Přehledně: Nadstavba FORTUNA:LIGY

24.04.2019, 16:16
Názory a komentáře
Ve FORTUNA:LIZE zbývá odehrát poslední kolo základní části. S blížící se premiérovou nadstavbou se spousta fanoušků dotazuje na její podstatné náležitosti, ať už se to týká disciplinárních trestů, klíče pro určování pořadí v tabulce nebo samotného rozpisu.

Na úvod si stručně a jasně shrňme základní fakta, o kterých se hovoří v průběhu celé sezóny a spoustě čtenářů tak jsou již známá. Po uplynutí tradičních třiceti kol základní části se soutěž rozdělí na tři skupiny, známé pod oficiálními názvy Skupina o titul (čítá 6 týmů), Skupina o účast v Evropské lize UEFA (4 týmy) a Skupina o záchranu (6 týmů).

Skupina o titul


Do Skupiny o titul se přenáší body ze základní části, i proto se hojně diskutuje o výhodnosti šestého a za určitých okolností i pátého místa před rozdělením. Ptáte se na důvod? Nejlepší dva týmy po nadstavbě si totiž zajistí účast v předkolech Ligy mistrů, což je tak nějak pochopitelné, stejně jako kvalifikace třetího družstva do předkol Evropské ligy. Úskalím je ovšem čtvrté (v případě vítězství týmu z nejlepší čtyřky v MOL Cupu i páté) místo. Držitele tohoto umístění totiž ještě čeká kvalifikační utkání s vítězem "prostřední" skupiny.

Díky tomu vyvstávají paradoxy, jakým je třeba pozice Sigmy Olomouc před posledním kolem. Ta má podle twitterového účtu Český mistr, zaměřeného na vypočítávání pravděpodobnosti a statistických zajímavostí, největší šanci na evropské poháry v případě nerozhodného výsledku v posledním kole, nejmenší naopak v situaci, kdy Slavii porazí. Tato analýza platí i obecně, šestý ze základní části má o více než dva procentní body menší šanci na účast v EL než sedmý.

Skupina o EL


Přesuňme se o patro níže, do zmiňované Skupiny o účast v Evropské lize UEFA. První věcí, která při pohledu na systém bije do očí, je samotný název. V této tzv. skupině se totiž bude o umístění hrát vyřazovacím způsobem doma a venku, což s sebou samozřejmě nese i to, že základní část je významná jen z hlediska pořadí, nikoliv bodů. V úvodním kole play-off na sebe (výjimečně logicky) narazí sedmý tým s desátým, mančaft z osmého místa narazí na ten z devátého. Utkání s pořadovým číslem 1 se odehraje na stadionu hůře umístěného týmu, ten výše v pořadí bude mít výhodu domácího hřiště v odvetě.

Poraženým z prvního kola vyřazovací části končí sezóna, přičemž deváté místo obsadí ten lépe umístěný v dlouhodobé soutěži. Ti úspěšnější mají před sebou ještě minimálně jedno kolo, tzv. finálové dvojutkání. Pokud jste se stále neztratili, vězte, že ten, kdo tuto spletitou cestu zvládne nejlépe, umístí se na sedmé příčce a navíc dostane možnost kvalifikovat se do kontinentálního poháru - v tzv. kvalifikačním utkání vyzve vítěz tohoto malého play-off zmíněný čtvrtý (či pátý) tým skupiny o titul.

Skupina o záchranu


Skupina o záchranu je fází, jíž se chce každé mužstvo vyhnout. Velmi pravděpodobné jsou tu líté boje celé šestice týmů až do posledního kola. Jenom polovina týmů si bude moci po měsíci tohoto snažení oddychnout, neboť záchrana je jistá jen pro jedenácté až třinácté místo. Čtrnáctý a patnáctý celek se budou muset poprat s druholigisty v nejisté baráži, klub ze samotného dna tabulky uvidíme ve FORTUNA:LIZE nejdříve přespříští sezónu. Této části nadstavby se musí připsat jedno pozitivum - její systém je jednoduchý, nevybízí k žádným kontroverzím a vyznat se v něm není nic složitého.

Zápas o Evropskou ligu


I po konci nadstavby ale stále budou muset čtyři účastníci nejvyšší soutěže zůstat koncentrovaní. Obě dvě části soutěže již byly naťuknuty, nyní tedy podrobněji. Čtvrtý nebo pátý tým připraví svůj stadion ještě k jednomu utkání. Tím bude zmiňované "kvalifikační utkání o účast v Evropské lize UEFA", hrané na jeden duel proti sedmému celku po nadstavbě, jednodušeji řečeno vítězi prostřední skupiny. Ovšem pozor! Kdyby vítěz MOL Cupu skončil na sedmém místě, kvalifikace by se logicky nemusela hrát a právo účasti v Evropské lize připadá na čtvrtou pozici.

Baráž o účast v I. lize


Nejdelší sezóna, čítající dohromady 37 utkání, čeká na čtrnáctý a patnáctý tým tabulky. Vyzyvateli budou mužstva ze druhé a třetí pozice FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, zcela logicky horší z FNL vyzve toho lepšího z F:L. Začínat na domácím hřišti budou třetí tým druhé ligy a patnáctý z nejvyšší soutěže.

Pravidla pro určení pořadí


Po konci nadstavbové části může jednoduše nastat situace, kdy dva nebo více týmů zakončí sezónu se stejným počtem bodů. Ačkoliv by se mohlo zdát jasným, že na vyšší příčce skončí ten s lepší bilancí vzájemných zápasů, není tomu tak.

Primárním kritériem je podle soutěžního řádu vyšší počet bodů získaný v základní části následovaný vyšším počtem bodů, brankovým rozdílem a počtem vstřelených branek ve vzájemných utkáních. Pokud by tato kritéria nerozhodla následuje lepší skóre v celé soutěži (!!!) včetně nadstavbové části. V případě nastání paradoxní shody ve všech těchto ohledech rozhodne soutěž Fair-play a nakonec los. Mimochodem, možná jste si povšimli, že se vůbec neberou v potaz vzájemné duely z nadstavbové části.

Účast v Evropě


Když už jsme tu řešili všemožné varianty, jakým způsobem postoupit do evropských pohárů, pojďme se podívat i na to, o jaká jejich předkola se hraje. Ligový šampión se stoprocentně podívá minimálně do třetího předkola mistrovské části Ligy mistrů. Pokud by se vítěz LM do ní kvalifikoval i z domácí ligy, znamenal by český titul dokonce předkolo čtvrté, což je dosti pravděpodobné. Scénáře, aby se tak nestalo, jsou dva. Jedním je vítězství Ajaxu, jenž se do LM z Eredivise určitě nedostane, druhým vítězství Tottenhamu a zároveň jeho umístění mimo první čtveřici Premier League. Vicemistr FORTUNA:LIGY zamíří do druhého předkola nemistrovské části.

V Evropské lize také situace není vůbec jasná. Podle tabulek vyšle Česko vítěze poháru (v případě vítězství Slavie v MOL Cupu třetího z ligy) do třetího předkola EL. Může ale pro jít přímo do základní skupiny. Zapotřebí ale je, aby se vítěz EL zároveň kvalifikoval ve své domácí soutěži do skupiny EL. To je v případě všech čtyř semifinalistů možné, ale nejisté. Zbývající české celky se budou muset prokousávat již druhým předkolem.

Žluté karty



Důležitým aspektem nadstavbové části mohou býti absence a ty se leckdy odvíjejí od karetních trestů. Nejprve si shrňme, jaká pravidla ohledně kumulace karet platí v základní části. Tam za každou čtvrtou kartu přichází trest, jenž se postupně stupňuje. Za čtyři karty si hráč nezahraje jeden zápas, za osm dva, za dvanáct tři atd.

Do nadstavby se tyto karty nepřenáší, namísto toho se za probíhající distanc uloží peněžitá pokuta ve výši mezi 60 a 100 tisící, to závisí na zbývající délce stopky. V nadstavbě se ovšem hráči musí mírnit, neboť již za dvě žlutá napomínání přijde jednozápasový trest, za čtyři dvouzápasový.

Zatím je to docela jednoduché, že? Ne tolik zapamatovat si, kam se tresty přenáší a kam ne, ačkoliv je to vše pochopitelné. Do utkání o účast v Evropské lize se žluté karty přenáší. Do dalšího ročníku se nepřenáší nic a opět je řešením pokuta. Úplně mimo systém stojí baráž napříč první a druhou ligou, do ní ani z ní se s napomínáními vůbec nepočítá.

Názorné situace


Liberec i Ostrava skončí základní část s 45 body, Slovan porazí v nadstavbové části Baník 3:0 a následně skončí se stejným počtem bodů.

Řešení: Severočeši sice vzhledem k výsledkům ze základní části (LIB-OVA 0:0, OVA-LIB 2:1) budou mít ze vzájemných zápasů stejně bodů a lepší skóre (4:2), určujícím kritériem je však počet bodů ze vzájemných zápasů v základní části, které získali Slezané 4 oproti jednomu libereckému. Výše se umístí Ostrava.

Bohemians 1905 se ještě podaří dostat se do první desítky a v následném play-off uspějí, zároveň dokážou vyhrát i MOL Cup.

Řešení: Odpadá kvalifikační utkání o účast v Evropskou ligu, Bohemians postoupí do základní skupiny nebo 3. předkola (dle okolností), třetí a čtvrtý tým skupiny o titul si zahraje 2. předkolo.

Roman Potočný obdrží ve 30. kole dvanáctou žlutou kartu, Jan Bořil osmou a Martin Dostál čtvrtou.

Řešení: Všichni tři budou moci do nadstavbové části zasáhnout. Potočný zaplatí pokutu 80 tisíc, Bořil 70 tisíc a Dostál 60 tisíc korun.

V 5. kole nadstavby obdrží Lukáš Budínský čtvrtou žlutou kartu, Tomáš Hübschmann druhou žlutou kartu.

Řešení: Pokud oběma skončí nadstavbou sezóna, zaplatí Budínský 30 tisíc a Hübschman 20 tisíc korun. V případě účasti Karviné v baráži by Budínský mohl nastoupit a pokutu by zaplatil následně, zato Hübschmanovi by nebylo umožněno nastoupit v případném zápase o Evropskou ligu.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (125)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Proč se to prostě nedělí na dvě poloviny? Počet týmu by buď zůstal stejný, s tím, že každý tým by odehrál 37 zápasů (Polsko) nebo by se snížil na 12, s tím, že každý tým by odehrál 32 zápasů (Slovensko, Rakousko).

NEBO zrušit celou nadstavbu ( ) a zvýšit počet týmů na 18, s tím, že každý tým by odehrál 34 zápasů.

To všechno pod tou podmínkou, že od vytvoření nadstavby se očekávalo zvýšení počtu zápasů a zvýšení atraktivity ligy.

Reagovat
kilobyte

Já bych udělal skupinu o titul se 4 týmy, s každým 2 zápasy, prostřední skupina o EL se 6 týmy, s každým jeden zápas a vítěz by mohl hrát se 4. o EL a poslední skupina o záchranu taky 6 týmů a s každým jeden zápas.

Reagovat
mayday

Udělat jen skupinu o titul a o záchranu a ti na sedmým až desátým fleku konec sezóny a hotovo.

Reagovat
smazaný uživatel

Snížení počtu klubů by neprošlo, jelikož o tomhle hlasují samy kluby a přece by si to neztěžovali. Nadstavba jako v Polsku je dobrej nápad, ale ani ta naše vlastně není úplně špatná, když se na to podíváš podrobněji.

Reagovat
Pokahontas

Ještě existuje např.model Bulharsko:14 týmů základní část(tj.26 zápasů),nadstavba o titul prvních 6 každý s každým dvoukolově, zbytek o záchranu ve dvou skupinách.

Reagovat
HandPump
Reagovat
Pablos

např. ohledně toho Stanciu. Je to vlastně tak, že je údajně nespokejen tam... a někdo mu dal otázku, jestli by si dokázal představit návrat do Prahy ...a on odpověděl, že ano, že dokázal. Tak asi tak. Samosebou ho nikdo nevykoupí a je to nesmysl.

Reagovat
PlackaSKS

no prej je jednou z trpišových vytipovaných posil ale přijde mi to jako nesmysl

Reagovat
Pablos

Tak já zapomněl připsat, že to co píšu je taky jen můj pohled na věc... a kdo ví tedy jak co všechno je.

Reagovat
PlackaSKS

stanciu a nita jsou asi jediní hráči ze sparty, který bych chtěl. ale ta částka za něj bude úplně nesmyslná.. přijde mi to jako "napiš si na tabuli kohokoli a uvidíme"

Reagovat
smazaný uživatel

No to fuj, snad ne. Určitě ne.

Reagovat
PlackaSKS

zrovna jeho bych bral. i když se nedařilo jako jedinej makal a o jeho kvalitách se nedá pochybovat. pak se trochu utopil v tý mizérii, která tam byla, ale to by neustál asi nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Kvality určitě má, to nepochybně. Ale působil na mě dost netýmově a tak, charakterově bych ho prostě nechtěl. Viz třeba jeho červenou proti Plzni.

Reagovat
PlackaSKS

ta byla stupidní, to je pravda.. ale to mohlo být i celkovou náladou v týmu... nevim. přijde mi to celý samozřejmě jako blbost, nesmyslně drahej hráč, ale kdyby přišel, budu asi rád. oproti hušbymu docela upgrade

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mne to prijde celkem prehledny, teda az na ten posledni priklad Za dve zluty by Hubsch stal a Budinsky by OPRAVDU i po ctyrech zlutejch normalne baraz hral? Nebo to chapu spatne?

Reagovat
mistr129

Chápeš správně, je to i o pár řádků výše. Baráž stojí de facto mimo soutěž.

Citace LFA:

“Do kvalifikačních „dvojutkání“ o účast v I. lize se žluté karty z nadstavbové části ani z II. ligy nepřenáší a pro účely evidence napomínání žlutou kartou se tato utkání nepovažují za utkání v nadstavbové části.”

Reagovat
pobody's nerfect

Je to poměrně vtipné, nicméně zajímalo by mně, jestli mají alternativu, pokud by v budoucnu šly do pohárů pouze 4 týmy

Reagovat
smazaný uživatel

Zmensila by se skupina o titul o jednoho ucastnika

Reagovat
Y.N.W.A

Uz to hrozilo na další rok a říkalo se, ze by proste s vitezem prostredni skupiny nehral 4 nebo 5 jako ted, ale 3 nebo 4 :)

Reagovat
stas87

OT:

Dnes sa spustil predaj listkov na ms20 v hokeji. Ja som si kupil listok na Svedsko-Finsko ale chcel by som kludne aj na Cesko-Rusko. Lenze to mi uz nejde, respektive nepusti ma ani k tomu, aby som si teoreticky vybral miesto kde chcem sediet. To uz je to na zapasy CR vypredane?

Reagovat
smazaný uživatel

Na český zápasy je už vyprodáno.

Reagovat
stas87

Tak to bolo rychle. Som zvedavy, za kolko sa budu pred stadiionom predavat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dalo se to čekat. Ty hry před MS v Brně taky byli hned vyprodaný (ikdyž tam to bylo pomalejc protože předrpodej byl že ses nejdřív musel regnout na hokejka.tv) NHL to samý, a tady když ještě jsou ty lupeny za 3 kila tak to je hned. Ale dalo se to koupit supr místa, když si byl na stránkách hned v době spuštění prodeje.

Na MS v SVK to bylo o dost složitější.

Reagovat
stas87

Ja to kupoval okolo 16 hodiny. Som na to zabudol a v robote som nemal dostatok casu si to hned zarezervovat a kupit. Aj tak som chcel primarne na Svedsko a to mi vyslo a este derby s Finskom. Som spokojny nakoniec.

Reagovat
lichna.

Já to kupoval v 11:05 a i tak jsem měl co dělat abych sehnal aspoň trochu obstojne místa. Zase nezvládli ten systém..

Reagovat
stas87

Suhlasim, pretoze do chvile kym som listkov zarezervoval, tak vsetko ok. Ale ak som ich mal zaplatit, tak desat minut uplne mrtvo a platbu som nemohol urobit. Prebehla vobec nejaka väcsia akcia bezproblemovo co sa tyka online predaja?

Reagovat
lichna.

Já už ani nevím, kdy naposledy jsem se přihlásil, dostal se do fronty a pak normálně vybral místa a zakoupil.. Na MS v Bratislavě to bylo to samé..

Reagovat
Banikovec7

Ja koupil slusne mista na finale, ctvrtfinale, USA-Kanada, ale na CR-Rusko uz nic poradneho nebylo, ale moc se mi nezda, ze by sly do prodeje vsechny listky, tak treba jeste budou dalsi.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to docela složitý, ale celkem se mi to líbí, až na to, že tým, který skončí 10., vyhraje to malý play-off o EL a nějakou náhodou porazí tým na 5. místě, který celou sezóny byl třeba v boji o titul, tak může přijít i o tu EL jen kvůli jednomu zápasu...

A ty pokuty za žlutý karty jsou výsměch.

Jinak super prodloužení sezóny a několik top zápasů navíc

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se tým z 10. místa dokáže v nadstavbě probít až na sedmé místo a ještě vyřadit pátou Spartu, tak si EL zaslouží.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, ale přijde mi divný, že o tom rozhodne pár zápasu v tom play-off a 1 rozhodující a ne 30 zápasu v sezóně. Ale tak třeba LM nebo EL se taky hraje na 2 zápasy, ve kterých můžeš být sebe lepší, ale pořád tě může vyřadit kdokoliv, i když si to vůbec nezaslouží.

Reagovat
Blasphemer

A přitom to mohlo bejt už po tomhle kole za náma.

Reagovat
Salfovic

Tedy ty odpůstky za karty to je prvotřídní hnus Něco takového jsem snad ve sportu ještě neviděl.

Reagovat
pobody's nerfect

místo pokuty měli dostat 20 kliků

Reagovat
Kixi Syhimour

Plzeň porazí v nadstavbové části Slavii 3:0 a následně skončí se stejným počtem bodů.

Řešení: Viktoriáni sice vzhledem k výsledkům ze základní části (SLA-PLZ 4:0, PLZ-SLA 2:0) budou mít ze vzájemných zápasů více bodů i lepší skóre (5:4), určujícím kritériem je však brankový rozdíl ze vzájemných zápasů v základní části, který vyzní pro Slavii (4:2) a ta tudíž bude slavit titul.

Tomu nerozumím, však je řečeno, že primární je počet bodů v základní části, proč řešit toto?

Reagovat
Spalovač šancí

Navíc je to dost logické, když je nestejný počet head-to-head domácích a venkovních zápasů.

Reagovat
krysa23

V zadání Vašeho příkladu je jeden menší nedostatek oproti příkladu v článku:

"Liberec i Ostrava skončí základní část s 45 body"

Rovnost bodů u Plzně a Slavie po základní části již nenastane a tudíž bude rozhodovat pořadí po základní části.

Reagovat
Zaschrona

Nadstavba je dobrá cesta, ten formát je ale strašný. Prostor pro spekulace ať už s domácím zápasem proti tomu či onomu týmu v obou skupinách nahoře a dole, prostor pro spekulace, jestli je lepší se dostat do horní skupiny nebo té prostřední,... a k tomu ten systém bude ještě hloupější, pokud nastane situace, že český fotbal přijde o páté místo pro evropské poháry.

Ať mi nikdo neříká, že by nebylo rozumnější hrát systémem 4-8-4. Šlo by mít 36 zápasů pro všechny, Baník by měl jasnou motivaci Jablonec porazit, Liberec by neměl motivaci zkusit ještě se dostat z top 6. Liga by navíc začala na jaře o týden dřív a čekalo by nás o derby a zápasy Sparty a Slavie s Plzní navíc, co lepšího u nás můžeme vymyslet než přímé six-pointery v boji o titul nebo LM? A play-off uprostřed by z toho taky vyšlo líp - víc zápasů, víc týmů, větší zájem. A hlavně by v podstatě odpadl jakýkoliv prostor pro spekulace...

Reagovat
smazaný uživatel

nesmysl

Reagovat
Zaschrona

A to v čem?

Reagovat
smazaný uživatel

A to v cem?

Reagovat
Spalovač šancí

4-8-4 by bylo lepší, zejména pokud by byla pouze 4 pohárová místa. Možná by to vyřešilo nějaké spekulace, ale zase by to přineslo manipulace (zejména u skupiny o udržení). A navíc tedy nevidím na těch "spekulacích" s výhodnějším umístěním nic špatného, alespoň je to zábavnější.

Reagovat
Zaschrona

Jaké manipulace myslíš?

Reagovat
Spalovač šancí

Protože ta prostřední skupina o 8 členech bude dost velká. Budou tam týmy, které nebudou mít šanci ji vyhrát, aby se dostali do kvalifikace do EL a současně budou daleko od sestupových míst. Takže se budou pouštět ke konci základní části zápasy týmům namočeným v sestupu. To se momentálně opravdu neděje. Obrovská výhoda toho, že prostřední skupina má pouze 4 členy!

Reagovat
ZB 07

Tak tam by se to dalo hrát tím vyřazovacím způsobem. Určitě mi to přijde lepší než současnej systém.

Reagovat
Spalovač šancí

O to větší důvod to pouštět

Reagovat
Zaschrona

Myslíš, že by Bohemka nebo Teplice neměli šanci porazit Baník, Olomouc a Liberec? Myslím, že by ta motivace závěr ligy nevypustit mohla jít ošetřit tím, že by do toho play-off měl vždy lépe nasazený tým výhodu, že pokud by to po dvojzápase dopadlo plichtou, tak by postoupil ten lépe nasazený.

Reagovat
Spalovač šancí

Sice to zní rozumně, ale spíše by to vedlo k betonu

Reagovat
Zaschrona

Ze strany jednoho týmu spíš ano, ten druhý by ale musel dát gól, což je prostě lepší než současný model, kdy mohou oba týmy i vyčkávat až na penalty, čistě teoreticky samozřejmě. Vzhledem k tomu, že by se to hrálo v rámci ligy, tak by mi něco na ten styl přišlo férové, ať do play-off nemá stejnou pozici tým pátý i dvanáctý. V jiných play-off je výhoda domácího zápasu čislo 7 nebo domácího prostředí na jeden zápas, tady by bylo jen na papíře lehčí rozlosování, což by ale v praxi vůbec nemuselo platit...

Reagovat
Azazelo RD

Řepka na útěku a Ujfaluší dal Ferimu přes držku.

Reagovat
F.Torres

Jelikož to jsou pravidla, tak by na tom nemělo být nic vtipného. Já se ovšem celkem často a dosti výrazně smál Jinak vše celkem jednoznačné a za mě to má alespoń nějaký náboj a znamená to také, že 30 kol se hraje naplno a ne, že MB a Jablonec jedou údržbu od 20 kola jak předchozí ročníky....

Hlavně ty žluté karty a pokuty jsou tedy nesmyslné, zbytek relativně ok. Ty pokuty jdou Peltovi na rentu asi...

Reagovat
smazaný uživatel

Nadstavba je jako napad dobrej, bohuzel provedeni je jako vsechno v ceskym prostredi vetsinou spatne.Je nesmysl aby existovaly 3 skupiny a pro nekoho bylo vyhodnejsi skoncit na 7 nez na 6 miste, ne jenom ze to nedava smysl z pohledu toho ze cim vyssi umisteni tim lip,ale taky to zavani ovlinenim dalsich zapasu, v tomhle pripade slavia dostane zdarma 3 body k boji o titul, pricemz kdyby mela o co sigma hrat, tak verim ze v momentalnim rozpolozeni slavie by minimalne na bod mela, kdyz pivarnikuv zlin dokonce vyhral. Tolik k prvnim dvema skupinam, co se tyce sestupu, tak tam mel jednoznacne po 30 kolech padat posledni bez jakejchkoliv dalsich sanci tak jako je to vsude jinde, napr v nemecku, s tim ze zbyli by si to rozdali o dalsi 2 barazovy mista.

Reagovat
Zaschrona

Proč by měl poslední sestupovat už po třiceti kolech? Proč by měl sezonu končit dřív než ostatní? Vždyť to je nesmysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jen dotaz na tu baráž mezi první a druhou ligou:

Tam se to hraje jakože playoff systémem, že z těch čtyř postoupí (nebo se udrží) jen jeden tým? Nebo klidně můžou postoupit ze druhý ligy tři týmy?

Já žiju v tom, že klidně můžou postoupit ze druhý ligy tři týmy, je to tak?

Reagovat
PlackaSKS

jeden postupuje přímo, další dva o to hrají proti týmům z první ligy. takže můžou postoupit tři... myslim

Reagovat
ZB 07

Reagovat
vanGomm

Nejlepší je snížit ligu na 12 týmů a hrát zakladní část na 22 zápasu a potom to rozdělit na 1-6 a 7-12 a hrát dalších 10 zápasů tedy dohromady 32 kol s tím že ve skupině 7-12 poslední dva sestupují.No a poslední věc.Stále slyším na premiera Babiše něco o střetu zájmů.Tak bych chtěl vědět je také střet zájmů i to,když se liga jmenuje Fortuna.Tedy,když tato sázková kancelář finančně sponzoruje tuto ligu a zároveň vypisuje kurzy a bere na to finanční sázky.Dočkám se odpovědi?

Reagovat
exse

12 týmů souhlas. Střet zájmů Fortuny tam úplně nevidím, jedině teda že by tlačili aby se hrálo více zápasů a tím pádem přijali více sázek, ale to myslím, že není v rozporu s tím, co chtějí fanoušci.

Reagovat
vanGomm

Když někdo příjímá peníze na sázky ligových zápasů a zároven tuto ligu sponzotuje a tato liga navíc nese jeho název,tak není co řešit!!!! To už musí docvaknout i těm málo chápajícím.

Reagovat
exse

Ty ale nechápeš podstatu střetu zájmu. To by Fortuna musela rozhodovat o tom jak dopadnou jednotlivé zápasy, což je z pozice sponzora stejně těžký jak z pozice kohokoliv jinýho.

Reagovat
vanGomm

Ale já to chápu a řekl bych,že dokonce i dobře.Uvedu příklad velký favorit bude hrát s naprostým aucajdrem.No a když budou vyhrávat v zápasech neustále jen ti favorité,tak budou sázkovky prodělávat.Tak se to může řešit tak,že občas ten velký favorit neuspěje.Stačí de občas podívat na výsledky.Příjít o solventního sponzora to by nebylo dobré.Chápu,že se to může zdát tzv.přitažené za vlasy,ale na druhou stranu se říká,že když jde o peníze,tak jsou najednou všichni stejného nápoženství.Nemůžu si pomoci,ale tohle nikdo vyloučit nemůže.Pro mě to střet zájmů je.

Reagovat
smazaný uživatel

"aucajdrem"

Reagovat
vanGomm

Pro méně chápavé je to tým co je v tabulkách na hraně sestupu,nebo dokoce pod ní.Příkladů by se dalo najít ve všech ligách dost,tak snad na ukázku Sparta Praha-Karviná 1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Chápeme, ale outsider, když už

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To ale nepopisuješ střet zájmů, ale vyloženě podvod a manipulaci. Nenapadá mě případ, kdy by nastal střet zájmů ohledně Fortuny a sponzorování ligy.

Reagovat
LokoLFC

To je tak přehledný, že se kvůli tomu musí udělat čtení na 3 hodiny. Jebat celou nadstavbu.

Reagovat
Riviera Kid

Asi su úplně blbý, tak se zeptám. Ten kdo skončí šestý ve skupině o titul bude hrát o Evropu?

Reagovat
Kixi Syhimour

Nebude hrát Evropu, pakliže nevyhraje pohár (ten tým na tom šestém místě, jak se ptáš).

Reagovat
Riviera Kid

Tak ale to je trochu nefér, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Jo

Reagovat
exse

Ne.

Reagovat
Spalovač šancí

Ne

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně nefér. Šanci na Evropu dostane ten, kdo je níž na úkor toho, kdo je výš.

Reagovat
smazaný uživatel

A nebo neumíš číst

Reagovat
ZB 07

To odpouštění karet za peníze je hroznej hnus Jinak celkově se mi ten systém vůbec nelíbí, liga má bejt pochopitelná, férová a založená na dlouhodobých výkonech. To už radši navýšit počet ligovejch týmů než takovej zmatek.

Reagovat
Greny

Jediná naše šance jak se dostat nahoru

Reagovat
ZB 07

To sice jo, ale pokud budem prohrávat v takovejch dírách jak minulej víkend, tak nám ani nadstavba nepomůže

Reagovat
Greny

Myslel jsem jak se dostat do ligy...

Reagovat
Spalovač šancí

Pochopitelná je, férová asi taky a založená na dlouhodobých výkonech taky.

Reagovat
exse

Ač ten systém není ideální, tak pořád to rozhodně byla změna k lepšímu. Hraje se více zápasů a všem týmům jde v základní části o hodně, takže se snaží až do konce. Jediná slabina je to neatraktivní 6. místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Riviera Kid

Já proti tomu taky nic nemám. Bude to zajímavé až do konce. Zápasy o titul budou naslapany.

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak

Reagovat
sosna

Reagovat
C-M@ster

Mně se líbí, že liga začíná dřív, takže v jarní části pohárů (když se tam dostanou), jsou naše týmy rozehraný.

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

A může to být i 5. místo.

Reagovat
mickey mouse

Já bych to nejraději viděl tak, že týmy na 7.-10. místě tabulky už nebudou hrát žádnou nadstavbu. Skončili v klidném středu tabulky, kde jde o nic a tak by to mělo zůstat. Bohužel nereálné.

Reagovat
smazaný uživatel

To odpuštění karet za peníze taky nic moc, bohatší týmy mohou hrát v posledních kolech tvrději a nemusí je to tolik trápit. Jinak jakž takž, uvidíme.

Reagovat
mistr129

Ono to pravděpodobně není dobrovolný vykoupení, nýbrž pokuta. Nevím, co by se dělo, kdyby nezaplatili.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, ale i tak mi to přijde špatné, dávat za žlutou pokutu, když to není pokuta za nějaké nesportovní chování.

Reagovat
fantomas

Sorry, ale Frýdek je prostě totální hovado.

Reagovat
Zaschrona

Ještě jsem nikoho neviděl tak vysmátého po takové prasárně...

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopitelný, že Spartě projdou 2 takový zákroky i s varem

Reagovat
didosh

z milosti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
didosh

Pěkně mu zajel...to bych ani Huskokotovi nepral

Reagovat
ondrasch77

strašnej čúrák (nejenom v tomto zápase)

Reagovat
Shevchenko

Plzeň porazí v nadstavbové části Slavii 3:0 a následně skončí se stejným počtem bodů.

Řešení: Viktoriáni sice vzhledem k výsledkům ze základní části (SLA-PLZ 4:0, PLZ-SLA 2:0) budou mít ze vzájemných zápasů více bodů i lepší skóre (5:4), určujícím kritériem je však brankový rozdíl ze vzájemných zápasů v základní části, který vyzní pro Slavii (4:2) a ta tudíž bude slavit titul.

Tak děláte si prdel, nebo jste se do toho taky zamotali?

V tom případě by snad nerozhodovaly vzájemné zapasy základní části ale body získané v základní části, ne? A nebo to nechápu já?

Reagovat
mistr129

Máš to správně, zamotal jsem se já, jelikož tuhle pasáž jsem měl vymyšlenou už před minulým kolem, kdy ještě bylo možné, že skončí nastejno najdu nějaký notfakenews příklad

Reagovat
andrew96

Slavia je občas hrozně nepřesná, Van Burenovi se dneska nedaří, Král každá druhá přihrávka mimo...ale stejně vedou 3:0. Smutná vizitka pro Spartu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dušan Svoboda

Reagovat
pantondavo

Já to nechápu, kdo teda získá titul ze skupiny o titul?

Reagovat
Kepy_FCB

To je bordelu tvl

Reagovat
Shevchenko

Ještě jeden dotaz, ten play off zápas o EL se teda hraje na jeden zápas na hřišti týmu ze skupiny o titul, to je jasné. Ale hraje se to na prodloužení i případné penalty? To by zas bylo dost nefér kdyby o postupu do EL rozhodoval rozstřel. Celkem férový systém mají v italské Serii B, kdy ve ČF play off o postup se hraje jeden zápas a domácí (lépe umístěný) když ani v prodloužení neprohraje, tak postupuje.

To samé vlastně platí i pro skupinu střed, tam by penalty teda asi byly, ale hraje se branky vstřelené venku jako v pohárech?

Reagovat
mistr129

Penalty určitě budou, branky vstřelené venku nevím, ale nejspíš taky. A platí to i pro baráž.

Reagovat
Coutinho10

baníkovci hezkej vyhrocenej nohec

https://www.youtube.com/watch?v=01gEMfgLozk

Reagovat
7kaka7

Takže borec třeba z Opavy, kterej bere řekněme 30 tisíc, a v posledním kole zc dostane 4.žlutou, dostane pokutu 60 tisíc, stejně jako Kanga, kterej bere 1mil eur? pozn. příspěvek není politicky zaměřený

Reagovat
noustres

Ty jsi z těch, kdo ještě věří na spravedlnost?

Reagovat
7kaka7

Spíš mi přijde vtipný, že taková situace může nastat, než že by mně trápila příjmová nerovnost a taky, že někomu můžou sebrat třeba 2x měsíčního platu za žlutou kartu, protože mu ta stopka zrovna vyjde na 31. kolo

Reagovat
Shevchenko

Jo, oni si to určitě budou platit sami.

Reagovat
7kaka7

A kdo to zaplatí? Babiš? (to už trochu politicky zaměřené je)

ne fakt myslíš, že kluby budou hráčům platit pokuty za žluté karty? To se mi moc nezdá.

Reagovat
mistr129

Samozřejmě že budou

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
robbik

Ten systém pokut mi přijde celkem ujetý.. žlutý karty k fotbalu normálně patří a pokud to není vyloženě prasárna nebo zbytečná urážka, tak dostat za žlutou kartu pokutu. Proč se vůbec ta stopka nepřenáší do nadstavby, proč to vadí?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Je nějaká diskuze k MS hokeji už?

Reagovat
Gryphonheart

Dávat pokuty za karty Tahle liga jde do háje.. radši to spojit s Österreichem ve formátu 10+10 než tohle.. víc zápasů ok, ale bez přiblblých nadstaveb prosím..

Reagovat
Rišan

Samozřejmě že je to zbytečně složité a vymyslel to nějaký magor.Skupina 7-10 je zcela nadbytečná! Přitom se vůbec nemluví o tom podstatném - a sice zda budeme mít 4 nebo 5 týmů v předkolech pohárů. Zdá se že přeci jen 5 - v tom případě by prostě mělo do pohárů jít prvních 5 týmů nadstavby, protože domácí pohár vyhraje tak jako tak člen první pětky. Oproti tomu nemám nic proti systému poslední skupiny (sestupující 16. a dvě baráže).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele