PREMIER LEAGUE – 10. KOLO

28.10.2003, 23:33
Aktuality
Desáté kolo Premier League přineslo především velký šok na Old Trafford, kde Manchester United podlehl Fulhamu, dále pak velké drama a nevídaný obrat ve Wolverhamptonu. Čelo tabulky zůstalo beze změny, na dně se nadále topí Leicester. Počtvrté v řadě vyhrál Newcastle a stále stoupá tabulkou...

BOLTON – BIRMINGHAM 0:1 (0:1)

Jediný gól, který po půlhodině hry vstřelil Mikael Forssell, rozhodl o tom, že Bolton i nadále zůstane vážně namočen v sestupové zóně a že si Birmingham i nadále uchová své postavení mezi nejlepšími. Loňský nováček se pod vedením Steva Bruce drží na čtvrtém místě a jeho defenzivní taktika, při níž se spoléhá na rychlé brejky, se mu vyplatila i tentokrát. Bolton měl v úvodu několik šancí, ale ve 31. minutě utekl David Dunn, po uklouznutí obránce se míč dostal k Forssellovi a finský střelec překonal svého krajana v brance Boltonu Jaaskelainena. Domácí si ve druhé půli vytvořili několik slibných šancí na vyrovnání, ale buď zazářil gólman Taylor, nebo se domácí střelci nevešli mezi tyče. Když už v 69. minutě skončil míč v síti, nebyla branka uznána pro ofsajd. Birmingham tak opět, již poosmé v deseti zápasech, udržel čisté konto a nadále se spolu se Southamptonem pyšní nejlepší obranou v lize. Boltonu skončila slušná série – od února doma neprohrál 11 zápasů v řadě.

WOLVERHAMPTON – LEICESTER 4:3 (0:3)

Stadión Molineux viděl velmi dramatický zápas dvou odlišných poločasů se šťastnou tečkou pro domácí. V souboji nováčků sice patřila první šance domácím Wolves, v desáté minutě musel proti Camarovi včasným vyběhnutím zakročit gólman Ian Walker, pak ale přišly chvíle Lese Ferdinanda. Ve 12. a v 15. minutě se dvakrát trefil po rohových kopech a Leicester rázem vedl o dva góly – 0:2. Pozornou obranou držel útočníky domácích v uctivé vzdálenosti od své branky a když deset minut před přestávkou přidal třetí branku Riccardo Scimeca (0:3), zdálo se být jasné, že si hosté odvezou všechny body.

Pak ale přišla zcela odlišná druhá polovina zápasu. V útoku Wolves se objevil Maročan Hassan Kachloul a dělal zadákům soupeře velké problémy. Dobrým zákrokem se prezentoval Walker, když zneškodnil přízemní střelu Nathana Blaka, ale v 52. minutě už lovil míč ze sítě. Blake unikl po levé straně, před brankou našel Colina Camerona a ten dal domácím naději – 1:3. Ta výrazně vzrostla o osm minut později, když penaltu nařízenou za ruku Gillespieho proměnil opět Cameron – 2:3. Zmrtvýchvstání domácích pak po dalších osmi minutách završil Alex Rae, když hlavou zužitkoval centr Dennise Irwina – 3:3. Bývalý irský reprezentant pak byl i u posledního a vítězného gólu – pár minut před koncem se po jeho centru prosadil Henri Camara – 4:3. Hostům tak zbyly jen oči pro pláč, ztratili třígólové vedení a zůstali přikováni ke dnu tabulky. Wolves se naopak z předposledního místa zvedli na patnácté.

SOUTHAMPTON – BLACKBURN 2:0 (0:0)

Southampton se po vyřazení z Poháru UEFA oklepal a výhrou 2:0 nad bývalým šampiónem Blackburnem uchoval své skvělé postavení v ligové tabulce. První půle moc zajímavých situací nepřinesla, lepším týmem byli překvapivě hosté. Domácí kromě dvou rohových kopů vážněji zahrozili až v závěru poločasu, kdy však Tessem nedosáhl na chytrou přihrávku od Beattieho. Domácí však touto akcí předznamenali druhý poločas, který byl v jejich podání mnohem lepší. Hosté se najednou vytratili a už po několika minutách mohli prohrávat, kdyby Brad Friedel perfektním zákrokem nechytil pokus Delapa. V 58. minutě už byl ale americký gólman bezmocný, James Beattie se z přímého kopu zpoza vápna trefil nechytatelně – 1:0. Naděje hostů pak v 65. minutě ztenčil zbytečným vyloučením Andy Cole a když se tři minuty před koncem proti rozhozené obraně prosadil střídající Leandre Griffit, bylo rozhodnuto – 2:0. Southampton se posunul na šesté místo, Blackburn se po čtyřech porážkách propadl do poslední čtvrtiny tabulky.

NEWCASTLE – PORTSMOUTH 3:0 (2:0)

Svěřenci Sira Bobbyho Robsona zřejmě definitivně setřásli zklamání z vyřazení z předkola Ligy Mistrů a po mizerném začátku sezóny se rozjeli vzhůru tabulkou, nezastavil je ani nováček z Portsmouthu, který se naopak po slibném úvodu sezóny pozvolna propadá. Téměř po celý zápas byli v hlavní roli domácí, gólman Shay Given se zapotil jen dvakrát při pokusech Teddyho Sheringhama. Už v sedmé minutě mohl jít Newcastle do vedení, kdyby rozhodčí postřehl faul ve vápně na Shearera, první gól na sebe ale nenechal dlouho čekat. V 17. minutě se po úniku Ameobiho míč přes Bowyera a Roberta dostal k nabíhajícímu Garymu Speedovi a ten z hranice vápna překonal bezmocného Hislopa – 1:0. O deset minut později si rozhodčí Paul Durkin polepšil u domácích fanoušků, když odpískal penaltu za ruku Stefanoviče a Alan Shearer se nemýlil – 2:0.

V dresu hostí byl vidět především Patrik Berger, ale ani on nedokázal využít slabších momentů Newcastlu v úvodu druhé půle a v 61. minutě přišel poslední hřebíček do rakve Portsmouthu. Po Speedově centru se hlavou prosadil výborně hrající Shola Ameobi a stanovil na konečných 3:0. Poklidný zbytek zápasu už nic zajímavého nepřinesl a Newcastle tak počtvrté za sebou vyhrál, v tabulce už se dostal do první desítky. Portsmouth z ní naopak vypadl.

MANCHESTER UNITED – FULHAM 1:3 (1:1)

Sir Alex Ferguson v sobotu "sloužil" první část svého dvouzápasového trestu a na tribuně se nestačil divit tomu, co jeho svěřenci předváděli v souboji s před sezónou podceňovaným a odepisovaným Fulhamem. Hosté se hned od úvodu chopili iniciativy, přehrávali záložní řadu domácích United a už ve třetí minutě se dostali do vedení, když se po pravé straně prosadil Steed Malbranque a předložil tutovku pro Lee Clarka – 0:1. V 18. minutě byli hosté velmi blízko druhému gólu, ale Pembridgova rána se od břevna odrazila na brankovou čáru a zpět do hřiště. I nadále byli hosté jasně lepší a kdyby do poločasu vedli o tři góly, nikdo by se nemohl divit. Místo toho ale přišlo nezasloužené vyrovnání. Těsně před přestávkou si na Giggsovu přihrávku naběhl Diego Forlán a trochu uklidnil zaplněný Old Trafford – 1:1.

Druhou půli začali domácí přece jen aktivněji a v 54. minutě mohli strhnout vedení na svou stranu, ale Forlán trestuhodně minul. Na druhé straně mohlo být pořádně horko v 63. minutě, ale John O'Shea na poslední chvíli obral Louise Sahu, který mohl jít sám na branku. O tři minuty později už se ale hosté opět radovali. Centr od Boa Morteho nedokázal odkopnout Ferdinand, Fortune nechtěně přiťukl Malbrankovi a ten překonal Howarda – 1:2. Poslední ránu pak domácím zasadil jedenáct minut před koncem Junichi Inamoto, když Howarda překonal chytrým lobem – 1:3. I u třetího gólu byl nejlepší hráč zápasu Steed Malbranque, který svého japonského spoluhráče vysunul perfektně načasovanou přihrávkou. V závěru mohl snížit střídající Bellion, ale nic už nezměnil na tom, že United po 39 letech Fulhamu podlehli. Navíc propásli možnost dostat se do čela tabulky a přišli o svou domácí neporazitelnost, která trvala od poloviny loňského září. Fulham je na velmi pěkném pátém místě – hodně daleko od sestupových pozic, které mu byly před sezónou předpovídány.

LIVERPOOL – LEEDS 3:1 (1:1)

Liverpool prohrál třikrát za sebou a potřeboval výhru jako sůl, mnohem hůř je na tom však Leeds, který měl po devíti kolech pouhých osm bodů a topil se v sestupových vodách. Domácí až do poslední chvíle nevěděli, jestli budou moci počítat se svou největší hvězdou Michaelem Owenem, který téměř tři týdny netrénoval kvůli poraněné noze. Útočník nakonec nastoupil a přestože zpočátku hrozili hlavně jeho kolegové Heskey s Diouffem, dostal svůj tým do vedení. Ve 35. minutě centroval Biscal, Riise přiťukl Owenovi a ten nedal ranou do horního růžku gólmanovi šanci – 1:0. Ještě do poločasu však hosté vyrovnali, po rychlém brejku Pennanta se trefil Alan Smith – 1:1.

Po změně stran mohl jít Leeds dokonce do vedení, ale byl to Liverpool, kdo po necelé hodině hry rozvlnil podruhé síť. Z přímého kopu se se štěstím trefil Danny Murphy, ale domácí ještě neměli nic jisté, pomezní totiž signalizoval ofsajd. Hlavní rozhodčí Winter ale branku po dlouhé diskusi se svým asistentem uznal – 2:1. Sporný gól hráče Leedsu hodně nažhavil a hra poměrně přitvrdila, během následujících minut se před očima hostů dvakrát zažlutilo. Tři body ale nakonec zůstaly v Liverpoolu, když vítězství v 84. minutě zpečetil střídající Francouz Florent Sinama-Pongolle. Po Dudkově výkopu a Heskeyho přiťuknutí se zbavil Camary a dal svůj první gól v dresu Reds – 3:1. Liverpoolu patří v tabulce neuspokojivá desátá příčka, Leeds je na tom ale mnohem hůř – je předposlední.

CHELSEA – MANCHESTER CITY 1:0 (1:0)

Londýnská Chelsea měla v Premier League co napravovat, v posledních dvou zápasech jen remizovala v Birminghamu a prohrála na Arsenalu. Manchester City ale nebyl snadný soupeř a dokazoval to hned od začátku zápasu. O velkou šanci jej ale obral nepřesný pomezní rozhodčí, který chybným odmáváním ofsajdu sebral Anelkovi možnost jít sám na brankáře. O osudu celého utkání nakonec rozhodla 33. minuta a kuriózní gól Jimmyho Floyda Hasselbainka. Centr Adriana Mutua sice gólman Seaman odvrátil, ale jen do nizozemského kanonýra, o kterého se míč odrazil do prázdné branky. Hosté mohli ještě do poločasu vyrovnat, ale Fowlerovu hlavičku skvělým zákrokem zlikvidoval Carlo Cudicini. Také druhá půle nenabídla žádnou strhující podívanou a když v závěru Cudicini zlikvidoval pokus Sinclaira, získali všechny tři body domácí. V tabulce tak poskočili na druhé místo před Manchester, o jediný bod za vedoucí Arsenal. City drží dobrou sedmou příčku.

ASTON VILLA – EVERTON 0:0 (0:0)

Utkání dvou celků ze spodní poloviny tabulky dominovaly především obrany, které omezily počet vyložených šancí na obou stranách na minimum. V 19. minutě se blýskl domácí gólman Thomas Sörensen, když vyrazil hlavičku Campbella. Ve 36. minutě byl velmi blízko ke gólu reprezentant do 20 let Peter Wittingham, když jeho nadějná střela orazítkovala břevno. Také ve druhé půli byli mírně aktivnější domácí, ale Hitzlsperger ani Juan Angel své šance nevyužili, na druhé straně pak byl blízko k úspěchu čerstvě 18letý Wayne Rooney. Průměrný zápas tak skončil bezbrankovou remízou a dělbou bodů, oba týmy mají po deseti bodech a jsou na 13. a 14. místě.

CHARLTON – ARSENAL 1:1 (1:1)

V londýnském derby se opět ukázalo, jak je pro Arsenal důležitý Thierry Henry, bez něj by totiž ofenzíva vedoucího týmu tabulky byla bezzubá. Charlton hraje ve skvělé formě a měl za sebou tři výhry v řadě, když doma přehrál Liverpool a všechny body přivezl z Portsmouthu a Blackburnu. Úvod zápasu byl vyrovnaný, domácí ale postupně přidali plyn a ze své snahy těžili ve 28. minutě. Obránce Arsenalu Bisan Lauren totiž ve vápně nedovoleně zastavil Matta Hollanda a nařízenou penaltu panenkovským obloučkem proměnil Paolo Di Canio – 1:0. Pak ale na druhé straně zaúřadoval Thierry Henry a zařídil vyrovnání. Nejprve sice jen orazítkoval tyč za zády překonaného Kielyho, ale ve 39. minutě už z přímého kopu zpoza vápna zamířil přesně – 1:1.

I bez Di Cania, který musel ze hřiště odejít kvůli zranění, byli domácí nebezpeční a ve druhé půli byli blíže k zisku všech tří bodů. Nejprve na poslední chvíli hasil Campbell, gólman Lehmann pak zneškodnil pokusy Euella a Hreidarssona. Hosté hrozili jen z ojedinělých brejků, většinou z toho ale byly jen nepříliš nebezpečné střely z dálky. Arsenalu stačila i remíza k tomu, aby se udržel v čele o bod před Chelsea a o dva před Manchesterem, Charltonu patří lichotivé deváté místo.

TOTTENHAM – MIDDLESBROUGH 0:0 (0:0)

Tottenham se po výměně trenéra zvedá a vzdaluje se dnu tabulky, proti Middlesbrough se tedy jistě čekalo víc než jen bezbranková remíza. Úvod zápasu se hrál ve vysokém tempu a šance se střídaly na obou stranách, ale vždy chybělo štěstí v koncovce nebo přesnější finální přihrávka. Největší šanci zápasu měl v 54. minutě hostující Boudewijn Zenden, který je v Middlesbrough na hostování z Chelsea, ale jeho jedovatou střelu z hranice šestnáctky parádním zákrokem vyrazil gólman Kasey Keller. O chvilku později v dobré příležitosti minul míč Christie a i když byli hosté i nadále mírně lepší, odcházeli diváci zklamaní především z neschopnosti obou týmů před soupeřovou brankou. Tottenham prodloužil sérii ligových zápasů bez prohry na čtyři a v tabulce je dvanáctý, Middlesbrough je s pouhými osmi body těsně nad zónou sestupu.


V jedenáctém kole nás nečeká žádný velký šlágr, z hlediska postavení v tabulce by měl být nejzajímavějším zápasem asi duel šestého se sedmým – Southamptonu s Manchesterem City. Vedoucí trio čekají zápasy proti týmům z druhé poloviny tabulky – Manchester přivítá Portsmouth, Chelsea se představí v Evertonu a Arsenal jede do Leedsu. Těžký test čeká na Liverpool, který zavítá na stadión Fulhamu.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele