Premier League - preview 14. kola: City proti Spurs

02.12.2023, 08:22, aktualizováno 03.12.2023, 09:21
Previews
Etihad Stadium (© AFP)

Manchester City hraje doma s Tottenhamem a potřebuje zareagovat na další úspěch Arsenalu. Nedělní program je hodně pestrý, odpoledne se hrají další čtyři zápasy.

West Ham United - Crystal Palace

neděle 15:00

West Ham zažil výsledkově povedený listopad a na domácím hřišti by rád vstoupil dobře i do nového měsíce. Soupeřem mu bude trápící se Crystal Palace, který z posledních pěti ligových utkání vyhrál jediné.

West Hamu se v současné chvíli daří v lize i v Evropě. V posledním ligovém zápase svěřenci Davida Moyese potvrdili roli favorita a odvezli si 3 body z půdy Burnley. Ve čtvrtek se ještě Hammers představili v rámci Evropské ligy na stadionu srbského týmu TSC a rovněž tam slavili vítězství. Když už to vypadalo, že se týmy rozejdou smírně, tak v 89. minutě zařídil tři body anglickému týmu český záložník Tomáš Souček. West Ham je tak s 12 body na prvním místě a postup do další části soutěže ho nemine. V Premier League se mužstvo zatím drží na deváté pozici a v neděli jej čeká soupeř v podobě Crystal Palace. Domácí musí být ovšem na pozoru, jelikož s Eagles v minulé sezóně oba vzájemné duely prohráli.

Před nedělním zápasem zůstává na domácí straně jedinou potvrzenou absencí Antonio.

Hosté se v posledních týdnech trápí a porážka se slabým Lutonem to jen potvrzuje. Eagles nyní okupují třinácté místo a rádi by tabulkou zase stoupali vzhůru. K tomu ovšem potřebují daleko kvalitnější výkony, než které v průběhu října a listopadu podávali (6 ligových zápasů, jediné vítězství). Svěřenci Roye Hodgsona na West Ham rozhodně umí a pokud se chtějí vrátit na vítěznou vlnu, tak v neděli mají slibnou šanci to udělat. Do týmu se navíc vrátil po zranění šikovný záložník Olise, jenž se proti Lutonu uvedl i gólem.

Do zápasu nenastoupí Doucoure, Eze, Henderson a Rak-Sakyi.

West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Coufal, Zouma, Aguerd, Emerson - Álvarez, Ward-Prowse - Fornals, Souček, Paquetá - Ings

Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Ward, Andersen, Guéhi, Mitchell - Hughes, Lerma - Ayew, Olise, Schlupp - Édouard

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.47 - 3.98

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Brighton & Hove Albion

neděle 15:00

Důležitý zápas čeká na fotbalisty Chelsea, kteří v neděli na vlastním stadiónu přivítají nepříjemného soupeře v podobě Brightonu.
 Zdálo se, že se londýnský celek po dobrých výkonech proti Tottenhamu a Manchesteru City konečně dostal do dobré provozní teploty. To ale svěřenci Mauricia Pochettina nepotvrdili, když minulý týden předvedli hrůzný druhý poločas proti Newcastlu United a schytali zasloužený debakl 4:1. Ani Brighton se ale nenachází v ideálním rozpoložení, svěřenci De Zerbiho si minulý týden připsali první tříbodový zisk od konce září a momentálně je trápí dosti rozsáhlá marodka.



Chelsea před letošním ročníkem značně obměnila kádr, z kádru pustila zkušenější hráče a do svých řad přivedla hlavně dravé mládí. Vytoužený efekt se ale zatím nedostavil - svěřenci Mauricia Pochettina sice kolikrát nehrají špatně, stále se jim to ale nedaří přetavit v optimální výsledky. Chelsea do sezóny vstoupila dobrým výkonem a remízou 1:1 s Liverpoolem, následoval však první kolaps na půdě West Hamu, kde The Blues prohráli 3:1. O týden později si připsali první výhru v sezóně, když na vlastní půdě přehráli Luton, jenže na výhru v dalších duelech nedokázali navázat - přišla totiž překvapivá prohra s Nottinghamem, remíza na hřišti Bournemouthu a další smolná prohra v domácím duelu s Aston Villou. Pak však už The Blues konečně zabrali a připsali si jediné dvě po sobě jdoucí výhry v sezóně, když se jim podařilo zdolat Fulham a Burnley. Další velmi dobrý výkon podala družina Mauricia Pochettina v klání s Arsenalem, kde je ale nepovedený závěr připravil o lepší výsledek a musela se tak spokojit s remízou 2:2. Tak slavné už to ale nebylo o týden později, kdy Chelsea podlehla Brentfordu. A poslední tři duely pak vždy přinesly trochu bláznivou podívanou - nejprve modří vyloupili stadión Tottenhamu, kde zvítězili 4:1, následně v nastaveném čase zachránili remízu 4:4 s Manchesterem City, načež minulý týden vybouchli na půdě Newcastle, kde zase 4:1 prohráli. Těžko tak odhadovat, jaká Chelsea se představí v neděli odpoledne.


Brighton naproti tomu zaznamenal vynikající vstup do ročníku, svěřenci De Zerbiho totiž z úvodních šesti duelů vytěžili hned pět výher, když nebodovali akorát v domácím klání s West Hamem United. Pak šla ale forma loňského překvapení strmě dolů, Brightonu se sice i nadále dařilo v evropských pohárech, v ligové soutěži už to ale žádná sláva nebyla. Vše odstartovala vysoká porážka na půdě Aston Villy, kde Brighton vybouchl a musel akceptovat porážku 6:1. O týden později přišla remíza 2:2 s Liverpoolem, načež byl nad síly Brightonu také Manchester City, který vyhrál těsně 2:1. Zbytečné ztráty pak přišly zejména ve třech dalších duelech s papírově slabšími celky - Brighton totiž nedokázal zdolat Fulham, Everton ani Sheffield. Chuť si tak svěřenci De Zerbiho spravili až minulý týden, když dokázali porazit Nottingham 3:2.



Zápas bude každopádně provázet početná marodka obou celků. Chelsea se i nadále musí obejít bez zraněných Fofany, Chalobaha, Chilwella, Gusta či Chukwuemeky. Poprvé na lavičce by se po zranění mohla objevit letní posila Christopher Nkunku, o tom se ale rozhodne až těsně před zápasem. K dispozici ještě stále nebude ani Romeo Lavia a karetní trest vyřadí ze hry dvojici Reece James a Cucurella. Brightonu se sice vrátil Mitoma a Milner, i tak se ale De Zerbi musí popasovat s početnou marodkou. K dispozici nebude Lamptey, Ansu Fati, Webster, Estupinan, March či Enciso a Welbeck. Kvůli karetním trestům pak do utkání nezasáhne ani Dahoud či kapitán Dunk.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Disasi, Thiago Silva, Badiashile, Colwill - Caicedo, Fernandez - Palmer, Gallagher, Sterling - Jackson

Brighton - pravděpodobná sestava:
Steele - Veltman, Van Hecke, Igor Julio, Milner - Gross, Gilmour - Adingra, Joao Pedro, Mitoma - Ferguson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 4.17 - 4.42

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Fulham FC

neděle 15:00

Liverpool v týdnu pohodlně zdolal LASK Linz a definitivně si zajistil postup z prvního místa ve skupině Evropské ligy, nyní se ale svěřenci Jürgena Kloppa musí rychle přeorientovat, jelikož je čeká další důležité ligové klání - tentokráte s londýnským Fulhamem. Ten na tom sice letos není ani zdaleka tak dobře jako loni, svěřenci trenéra Silvy se ale minulý týden konečně trochu chytili, když na vlastním stadiónu po divokém průběhu zdolali Wolverhampton těsně 3:2.




Liverpool se po nepovedené loňské sezóně v té letošní dal rychle dohromady a zdá se, že parta okolo Jürgena Kloppa bude znovu bojovat o mistrovské vavříny. Po třinácti ligových kláních má Liverpool na kontě jen jednu ligovou porážku, kterou v nastaveném čase "vystřelil" na hřišti Tottenhamu vlastním gólem nešťastný stoper Matip. The Reds ovšem zvládli i těžké venkovní výjezdy na půdu Chelsea či Brightonu, kde vybojovali bod, a dokonce vyloupit se jim podařilo stánek Newcastlu, odkud se tedy body nevozí vůbec lehce. Jedinou lacinou ztrátu tak představuje remíza 1:1 na půdě Lutonu, kterou zachraňoval až v nastavení útočník Diaz. To si ale Liverpool vynahradil minulý týden, když doslova vyválčil remízu 1:1 na hřišti Manchesteru City. Pokud Liverpool podle očekávání v neděli odpoledne porazí Fulham, bude ztrácet na vedoucí Arsenal jen dva ligové body a před náročným programem tak bude ve velmi dobré výchozí pozici pro potenciální boj o titul.

Fulham ligový ročník odstartoval šťastnou výhrou ze hřiště Evertonu, v následujících ligových duelech už to ale zas až taková sláva nebyla. Fulham tedy ještě dokázal překvapivě získat bod na půdě Arsenalu, krom toho ale následujících deset zápasů přineslo zisk jen osmi ligových bodů za dvě výhry s Lutonem a Sheffieldem United a remízy s Crystal Palace a Brightonem. Nebylo tak divu, že se hlavní kouč Marco Silva dostal tak trochu pod tlak, k lepšímu spaní mu ale rozhodně pomohla pondělní těsná výhra 3:2 nad Wolverhamptonem.

Liverpool si z utkání na půdě Manchesteru City odnesl dva nepříjemné šrámy, kvůli svalovým potížím totiž na nějakou tu dobu vypadl brankář Alisson a útočník Diogo Jota. Krom toho bude Jürgen Klopp postrádat ještě obránce Andrewa Robertsona a záložníky Bajcetiče a Thiaga Alcantaru. Fulham nebude moci využít služeb Diopa, Francoise, Munize či Traoreho, k dispozici už ale po karetním trestu zase bude Palhinha.

Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Tsimikas - Gravenberch, Mac Allister, Szoboszlai - Salah, Núňez, Díaz.

Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Castagne, Bassey, Ream, Robinson - Palhinha, Reed - Iwobi, Pereira, Willian - Jiménez.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.61 - 11.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Aston Villa

neděle 15:00

Hosté jsou zatím nejpříjemnějším překvapením letošní sezóny Premier League a vylepšit svou skvělou čtvrtou pozici chtějí na hřišti šestnáctého Bournemouthu. Ten ale v posledních dvou zápasech zabral a vytěžil šest bodů.

Bournemouth se výsledkově zvedl a na překvapivou výhru proti Newcastlu navázal v minulém kole dalším ziskem tří bodů, které si odvezl ze hřiště Sheffieldu. Tím se odlepil od sestupového pásma a po třinácti odehraných kolech mu patří šestnácté místo. V dalším kole svěřenci Andoniho Iraoly hostí čtvrtou Aston Villu, kterou v minulém ročníku dokázali na Vitality Stadium porazit 2:0.

Domácí nevyužijí služeb Aaronse, Adamse, Frederickse, Marcondese, Randlopha a Scotta. Po zranění by se naopak mohl vrátit Kelly.

Hosté pokračují v krasojízdě a v posledním kole Premier League porazili Tottenham na jeho stadionu 2:1, čímž se posunuli na čtvrtou pozici. Ve čtvrtek svěřenci Unaie Emeryho sehráli utkání v rámci Evropské konferenční ligy, v kterém přehráli polskou Legii poměrem 2:0. Villans si tak s předstihem zajistili postup do další fáze soutěže. Jestli má v letošní sezóně někde Aston Villa slabinu, tak to jsou právě venkovní zápasy. Z dosavadních sedmi duelů Villans vyhráli tři, jeden zápas skončil remízou a ve třech případech odešli poraženi.

Na hostující straně nebudou k dispozici Buendia, Kamara a dlouhodobě zraněný obránce Mings.

AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Neto - Smith, Zabarnyi, Senesi, Kerkez - Christie, Cook - Semenyo, Kluivert, Tavernier - Solanke

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Konsa, Carlos, Torres, Digne - Tielemans, Luiz - Cash, McGinn - Watkins, Diaby

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.26 - 3.95 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Manchester City - Tottenham Hotspur

neděle 17:30

V neděli v podvečer bude k vidění šlágr kola anglické Premier League mezi domácím Manchesterem City a trápícím se Tottenhamem, který sužuje v posledních týdnech velká marodka. Citizens by se výhrou přiblížili k prvnímu Arsenalu, naopak Spurs po třetí prohře v řadě klesli až na pátou příčku a rádi by se udrželi v kontaktu s čelem tabulky.

Svěřenci Pepa Guardioly v týdnu porazili ve vyrovnaném utkání základní skupiny Ligy mistrů německé Lipsko 3:2 a pojistili si první místo v tabulce. Po pěti zápasech stále drží stoprocentní bilanci v ne příliš náročné skupině a postup do jarní části milionářské soutěže je tak samozřejmostí. Obhájci trofeje z loňské sezóny tak budou i v tomto ročníku pomýšlet na ty nejvyšší cíle; obhájit triumf v Lize mistrů ale není vůbec nic snadného.

Podobně tomu tak je i v nejlepší ligové soutěži na světě. Ostatně se o tom Citizens přesvědčili již několikrát, z posledních dvou utkání získali jen dva body a ztratili první místo v tabulce. Před reprezentační přestávkou odehráli pro nestranného diváka atraktivní utkání s londýnskou Chelsea, ve kterém bylo o drama postaráno až do posledního momentu, kdy se o srovnání postaral Cole Palmer z pokutového kopu.

Minulý týden pak v dalším náročném duelu remizovali proti Liverpoolu, ztratili svou sérii 23 domácích vítězství v řadě a klesli na druhou příčku za londýnský Arsenal. V neděli by sice chtěli začít novou domácí vítěznou sérii, k dispozici jim ale nebude klíčový záložník Kevin De Bruyne, nejistý je také start Matea Kovačiće a Matheuse Nunese.

I přesto budou v utkání s Tottnehamem favoritem. Hostům totiž schází daleko více důležitých hráčů, citelná je zejména ztráta Jamese Maddisona a stopera Mickyho van de Vena, kteří schází od osudového utkání proti Chelsea. Tehdy Spurs nejen o dva klíčové hráče, ale také o svou vítěznou šňůru a od té doby to jde s týmem trenéra Postecoglua z kopce. Po prohře s Blues totiž nedokázali bodovat v zápasech proti Wolverhamptonu a Aston Ville a klesli z první až na pátou příčku.

Vzhledem k tomu, že Spurs v této sezóně chybí v pohárové Evropě, tak měli o pár dní přípravy více než jejich nedělní soupeř. Tottenhamu do karet hraje i bilance z posledních vzájemných zápasů. Naposledy se spolu střetli na začátku února, kdy se z těšného vítězství 1:0 radovali právě Londýňané. Z posledních 9 vzájemných zápasů vyhráli CItizens jen tři utkání.

Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Aké, Akanji - Rodri, Álvarez, B. Silva - Foden, Haaland, Doku

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario - Porro, Emerson, Davies, Udogie - Bissouma, Lo Celso - Johnson, Kulusevski, Gil - Son

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.93 - 11.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Burnley FC - Sheffield United

sobota 16:00

Duel týmů ohrožených sestupem uvidí diváci na stadionu Burnley. Domácí za sebou mají již šest ligových porážek v řadě a negativní sérii se pokusí přerušit proti osmnáctému Sheffieldu, který na tom není o moc lépe, jelikož má na svém kontě pouze o bod více.

Burnley zatím zažívá hodně nepovedenou sezónu a šest porážek v řadě je toho důkazem. Tým získal ze třinácti zápasů jenom čtyři body a zároveň disponuje nejhorším útokem v Premier League (10 vstřelených branek). Trenér Vincent Kompany pomohl týmu k opětovnému návratu do nejvyšší anglické ligy, ale pokud bude mužstvo pokračovat v podobných výsledcích, tak je velmi pravděpodobné, že bude prvním trenérem v soutěži, který bude odvolán. Clarets se s Sheffieldem střetli v minulém roce v Championship. Na stadionu soupeře si připsali vysokou porážku 2:5, ale doma výkon odčinili výhrou 2:0.

V sobotu se před domácími fanoušky zcela jistě nepředstaví Cork a Foster.

Na straně Sheffieldu je situace dost podobná. Malými pozitivy byla výhra nad Wolverhamptonem a následná remíza s Brightonem, poté ovšem svěřenci Paula Heckingbottoma prohráli doma s Bournemouthem 1:3 a vrátili se zpět do reality. Hosté jsou s pěti body osmnáctí a doplácí především na propustnou defenzivu (34 obdržených gólů).

Do souboje s Burnley nezasáhnou Besham, Brewster, Davies, Egan, Jebbison a Norrington-Davies.

Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Trafford - Vitinho, Beyer, O'Shea, Taylor - Gudmundsson, Berge, Brownhill, Koleosho - Amdouni, Rodríguez

Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Foderingham - Ahmedhodzic, Trusty, Baldock - Bogle, Norwood, Souza, Thomas - Hamer, McAtee - McBurnie

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 3.69 - 5.33

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Brentford FC - Luton Town

sobota 16:00

Další kolo nabídne souboj Brentfordu s Lutonem. Domácí se po dvou porážkách za sebou drží ve středu tabulky, zatímco hosté by chtěli navázat na výhru proti Crystal Palace a vzdálit se sestupovým místům.

Brentford absolvoval dvě těžká ligová utkání za sebou. Nejdříve Bees utržili porážku 0:3 na Anfieldu a v minulém kole pak nestačili na Arsenal, kterému doma podlehli 0:1. Přesto se svěřenci Thomase Franka nachází na jedenáctém místě a rádi by se v poklidném středu tabulky pohybovali i dál. V sobotu se tým navíc představí znovu doma, kde změří síly se sedmnáctým Lutonem. Mužstva se naposled střetla ještě v rámci Championship v sezóně 2020/21 a oba vzájemné zápasy vyhrál Brentford.

Do zápasu určitě nezasáhnou Collins, Henry, Hickey, Schade a Toney. Otazník visí i nad starty Damsgaarda a Dasilvy.

Cíl Lutonu pro tuto sezónu je jasný, a to udržet se v Premier League. Nováček nejlepší fotbalové soutěže na světě v posledním kole překvapil a na svém hřišti přehrál Crystal Palace v poměru 2:1. O třech bodech rozhodl v 83. minutě skotský útočník Brown, jenž se v tomto ročníku prosadil vůbec poprvé.

Ani Luton nebude kompletní. Spoluhráčům nepomůžou Andersen, Burke, Lokonga a Potts.

Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Flekken - Ajer, Mee, Pinnock, Janelt - Onyeka, Nørgaard, Jensen - Mbeumo, Maupay, Wissa

Luton Town - pravděpodobná sestava:
Kaminski - Mengi, Lockyer, Osho - Doughty, Barkley, Mpanzu, Bell - Townsend, Morris, Ogbene

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.37 - 6.72

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Wolverhampton Wanderers

sobota 16:00

V sobotu odpoledne nabídne program anglické Premier League zajímavý duel mezi londýnským Arsenalem a nebezpečným Wolverhamptonem Wanderers. Gunners by rádi navázali na poslední ligovou výhru nad Brentfordem, díky níž se dostali do čela tabulky anglické nejvyšší soutěže, naopak hosté by nejraději zapomněli na poslední výlet do Londýna, minulý týden totiž padli na půdě Fulhamu.

Svěřenci Mikela Artety zažívají povedené období. Před reprezentační přestávkou sice po vypadnutí z Ligového poháru prohráli i v lize s Newcastlem, od té doby ale vyhráli čtyřikrát v řadě. Naposledy tomu tak bylo ve středečním utkání Ligy mistrů proti francouzskému RC Lens, kdy na hřišti naprosto dominovali a do poločasu se dokázali hned pětkrát střelecky prosadit, kometa loňské sezóny Brice Samba se musel za svůj výkon mezi třemi tyčemi stydět. Po přestávce přidal ještě jednu branku Jorginho a zapečetil tak postup Arsenalu do jarní fáze soutěže z prvního místa.

Gunners se nachází i v čele ligové soutěže, kam se dostali minulý týden po klopýtnutí Guardiolova Manchesteru City. Na vrcholu Premier League je to ale letos vyrovnanější než obvykle, jedinou ztrátou se Arsenal může propadnout až na čtvrtou příčku, a tak jsou duely proti papírově slabším soupeřům o to důležitější než kdy dříve.

Arsenalu se navíc v posledních sezonách proti svému sobotnímu soupeři daří. Po postupu Wolverhamptonu mezi anglickou elitu v roce 2018 sice ze vzájemných duelů častěji odcházeli spokojení hráči z West Midlands, poslední čtyři duely ale skončily vítězstvím londýnského celku. Naposledy se kluby střetly na konci minulé sezóny a Arsenal zaslouženě zvítězil vysoko 5:0.

Wolves navíc ani v této sezóně pravděpodobně nebudou bojovat o místo v pohárové Evropě, oproti loňskému ročníku jsou alespoň jejich zápasy daleko atraktivnější. Svěřencům Garryho O’Neila se podařilo střelecky prosadit ve 12 ligových duelech v řadě a v tabulce jim patří 12. příčka.

A letošní sezóna mohla pro Wolverhampton začít ještě o mnoho lépe, kdyby se proti nim neobrátili fotbaloví bozi. V průběhu 13 ligových kol si už několikrát po právu fanoušci stěžovali na rozhodčí a stejně tak tomu bylo minulý víkend. Fulham vyhrál 3:2 i díky dvěma velmi sporně odpískaným penaltám, obě proměnil Brazilec Willian.

V sobotním utkání bude domácím chybět čtveřice Partey, Smith Rowe, Timber a Vieira, hosté se budou muset obejít bez klíčového křídelníka Pedra Neta a obránce Aïta-Nouriho.

Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Raya - Tomijasu, Saliba, Gabriel, Zinčenko - Odegaard, Rice, Havertz - Saka, Jesus, Martinelli

Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Sá - Dawson, Kilman, Toti - Semedo, B. Traoré, Doyle, Bellegarde, Doherty - Cunha, Hwang

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.50 - 14.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Everton FC

sobota 18:30

Nottingham Forest vyzve v utkání 14. kola Premier League Everton. Domácí jsou se třinácti body na patnácté pozici, hosté kvůli odpočtu deseti bodů spadli na předposlední místo se čtyřmi body na kontě.

Nottingham poslední dva zápasy vyšel bodově naprázdno. V obou případech však prohrál pouze o gól. Nejprve vyrazil do Londýna na půdu West Hamu, kde sice vedl 2:1 díky trefám Taiwa Awoniyiho a Anthonyho Elangy. Jenže Hammers skóre v závěru otočili i zásluhou Tomáše Součka a vyhráli 3:2. I minulé klání pak Forest prohrál 2:3, když nestačil na Brighton. Za Garibaldi se trefil Anthony Elanga a Morgam Gibbs-White. Obejít se ale nyní Tricky Trees musí bez svého nejlepšího střelce, Taiwo Awoniyi si poranil třísla. Kromě něj je na marodce ještě Felipe se zraněním kolene.

Everton kvůli finančním podvodům v sezoně 2021/22 přišel o deset bodů a propadl se do sestupových vod. Na náladě v týmu se to asi také příliš pozitivně neprojevilo, protože v minulém zápase Toffees doma prohráli s Manchesterem United 0:3. Toffees ale vyhráli tři z posledních čtyřech venkovních duelů, což je stejně jako v předchozích 38 případech, a tak by tuto sérii rádi nyní prodloužili. A to i vzhledem k tomu, že ztrácí pět bodů na záchranu. Obejít se nyní Everton musí bez Dele Alliho, kterého trápí svalové zranění, a také bez Andreho Gomese, jenž léčí lýtko.

Poslední vzájemný duel Nottinghamu s Evertonem se odehrál letos v březnu v rámci 26. kola jako nyní na City Ground. Klání skončilo remízou 2:2, když se za domácí Garibaldi dvakrát trefil Brennan Johnson (nyní působící v Tottenhamu) a za hostující Toffees Demarai Gray (aktuálně hráč arabského Al Ettifaq) s Abdoulayem Doucourém.

Nottingham Forest - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Aina, Niakhaté, Boly, Toffolo - Danilo, Mangala, Domínguez - Gibbs-White, Wood, Elanga.

Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Young, Tarkowski, Branthwaite, Mykolenko - Harrison, Garner, Gueye, McNeil - Doucouré - Beto.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.07 - 2.79

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester United

sobota 21:00

Oba týmy ztratily body v Lize mistrů a nyní jsou na pokraji vyřazení. Ligový duel by mohl mít ten správný náboj, protože Magpies ztrácí na svého sobotního soupeře pouze bod a zároveň se v listopadu postarali o vyřazení Rudých ďáblů z EFL Cupu.

Newcastle má za sebou rozporuplný týden. Svěřenci Eddieho Howa nejprve smetli na domácím hřišti Chelsea 4:1, a do úterního zápasu Champions League proti PSG tak nemohli jít lépe naladění. To jim ale nakonec nevyšlo úplně dle představ. Anglický tým začal utkání výborně a ve 24. minutě ho poslal do vedení švédský útočník Isak. Dlouho to vypadalo, že Magpies těsný náskok udrží a cenný skalp je posune k vytouženému postupu. Pak ovšem přišla 96. minuta, kdy rozhodčí Marciniak přisoudil francouzskému mistrovi spornou penaltu. Té se posléze ujal Mbappé a zařídil svému týmu velmi důležitý bod. Newcastle tak nyní ztrácí na postup do další fáze milionářské soutěže 2 body a před ním je poslední utkání, které sehraje doma proti AC Milán.

Magpies musejí na ztrátu z Ligy mistrů rychle zapomenout, jelikož v dalším kole Premier League je čeká Man Utd, který je v tabulce o bod před nimi. Kdybychom měli pátrat po posledním vzájemném utkání, tak nemusíme jít daleko do minulosti. Přesně před měsícem Newcastle šokoval Old Trafford a v rámci EFL Cupu porazil United jednoznačně 3:0.

Domácí tým trápí před soubojem s Manchesterem rozsáhlá marodka. Mezi zraněními jsou Anderson, Barnes, Botman, Burn, Manquillo, Murphy, Targett, Tonali, Willock a Wilson. Nejistý je i start Longstaffa.

Man Utd zvládl poslední ligový zápas na výbornou a na hřišti Evertonu zvítězil 3:0. United poslal již ve 3. minutě do vedení ve formě hrající Garnacho a po přestávce se ještě trefili Rashford a Martial. I Rudí ďáblové se v týdnu představili v Lize mistrů. A nakonec z toho byl další nezdar. Manchester sice vedl na horké půdě tureckého Galatasaraye už 2:0, ale ani to mu nestačilo, aby klíčový střet dovedl do vítězného konce. V duelu totiž znovu zklamal brankář Onana, jehož z přímého kopu dvakrát překonal Ziyech. Nutno dodat, že oběma brankám mohl kamerunský gólman zabránit. Klub z Manchesteru je v tabulce na poslední pozici a v závěrečném klání bude muset porazit německého giganta - Bayern Mnichov. Nicméně ani potenciální vítězství nemusí týmu zaručit postup do další fáze Champions League.

Nizozemský manažer Erik ten Hag má tak před sobotním zápasem s Newcastlem plnou hlavu starostí a všichni jsou určitě v napětí, jak jeho svěřenci na další ostudný výkon zareagují. Hostům budou scházet Casemiro, Diallo, Eriksen, Evans, Malacia, Martínez, Mount a Sancho.

Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Pope - Trippier, Schär, Lascelles, Livramento - Miley, Guimarães, Joelinton - Almirón, Isak, Gordon

Manchester United - pravděpodobná sestava:
Onana - Dalot, Lindelöf, Maguire, Shaw - McTominay, Mainoo - Rashford, Fernandes, Garnacho - Højlund

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.82 - 3.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
13
9
3
1
27 : 10
30
2
Manchester City
13
9
2
2
33 : 13
29
3
Liverpool FC
13
8
4
1
28 : 11
28
4
Aston Villa
13
9
1
3
31 : 18
28
5
Tottenham Hotspur
13
8
2
3
25 : 17
26
6
Manchester United
13
8
0
5
16 : 16
24
7
Newcastle United
13
7
2
4
31 : 14
23
8
Brighton & Hove Albion
13
6
4
3
28 : 23
22
9
West Ham United
13
6
2
5
23 : 23
20
10
Chelsea FC
13
4
4
5
22 : 20
16
11
Brentford FC
13
4
4
5
19 : 18
16
12
Wolverhampton Wanderers
13
4
3
6
18 : 23
15
13
Crystal Palace
13
4
3
6
13 : 18
15
14
Fulham FC
13
4
3
6
13 : 22
15
15
Nottingham Forest
13
3
4
6
16 : 21
13
16
AFC Bournemouth
13
3
3
7
14 : 28
12
17
Luton Town
13
2
3
8
12 : 23
9
18
Sheffield United
13
1
2
10
11 : 34
5
19
Everton FC
13
4
2
7
14 : 20
4
20
Burnley FC
13
1
1
11
10 : 32
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (901)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele