PREMIER LEAGUE – 6. KOLO

23.09.2003, 22:19
Aktuality
Šesté kolo Premier League přineslo zatím zřejmě nejvíce očekávaný duel, na Old Trafford změřil úřadující mistr Manchester United síly s Arsenalem. Ve výborném začátku sezóny pokračuje Chelsea, která si zastřílela ve Wolverhamptonu, pro Newcastle a Tottenham naopak pokračuje mizérie...

WOLVERHAMPTON – CHELSEA 0:5

Chelsea zavítala na půdu nováčka Wolverhamptonu jako jasný favorit a naložila mu další pořádnou porci gólů. Wolves, kteří od úvodního zápasu, kdy se trefili do sítě Blackburnu, ani jednou neskórovali, po celý zápas hráli druhé housle a nedali šanci nikomu zapochybovat o tom, že si Chelsea odveze všechny tři body. I přesto, že hosté oproti zápasu se Spartou vyměnili hned sedm hráčů a jen na lavičce zůstali třeba Verón, Mutu nebo Petit. Gólparádu otevřel v 17. minutě Frank Lampard, když se nádhernou střelou trefil z rohu pokutového území – 0:1. O necelých 20 minut později přidali hosté druhý gól, když se již popáté v sezóně trefil Jimmy Floyd Hasselbaink – 0:2.

Ani druhá půle nezačala nijak překvapivě, domácí se jen těžko vymaňovali z tlaku a po sedmi minutách kapitulovali potřetí. Gudjohnssenův centr přesně našel Damiena Duffa a ten otevřel svůj gólový účet v novém dresu – 0:3. Domácím hráčům trvalo téměř hodinu, než si vypracovali první příležitost, Gudjonsson ale mířil mimo. V 65. minutě Hassebainka nahradil Hernán Crespo a už o dvě minuty později, svým prvním dotekem v zápase, vstřelil svůj první gól za Chelsea, když zužitkoval přihrávku od Damiena Duffa – 0:4. Poté začali kousat také domácí a vypracovali si několik šancí, Butler a Iversen nastřelili krátce po sobě břevno, ale gólový půst Wolverhamptonu, trvající již téměř osm hodin, neukončili. Konečnou podobu dal výsledku v nastaveném čase opět Crespo – 0:5.

Chelsea pokračuje ve skvělém tažení, letos ztratila body jen remízou s Blackburnem a v tabulce je druhá za Arsenalem, ale ztrácí jen bod a má zápas k dobru. Mimo to je také nejlépe střílejícím týmem, Wolves naopak ze všech nejvíce branek inkasovali a jsou s jediným bodem poslední.

TOTTENHAM – SOUTHAMPTON 1:3

Tottenhamští kohouti se v letošní sezóně až nečekaně trápí a ani domácí zápas se Southamptonem neznamenal obrat k lepšímu. Už ve třetí minutě se opět připomněl James Beattie, když přesnou hlavičkou usměrnil centr z rohového kopu a dostal svůj tým do vedení – 0:1. O chvilku později mohlo být vyrovnáno, ale Frederic Kanoute jen nastřelil břevno. Další hřebík do rakve trenéra Tottenhamu Glenna Hoddla zarazil před přestávkou opět Beattie, když přímý kop z 25 metrů nádherně umístil do pravého horního růžku branky – 0:2. Beattie se v šesti zápasech trefil šestkrát a stále hlasitěji volá po anglickém reprezentačním dresu, v němž se zatím objevoval jen výjimečně. Po změně stran zaúřadoval i druhý útočník hostů Kevin Phillips. Nejprve sice nastřelil jen břevno, ale o pár minut si to vynahradil, když se po rychlém brejku trefil po centru Le Sauxe – 0:3. O dvě minuty později se sice domácím podařilo snížit, když se po akce Andertona a Keana trefil Kanoute (1:3), ale na obrat se již nezmohli a nakonec mohli ještě jednou inkasovat, když Phillips ve vyložené šanci trefil břevno.

Pro Southampton to byla perfektní generálka na první start v evropských pohárech po 19 letech, ve středu se v prvním kole Poháru UEFA utká se Steauou Bukurešť. Nečekaně dobře si Southampton stojí i v tabulce Premier League, ani jednou zatím neprohrál a patří mu čtvrtá příčka. Tottenham se naopak topí v sestupových vodách a na konečnou dorazil kouč Glenn Hoddle, který byl pro špatný start sezóny odvolán.

PORTSMOUTH – BLACKBURN 1:2

Dobře rozjetý Portsmouth poprvé narazil, když v domácím utkání nestačil na Blackburn Rovers. Sice začal dobře, ale Blackburn postupně získal územní převahu a během prvního poločasu z ní vytěžil dvoubrankové vedení. Ve 35. minutě se po zmatku před domácí brankou trefil Lucas Neill, kterému nemůžou přijít na jméno fanoušci Liverpoolu. Právě on si minulý týden vyšlápl na Jamieho Carraghera a zlomil mu nohu. O sedm minut později přidali hosté druhou branku, tentokrát se po vysunutí od Bretta Emertona trefil bývalý reprezentant Andy Cole. Po změně stran se domácím podařilo snížit, když na centr z rohu od Steva Stonea nejvýše vyskočil nizozemský obránce Arjan De Zeeuw. Tentýž hráč mohl o chvilku později i vyrovnat, ale z voleje namířil nad branku, ve velké šanci byl i střídající Jason Roberts, když nedosáhl na Živkovičův centr. Blackburn ve druhé půli příliš neútočil a jedinou větší šanci měl Brett Emerton, když nastřelil břevno, i tak však hosté vedení udrželi a odvezli si všechny tři body.

NEWCASTLE – BOLTON 0:0

Velká mizérie, tak by se dalo nazvat dosavadní letošní vystoupení Newcastlu, loni účastníka Ligy Mistrů a třetího týmu Premier League. Nejen že v předkole o Ligu Mistrů nestačil na Partizan Bělehrad, ale v úvodních pěti ligových zápasech dokázal jen třikrát remizovat a v tabulce se krčí až na předposledním místě. Ani v utkání s Boltonem, který je mnohými tipován na sestup, se svěřenci Bobbyho Robsona neprobudili a i když měli po většinu zápasu velkou převahu, recept na obranu soupeře dirigovanou skvěle hrajícím Simonem Charltonem nenašli. Gary Speed a Titus Bramble nastřelili břevno, útočníci Shearer s Bellamym se k míči moc často nedostávali, ve dvou šancích neuspěl Solano, v závěru minul prázdnou branku Ameobi. Občas zahrozil i Bolton, dopředu se tlačili především Okocha a Djorkaeff, Shaye Givena ale nepřekonali. O nápravu reputace se Newcastle pokusí už ve středu, kdy v prvním kole Poháru UEFA přivítá nizozemskou Bredu. Příští víkend jej čeká velmi těžký zápas na Arsenalu.

LIVERPOOL – LEICESTER 2:1

Liverpool to s bojovným nováčkem z Leicesteru neměl vůbec jednoduché, kvalita však byla na straně domácích. Byl to opět ve výborné formě hrající Michael Owen, kdo domácím zařídil brzké vedení. V 19. minutě byl po faulu na Vladimíra Šmicra nařízen pokutový kop, který Owen bezpečně proměnil. Z gólu se mohl radovat už o dvě minuty dříve, to však jeho šanci zmařil gólman Ian Walker. Branka domácí ještě více povzbudila a Walker se měl co ohánět, aby udržel jen jednogólové manko. S postupem času se do hry domácích vkrádala nervozita, jednogólové vedení nad outsiderem nebylo příliš uklidňující. Leicester se ve druhé půli osmělil a vytvořil si řadu standardních situací, v šancích se ocitli Showcroft a Dickov, v 75. minutě ale přišlo pro domácí uklidnění. Hemile Heskey, který naskočil namísto zraněného Milana Baroše, tečoval Dioufovu střelu a vstřelil tak svůj první gól v sezóně. Hosté sice v závěrečných minutách ještě snížili zásluhou Markuse Benta, ale na zvrat již jim nezbyl čas a body zůstaly na Anfield Road.

LEEDS – BIRMINGHAM 0:2

Fotbalisté Leedsu se zřejmě ještě nevzpamatovali z kruté porážky 0:4 na hřišti Leedsu a ve spíše průměrném utkání nestačili na hosty z Birminghamu. Po většinu zápasu sice měli více ze hry, útočné akce však končily na defenzivní řadě Birminghamu, které skvělým výkonem velel Matthew Upson, bezesporu nejlepší hráč hostů. A když obrana nedokázala zasáhnout, končil míč v náruči gólmana Maika Taylora. Vše se rozhodlo až v závěrečné čtvrthodině, kdy se k Leedsu otočil zády rozhodčí Dermot Gallagher. V 76. minutě po druhé žluté kartě vyloučil obránce Roque Juniora, to bylo v pořádku, pak však nepochopitelně nařídil penaltu, přestože Brazilcův zákrok na unikajícího Forssella přišel ještě před šestnáctkou. Jedna statistika pro zajímavost – Gallagher od roku 1997 řídil 18 zápasů Leedsu a ten ani jednou neprohrál. První penaltový pokus sice gólman Paul Robinson chytil Davidu Dunnovi, podle pomezního se však pohnul předčasně a penalta se musela opakovat. K míči se tentokrát postavil Robbie Savage a nezaváhal. O pět minut později se po Dunnově přihrávce trefil Forssell, potřetí ve dvou zápasech, a dal výsledku konečnou podobu. Leeds je v tabulce až šestnáctý, Birmingham naopak zatím neprohrál a přestože má o zápas méně než většina ostatních týmů, drží se na sedmém místě, pouhé tři body za vedoucím Arsenalem.

FULHAM – MANCHESTER CITY 2:2

Přestože v prvním poločase žádný ze čtyř gólů nepadl, nebylo nouze o pěkné fotbalové momenty. Ofenzivně naladěny šli do zápasu oba dva týmy a zpočátku měli navrch hosté. Nejprve Wright-Phillips nedosáhl na centr McManamana, jen gólmana van der Sara trefil Sinclair, později ve velké šanci neuspěl Wanchope. Postupně se iniciativa přelila na stranu domácích a skóre mohli otevřít Knight, který hlavičkoval nad, Boa Morte, jenž pálil těsně vedle, nebo Saha, kterého vychytal Seaman.

Ještě než se domácí stačili rozkoukat po přestávce, už prohrávali – po individuální akci se střelou z 20 metrů prosadil Nicolas Anelka, který tak dal svůj sedmý gól v sezóně (0:1). Z druhého poločasu uplynulo pouhých 17 vteřin. Domácí se nechtěli nechat lacino a pustili se do útoku. Odměny se dočkali v 73. minutě, když po Moritzově centru Boa Morte přiťukl před prázdnou branku a Steed Malbranque se nemýlil – 1:1. O pár minut později se domácím podařilo dokončit zvrat, Malbranque se ze střelce proměnil v nahrávače a Seamana překonal Louis Saha – 2:1. Svěřenci Kevina Keegana se však nevzdali, v závěrečných deseti minutách svého soupeře zatlačili do obrany a v samotném závěru se dočkali vyrovnání a zasloužené dělby bodů, když se po centru Sun Jihaie trefil Paulo Wanchope – 2:2.

ASTON VILLA – CHARLTON 2:1

V utkání dvou týmů ze spodní části tabulky byli zpočátku více u míče hosté, šance se však střídaly na obou stranách a ve 37. minutě se situace na hřišti otočila, když se po rohovém kopu Hendriego a zpětné přihrávce Angela z hranice vápna trefil Turek Alpay Ozalan – 1:0. Turecký reprezentant se od začátku na hřišti objevil poprvé po jedenácti měsících a vstřelil svůj první gól za tříleté působení v klubu. Hráči Charlsonu byli úvodním gólem zaskočeni a hlavní roli začali hrát domácí. Velkou šanci na zvýšení měl v 53. minutě Marcus Allback, ze šesti metrů ale jen nastřelil brankáře a následnou dorážku poslal až na tribunu Whittingham. Druhé branky se Aston Villa dočkala jen o pár minut později, když Jlloyd Samuel krásnou falšovanou střelou z 20 metrů překonal Kielyho – 2:0. Další úspěch mohl následně přidat Alpay, pak se však osmělili opět i hosté a gólman Sörensen měl spoustu práce s hlavičkou Jensena. O něco později se hostům podařilo skórovat, když síť rozvlnil Parker, už předtím však zazněla píšťalka rozhodčího, a tak si hosté na gól naděje museli počkat až do 86. minuty, kdy se po nedorozumění Sörensena s Alpayem prosadil střídající Kevin Lisbie. Na zvrat už ale bylo pozdě a všechny body zůstaly v držení domácích.

MIDDLESBROUGH – EVERTON 1:0

Rozhodující okamžik utkání dosud nepříliš úspěšných týmů přišel už v šesté minutě, když se po Christieho centru hlavou prosadil Joseph-Desire Job a překonal gólmana Nigela Martyna. Domácím jednogólové vedení stačilo, soustředili se na pozornou obranu a vyráželi do nebezpečných protiútoků. Velká pozornost domácích obránců se příliš nelíbila Waynu Rooneymu, který se k míči dostával jen zřídka a po dvaceti minutách si za zbytečný faul vykoledoval žlutou kartu. Krátce před přestávkou mohli domácí pojistit své vedení, ale asistent rozhodčího byl proti. Franck Queudrue hlavičkoval do břevna, od nějž se míč odrazil dolů a ven z branky. Většina přítomných viděla míč za brankovou čarou, potvrdily to i televizní záběry, rozhodčí to však nepostřehl a nechal pokračovat ve hře. Ve druhém poločase byli aktivnější hosté a několikrát byli blízko vyrovnání, největší šanci zmařil Lee Carsley, který ze šesti metrů minul prázdnou branku. V závěru ještě Szilárd Németh z brankové čáry vyhlavičkoval pokus střídajícího Fergusona a zachránil tak pro Boro první výhru v sezóně.

MANCHESTER UNITED – ARSENAL 0:0

Velmi očekávané utkání kola mezi vedoucí dvojicí muselo všechny fanoušky zklamat, především pak v závěru, kdy emoce přerostly únosnou mez. Hosté se museli obejít bez obránce Sola Campbella, jemuž pár dní před zápasem zemřel otec, navíc měli stále na paměti středeční domácí výbuch s Interem Milán. Největší nebezpečí pro Arsenal znamenal Cristiano Ronaldo, který nastoupil na pravém kraji zálohy. Domácí United měli více ze hry a vytvářeli si více šancí, hosté však pozorně bránili a když neubránili, měl van Nistelrooy nepřesnou mušku nebo situaci zachránil brankář Jens Lehmann. Tim Howard v brance United se za první poločas obával jen jednou, když Ashley Cole mířil těsně vedle.

Krátce po změně stran se hosté dožadovali penalty po zákroku na Ljungberga, ale rozhodčí je nevyslyšel a United opět zvýšili tempo. Proti Lehmannovi opět neuspěl van Nistelrooy a jak se blížil konec utkání, zvyšovala se nervozita na obou stranách. Již po několikáté ukázali své špatné nervy hráči Arsenalu, tentokrát Patrick Vieira, který byl vyloučen za dvě žluté karty, které dostal v rozmezí tří minut. V nastaveném čase měli domácí svou největší šanci na stržení výsledku na svou stranu, když rozhodčí nařídil spornou penaltu po zákroku Martina Keowna na střídajícího Diaga Forlána. Hosté vehementně protestovali, nakonec si však mohli oddychnout – Ruud van Nistelrooy totiž pokutový kop napálil do břevna, neuspěl již potřetí v této sezóně.

Co však následovalo, to už nemělo s fotbalem pranic společného. Fotbalisté Arsenalu, včetně faulujícího Keowna, se nizozemskému útočníkovi, který neuspěl s penaltou, vysmáli přímo do očí. Někteří hráči se následně málem poprali, ostrá výměna názorů probíhala i při cestě do kabin. Nic to však již nezměnilo na remíze 0:0, se kterou by měli být vzhledem k vývoji zápasu spokojení především hráči Arsenalu. Zůstávají tak neporaženi a stále, i když těsně, vedou tabulku Premier League. Manchester je o skóre třetí za Chelsea, ta má však zápas k dobru a když by jej vyhrála, posunula by se do čela.

Sedmé kolo se v Anglii uskuteční opět za týden. Šlágrem by zřejmě měl být již v pátek předehrávaný duel Arsenalu s Newcastlem, který však zatím tápe a souboj prvního s předposledním by měl být na první pohled rozhodnut. Arsenal bude favoritem, ale mužstvo kalibru Newcastlu se jednou musí chytit a to může klidně přijít proti vedoucímu týmu tabulky.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele