PREMIER LEAGUE – 11. KOLO

04.11.2003, 22:07
Aktuality
Jedenácté kolo Premier League přineslo výhry všech tří hlavních kandidátů na titul, takže v čele tabulky se nic nemění. Čtvrtý Birmingham ale doma překvapivě podlehl Charltonu a na třetí Manchester ztrácí šest bodů. Na dno tabulky se propadl Leeds.

EVERTON – CHELSEA 0:1 (0:0)

Fotbalisté Evertonu marně hledají loňskou formu a přestože si proti hvězdami nabité Chelsea vytvořili spoustu dobrých šancí, opět vyšli gólově naprázdno a síť soupeře tam v lize nerozvlnili už skoro měsíc. Domácí na svého soupeře doslova vlétli a už po třech minutách mohli vést o dva góly, ale nejprve na vybíhajícího gólmana nevyzrál Radzinski a o chvilku později hlavičkoval zblízka mimo Kevin Kilbane. Útoky se na Chelsea valily jeden za druhým a kdyby do poločasu inkasovala čtyři branky, nikdo by se nemohl divit. Ale Rooney z dálky jen prověřil Cudiciniho, Nyarkova dělovka zpoza vápna se za strnulým gólmanem odrazila od břevna na brankovou čáru a Rooneyho pokus trefit lobem prázdnou branku skončil těsně nad. Hosté za celý poločas zahrozili jednou, ale Joe Cole mířil v dobré pozici těsně vedle.

Také druhá půle začala šancí Radzinského, ale jeho halfvolej po přihrávce Gravesena skvěle zlikvidoval Cudicini. Pak přišel pro domácí šok. Běžela 49. minuta, když zprava odcentroval Geremi, míč se skrz vápno dostal až k vzdálenější tyči k rumunskému útočníkovi Adrianu Mutuovi a ten se nemýlil – 0:1. Hráči Evertonu byli jako opařeni a o pár minut později mohli inkasovat znovu, kdyby v brance nestál Nigel Martyn – zneškodnil jak Geremiho střelu, tak i Mutuovu dorážku. Tahounem domácích ve snaze vyrovnat pak byl 18letý zázrak Wayne Rooney, ale když sedm minut před koncem zazdil tutovku Francis Jeffers, který po skvělém Naysmithově centru hlavou z blízka netrefil, zbyly domácím jen oči pro pláč. Neschopností a smůlou v koncovce se připravili o velké vítězství a s pouhými deseti body zůstávají blízko sestupovému pásmu. Chelsea se stále drží na druhém místě, o bod za vedoucím Arsenalem.

LEEDS – ARSENAL 1:4 (0:3)

Leeds United v týdnu odhalil své hospodaření, najevo vyšly loňské ztráty ve výši 50 miliónů liber. Snad ještě hůře je na tom ale na hřišti, doma absolutně nestačil na Arsenal. První příležitost sice patřila domácím, ale Sakho nadvakrát neuspěl a pak už začali dominovat hráči Arsenalu. Už v osmé minutě Thierry Henry utekl Camarovi a střelou ke vzdálenější tyči překonal Paula Robinsona – 0:1. Stoprocentní efektivitu si hosté drželi i nadále, když v 17. minutě skončila jejich druhá šance opět gólem. Freddie Ljungberg přihrávkou před branku hledal Gilberta Silvu, který ale nedosáhl, míč se dostal ke vzdálenější tyči k nabíhajícímu Robertu Piresovi a ten už se nemýlil – 0:2. Hosté ještě přidali plyn a Leeds začal hrát nečistě, ale ani to nepomohlo a ve 33. minutě inkasovali potřetí. Dennis Bergkamp si narazil s Parlourem, vypálil, trefil tyč a dobře postavený Henry dorazil – 0:3. Ještě do poločasu mohl Henry završit Hattrick, ale mířil nad.

Také po změně stran byli jasně lepší hosté a po pěti minutách se mohli opět radovat. Bergkamp rozehrál přímý kop, Pires zpětnou přihrávkou našel Gilberta Silvu a ten překonal Robinsona – 0:4. O chvilku později se mohli gólu dočkat také domácí, ale Lehmann vyrazil Sakhovu střelu a Smith už se k dorážce nedostal. Po hodině hry přišel na hřiště Aaron Lennon a už po dvou minutách zařídil alespoň čestný gól – po jeho centru na 1:4 upravil Alan Smith. Tentýž hráč poté ještě nastřelil tyč, na druhé straně neuspěli Aliadiere a Henry. Po jasném vítězství zůstává Arsenal jediným dosud neporaženým týmem a drží se v čele o bod před Chelsea a o dva před Manchesterem. Leeds je v krizi a propadl se na samé dno tabulky.

MANCHESTER UNITED – PORTSMOUTH 3:0 (1:0)

Rudí ďáblové před týdnem doma nepochopitelně vyhořeli proti Fulhamu a tíživá deka jako by na nich ležela i v úvodu utkání s nováčkem z Portsmouthu. Hosté začali aktivně a první příležitost měl český exreprezentant Patrik Berger, když se zbavil Ria Ferdinanda a následně pálil těsně vedle horního růžku domácí branky. Později mířil nepřesně i Quashie, nigerijského mladíka Yakubu Ayegbeniho pak vychytal Tim Howard. Po 20 minutách se probudili i domácí a Shaku Hislopa v brance Portsmouthu z přímého kopu vystrašil Ryan Giggs. Pak ještě dvakrát přestřelil Ruud van Nistelrooy, ale ve 36. minutě už se United dostali do vedení. Po Giggsově vyhraném hlavičkovém souboji se míč dostal k Diegu Forlánovi a uruguayský střelec se trefil potřetí ve třech zápasech – 1:0.

Také druhý poločas otevřely šance hostů. Nejprve po Ayegbeniho parádním centru slabě hlavičkoval Živkovič, po něm Berger poslal svůj volej vysoko na tribunu. Velkou šanci na vyrovnání měli hosté také po akci Bergera, když využil nedorozumění obránců, pak ale Sheringhamovi, který před sebou měl prázdnou branku, přihrál nepřesně. Na druhé straně pak v podobné situaci, před prázdnou brankou, hlavičkoval mimo tyče Butt a později Ryan Giggs předvedl jeden ze svých typických průniků přes několik protihráčů, ale jeho následná střela byla zblokována. Své vítězství United pojistili až v závěru, kdy na hřiště přišli Cristiano Ronaldo a Roy Keane. V 80. minutě zahrával prvně jmenovaný portugalský mladík přímý kop z levé strany, centrovaný míč nikdo nezasáhl a lapit jej nedokázal ani překvapený Hislop – 2:0. O dvě minuty později pak pečetil Roy Keane, který gólmana překonal ranou z hranice šestnáctky – 3:0. Manchester zůstává třetí těsně za Cheslea, Portsmouth se po skvělém začátku sezóny propadá, z posledních šesti zápasů pět prohrál a patří mu jedenácté místo. Navíc zatím nedokázal vyhrát venku.

MIDDLESBROUHG – WOLVERHAMPTON 2:0 (0:0)

Wolves minulý týden vstali z mrtvých, když proti Leicesteru otočili z 0:3 na 4:3 a s elánem nastoupili i proti Middlesbrough. Už ve třetí minutě pálil Henri Camara, ale spolu s gólmanem obstřelil i celou branku. V 17. minutě mohli jít do vedení domácí, ale Queudrueho hlavičku po rohovém kopu na brankové čáře zastavil obránce Lee Naylor. Mírnou převahu měli hosté, ale žádnou větší šanci si nevytvořili. Oživení do řad domácích přišlo až v 63. minutě, kdy se na hřiště dostal Brazilec Juninho. O deset minut později už byl u prvního gólu, po faulu na Naylora rozehrál přímý kop nakrátko na Gaizku Mendietu a španělský záložník dal nechytatelnou ranou z 25 metrů svou první branku v Premier League – 1:0. V 84. minutě se pak Juninho trefil sám, když zblízka zužitkoval perfektní přihrávku od Zendena – 2:0. V závěru byl ještě po dvou žlutých vyloučen hostující Alex Rae, ale skóre už se neměnilo a Middlesbrough tak v utkání nevalné úrovně získal tři body. Posunul se na čtrnácté místo, Wolves jsou sedmnáctí.

NEWCASTLE – ASTON VILLA 1:1 (1:1)

Newcastle United se po špatném začátku sezóny zvedal, vyhrál čtyři zápasy v řadě a domácí duel s Aston Villou neměl být příliš těžkým testem. Hosté ale nastoupili s pěti záložníky a to, jak se ukázalo, na svěřence Bobbyho Robsona platilo, prakticky po celý první poločas se nedokázali pořádně dostat do tempa. Hosté se navíc už v jedenácté minutě dostali do vedení – Barryho rohový kop hlavou do sítě usměrnil Dion Dublin – 0:1. Iniciativu pak sice převzali domácí, ale v obraně Villy statečně bojovali Dublin s Johnsonem a když už se přes ně nějaký útok dostal, byl v bráně famózně chytající Dán Thomas Sörensen. V první půli zneškodnil především pěknou Shearerovu hlavičku a Bowyerovu technickou střelu, ale v samotném závěru kapituloval. Autorem byl Laurent Robert, když míč do sítě doklepl po zmatku po rohovém kopu – 1:1. Také ve druhém poločase si šance vytvářeli především domácí. Po hodině hry ale nebezpečný Robertův centr zneškodnil Sörensen, v 69. minutě v gólové šanci zklamal Caldwell, později dobré šance propásli Bramble a Hughes. To už hráli hosté o deseti, když byl po dvou žlutých vyloučen McCann. V 81. minutě pak měl vítězství na kopačce Alan Shearer, ale jeho penaltu skvěle vystihl Sörensen. Hosté si za druhý poločas vytvořili jedinou šanci, gólman Newcastlu Shay Given se zapotil při hlavičce Allbacka. Villa vybojovala čtvrtou remízu v řadě a v tabulce jí patří třinácté místo, Newcastle je devátý.

SOUTHAMPTON – MANCHESTER CITY 0:2 (0:1)

Souboj dvou týmů z horní poloviny tabulky sliboval zajímavý fotbal a vše tomu nasvědčovalo už po čtyřech minutách, kdy se hosté dostali do vedení. Individuální akcí a chladnokrevným zakončením se prezentoval Robbie Fowler, který tak dal svůj první ligový gól v sezóně – 0:1. O chvilku později mohlo být vyrovnáno, ale Beattieho parádní přímý kop jen těsně minul branku strnulého Seamana. Domácí na nepříznivý vývoj zareagovali změnou taktiky, začali se spoléhat na dlouhé nakopávané míče na útočné duo Beattie - Phillips, ale žádné zlepšení to nepřineslo. Naopak, na druhé straně ještě do poločasu zahrozili opět Fowler a Sinclair. Krátce po změně stran se ve velké šanci objevil James Beattie, když mu Phillipsův centr pustil Distin, ale anglický reprezentant byl natolik překvapen, že se nedostal k pořádnému zakončení. Množství šancí na pečetění výsledku pak měli hosté, ale druhý gól přidali až pět minut před koncem. McManaman vysunul Paolo Wanchopa a ten nechytatelnou střelou odčinil několik předchozích nezdarů – 0:2. Southampton se propadl až na desáté místo, přestože se stále chlubí jednou z nejlepších obran v lize. Manchester City se naopak pyšní druhým nejlepším útokem a je pátý.

TOTTENHAM – BOLTON 0:1 (0:0)

Tottenham pod vedením Davida Pleata nepoznal hořkost porážky – až do jedenáctého kola. Na White Hart Lane přijel Bolton, který zde nevyhrál 44 let a byl považován za outsidera. Nyní však byl téměř po celý zápas lepší a jednogólová prohra je pro Tottenham milosrdná. Úvod lépe vyšel domácím, v desáté minutě byl v dobré šanci Bobby Zamora a o chvilku později se gólman hostů Jussi Jaaskelainen vytáhl proti střele Robbieho Keana. V 19. minutě se skvěle předvedl Jay-Jay Okocha, když parádní ranou zpoza vápna sice překonal Kaseyho Kellera, ale trefil břevno. Nigerijský záložník exceloval i nadále, měl další dvě dobré šance, proti Kellerovi pak neuspěl ani Frandsen. Tlak Boltonu pokračoval i po změně stran a v 58. minutě domácí zachránilo opět břevno – to když Okochův přímý kop tečoval Frandsen. Následnou hlavičku Daviese vyrazil pozorný Keller. V 71. minutě to byla branková konstrukce potřetí – tentokrát Keller přizvedl ránu Steliose. O minutu později už domácí štěstí opustilo – Okochovu zblokovanou střelu do sítě dopravil Kevin Nolan – 0:1. Show nigerijského fotbalisty pokračovala i v závěru, ještě jednou stihl napálit břevno. Bolton se zaslouženým vítězstvím vyhoupl na 15. místo, Tottenham je o tři příčky výš.

FULHAM – LIVERPOOL 1:2 (1:1)

Fulham v minulém kole šokoval výhrou na Old Trafford a doma proti Liverpoolu byl mnohými považován za mírného favorita. Už v desáté minutě také mohli jít domácí do vedení, ale hrubku Jerzyho Dudka, který venku z vápna neodvrátil Malbrankův dlouhý pas, zachránil Sami Hyypiä, když zastavil střelu Louise Sahy. V 17. minutě se dostali hosté do vedení, když si na Finnanův centr ve vápně našel Heskeyho a ten z voleje rozvlnil síť – 0:1. O chvilku později ještě Saha šanci na vyrovnání promarnil, ale ve 39. minutě až nezaváhal. Steven Gerrard nešťastně srazil Malbrankův centr přímo k Sahovi a ten se zblízka nemýlil – 1:1. Saha řádil i nadále a těsně před i po přestávce mu dvě velké šance zmařil Dudek. Na druhé straně se pak dvakrát ukázal Vladimír Šmicer, ale v obou případech mu radost zkazil brankář Mark Crossley. O závěrečné drama se postaral zadák domácích Zat Knight, když ve vápně fauloval střídajícího Florenta Pongolleho. Penaltu chladnokrevně proměnil Danny Murphy a stanovil konečný výsledek – 1:2. Nervy na uzdě pak neudržel Luis Boa Morte a nejprve dostal žlutou kartu a pak i červenou, když sestřelil Pongolleho. Fulham si v tabulce drží skvělé šesté místo, Liverpool je o dvě příčky níž.

LEICESTER – BLACKBURN 2:0 (0:0)

Bylo jasné, že tímto zápasem skončí černá série jednoho ze soupeřů – Blackburn totiž prohrál čtyři poslední zápasy, Leicester ještě o jeden více. Po většinu zápasu byli o něco lepší hosté, ale dvojice útočníků Cole - Yorke v dobrých pozicích ani jednou neuspěla. Kontrolu nad hrou Blackburn získal zhruba po půlhodině a spolu s tím přišly i první šance. Nejaktivnější byl Dwight Yorke, ale ve 32. minutě z dobré pozice mířil nad a těsně před přestávkou mu radost z gólu zkazil zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Po změně stran byl více vidět druhý z bývalých kanonýrů Manchesteru United Andy Cole, ale neproměnil hned několik příležitostí a hosté na to v závěru doplatili. V 75. minutě se totiž domácí dostali do ojedinělé šance a hned ji proměnili, Marcus Bent se trefil po přímém kopu Izzeta – 1:0. O sedm minut později pak na 2:0 pečetil Steve Howey. Leicester se výhrou odpoutal ode dna a je osmnáctý, Blackburn se pátou prohrou v řadě propadl na předposlední místo.

BIRMINGHAM – CHARLTON 1:2 (0:1)

Birmingham zatím rozhodně nepotvrzuje známou pravdu, že druhá sezóna bývá pro nováčka nejhorší. Má jednu z nejlepších obran v lize a drží se na pohárových příčkách, ale doma proti Charltonu překvapivě vyhořel. Domácí sice měli míč více pod kontrolou, ale především aktivní napadání soupeře snížilo počet jejich příležitostí na minimum. V jedenácté minutě poprvé zklamala jinak pevná obrana domácích, když nechala při rohovém kopu volného Matta Hollanda a irský reprezentant se hlavou trefil přesně – 0:1. Na druhé straně pak z dálky pálil Dunn, ale z brejku vážně zahrozili opět hosté. Zvýšení měl na kopačce Johansson, ale vychytal jej Maik Taylor. Po změně stran byli pár minut aktivnější domácí, ale za necelou čtvrthodinu inkasovali podruhé. Taylor sice nejprve fantasticky vytáhl pokus Parkera, ale po následném rohu a zblokované střele Dugarryho dopravil míč do sítě povedenou ranou opět Holland – 0:2. O pět minut později vykřesal jiskřičku naděje pro domácí Christophe Dugarry, když se prosadil také po rohovém kopu - 1:2. Skvělý zákrok pak proti Dugarrymu předvedl Kiely, na druhé straně Taylor dvakrát zakročil proti pokusům Lisbieho a když Kiely v závěru nepustil ani střely Dunna a Forssella, ztratil Birmingham svou domácí neporazitelnost, která trvala devět měsíců. Přesto je v tabulce na výborném čtvrtém místě, Charlton se skvělou formou v posledních týdnech (13 bodů z pěti zápasů) vyšplhal až na sedmou příčku.


Taháky příštího kola budou jistě oba nedělní duely – Liverpool se utká s Manchesterem United a Chelsea přivítá Newcastle. Duel vysoko postavených týmů se čeká také v londýnském derby v Charltonu, kam přijede Fulham.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele