsenal na konkurenty?

02.03., 08:03, aktualizováno 04.03., 08:34
Previews
Radost hráčů Arsenalu (© AFP)

Arsenal bude v pondělní dohrávce Premier League plnit úlohu favorita na hřišti posledního Sheffieldu United, a jestliže vyhraje, posune se o dva body za vedoucí Liverpool a bod za Manchester City, kteří shodně o víkendu triumfovaly.

Sheffield United - Arsenal FC

pondělí 21:00

Šest ligových utkání, šest vítězství, pětadvacet nastřílených branek. Arsenal je v tomto kalendářním roce v rámci Premier League suverénní, šanci vylepšit si bodové konto i skóre má přitom v pondělí nebývalou. Míří totiž na půdu posledního Sheffieldu.

Pokud chtějí Blades ještě pomýšlet na záchranu, měli by co nejrychleji zabrat. Spolu s Burnley jde totiž zatím o dva suverénně nejhorší celky ligy s pouhými třinácti body na kontě, přičemž ztráta na sedmnáctý Nottingham je již jedenáctibodová. Kapku naděje vykřesali před třemi týdny, kdy si přivezli tři body z Lutonu. Na úspěch ovšem nenavázali, naopak rozšířili svou hrozivou domácí bilanci - na Bramall Lane v posledních třech utkáních inkasovali neuvěřitelných patnáct branek! Venkovní výkony jsou přeci jenom lepší, ani to ale většinou na body nestačí. Příkladem budiž týden starý zápas ve Wolverhamptonu, kde jediným gólem rozhodl o úspěchu domácích Sarabia.

Věrní příznivci Sheffieldu se musí klepat o to více, když vidí útočnou formu Gunners. Ti nadělovali Crystal Palace, West Hamu i Burnley. Vedle výher s Nottinghamem a Liverpoolem si zastříleli i naposledy proti Newcastlu, který přehráli jasně 4:1. Na Botmanův vlastenec rychle navázal Havertz, ve druhé půli se slepenými zásahy prezentovali Saka s Kiwiorem. Willock později už jen korigoval. Kaňkou na výkonech Artetovy družiny je výsledek z Porta, kde v úvodním utkání osmifinále Ligy mistrů prohrála 1:0. V domácí odvetě tak bude mít přespříští týden co napravovat.

Těšit Kanonýry však mohou vzpomínky na první vzájemný střet, na konci října totiž nadělili Sheffieldu rovněž pověstného "bůra". Hattrickem se na tom podílel Eddie Nketiah, v závěru se radovali i Vieira a Tomiyasu. Blades naposledy proti Arsenalu uspěli na podzim 2019, tedy v sezoně, kdy celky dělily dnes těžko uvěřitelné dva body.

Chrisu Wilderovi se zpět v tréninku hlásí Brereton Díaz i Baldock, naopak mimo hru jsou zraněný Archer a potrestaný Holgate. Hostům by se mohla marodka pomalu vyprázdnit, u Parteye, Tomiyasua a Zinčenka existuje šance, že se v utkání ukáží. Příliš brzy však je pro navrátilce do procesu Timbera.

Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Grbić - Ahmedhodzić, Trusty, Robinson - Bogle, Norwood, Souza, Hamer, Larouci - McAtee, Brewster

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Raya - White, Saliba, Gabriel, Kiwior - Odegaard, Rice, Havertz - Saka, Trossard, Martinelli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.10 - 8.36 - 1.17

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Burnley FC - AFC Bournemouth

neděle 14:00

Zdánlivě beznadějnou situaci bude chtít Burnley trochu zlepšit v rámci nedělního programu sedmadvacátého kola Premier League. Aktuálně jedenáctibodovou ztrátu mohou o část redukovat proti Bournemouthu.

Clarets na svou výhru čekají už od adventního období, kdy se naposledy radovali proti Fulhamu. Obzvláště poslední tři utkání si za rámeček určitě nedají, proti Liverpoolu, Arsenalu a Crystal Palace vyšli bodově naprázdno, a to navíc s hrozivým skóre 1:11. I proto se na dně tabulky krčí spolu se Sheffieldem, přičemž pouze Blades mají horší ofenzivu i defenzivu.

Cherries se naopak po loňských starostech pohybují poměrně daleko od nebezpečných sestupových vod. Jejich náskok aktuálně činí osm bodů, navíc mají na většinu pelotonu dva zápasy k dobru. S nedávnou formou ovšem i tak nemohou být spokojeni, na vítězství čekají podobně dlouho jako jejich soupeř. Po týden staré porážce od Manchesteru City navíc v úterý proti Leicesteru skončila i jejich pouť FA Cupem.

Sílícímu tlaku čelící Vincent Kompany zajisté není potěšen ani svou marodkou, neboť mu chybí Beyer, Brownhill, Foster, Koleosho, Ramsey a Redmond. Na straně hostí se nepředstaví Aarons, Adams, Fredericks, Hill a možná ani duo Kelly, Solanke.

Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Trafford - Assignon, O'Shea, Esteve, Taylor - Gudmundsson, Berge, Cullen, Odobert - Fofana, Amdouni

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Zabarnyj, Senesi, Kerkez - Christie, Cook - Semenyo, Kluivert, Tavernier - Solanke

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 3.91 - 1.99

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Manchester City - Manchester United

neděle 16:30

Ačkoliv již tradičně vstupují hráči Manchesteru City do městského derby s United coby jasný favorit, musí se v zápase vypořádat s poměrně velkým tlakem. Pokud by neuspěli, půjdou za týden do bitvy s Liverpoolem bez možnosti se před něj v tabulce dostat.

Po vítězství Reds na hřišti Nottinghamu je totiž rozdíl mezi soky aktuálně čtyřbodový, na Guardiolovu družinu navíc zezadu dýchá Arsenal. Ta se ovšem nachází v celkově skvostné formě, když z patnácti posledních zápasů jen jednou remizovala, a to podruhé v sezoně proti Chelsea, jinak vše vyhrála. A to přesto, že poslední ligové výkony Citizens nebyli přesvědčivé, proti Brentfordu i Bournemouthu rozhodla o tříbodovém zisku jediná branka. Gólostroj si zato procvičili v úterý v Lutonu, kde se probojovali do čtvrtfinále FA Cupu. Jako pětigólový završil zápas Erling Haaland, na čtyři zásahy mu při výhře 6:2 asistoval dvorní nahrávač Kevin De Bruyne. Jedinou nepříjemností je tak zranění Jacka Grealishe, jenž musel ze hřiště už během prvního poločasu a v neděli se nepředstaví.

Kromě anglického křídelníka by však Pep Guardiola měl mít k dispozici kompletní kádr, otazník visí jen nad Gvardiolem. To jeho protějšek se musí potýkat s úplně opačnou situací. Při absenci Shawa, Wan-Bissaky, Martíneze a Malacii se hodí každý obránce, Harry Maguire však rovněž laboruje se zraněním. To vyřadí ze hry i ofenzivně laděné hráče v podobě Mounta, Martiala a Højlunda.

I přes tyto četné problémy a na pohled ne úplně přesvědčivé výkony provází i Rudé ďábly relativně pozitivní bilance nedávných zápasů. V tomto kalendářním roce z devíti případů podlehli pouze před týdnem Fulhamu, do toho ještě v lednu remizovali s Tottenhamem. Jinak zvládli vedle čtyř ligových výher postup skrz tři kola FA Cupu, mezi nejlepší osmičku pronikli ve středu na hřišti Nottinghamu zásluhou Casemirova pozdního gólu. Výrazně tak posílily své šance na evropské poháry a vyloučena stále není ani Liga mistrů - tu by teoreticky mohlo znamenat i páté místo, na které aktuálně ztrácí šest bodů.

Citizens se povětšinou daří ve vzájemných zápasech potvrzovat roli favorita, vždyť z posledních šesti střetů je Red Devils zaskočili jen jednou, před rokem na Old Trafford. Od té doby zvládli bledě modří uspět ve finále FA Cupu i v říjnovém utkání v Divadle snů, kde se o výhru 0:3 přičinil dvěma góly a asistencí Haaland. Na Etihadu slavili proti United dvakrát po sobě s celkem deseti nastřílenými góly, navíc se jejich celková série bez domácí porážky datuje až do mistrovství světa v Kataru.

Pep Guardiola přesto v žádném případě neočekává snadný zápas. "Od soupeřů vždy očekávám jen to nejlepší představení. Mám velký respekt vůči celému klubu, Erikovi (ten Hagovi) i hráčům. Vím, co musí moji hráči udělat, a oni to na hřišti také budou vědět," slibuje španělský lodivod, který se chce zaměřit hlavně na fotbalovou stránku věci. "Nesmíme se zaobírat věcmi kolem, musíme se soustředit jen na taktické záležitosti, ačkoliv emoce určitě budou přítomné. Soupeř v roce 2024 prohrál jediný zápas, jsou konzistentní a my se musíme připravit na to, co musíme udělat pro tři body," doplnil trojnásobný vítěz Ligy mistrů.

Utkání o Manchester vykopne v jeho východní části s odbitím nedělních 16:30, dozorovat na šlágr bude zkušený sudí Andrew Madley.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Días, Aké - Stones, Rodri - De Bruyne, Kovačić - Silva, Haaland, Foden

Manchester United - pravděpodobná sestava:
Onana - Dalot, Lindelöf, Varane, Amrabat - Mainoo, Casemiro - Fernandes, McTominay, Garnacho - Rashford

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.65 - 11.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Liverpool FC

sobota 16:00

Nottingham Forest hostí ve 27. kole Premier League Liverpool. Domácí celek je na sedmnáctém místě jen čtyři body nad hrozbou sestupu. Hosté jsou na tom o poznání lépe, dvanáct kol před koncem jsou lídry tabulky.

Nottingham Forest potřeboval prodloužení, aby ve třetím kole FA Cupu vyhrál nad Blackpoolem, a poté ve čtvrtém kole porazil Bristol City. Podařilo se mu tak ale dostat se až do osmifinále, kde mu v týdnu vystavil stopku Manchester United, který po gólu Casemira vyhrál 1:0 a postoupil do čtvrtfinále. Vzhledem k tomu, že sen o účasti ve Wembley se v polovině týdne zhroutil, mohou se Tricky Trees alespoň soustředit čistě na boj o záchranu v Premier League.

Naposledy ale svěřenci trenéra Nuna Espirita Santa utrpěli porážku 2:4 od Aston Villy. Kvůli snížení bodového odpočtu Evertonu z 10 na 6 bodů se Forest propadl v tabulce na 17. místo jen čtyři body před Luton Town, který má navíc odehráno o zápas méně.

Kvůli dvoucifernému počtu absencí byl Liverpool nucen nasadit v osmifinále FA Cupu proti Southamptonu výběr talentů z akademie, a tak měl proti Saints překvapivě co dělat, ale úder Lewise Koumase a dvě trefy v podání Jaydena Dannse poslaly Reds do čtvrtfinále, kde je čeká přemožitel Forestu Manchester United.

Trenér Klopp přirovnal své začínající hrdiny k sedmnáctiletému zázračnému šipkaři Luku Littlerovi a jeho rozzářený úsměv vypovídal o tom, že vycházející talenti Liverpoolu položili Saints na lopatky a Reds si před návratem do Premier League dokráčeli k pátému vítězství ve všech soutěžích, přičemž před tím porazili Chelsea ve finále Ligového poháru 1:0 po prodloužení díky gólu Virgila van Dijka.

Demolice Lutonu v poměru 4:1 z 21. února v posledním odehraném duelu v nejvyšší soutěži zajistila, že Liverpool už má sezoně 2023ú24 na kontě 60 bodů z 26 zápasů, díky čemuž se na první pozici udržel o bod před Manchesterem City a o dva před Arsenalem. Pokud si však Reds chtějí udržet první místo i po tomto kole, musí prolomit letité prokletí, protože zatímco v říjnu na Anfieldu dokráčeli proti Nottinghamu k triumfu 3:0, nedokázali vyhrát žádný z posledních 13 venkovních zápasů proti Garibaldi, včetně šesti ligových, což je klubový rekord proti jednomu soupeři.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Sels - Williams, Niakhate, Murillo, Toffolo - Danilo, Dominguez - Elanga, Gibbs-White, Hudson-Odoi - Awoniyi.

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Bradley, Konate, Van Dijk, Robertson - Elliott, Gomez, Mac Allister - Gakpo, Danns, Diaz.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.35 - 4.61 - 1.59

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Newcastle United - Wolverhampton Wanderers

sobota 16:00

Program 27. kola anglické Premier League otevře hned šest sobotních duelů hraných od 16:00. Jedním z nich je zápas dvou týmů ze středu tabulky, v St. James' Parku přivítá desátý Newcastle devátý Wolverhampton Wanderers.

Svěřenci trenéra Howea se pomalu propadají ligovou tabulkou. Ještě na přelomu kalendářního roku byli v boji o top čtyřku, nyní jsou po 26 odehraných kolech až na desáté příčce se ztrátou 15 bodů na čtvrtou Aston Villu. I přesto ale stále pomýšlejí na postup do pohárové Evropy, kam by se Newcastle probojoval podruhé v řadě.

Na umístění Strak v ligové tabulce má velký vliv marodka. Eddie Howe v průběhu celé sezóny postrádal hned několik klíčových hráčů, v sobotu nebude k dispozici například brankářská jednička Nick Pope, klíčový záložník Joelinton či anglický reprezentační útočník Callum Wilson.

Dobrou zprávou naopak je, že do branky by se měl vrátit slovenský gólman Martin Dúbravka, který v minulém ligovém kole chyběl. Mezi tři tyče se v utkání proti Arsenalu postavil Loris Karius, jenž v Premier League chytal poprvé od roku 2018, čtyřikrát inkasoval a Newcastle prohrál vysoko 1:4.

Ve velké formě naopak hraje tým z West Midlands. Vlci letos v lize prohráli jen dvakrát, poslední tři soutěžní utkání vyhráli a jejich atraktivní styl hry je velkým lákadlem každého zápasu. Po těžkém začátku sezóny dokázal trenér Gary O'Neill své svěřence probudit a dovedl je do první poloviny tabulky.

Vlkům se daří nejen na domácím stadionu, venku neprohráli od poloviny prosince. Tři body si odvezli například ze Stamford Bridge či naposledy z Tottenham Hotspur Stadium. Skvěle se daří křídelníkovi Pedrovi Netovi, který si v této sezóně připsal hned devět ligových asistencí, nebo korejskému útočníkovi Hwang Hee-Chanovi. Ten se rozstřílel na konci loňského kalendářního roku a má na kontě už 10 branek v anglické nejvyšší soutěži.

Naopak další klíčový hráč Matheus Cunha v sobotu kvůli zranění nenastoupí.

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dubravka; Trippier, Schar, Botman, Burn; Longstaff, Guimaraes, Miley; Almiron, Isak, Gordon

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sa; Kilman, Dawson, Toti; Semedo, Lemina, Gomes, Ait-Nouri; Bellegarde, Sarabia, Neto

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.28 - 4.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Crystal Palace

sobota 16:00

Program 27. kola anglické Premier League otevře hned šest sobotních duelů hraných od 16:00. Jedním z nich bude londýnské derby mezi silným Tottenhamem Hotspur a Crystal Palace, které se nastartovalo po angažování nového trenéra Olivera Glasnera.

Spurs minulý týden překvapivě padli v domácím střetnutí s nevyzpytatelným Wolverhamptonem Wanderes 1:2 a jejich ztráta na čtvrtou Aston Villu se zvýšila na pět bodů. Trenér Ange Postecoglu dal během sezóny hned několikrát najevo, že cílem Tottenhamu by měl být postup do základní skupiny Ligy mistrů a na podzim to dokonce vypadalo, že tým ze severu Londýna pomýšlí na zisk ligového titulu.

Spurs se ve zbytku sezóny mohou soustředit už jen na Premier League, v pohárové Evropě si letos ani nezahráli a v FA Cupu vypadli na konci ledna s Manchesterem City, a tak mohou pomýšlet na předskočení Emeryho Aston Villy.

Naopak Crystal Palace se nachází v poklidném středu tabulky bez reálné šance na postup do pohárové Evropy a zároveň s pohodlným osmibodovým náskokem na osmnátý Luton Town. I přesto se vedení rozhodlo ukončit smlouvu s legendárním trenérem Royem Hodgsonem, kterého na konci února nahradil rakouský stratég Oliver Glasner.

Eagles se pod jeho vedením podařilo minulý týden přesvědčivým výkonem zdolat trápící se Burnley 3:0. Velkou měrou k vítězství přispěl znovuzrozený ghanský reprezentační útočník Jordan Ayew, jenž se jednou střelecky prosadil a přidal i jednu asistenci.

V sobotu nebude moct domácím pomoci zraněný španělský obránce Pedro Porro či Izraelec Manor Solomon, hosté se budou muset obejít bez stopera Marca Guéhiho nebo klíčového mladíka Michaela Oliseho.

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario; Royal, Romero, Van de Ven, Udogie; Bissouma, Sarr; Kulusevski, Maddison, Son; Richarlison

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Johnstone; Ward, Richards, Andersen; Munoz, Wharton, Lerma, Mitchell; Eze, Ayew; Mateta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.72 - 5.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Fulham FC - Brighton & Hove Albion

sobota 16:00

Program 27. kola anglické Premier League otevře hned šest sobotních duelů hraných od 16:00. Jedním z nich bude také střetnutí londýnského Fulhamu, který minulý týden vyloupil Old Trafford, a silným Brightonem. Racci naposledy ztratili body doma proti Evertonu.

S formou Fulhamu to je jako na horské dráze. Po katastrofálním vstupu do kalendářního roku 2024, kdy z úvodních sedmi utkání vyhráli jediné, a to proti druholigovému Rotherhamu v FA Cupu, dokázali porazit zlepšující se Bournemouth. Následně přišla domácí prohra s Aston Villou a naposledy v infarktovém závěru porazili rozjetý Manchester United na jeho hřišti 2:1.

Nestabilní výkony se také odrazili do ligové tabulky, ve které patří Fulhamu dvanáctá příčka v poklidném středu tabulky a je víceméně jasné, že na podobné pozici zakončí i letošní sezónu.

Naopak Brighton má stále o co hrát. V osmifinále Evropské ligy na ně příští týden čeká italský AS Řím a v anglické nejvyšší soutěži jsou Racci na sedmé příčce, stále tak teda ještě sní o druhém postupu do pohárové Evropy v řadě.

Nicméně jejich cesta FA Cupem skončila ve středu, kdy po bezzubém výkonu prohráli v osmifinále s Wolverhamptonem. Hned ve druhé minutě šli do vedení domácí Wolves po brance Maria Leminy a Brighton měl téměř celý zápas na to, aby vyrovnal. To se mu ale nepodařilo, brankář José Sá měl mezi třemi tyčemi poměrně pohodový večer, bez problémů udržel čisté konto a dovedl Vlky do dalšího kola soutěže. Naopak pro trenéra Brightonu Roberta De Zerbiho přišlo varování, že bez zraněných klíčových hráčů to bude ještě velmi náročný závěr sezóny.

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno; Castagne, Tosin, Bassey, Robinson; Reed, Lukic; Wilson, Pereira, Iwobi; Muniz

Brighton - pravděpodobná sestava:
Verbruggen; Lamptey, Van Hecke, Dunk, Estupinan; Gross, Baleba; Adingra, Lallana, Buonanotte; Welbeck

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.60 - 3.54 - 2.78

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Everton FC - West Ham United

sobota 16:00

Everton vyzve v utkání 27. kola Premier League West Ham United. Domácí si v tabulce díky zmenšení bodového odečtu polepšili na patnácté místo, hosté jsou aktuálně na osmé příčce.

Everton, který poskočil v tabulce Premier League o dvě příčky, aniž by kopl do míče, dostal nejtěžší bodový trest v historii Premier League. Jeho desetibodový odečet za porušení pravidel ale komise v polovině týdne snížila na šest bodů. Svěřenci Seana Dycheho sice ještě nejsou úplně z nejhoršího venku, protože jim stále hrozí další trest za druhý prohřešek proti pravidlům, ale alespoň na chvíli získali čtyři těžce vybojované body zpět a nechali za sebou Nottingham Forest a Brentford.

Kolonka bodů domácích nyní čítá 25 bodů díky remíze 1:1 proti Brightonu, když na sebe opět upozornil talentovaný obránce Jarrad Branthwaite, který vstřelil parádní úvodní gól, ale jeho protějšek Lewis Dunk udeřil nastaveném čase, když navíc Seagulls hráli bez vyloučeného Gilmoura.

Až do pondělního večera mohli fanoušci West Hamu soucítit se svými protějšky z Evertonu nad smutnou sérií bez vítězství v Premier League, ale po osmi prohrách v roce 2024 porazili Hammers 4:2 Brentford, čímž si připsali první letošní výhru. Jarrod Bowen se stal prvním hráčem West Hamu, který na London Stadium vstřelil hattrick v Premier League.

Díky prvnímu vítězství v Premier League od konce prosince si svěřenci Davida Moyese polepšili v tabulce o dvě příčky, přeskočili Newcastle United a Wolverhampton Wanderers na osmém místě a pouze lepší skóre Brightonu drží Kladiváře mimo evropské příčky. Hammers se ve čtvrtek utkají s Freiburgem v prvním duelu osmifinále Evropské ligy a ukončení čtyřzápasové série bez vítězství na hřišti soupeře, v níž třikrát nedokázali skórovat, by bylo ideální přípravou na cestu do Německa.

Trenér David Moyes se také vrací na své bývalé působiště, kde se chce pomstít za říjnovou výhru Evertonu 1:0 na londýnském stadionu. V Goodison Parku zvítězili Toffees stejným výsledkem v sezoně 2022/23.

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Godfrey, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko - Harrison, Garner, Onana, McNeil - Doucoure - Calvert-Lewin.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Coufal, Mavropanos, Zouma, Emerson - Souček, Alvarez - Kudus, Ward-Prowse, Paqueta - Bowen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.55 - 3.51

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Brentford FC - Chelsea FC

sobota 16:00

Brentford v utkání 27. kola Premier League přivítá Chelsea. Bees jsou v tabulce až na šestnácté pozice, Blues mají na kontě o deset bodů více než jejich soupeř a jsou jedenáctí.

Brentford měl důvod být optimistický před pondělním zápasem s dalším týmem, kterému se příliš nedaří, West Hamem United, ale Bees na London Stadium prohráli 2:4. Hattrick Jarroda Bowena a zázračný zásah Emersona Palmieriho nakonec přebily góly Neala Maupaye a Yoana Wissy a odsoudily hosty ke třetí prohře v řadě. Po devátém místě v tabulce Premier League v minulé sezóně se Brentford v tomto ročníku krčí na 16. místě a zůstává sestupovém ohrožení, neboť se nachází pouhých pět bodů nad pásmem sestupu, přičemž do konce sezóny zbývá odehrát 12 zápasů, z toho tři proti současným třem nejhorším týmům.

Před prvním z nich, kterým bude 16. března venkovní zápas s Burnley, se Brentford musí připravit na londýnská derby s Chelsea a Arsenalem. Proti prvnímu z nich se včelám v posledních letech dařilo, neboť v každém z posledních tří střetnutí udržely čisté konto, včetně bezbrankové domácí remízy a dvou venkovních výher 2:0.

Tři dny po zdrcující porážce ve finále EFL Cupu v prodloužení s Liverpoolem se ve středu v pátém kole FA Cupu Chelsea střetla s Leeds United a zpočátku se projevily známky předchozího nezdaru, když Mateo Joseph poslal hosty v osmé minutě do vedení. Blues na to ale dobře zareagovali a díky zásahům Nicolase Jacksona a Mykhayla Mudryka otočili zápas na svou stranu, než Joseph dokázal vyrovnat. Už to vypadalo, že zápas dospěje do prodloužení, ale Conor Gallagher v 90. minutě svým gólem pomohl domácím zvítězit 3:2 a zajistit si účast ve čtvrtfinále.

Svěřenci Mauricia Pochettina byli odměněni tím, že je za dva týdny čeká zápas na hřišti vedoucího týmu Championship Leicesteru City, ale nejprve se musí soustředit zpět na Premier League, kde se snaží dostat zpět do horní poloviny tabulky a zvýšit své naděje na zajištění evropských pohárů pro příští sezónu. V důsledku nekonzistentních výkonů se Chelsea po 10 výhrách, pěti remízách a 10 porážkách z 25 zápasů nachází na 11. místě tabulky nejvyšší soutěže, devět bodů za šestým Manchesterem United a čtyři body za sedmým Brightonem.

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken - Jorgensen, Ajer, Collins - Roerslev, Janelt, Jensen, Norgaard, Reguilon - Wissa, Toney.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Petrovic - Gusto, Disasi, Colwill, Chilwell - Fernandez, Caicedo - Palmer, Gallagher, Mudryk - Jackson.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.92 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Luton Town - Aston Villa

sobota 18:30

Luton Town čeká v sobotu večer další náročná zkouška, doma na Kenilworth Road totiž svěřenci Roba Edwardse změří síly se čtvrtou Aston Villou, která bojuje o postup do základní skupiny Ligy mistrů. Luton prohrál poslední čtyři soutěžní utkání v řadě, naopak Villans letos venku ještě neprohráli.

Pro fanoušky Lutonu nebyl únor zrovna nejpříjemnější. Po velmi povedeném začátku roku 2024, kdy Hatters z úvodních šesti soutěžních zápasů třikrát vyhráli a třikrát remizovali, přišla nepříjemná série proher, která trvá dosud. Vše začalo nepříjemnou prohrou s posledním Sheffieldem United, která musí svěřence Roba Edwardse mrzet nejvíce. Následné prohry s Manchesterem United, Liverpoolem a Manchesterem City se přeci jen dali očekávat. Nicméně deset inkasovaných branek v posledních dvou zápasech naznačuje, že obrana Lutonu opravdu není zkonsolidovaná.

Ani defensiva Villans nezažívá nejpovedenější období, čistý štít naposledy svěřenci Unaie Emeryho udrželi na začátku února. I přesto se drží na průběžné čtvrté příčce s náskokem pěti bodů na Manchester United, a tak se překvapivý postup do Ligy mistrů může skutečně udát.

Poslední dvě ligová střetnutí Villans zvádli, porazili jak Fulham, tak Nottingham Forest a udělali další důležité kroky k druhému postupu do pohárové Evropy v řadě. Příští týden je navíc čeká osmifinále Konferenční ligy proti nizozemskému Ajaxu.

Luton Town - pravděpodobná sestava:
Kaminski; Osho, Mengi, Burke; Ogbene, Barkley, Clark, Doughty; Chong, Morris; Woodrow

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez; Cash, Torres, Lenglet, Moreno; Bailey, Luiz, McGinn, Ramsey; Tielemans; Watkins

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.59 - 4.59 - 1.69

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
26
18
6
2
63 : 25
60
2
Manchester City
26
18
5
3
59 : 26
59
3
Arsenal FC
26
18
4
4
62 : 23
58
4
Aston Villa
26
16
4
6
56 : 35
52
5
Tottenham Hotspur
25
14
5
6
52 : 38
47
6
Manchester United
26
14
2
10
36 : 36
44
7
Brighton & Hove Albion
26
10
9
7
49 : 41
39
8
West Ham United
26
11
6
9
40 : 46
39
9
Wolverhampton Wanderers
26
11
5
10
40 : 40
38
10
Newcastle United
26
11
4
11
54 : 45
37
11
Chelsea FC
25
10
5
10
42 : 41
35
12
Fulham FC
26
9
5
12
36 : 42
32
13
Crystal Palace
26
7
7
12
31 : 44
28
14
AFC Bournemouth
25
7
7
11
33 : 47
28
15
Everton FC
26
8
7
11
28 : 34
25
16
Brentford FC
26
7
4
15
37 : 48
25
17
Nottingham Forest
26
6
6
14
34 : 48
24
18
Luton Town
25
5
5
15
35 : 51
20
19
Burnley FC
26
3
4
19
25 : 58
13
20
Sheffield United
26
3
4
19
22 : 66
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (932)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele