Potížista z Gladbachu a další průšviháři

22.12.2015, 17:32
Názory a komentáře
Podzimní část Bundesligy uzavřel v neděli duel Borussie Mönchengladbach s Darmstadtem. Utkání bylo nádhernou tečkou za první polovinou sezóny a ideální pozvánkou na její jarní pokračování. Jedinou kaňkou v očích domácího publika mohla být asi jen další červená karta pro Granita Xhaku. Za jeho divokým podzimem a dalšími vyloučeními se ohlíží komentátor Eurosportu Tomáš Petr.

Během sedmnácti kol tohoto ročníku Bundesligy padlo 22 červených karet, přičemž v devíti případech byli potrestáni domácí a třináctkrát dohrávali v menším počtu hráčů hosté. Nejtrestanějším týmem podzimu byl Stuttgart, který v desíti dohrával hned čtyřikrát. Přesně třetina týmů pak zvládla první část sezóny 2015/2016, aniž by dohrávala v oslabení. Do této slušné společnosti patří i oba nováčci. Mimochodem, ten tabulkově výše postavený z Ingolstadtu si nejčastěji zahrál v početní výhodě. Hned třikrát si tým Ralpha Hasenhüttla zkusil přesilovku, ovšem dohromady to bylo jen pár minut. Zajímavé také je, že na sestup zralý Hannover jako jediný nezažil na podzim zápas, v němž by rozhodčí vytáhl červenou kartu.

Počet červených karet podle týmů
4 ČK (1 tým): Stuttgart
3 ČK (1 tým): Mönchengladbach
2 ČK (5 týmů): Eintracht Frankfurt, Hertha, Leverkusen, Werder Brémy, Wolfsburg
1 ČK (5 týmů): Augsburg, Bayern Mnichov, Hamburk, Hoffenheim, Schalke
bez ČK (6 týmů): Darmstadt, Dortmund, Hannover, Ingolstadt, Kolín nad Rýnem, Mohuč

Počet zápasů, v nichž soupeř dohrával v oslabení
3 zápasy (1 tým): Ingolstadt
2 zápasy (6 týmů): Augsburg, Darmstadt, Hamburk, Hertha, Kolín nad Rýnem, Mohuč
1 zápas (7 týmů): Dortmund, Eintracht Frankfurt, Hoffenheim, Mönchengladbach, Schalke, Werder Brémy, Wolfsburg
bez početní výhody (4 týmy): Bayern Mnichov, Hannover, Leverkusen, Stuttgart

Králem hříšníků se stal Granit Xhaka, který jako jediný viděl na podzim červenou kartu více než jednou. Stylovou tečku za červeným podzimem udělal Granit Xhaka v úplně posledním bundesligovém zápase roku 2015. Švýcarský reprezentant v první půlce sezóny zamířil do sprch předčasně hned třikrát. Xhaka tak má v Bundeslize na kontě už pět červených karet a je držitelem nelichotivého rekordu. Třiadvacetiletý záložník (23 let 2 měsíce a 23 dní) je nejmladším hráčem v historii Bundesligy, který viděl červenou kartu pětkrát. Aby toho nebylo málo, tak Xhaku na jaře při prvním napomenutí čeká další stopka. Během podzimu totiž stihl nasbírat ještě čtyři žluté karty.

Nejvíce se rozhodčí činili ve 3. a 12. kole, kdy shodně vyloučili po třech hráčích. V obou případech figurovali Felix Zwayer a také Mönchengladbach. O 22 červených karet se podělilo 14 arbitrů, tedy přesně dvě třetiny z těch, kteří zasáhli do akce. Nejvíce psaní v zápisu o utkání měl Bastian Dankert, který hned třikrát musel disciplinární komisi vysvětlovat, proč udělil červenou kartu. Jednoduché to ale neměl ani Tobias Welz, který vylučoval hned dvakrát v jednom zápase. Duel prvního kola Augsburg - Hertha Berlín byl nakonec jediným zápasem, kde padla více než jedna červená karta.

Počet červených karet podle rozhodčích
3 ČK (1 rozhodčí): Bastian Dankert
2 ČK (6 rozhodčích): Christian Dingert, Marco Fritz, Daniel Siebert, Tobias Welz, Guido Winkmann, Felix Zwayer
1 ČK (7 rozhodčích): Deniz Aytekin, Benjamin Brand, Felix Brych, Robert Hartmann, Günter Perl, Wolfgang Stark, Tobias Stieler
bez ČK (7 rozhodčích): Jochen Drees, Manuel Gräfe, Knut Kircher, Florian Meyer, Peter Sippel, Sascha Stegemann, Michael Weiner
pozn.: Markus Schmidt je veden mezi bundesligovými rozhodčími, ale na podzim se na hřišti neobjevil.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

btw.. Xhaka dostal od DFB stopku na 3 zápasy

Reagovat
Arne

Což je naprostý výsměch...

Reagovat
smazaný uživatel

výsměch je to hlavně poté, co Niedermeyer snad nedostal ani žlutou

Reagovat
Bastaron

Kdo by to do něho řekl?

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že Xhakovi je úplne jedno či tú červenú dostane a oslabí team alebo nie, on sa prezentuje ako veľmi hlúpy hráč niekedy. Nechápem ako niekomu takému mohli dať kapitánsku pásku, ktorá je možno ten dovod prečo si o sebe myslí, že mu nikto nič nemôže a nikto mu za tú červenú ani nevypičuje..

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně...To , že je on kapitán je ironie..

Reagovat
Rudnevs

Kapitán je myslim že primárne Stranzl ale ten je zranený, ja by som kapitánom určil Nordtveidta.

Reagovat
db18

Teprve pátá? Jsem myslel, že v těch předchozích letech vyletěl víckrát, než jen 2x (a to jsem si myslel, že se uklidnil )

Reagovat
FC Porto FC

Moc dobrej hráč

Reagovat
Spalovač šancí

Xhaka hraje jako kretén úplně běžně, takový Baez v3.1

Reagovat
Rudnevs

Håvard je lepší.

Reagovat
Rudnevs

OT - Čo sa stalo z Theskerom ( obranca Greutheru ), dnes sú o ňom 3 články aj ked po Nemecky nerozumiem?

Reagovat
pistacik11

Ožral sa na diskotéke, nadával ľuďom atď.

Reagovat
Rudnevs

To je dement. A zvlášť ked som myslel že je to veľký sympatak. Ale tak nemame prečo sa mu čudovať ked ho tréner nezmyslelne nenasadzuje.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
OnderCZ

Xhaka je stylem hry perfektní hráč, moc se mi líbí. Jenže bohužel ta jeho hlava to občas nezvládá a jak to v něm bouchne, tak lítá všechno okolo a je mu úplně jedno, jestli půjde ven nebo ne. Taky mu to rozhodčí už párkrát zaslouženě sečetli a vůbec se tomu nedivím. Pokud se časem zklidní a tu jeho agresivitu ukočíruje tím správným způsobem, tak má na to dotáhnout to do špičkového klubu.

Reagovat
Counter

Do Arsenalu s ním

Reagovat
smazaný uživatel

Klasický kosovský Albánec, zlodej stáročnej domoviny srbského národa, moslimský odpad a k tomu neférová sviňa..... Xhaka

Reagovat
smazaný uživatel

A ty jsi debil.

Reagovat
smazaný uživatel

Hovorí užívateľ hraju_nahej...

Reagovat
Posledni Kovboj

nene, to hovori spousta lidi

Reagovat
smazaný uživatel

Sluníčkar nie je človek

Reagovat
arsavin

Ty jsi blázen

Reagovat
smazaný uživatel

V dobrom zmysle slova

Reagovat
smazaný uživatel

napůl albánskej vylízanec no

Reagovat
veikko

Já bych spíše řekl, typický Blatterův krajan. Švýcarsko ničí charakter.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Komentář Eurosportu má slabou úroveň, kolikrát nezmini důležité věci, chápu že zřejmě prochází cenzurou, nicméně já nemohu jeho názory brát vážně. Komentovat zápas který nemá tempo, hráči hrají na 60procent a ohodnotit to slovy viděli jsme dobrý fotbal prostě nezeru

Reagovat
Posledni Kovboj

ok

Reagovat
smazaný uživatel

Očividně si článek nečetl. Nenení to hodnocení zápasu, ale rekapitulace ČK na podzim.

Takže já spíš nežeru tvůj komentář.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele