PREMIER LEAGUE – 8. KOLO

07.10.2003, 10:05
Aktuality
Šlágrem anglického fotbalového víkendu byl duel osmého Liverpoolu s vedoucím Arsenalem, který nakonec potvrdil, že přestože se londýnskému klubu nedaří v Lize Mistrů, na domácí scéně je velmi silný. Roli favorita potvrdili jak Manchester United, který si poradil s Birminghamem, tak i Chelsea, která však měla s Middlesbrough nečekané problémy.

LIVERPOOL – ARSENAL 1:2

Arsenal zatím prožívá rozporuplný úvod sezóny. V Premier League je od začátku v čele a opět se tak pasuje do role jednoho z kandidátů na titul, ale v Lize Mistrů tápe - naposledy jen remizoval 0:0 v Moskvě s Lokomotivem. Liverpool zatím nepředvádí výkony, se kterými by mohl být manažer Gerard Houllier spokojen a až na úvodní půlhodinu tomu nebylo jinak ani tentokrát. Domácí Reds začali dobře a během úvodních minut hned dvakrát otestovali Jense Lehmanna. Zaslouženého úspěchu se dočkali už ve 14. minutě. Riiseho centr odkopl Edu, trefil přitom Owena, od nějž se míč odrazil k Harrymu Kawellovi a ten se zpoza vápna trefil k tyči –1:0. Do dalších šancí se dostali opět Kewell a dvakrát Owen, po půlhodině se ale ze šťastného vyrovnání radovali hosté. Po přímém kopu Pirese se ve zmatku před brankou nejlépe zorientoval Edu a jeho střela, která by mířila mimo, se od Sammiho Hyypiä odrazila do branky – 1:1.

Po změně stran ještě jednou zahrozili domácí, ale Owen minul a když se o pár minut později zranil, byl už Liverpool pod tlakem. Stále víc se prosazoval hlavně Thierry Henry, který poprvé Jerzyho Dudka řádně ozkoušel v 59. minutě. O deset minut později už šel Arsenal do vedení. Gerard s Finnanem chybovali v rozehrávce, o míč je obral Edu, našel volného Roberta Pirese a ten krásnou střelou do horního rohu překonal gólmana Reds – 1:2. Více ze hry měli i nadále hosté, ale domácí se nevzdávali a v 77. minutě byli blízko k vyrovnání, Ashley Cole ale Dioufův pokus vykopl z brankové čáry. Po něm neuspěli Kewell ani Le Tallec, Liverpool tak podruhé za sebou prohrál a z osmého místa se na nejvyšší pozice dívá se značným odstupem. Arsenal naopak zůstává jedním ze dvou posledních neporažených týmů a s jednobodovým náskokem na Manchester United a Chelsea ligu vede.

MIDDLESBROUGH – CHELSEA 1:2

Fotbalisté Chelsea chtěli tímto zápasem zapomenout na středeční domácí porážku od Besiktase, ale přestože vyhráli, má manažer Ranieri jistě o čem přemýšlet. Chelsea sice za posily zvučných jmen vysázela velké sumy, byl to ale opět záložník Frank Lampard, kdo hrál v sestavě londýnského klubu nejdůležitější roli. Domácí pozorně bránili a pustili soupeře jen do tří šancí, přesto inkasovali. V 17. minutě Lampard obral o míč Boatenga, ten se přes Duffa dostal k Gudjohnsenovi a islandský reprezentant překonal Schwarzera. Po půlhodině hry mohl zvýšit Terry, ale hlavou po Lampardově přímém kopu trefil jen břevno.

Druhý poločas začali mnohem lépe domácí a už po 19 sekundách se po úniku Gaizky Mendiety trefil slovenský reprezentant Szilárd Németh. Mendieta velel do útoku i nadále a hosté byli nuceni stáhnout se do defenzívy a kupředu vyráželi jen sporadicky. V několika šancích se ocitli Christie, Doriva a Boateng, málem ale inkasovali z brejku, když střele Crespa nastavil obličej gólman Schwarzer. I v posledních deseti minutách byli lepší domácí, nakonec jim však nebyl přán ani bod, který by byl jistě zasloužený. V 88. minutě totiž po pravé straně unikl Damien Duff, nacentroval před branku a Hernán Crespo přesnou hlavičkou zajistil pro Chelsea vítězství. Londýnský klub tak ze sedmi zápasů šestkrát vyhrál, jednou remizoval a jen díky tomu, že má o zápas méně, je třetí. Boro nedokázali navázat na dvě výhry z posledních zápasů a zůstávají u dna tabulky, patří jim 17. příčka.

ASTON VILLA – BOLTON 1:1

Oba týmy šly do zápasu s tím, že mají problémy se zakončením a trápily se s ním i po celý první poločas. Nejblíže k úspěchu byl po čtvrthodině hry Angel, když ranou z 20 metrů nastřelil břevno. Gólový účet tak otevřeli až krátce po přestávce překvapivě hosté, když se prosadil záložník Kevin Nolan. Druhý poločas patřil domácím a tak si hráči Boltonu vedení užívali ani ne čtvrt hodiny, v 58. minutě střelou z hranice šestnáctky vyrovnal Juan Pablo Angel. V tu chvíli byl hrdinou, ne však na konci zápasu. Čtyři minuty před koncem totiž mohl pro svůj tým získat všechny tři body, ale neproměnil penaltu. Po zisku jednoho bodu tak Villa i Bolton zůstávají ve spodních patrech tabulky.

FULHAM – LEICERSTER 2:0

Fulham pokračuje ve skvělé jízdě a přestože byl před sezónou tipován na kandidáta sestupu, s bilancí čtyř výher, dvou remíz a jediné porážky je na skvělém čtvrtém místě. Londýnský klub nezastavil ani nováček z Leicesteru, tři body za výhru 2:0 získal pro svůj tým dvěma trefami Luis Boa Morte. Pro portugalského záložníka ale mohl mít zápas úplně jiný osud, ve 34. minutě totiž rozhodčí přehlédl jeho úmyslné nakopnutí do břicha ležícího soupeře, za což by jistě dostal červenou kartu. Nestalo se tak a Boa Morte už o dvě minuty později skóroval, když doklepl střelu Steeda Malbranka, která se odrazila od břevna. Pět minut před přestávkou mohl zvýšit Malbranque, ale špatně kopnutou penaltu mu brankář Walker chytil. Ve druhé půli se hosté hnali dopředu a pokoušeli se o vyrovnání, ale v 73. minutě podruhé inkasovali, když se po přihrávce Malbranka trefil opět Boa Morte. Leicester se třetí porážkou v řadě propadl na předposlední místo.

LEEDS – BLACKBURN 2:1

Manažer Leedsu Peter Ried měl za sebou těžký týden, ale ve čtvrtek mu vedení klubu, který ještě nevyhrál a topil se v sestupové zóně, vyslovilo důvěru a Leeds se vzchopil. Po třech porážkách v řadě, kdy nedal ani gól, začal velmi svižně a po dvou minutách už mohl vést o dva góly. V osmé minutě ještě v gólové šanci selhal Alan Smith, ale o tři minuty později šel Leeds do zaslouženého vedení, když se dorážkou po Vidukově střele trefil Seth Johnson. Ve 26. minutě to bylo už 2:0, to se po centru Pennanta a přiťuknutí Battyho trefil opět Johnson. Pak měl Leeds štěstí, když Andy Cole trefil jen tyč, v závěru poločasu se dvakrát vytáhl gólman Paul Robinson. Domácí ve druhém poločase už jen bránili své vedení, přesto inkasovali – čtyři minuty před koncem si po centru Emertona připsal svůj první gól v Premier League Dino Baggio. Leeds se výhrou dostal ze sestupového pásma, je ale až šestnáctý, Blackburn se propadl na místo jedenácté.

MANCHESTER UNITED – BIRMINGHAM 3:0

Birmingham nastupoval na Old Trafford jako tým s nejlepší obranou v lize, v úvodních šesti zápasech inkasoval jen dvakrát a nepoznal hořkost porážky. Začátek zápasu to potvrzoval, hosté byli pro úřadujícího mistra vyrovnaným soupeřem. Zlom přišel ve 36. minutě, kdy gólman hostů Maik Taylor ve vápně fauloval Paula Scholese a byl vyloučen. Nařízenou penaltu proměnil Ruud van Nistelrooy a dostal United do vedení. Krátce po změně stran mohlo být vyrovnáno, ale Claphamův pokus zblízka zblokoval gólman Howard. United si postupně vytvořili tlak a dočkali se v 57. minutě, kdy se po přihrávce od Phila Nevilla prosadil Scholes. Závěr zápasu patřil jednoznačně domácím a mohli přidat několik dalších gólů, šanci však zužitkoval už pouze Ryan Giggs, když jej ve vápně uvolnil střídající Forlán. Manchester tak opět o skóre předstihl Chelsea a je druhý za Arsenalem, Birmingham klesl o jedno místo, je pátý.

NEWCASTLE – SOUTHAMPTON 1:0

Newcastle United se až do uplynulého víkendu jen trápil, z úvodních šesti zápasů dokázal jen třikrát remizovat. Sérii bez výhry ukončil až nyní, když na svém stadiónu porazil Southampton, který se naopak po parádním začátku propadá, po sériích třech remíz a tří výher nyní prohrál podruhé za sebou. O výhru domácích se krátce před přestávkou postaral nestárnoucí kanonýr Alan Shearer, když se ve vápně odpoutal od obránce a přesnou přihrávku Jermaina Jenase zužitkoval ve svůj jubilejní 250. ligový gól. Domácí mohli přidat další góly, nejen Shearer, ale i jeho kolega v útoku Craig Bellamy byli velmi nebezpeční a Fin Jaaskelainen v brance Southamptonu ze sebe musel často vydat to nejlepší. Postupem času se však probouzeli i hosté a v 66. minutě se musel gólman Newcastlu Shay Given hodně natahovat, aby vyrazil Telferovu dalekonosnou střelu. Domácí se zatáhli do obrany a vyčkávali na šance na rychlé brejky, z nichž mohli několikrát pojistit své vítězství. To se jim sice nepovedlo, ale výhru 1:0 už uhájili. Newcastlu v tabulce patří 18. místo, Southampton klesl na sedmé.

PORTSMOUTH – CHARLTON 1:2

Optimismus, který v Portsmouthu panoval v úvodu sezóny, již zcela jistě vyprchal. Po pěti zápasech bez porážky přišla série tří nulových bodových zisků a především tuto domácí prohru s Charltonem by před pár týdny nikdo nečekal. Domácí nováček přitom začal velmi dobře a po celý první poločas hru doslova ovládl. Vypracoval si spoustu šancí, na některých měl podíl i Patrik Berger, který se do hry vrátil po zranění. Branku však ze svého tlaku Portsmouth vytěžil jedinou, ve 34. minutě se po rohovém kopu Sherwooda trefil kdo jiný než Teddy Sheringham. Na smůlu a neschopnost v koncovce domácí doplatili v závěru zápasu. Dvanáct minut před koncem si na dlouhý aut naběhl střídající obránce Jon Fortune a zařídil překvapivé vyrovnání. Šance na opětovný zisk vedení promarnili Yakubu a Berger a tak přišel trest – v nastaveném čase si na centr z rohu naskočil Jihoafričan Shaun Bartlett a zajistil všechny body pro Charlton. Ten tak, i když si to podle průběhu zápasu nezasloužil, navázal na výhru z minulého týdne doma nad Liverpoolem a posunul se na deváté místo v tabulce, o jedno právě před Portsmouth.

TOTTENHAM – EVERTON 3:0

Tottenham možná v úvodu sezóny byl v krizi, to však už dávno neplatí. Od chvíle, kdy propuštěného Glenna Hoddla dočasně nahradil David Pleat, Tottenham neprohrál – připsal si remízu a výhru v lize a výhru v poháru. Pro Everton naopak po poměrně úspěšné minulé sezóně pokračuje nepříjemné probuzení, z osmi zápasů získal jen osm bodů a navíc pokračuje v jedné nelichotivé statistice – na White Hart Lane, domovském stadiónu Tottenhamu, ještě nikdy v historii Premier League nevyhrál. V úvodu zápasu se hrál vyrovnaný fotbal, až do 33. minuty, kdy se Evertonu zranil kapitán Alan Stubbs. Poté začaly převažovat akce Tottenhamu a ve 43. minutě šli domácí do vedení, když se střelou ze 30 metrů trefil Frederic Kanoute. Nádherný volej skončil v pravém horním rohu branky a pro francouzského útočníka znamenal šestý gól od letního příchodu z West Hamu. Do kolen pak hráče Evertonu srazily úvodní minuty druhé půle. Nejprve se po centru Andertona hlavou prosadil Gustavo Poyet a když o něco později přidal třetí gól Robbie Keane, bylo o osudu zápasu rozhodnuto. Oba týmy jsou v tabulce s osmi body těsně za první desítkou – Everton je dvanáctý a Tottenham hned za ním.

WOLVERHAMPTON – MANCHESTER CITY 1:0

Domácí Wolves se dočkali, připsali si první vítězství v sezóně a navíc na úkor dosud nečekaně dobře se prezentujícího Manchesteru City. Ten byl tentokrát až nečekaně bezzubý a během celého prvního poločasu nedokázal žádnou ze svých mála střel trefit branku. Útočně ladění domácí si vytvořili řadu šancí a několikrát nechybělo mnoho, aby rozjásali publikum. To se jim podařilo až v 75. minutě - z pravé strany odcentroval Henri Camara a Colin Cameron hlavou překonal Seamana. V závěru však mohli Wolves o své vítězství přijít, nejprve Wanchope trefil vnější tyč a v nastaveném čase se musel hodně natáhnout gólman Michael Oakes, aby vytěsnil střelu Sun Jihaie. Wolverhampton si výhrou sice hodně bodově pomohl, stále však zůstává poslední. City již tři zápasy nevyhráli a klesli na šesté místo.



V příštím kole, které se kvůli reprezentační přestávce hraje až za dva týdny, se můžeme těšit na velký zápas – Arsenal na Highbury přivítá v londýnském derby Chelsea. K souboji svou českých fotbalistů a bývalých spoluhráčů mohlo dojít v Portsmouthu, kam zavítá Liverpool, ale i když se nováčkovi uzdravil Patrik Berger, zranil se naopak Vladimír Šmicer. V příštím týdnu jsou také na programu dvě dohrávky – v souboji dvou týmů z popředí se utká Birmingham s Chelsea a o den později Fulham přivítá Newcastle. Chelsea tak má šanci dostat se do čela tabulky, Newcastle by se případnou výhrou vyhrabal ze sestupových pozic – ze současného 18. místa by mohl poskočit až na desáté. Anglický fotbal teď čekají úplně jiné důležité starosti – o víkendu se v Istanbulu utkají reprezentanti země Albionu s Tureckem o přímý postup na evropský šampionát. Stačí jim remíza, porážka by je odsoudila k nepříjemné baráži.


Pokud jste dočetli až sem, musím vám poděkovat. A rád bych se zeptal – vyhovují vám takto dlouhé komentáře a dlouhé souhrny, nebo byste raději viděli kratší a stručnější? Co vám na těchto souhrnech chybí, čím je máme vylepšit? Vyjádřete se, prosím, v diskusi. Pomůžete nám tím udělat web tak, jak si jej sami představujete.

Autor: Petr Starý

Komentáře (5)

Přidat komentář
HOST*BESTie

takhle mi to maximálně vyhovuje, čím víc informací tím líp.

Reagovat
HOST*Maršál Malinowski

Souhlasím, velice dobrej a podrobnej článek. Tleskám!!!

Snad jen: "přišla série tří nulových bodových zisků" je docela perla ;-)

Reagovat
Webmaster

To jo, zní to přinejmenším zajímavě, teď mě i napadají možnosti jak to napsat líp, ale opravovat už to nebudu, ať se zasmějou i další :-) V pozdních nočních hodinách, kdy jsem psal většinu článku, mi to asi moc nemyslelo...

Reagovat
HOST*Jakub

Ahoj,akorat bych nakonec kazdeho popisu zapasu dal neco jako shrnuti...takove ty klasicke vysledky...treba Manchester Untd.-Chelsea 0:10 1.,2.,3.,45.,46.,47.,48.,54.,68.,71. Mutu

Pocet strel 0:10 ZK 10:0 CK 0:0 pocet divaku:plno:-)

Tak neco takoveho nakonec,ale jinak super clanek.......GRATULUJI,kam se hrabe idnes.cz a podobne servy...cau Jakub

Reagovat
Webmaster

Že by fanoušek Chelsea? :-) Tyto statistiky můžete najít po kliknutí na zápas buď v servisu v pravém sloupci, nebo kdekoli jinde, kde se zápas a jeho výsledek objevuje. Každopádně není špatný nápad přidat do souhrnu odkazy na statistiky, od příštího kola tam budou...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele