Překvapí ligu hvězdy CSKA Moskva?

09.03.2010, 22:04
Aktuality
CSKA Moskva patří k nejúspěšnějším klubům v historii samostatné ruské ligy a i letos tak před výběrem Leonida Sluckého leží jen ty nejvyšší cíle. Ty se Armějcům podařily naposledy naplnit v roce 2006, kdy bylo CSKA navíc dosud posledním moskevským mužstvem, které získalo mistrovský titul. Dokáží hvězdy v dresu CSKA zazářit letos?

Loňská sezona patřila u CSKA Moskva k vůbec nejméně vydařeným za poslední roky. Na lavičce CSKA se behěm roku stihli vystřídat tři různí trenéři, herní výkony daleko zaostávaly za předchozími sezonami a jen díky neskutečnému propadu FK Moskva v závěru soutěže získalo CSKA v lize alespoň pátou pohárovou příčku. Útěchou za rok 2009 tak může být jen postup ze základních skupin Ligy mistrů, kde armějci vyřadili stejně trápící se VFL Wolfsburg.

Těžkou pozici bude mít CSKA i v letošní sezoně. Bratři Berezučtí v obraně mají již daleko do zářné formy v níž pomohli k zisku poháru UEFA, léta se začínají projevovat i na lídru obrany Sergeji Ignačevičovi, mužstvo opustily hvězdy jako Vagner Love nebo Jurij Žirkov, Miloš Krasič se chystá k odchodu v letním přestupovém období a kolem brankáře Akinfejeva krouží několik evropských velikánů v čele s Manchesterem United. Lavičku pak opustil uznávaný stratég Valerij Gazzajev a CSKA v minulé sezoně marně hledalo jeho nástupce.

Posledním vyvoleným byl mladý trenér Leonid Sluckij, který alespoň částečně dokázal vzkrísit mužstvo po neúspěšném Juande Ramosovi a brazilci Zicovi. Právě k Sluckému nyní směřují zraky fanoušků CSKA s nadějí na přebudování mužstva, které se vyrovnává s odchody největších hvězd. Částečným rozčarováním tak bylo zimní přestupové období, při kterém úzký kádr Armějců posílil prakticky jen mladý obránce Kirill Nababkin a Japonec Keisuke Honda. Právě slabá lavička pak může být hlavním hrobníkem nadějí CSKA v sezoně 2010.

Trenér Sluckij se však do budoucna může opřít o několik mladých nadějí v kádru CSKA Moskva. Alan Dzagojev ve svých 19 letech patří k nejžhavějšímu zboží na přestupovém trhu mladých talentů, pilířem obrany CSKA je o rok mladší Ščennikov a za juniorku září srbský obránce Uroš Čosič, který je považován za nového Vidiče. Nadějí do budoucna je i český útočník Tomáš Necid, jenž se díky problémům s útočníky probojoval až do základní sestavy Armějců, kde mu v současné chvíli konkuruje pouze Brazilec Guilherme. Vedení CSKA však pilně hledá útočníky a v létě mužstvo posílí nejlepší střelec švýcarské ligy Seidou Doumbia.

Na začátek ligy ale Leonid Sluckij bude sázet na výšku a pracovitost českého útočníka Tomáše Necida. Právě Necid by měl podle nových taktických pokynů na hrotu odvádět černou práci a sbírat v útoku míče pro své hvězdné spoluhráče Alana Dzagojeva, Miloše Krasiče a Marka Gonzaleze. Slabý střed zálohy vyztuží nadějný Honda a v obraně bude zřejmě i nadále nastupovat stárnoucí trio bratrů Berezuckých a Sergeje Ignaševiče, které doplní mladý Ščennikov. Na svou příležitost v obranné čtveřici bude čekat mladý univerzál Kirill Nababkin z FK Moskva.

Pravděpodobná sestava CSKA v sezóně 2010: Akinfejev - A. Berezuckij, Ignaševič, V. Berezuckij, Ščennikov - Šemberas, Honda - Krasič, Dzagojev, Mark Gonzalez - Necid.

Autor: Martin Olšovský

Komentáře (34)

Přidat komentář
stas87

pri najlepsom 4

Reagovat
smazaný uživatel

V Samaře hrál Sluckij na Kollera a vycházelo mu to, Křídla Sovětů předváděly parádní fotbal. Necid ale není Koller. Necid moc soubojů na hrotu nevybojuje, navíc CSKA je mnohem kreativnější a individuálně vyspělejší než tehdejší Samara, takže si myslím, že by jim více vyhovovalo hra s Guilhermem v útoku, který je kombinačně skvěle vyspělý, může si měnit místa s fantastickou trojkou...Ale s ním už se asi moc nepočítá, v létě mu končí hostování v Kyjevu a příjdou bombarďáci Doumbia a snad i Vágner Love. Myslím si, že se jich Sluckij už nemůže dočkat....

CSKA bojovat o titul klidně může, hodně ale bude záležet na zdravotním stavu a formě opor, kádr je v současnosti velmi úzký.

Speciálně jsem zvědavý na mladíky Oliseha, Pilijeva a Zabolotneho, mají v sobě velký potenciál a mohli by trochu snížit závislost na stávajících oporách v základní sestavě.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky nevim proc s hracema jako Krasic, Dzagojev, Gonzalez nebo Honda, ktery sou technicky a hrozne rychli, nechce hrat po zemi neco fotbalovejsiho, ale snazi se hrat nakopavani na Necida. S takovymhle materialem je to zaprvy skoda a je malo hracu, ktery na takovy urovni dokazou zvladnout to co prave Koller.

Reagovat
smazaný uživatel

No právě, Necid sem tam něco udrží, ale není to na takové úrovni, aby se mu přizpůsobovala hra.

Reagovat
smazaný uživatel

obranu bych postavil Nababkin-Ignasevic-Cosic-Scennikov, potom si myslim, ze by meli sanci na titul.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim jestli by na to Cosic v 17 mel... ale tak treba jo, ja ho sam hrat jeste nevidel. Ale asi vsechno je lepsi nez sestry

Reagovat
smazaný uživatel

Vasilij podle mě není ve středu obrany špatný, není to nic extra, ale svoje si uhraje a nějak moc chyb nedělá. To spíš Alexej by měl z pravé obrany vypadnout.

Reagovat
smazaný uživatel

furt lepsi nez berezutskij, kteryho predbehne snad uplne kazdej... ten chlap muze jit hrat tak maximalne veterany...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že oba si časem najdou místo v základní sestavě, Nababkin určitě, Alexej Berezuckij se na kraj obrany vůbec nehodí. Cosic je velký talent, ale bohužel se na tréninku před Kazaní vážně zranil a mimo hru bude až tři měsíce.

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt? ...tak to je pro nej hrozna skoda

Reagovat
smazaný uživatel

Kdybys pozorně četl moje preview k Superpoháru, tak bys to věděl.

Reagovat
smazaný uživatel

Superpohar me nezajima

Reagovat
smazaný uživatel

Proti zkušeným mužstvům by jsme měli velké problémy, takhle vedle sebe dva mladící ( jeden naprosto nezkušený v lize). Navíc jeden z nich, Cosic , je tři měsíce out

Reagovat
smazaný uživatel

jenze ty problemy bude mit CSKA stejne, protoze ta obrana absolutne nestiha, drzi to akorat Scennikov, Ignasevic obcas nestiha, ale svoje si odehraje, berezucke bych vyhodil, to radsi nechat hrat talenty...

Reagovat
smazaný uživatel

Neřekl bych, že nestíhají, moc golů nedostávají, nefungovalo to jen za Zica, ale to byl spíš problém systému.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze nedostava CSKA goly je ale zasluha Akinfejeva... obrana je drevena.

Reagovat
smazaný uživatel

Akinfejev je samozřejmě taky důvodem. Obrana sice působí dřevěně, hlavně Berezučtí (IGnaševič má výbornou rozehrávku), ale zkrátka se proti nim prosazuje těžce, podle mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud bude někdo vypomáhat s rozehrávkou, tak by to nemělo být extrémně hrozné

Reagovat
smazaný uživatel

Nababkin, Ignaševič, Berezuckij, Ščennikov - Honda, Aldonin (Šemberas).

Nababkin, Ignaševič, Berezuckij, Ščennikov - Aldonin, Šemberas.

Berezuckij, Ignaševič, Berezuckij č.2, Ščennikov - Aldonin, Šemberas.

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle to asi bude, každopádně nechípu Sluckého s Nababkinem

Reagovat
smazaný uživatel

Fanoušci by tě ukamenovali, bratři jsou tabu

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli Alexej je tabu (jeste s Nababkinem na lavici), tak by se fanousci CSKA meli nechat vysetrit

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel to tak je

Reagovat
smazaný uživatel

Kolikrát si viděl hrát CSKA?

Reagovat
smazaný uživatel

nevsadil bych si na to ze ziskaji titul, ale mozna prekvapi

Reagovat
smazaný uživatel

titul letos CSKA rozhodne neziska, bylo by to hodne velky prekvapeni....ale sezona je dlouha, za celej rok se toho muze stat jeste hodne

Reagovat
smazaný uživatel

Bude záležet na zraněných a z jaké pozice půjdeme do bojů po létě

Reagovat
smazaný uživatel

Carvalho odešel, nebo hostuje jenom?

Reagovat
smazaný uživatel

Hostuje, v jeho formě by ho koupil jen blázen, čeká se, až mu vyprší kontrakt....

Reagovat
smazaný uživatel

to je fakt tak špatnej? Co si ho pamatuju, tak míčovej kouzelník...

Reagovat
smazaný uživatel

Někdo z jeho rodiny měl nějaký metabolický syndrom, on to zdědil po něm, má velké problémy s váhou. V roce 2005 byl famózní, pak se pomalu zhoršoval a teď je někde v Arábii a je rád, že je rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Má obrovský plat...

Reagovat
smazaný uživatel

Tomuto tymu to preju simpaticky hraci a tym

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele