PREMIER LEAGUE – 7. KOLO

29.09.2003, 20:27
Aktuality
Netradičně v pátek začalo sedmé kolo Premier League a hned přineslo asi nejzajímavější zápas – londýnský Arsenal, vedoucí tým tabulky, na Highbury přivítal trápící se Newcastle. Ve zbylých víkendových zápasech pak přišlo několik překvapivých výsledků...

ARSENAL – NEWCASTLE 3:2 (1:1)

Svěřenci Bobbyho Robsona zatím nevyhráli a asi jen málokdo doufal, že první plný bodový zisk přinese duel na Highbury. Úvod zápasu dal za pravdu papírovým předpokladům a už ve druhé minutě musel gólman hostí Shay Given zneškodňovat šanci Ashleyho Colea. V 18. minutě už ale Given kapituloval, když fatální chybu vyrobil stoper Titus Bramble. Nedokázal odkopnout Laurenův nepříliš prudký centr a Thierry Henry měl u vzdálenější tyče snadnou pozici, prázdnou branku neminul – 1:0. A chvilku později přišla velká rána pro Arsenal, se zraněním musel odstoupit Patrick Vieira a už za minutu bylo vyrovnáno. Kieron Dyer přešel přes Keowna, přihrál zpět Laurenu Robertovi a ten zblízka překonal Lehmanna – 1:1. Poměrně vyrovnaný fotbal pokračoval i po změně stran, efektivnější ale byli domácí a v 67. minutě šli opět do vedení. Střídající Pires po faulu na Ljungberga zahrával přímý kop, centr našel hlavu Gilberta Silvy a ten mířil přesně – 2:1. O pár minut později bylo opět vyrovnáno, opět se o gól postaral Kieron Dyer. Jeho přesnou přihrávku ve vyrovnání zužitkoval Olivier Bernard – 2:2. Poslední slovo však měli opět hráči Arsenalu. V 80. minutě zahrál v pokutovém území rukou Jermaine Jenas a Thierry Henry nařízenou penaltu proměnil s ledovým klidem "panenkovským" obloučkem do středu brány – 3:2. Hosté sice protestovali, ruka byla nastřelená a Jenas byl údajně ve výskoku postrčen, rozhodčí ale na svém rozhodnutí trval a Newcastle tak opět nevyhrál, s pouhými třemi body je v tabulce předposlední.

SOUTHAMPTON – MIDDLESBROUGH 0:1 (0:1)

Fotbalisté Southamptonu měli rozjetou skvělou sérii, zatím neprohráli a z posledních tří zápasů si odnesli všech 9 bodů. Proti nim stál Middlesbrough, tým, který se po katastrofálním úvodu (jediný bod z pěti zápasů) pomalu rozjíždí a po výhře nad Evertonem vyhrál i v poháru nad Brightonem. A prakticky celý první poločas v rozjezdu pokračoval. Už ve 13. minutě Malcolm Christie přešel přes Graema Le Sauxe a střelou k bližší tyči překonal Paula Jonese – 0:1. I nadále byli hosté lepší a mohli své vedení zvýšit, minutu před přestávkou však jen se štěstím neinkasovali, Telferova střela jen orazítkovala tyč. Také ve druhé půli měli domácí velkou šanci na vyrovnání, Neill McCann se k Beattieho centru dostal pozdě a z úhlu trefil jen boční síť. Utkání bylo jinak velmi nervózní a poznamenáno incidentem ze 36. minuty, kdy domácí záložník Chris Marsden bez míče fauloval gólmana Schwarzera a za následný výstup s Danny Millsem, kdy mu mával pěstí před obličejem, vyfasoval žlutou kartu. Ani ve druhé půli se toho moc nezměnilo a nepěknou tečkou za utkáním bylo vyloučení Kevina Phillipse v samotném závěru. Série Southamptonu skončila, přesto mu patří lichotivé šesté místo, "Boro" jsou čtrnáctí.

LEICESTER – MANCHESTER UNITED 1:4 (0:3)

Úvod zápasu patřil podle očekávání hostům a už po šestnácti minutách svítilo na ukazateli skóre 0:2. Nejprve se po čtvrthodině hry trefil Roy Keane, když přelstil ofsajdovou past a o minutu později se k míči dostal Ruud van Nistelrooy, který se z 10 metrů také nemýlil. O oba góly se postaral uzdravený Paul Scholes, Keana vyslal samotného na bránu a nizozemský útočník se k míči dostal po jeho pokusu z dálky. Van Nistelrooy mohl přidat další dva góly, nejprve jej však Giggsův centr zastihl nepřipraveného a později nezpracoval míč od Fletchera. Zahrozili i domácí, hlavičku Gerryho taggarta ale s přehledem zlikvidoval Tim Howard. Minutu před přestávkou opět zaúřadoval van Nistelrooy, když přesně umístil svůj volej po centru Ferdinanda – 0:3. Pár minut po změně stran to byl opět van Nistelrooy, kdo zvýšil na 0:4 a završil svůj hattrick, tentokrát si asistenci připsal střídající Djemba-Djemba. Leicester se snažil alespoň kosmeticky upravit výsledek, což se mu podařilo v 73. minutě – po rohovém kopu Izzeta se hlavou trefil Frank Sinclair – 1:4. Domácí mohli přidat ještě jeden gól, Bentovu ránu ale zastavilo břevno. Manchester tak zůstává třetí, o bod za Arsenalem a o skóre za Chelsea, nováček z Leicesteru je na místě šestnáctém.

CHELSEA – ASTON VILLA 1:0 (1:0)

Chelsea se sice těsným vítězství udržela na druhém místě tabulky, ale s Aston Villou měla nečekaně velké problémy. Úvodní půlhodina sice patřila domácím, několik šancí měl Adrian Mutu a neuspěl ani Damien Duff, pak se však obrana hostí zformovala a tým Davida O'Learyho začal být nebezpečný. Výborně hrál Ulises de la Cruz, který nejprve vyzval ke skórování Hendrieho a později měl dobrou šanci sám, v obou případech ale akce skončila střelou těsně mimo. Villa se prosazovala čím dál tím víc, domácí byli u všech míčů až jako druzí. Favorit se prosadil až tři minuty před koncem – ránu Franka Lamparda sice gólman Sörensen vyrazil, ale jen před Jimmyho Floyda Hasselbainka a ten dorážkou do prázdné branky uvolnil napětí v ochozech Stamford Bridge. V 50. minutě se Lampard mohl "postarat" i o gól na druhé straně, když přihrávkou do prostoru, kde nikdo nebyl, vyslal samotného na branku Juana Pabla Angela. Kolumbijský střelec ale neuspěl, svou střelu poslal mimo tyče. Postupem času si Chelsea své vedení hlídala jistěji, ale dvě minuty před koncem mohla opět děkovat štěstí, z deseti metrů se opět netrefil Angel. Chelsea tak zůstává neporažena a se zápasem k dobru je jen o bod druhá za Arsenalem, Aston Villa naopak navazuje na neúspěšnou loňskou sezónu a patří jí až 13. příčka.

BOLTON – WOLVERHAMPTON 1:1 (0:1)

Souboj dvou týmů, které byly v předsezónních prognózách tipovány na velké kandidáty sestupu, začali lépe hosté a po úvodní půlhodině, kdy se akce střídaly na obou stranách, se dostali do vedení. Rohový kop zahrával Kennedy, zadáci Boltonu sice míč odvrátili, ale jen na Alexe Raeho, ktrerý parádním volejem ze 30 metrů nedal Jaaskelainenovi šanci a dal tak teprve druhý gól svého týmu v této sezóně. Jak se blížil závěr zápasu, tlačili se hráči Boltonu stále více dopředu a Wolves mohli zahrozit už jen z brejků. Velké oživení přinesl do hry domácích střídající Mario Jardel a pět minut před koncem přišlo pro domácí vytoužené vyrovnání. Centr Glena Littleho našel Kevina Daviese a ten zblízka překonal brankáře – 1:1. Bolton mohl ještě v závěru dosáhnout na plný bodový zisk, probuzení však přišlo příliš pozdě a Wolves si tak odvezli svůj druhý bod. Přesto zůstávají poslední, Bolton je patnáctý.

BIRMINGHAM – PORTSMOUTH 2:0 (1:0)

Ve skvělé formě zastihl start sezóny fotbalisty Birminghamu, kteří dosud neprohráli a mlhou se chlubit také nejlepší obranou v lize, v pěti zápase inkasovali jen dvakrát. Další zápas s čistým štítem si připsali i proti nováčkovi s Portsmouthu, kterému po dobrém začátku zřejmě dochází dech. Úvodní minuty příliš pěknou podívanou nepřinesly, oživení přišlo až po dvaceti minutách. A přišel také první gól do sítě hostů, po přímém kopu Lazaridise, který skončil na tyči, za záda Shaky Hislopa dorážel Stephen Clemence – 1:0. Hne do dvě minuty později mohlo být pro Portsmouth ještě hůř, ale Dugarry svůj průnik do vápna zakončil přihrávkou na paty Lazaridisovi. Další velkou šanci pak zlikvidoval obránce Steve Stone, když na brankové čáře zastavil hlavičku Dugarryho. Definitivní podobu dal výsledku pět minut po změně stran aktivní Stan Lazaridis, když po vysunutí od Clemence překonal vybíhajícího Hislopa – 2:0. Hosté měli několik příležitostí na zdramatizování závěru zápasu, tu největší asi Sheringham, ale jeho rána jen orazítkovala tyč. Birmingham pokračuje v parádním rozjezdu sezóny a patří mu čtvrté místo, Portsmouth se po dvou porážkách propadl na deváté.

CHARLTON – LIVERPOOL 3:2 (2:1)

Liverpool šel do zápasu s vizitkou výborné obrany, ve třech zápasech venku inkasoval pouze jednou. Navíc od úvodní srpnové porážky od Chelsea neprohrál a sérii chtěl prodloužit i na půdě Charltonu. Ten naopak doma dosud jen jednou remizoval a dal dva góly, inkasoval jich sedm. Úvod zápasu také dal statistikám za pravdu a už v 15. minutě šel Liverpool do vedení. Australský záložník Harry Kewell parádním 40metrovým pasem našel Vladimíra Šmicra a ten vybíhajícího gólmana Kielyho obstřelil – 0:1. Po půlhodině hry se však nálada na stadiónu výrazně zlepšila, gólman Liverpoolu Jerzy Dudek totiž vyrobil další ze svých nepochopitelných chyb, když špatně vyběhl a Kevin Lisbie, jehož krásně vyslal Stuart, střelou do prázdné branky vyrovnal – 1:1. Ve 34. minutě svou chybu sice trochu napravil, když Lisbieho v šanci vychytal, ale dvě minuty před přestávkou opět chyboval. Zbytečně daroval soupeři rohový kop, po němž pálil Bartlett přímo do Dudka a odražený míč do sítě doklepl opět Lisbie – 1:2. Po změně stran se Liverpool opět probudil a za přispění rozhodčího vyrovnal. Rob Styles odpískal spornou penaltu po faulu na Heskeyho a Michael Owen nabídnutou šanci využil – 2:2. O deset minut později se mohl Liverpool opět ujmout vedení, ale Kewellovu střelu bravurně zlikvidoval Kiely. V 83. minutě přišel krásný gól Lisbieho, který tak završil svůj hattrick a dostal Charlton do vedení. Na vlastní polovině dostal míč po vyhození od gólmana Kielyho, obešel Finnana a nikým neatakován se dostal až na hranici šestnáctky, odkud přesnou střelou do vzdálenějšího spodního rohu překonal Dudka – 3:2. O drama se v nastaveném čase postaral Kewell, když nastřelil tyč, ale na porážce Liverpoolu již nic nezměnil. Reds tak v tabulce klesli na sedmé místo, Charlton si naopak polepšil na dvanácté.

EVERTON – LEEDS 4:0 (3:0)

Noční můra pro Roqueho Juniora, brazilského obránce, který je v Leedsu na hostování z AC Milán, stále nekončí. Po matném výkonu proti Leicesteru (Leeds prohrál 0:4) a vyloučení v zápase s Birminghamem (Leeds prohrál 0:2) přišel další nepovedený zápas. Domácí Everton, i bez odpočívajícího Rooneyho, útočil od samého začátku a bylo jen otázkou času, kdy přijde první gól v síti hostů. Skvěle se předváděl mladý skotský záložník James McFadden jehož hra nápadně připomíná Ryana Giggse. Leeds odolával jen do 26. minuty. Roque Junior, obtěžován Radzinskim, chyboval, jeho nepovedený odkop skončil u Steva Watsona, ten si narazil s Fergusonem a střelou pod břevno rozvlnil síť – 1:0. Nájezdy domácích na branku Paula Robinsona pokračovaly a po deseti minutách se Watson trefil podruhé. McFadden vyslal dopředu Radzinského, Robinson vyběhl a míč odkopl, ale jen na Watsona a ten z 35 metrů gólmana přeloboval – 2:0. O dvě minuty později byl Leeds zralý na ručník, na Hibbertův centr si naskočil nehlídaný Duncan Ferguson a zvýšil na 3:0. Hosté o přestávce vystřídali hned tři hráče, ale příliš to nepomohlo. Watson v honbě za hattrickem nejprve ve dvou šancích neuspěl, ale v 52. minutě se dočkal. Unsworthův centr se od Juniora odrazil k Watsonovi a ten chytře přehodil Robinsona – 4:0. O dvě minuty později se zapotil také gólman domácích Nigel Martyn, když zblokoval střelu Viduky. Také závěr patřil Evertonu, který si bezpečně pohlídal jasné vítězství a mohl přidat další góly. V tabulce je Everton desátý, Leeds se naopak topí v sestupových vodách, je až třetí od konce.

BLACKBURN – FULHAM 0:2 (0:1)

Zajištěná obrana a rychlé brejky, to byl recept Fulhamu na fotbalisty Blackburnu. Londýnský klub má dva velice rychlé útočníky a dokázal jich náležitě využít. Už v páté minutě po pravé straně utekl Malbranque, gólman Brad Friedel na jeho centr v souboji s Martinem Taylorem nedosáhl a míč se dostal k Luisi Boa Mortemu, který zblízka prázdnou branku neminul – 0:1. Blackburn se snažil o vyrovnání, ale cestu přes výborně hrající obranu Fulhamu nenašel a hosté často vyráželi do brejků. Do několika příležitostí se domácí sice dostali, ale chybělo jim štěstí a v 56. minutě dostali další ránu. Junichi Inamoto dlouhým pasem vyslal Louise Sahu, ten nejprve utekl obránci Amorusovi, na hranici vápna zasekl, nechal jej přeběhnout a přesnou rozvlnil síť – 0:2. Až za tohoto stavu se Blackburn probral a vypracoval si několik slibných příležitostí. Gólman Fulhamu Edwin van der Sar musel dvakrát likvidovat střely Emersona, v závěru chytil hlavičku Coleovi a pak při něm stálo štěstí, Andy Cole jej přeloboval, ale míč skončil na břevně. Tři body si tak odvezl Fulham, který zatím vyvrací prognózy, podle kterých měl bojovat o záchranu a v tabulce je sedmý. Blackburnu patří jedenáctá příčka.

MANCHESTER CITY – TOTTENHAM 0:0

Nemohoucnost domácích střelců a skvělá forma gólmana Tottenhamu Kaseyho Kellera, to jsou dva hlavní důvody, proč tento duel skončil bezbrankovou remízou. Svěřenci Kevina Keegana na branku soupeře vystřelili celkem 24krát, během prvního poločasu měli šest gólových šancí, přesto nemusel Keller předvést žádný neobyčejný zákrok. Nejblíže ke vstřelení gólu se domácí dostali v těch šancích, kde neměli moc času přemýšlet, co s míčem udělat. Anelkovu střelu z první z brankové čáry vykopl kapitán hostí Steve Carr, několik stoprocentních šancí zahodil Paolo Wanchope, dvakrát neuspěl ani Robbie Fowler. David Seaman se v brance domácích nudil, ale neusnul, při občasných výpadech hostů byl připraven. Neschopnost vstřelit gól tak City stála dva body a možnost posunout se v tabulce, i tak mu však patří výborné páté místo. Tottenham se i nadále trápí, je až sedmnáctý.


Tabulce střelců vévodí se sedmi trefami Michael Owen s Liverpoolu a Ruud van Nistelrooy z Manchesteru United, který si výrazně pomohl hattrickem do sítě Leicesteru. Za nimi jsou hned tři střelci se šesti brankami – Nicolas Anelka (Manchester City), Thierry Henry (Arsenal) a James Beattie (Southampton). Pět přesných zásahů má na svém kontě hned pětice dalších hráčů. Tabulku asistencí vedou také dva hráči – Frank Lampard z Chelsea a Muzzy Izzet z Leicesteru, oba pro střelce svých týmů připravili čtyři góly. Nejčistěji hrajícím týmem je zatím Chelsea, v šesti zápasech má na svém kontě jen pět žlutých a jednu červenou kartu. Na opačném pólu tabulky fair-play je Blackburn, který již nasbíral 18 žlutých a dvě červené.

Šlágrem osmého kola, které je na programu tento víkend, bude určitě hned první utkání. V sobotu v půl druhé středoevropského času se v Liverpoolu na Anfield Road představí vedoucí tým tabulky Arsenal. Těžký test čeká na jeden ze tří dosud neporažených týmů, Birmingham – ten doma přivítá Mnchester United. Chelsea se o uchování své neporazitelnosti popere v neděli v Middlesbrough. Další zápasy, sobota: Wolverhampton – Manchester City, Tottenham – Everton, Portsmouth – Charlton, Newcastle – Southampton, Leeds – Blackburn, Fulham – Leicester; neděle: Aston Villa – Bolton.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele