Portugalské okénko (4.) - preview

24.11.2012, 02:49, aktualizováno 26.11.2012, 00:44
Previews
Jako poslední z "velké portugalské čtyřky" vyráží do boje znovu Sporting. V jedné ze dvou povíkendových dohrávek jej čeká papírově nejslabší soupeř - Lvi totiž vyráží na půdu vůbec posledního Moreirense...
Moreirense FC - Sporting CP  (pondělí 21:15)
Rozporuplný začátek v novém angažmá za sebou má Franky Vercauteren. Jeho charisma okamžitě zafungovalo a obralo o všechny body Bragu, jenže v Evropské lize to posledně opět byla tragédie (Lvi padli 0:3 v Basileji), takže se ve zbytku ročníku může aktuálně 10. tým tabulky soustředit pouze na ligu. Nejčerstvěji na výlet do městské části Guimarãese jménem Moreira de Conégos.

Belgický kouč se samozřejmě teprve rozkoukává - pravidelně se tedy snaží docházet na zápasy B-týmu, v čemž mu ani tentokrát nebránilo rozvržení programu kola, které Sporting opětovně odstrčilo na jeho samotný konec (v úterý se ještě hraje dohrávka). A pochopitelně má na čem pracovat. Zejména lekce, jak by se rozhodně nemělo bránit, které Lvi neustále gratis rozdávají v Evropské lize, je potřeba drsně omezit.

Defenzivní složka skutečně představuje tu největší slabinu současného SCP, pod palbou kritiku se však zároveň ocitá také impotentní ofenzivní vozba. Občas se dokonce zdá, že jen Ricky van Wolfswinkel je tu schopen střílet branky, a to ještě v neuspokojivém množství. Nařčení, že by Nizozemec útočil zcela sám, ovšem Vercauteren přísně odmítá. "Jak už jsem řekl dříve, všichni táhneme za jeden provaz. Z nedostatku gólů nemůžete vinit pouze Wolfswinkela. Stejně jako v defenzívě, kde brání každý a nejde pouze o zodpovědnost zadáků," čílil se zlehka Vercauteren.

Tomu kromě zmíněných faktorů malují vrásky na čelo také jiné okolnosti. Například Adrienovo odhodlání opustit v lednu klub, kterému se ještě v září upsal až do roku 2017. Kompletní střední záložník prozatím pod novým koučem vůbec nenastoupil a své plány již veřejně poodkryl v médiích, alespoň tedy tuto informaci přinesl server Ojogo.

Zrovna on tedy určitě nebude součástí rotace, kterou belgický trenér v předzápasovém rozhovoru avizoval (i když prý nebude nijak velká). To spíše Schaars, Dier či Betinho. Prvně jmenovaný ve čtvrtek stál pro žluté karty, přesvědčující mladík z béčka Eric Dier chybí na "evropské" soupisce a poslední jméno minule pouze střídalo.

Soupeř Sportingu, se šesti body úplně poslední Moreirense, by správně neměl dvakrát kousat. Muži z distriktu kolem města Bragy od druhého kola čekají na vítězství a bývá u nich solidním pravidlem kompletní impotence. Vezmeme-li v potaz nedávných šest kol, hned ve čtyřech z nich Moreirense neskórovalo. Je to nicméně právě tento provinční celek, který koncem října po prodloužení senzačně vyřadil SCP z poháru. Lvi se tedy protentokrát budou muset mít na pozoru. Tím spíš, když už trenérovi Jorgemu Casquilhovi bude k dispozici Augusto, jenž minulý víkend strávil na lůžku s virem v těle.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.20 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Braga - FC Porto  (neděle 21:15)
"Ptáte se na nejlepší výsledek? Prohra obou," odvětil uvolněný Jorge Jesus novinářům po svém 100. výstupu na lavičce Benfiky a dočasném výšlapu na úplný vrchol tabulky Primeira Ligy. Reagoval pochopitelně na dotaz, jaký výsledek šlágru mezi Bragou a Portem by mu nejlépe vyhovoval. Poukázat tím chtěl především na to, že ačkoliv Dragões na svého dnešního soupeře živí již šestibodový náskok, Bragu nelze dočista odepsat.

Porto je zatím chváleno ze všech stran. Letos připomíná vskutku nezastavitelný válec, a to na všech frontách. Takřka stoprocentní je ve své skupině Ligy mistrů, v jejímž rámci posledně vykleplo Dinamo Záhřeb a v Paříži bude hájit první příčku; takřka stoprocentní je doma, kde už čtyři utkání po sobě jenom vítězí. Přitom pochopitelně zůstává neporaženo a na vlastním stánku prvně lovilo mičudu ze sítě teprve v minulém kole. Což nás v tuto chvíli sice nemusí moc zajímat, na druhou stranu ani v Braze nejsou Dragões zvyklí příliš často inkasovat. Z posledních pěti výletů nějakých 50 kilometrů na sever si Porto přivezlo všehovšudy dva banány a jen jednu prohru (zbytek byly výhry).

"Z chvály přicházející zvenčí nic moc nemám. Tou skutečnou odměnou je pocit, že jsme na koni, že se podporujeme, hrajeme s pokorou, kvalitou - individuální i kolektivní," zůstává na zemi Vítor Pereira, který byl během loňského ročníku spíše kritizován než poplácáván po ramenou. I proto, že je přízeň okolí notně vrtkavá, se nyní mladý kouč nehodlá k její pozitivní tváři příliš upínat. Tím spíš, že očekává vskutku složitý duel.

"Týmy Josého Peseira rády drží balon a diktují tempo zápasů," je si vědom Vítor Pereira, přičemž sám opakuje, že si jeho mančaft v žádném případě nehodlá nechat vnutit cizí styl hry. Chce zůstat pozitivní, tak jak to má ve zvyku Braga. Ta ačkoliv posledně nezvládla duel se Sportingem, v týdnu ztratila jakékoliv vyhlídky na jarní evropské boje a v lize pouští dvakrát větší množství branek než dvojice lídrů, rozhodně bude kousat. Ostatně před zraky domácích fanoušků zatím v lize ztratila jednou ze čtyř pokusů a stále tu zůstává neporažena.

Co příliš nepřekvapí, Vítor Pereira dál věří té samé osmnáctce, jakou povolal pro utkání s chorvatským soupeřem v Lize mistrů. Nebyl přinucen k žádným změnám a dá se také jen těžko předpokládat, že bude míchat se základní sestavou. To José Peseiro prožil daleko pernější týden, a to zejména vinou problémů kanonýra Édera. Portugalský reprezentant předčasně završil své účinkování v duelu s Kluží a celou středu i čtvrtek strávil běháním po rehabilitačních místnostech. V Braze jsou nicméně optimističtí, že svého nejnebezpečnějšího muže stihnou připravit pro základ.

Už teď je nicméně jisté, že se stejný úkol nepovedlo splnit s ohledem na zdravotní stav Paula Viníciuse. Zkušený obránce schází v oficiální nominaci a vynechá tak již třetí po sobě jdoucí kolo. Zpátky na pozitivní notě hlásí návrat Paulo César, jenž laboroval se stehenním svalem od října.

Porto s Bragou se nepotkávají ani zdaleka naposledy. Hned za pět dní si to opět v Minhu rozdají v rámci osmifinále národního poháru. Jak bude vypadat jejich ligový souboj, o tom se můžete sami přesvědčovat od 21:15 SEČ.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.90 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SL Benfica - SC Olhanense  (sobota 21:30)
Benfica se v sobotním utkání 10. kola portugalské Primeira Ligy utká na vlastním hřišti s Olhanense. Domácím se zatím v lize daří výborně a drží se na děleném prvním místě s Portem.

Lisabonský klub v minulém kole zvládl těžké utkání na půdě Rio Ave a díky výhře 1:0 nedává vedoucímu Portu vydechnout. Olhanense by papírově mělo být menší překážkou, ale opatrnost je na místě - klub, držící se v klidném středu tabulky, neprohrál už čtyři zápasy a naposledy si po třech remízách připsal i dlouho očekávané vítězství.

Benfica se také drží v boji o postup v Lize mistrů, když v klíčovém zápase porazila doma Celtic a vyrovnala se s ním na sedmi bodech. Osmifinále nejprestižnější klubové soutěže je však stále daleko; v posledním utkání čeká svěřence Jorge Jesúse duel na věhlasném Nou Campu, zatímco Celtic doma přivítá už vyřazený Spartak Moskva.

Do sestavy Orlů se v poslední době začíná propracovávat i mladý pravý bek André Almeida, a Benfica si jeho služeb hodně cení - talentovaný reprezentant do 21 let se totiž dočkal prodloužení smlouvy. Zatímco ta předchozí byla nastavena do léta 2015, současný kontrakt zavazuje Almeidu až do roku 2018 a navíc stanovuje výkupní klauzuli pro případné zájemce, která činí 30 milionů Euro.

"Budu na sobě pracovat ještě více, abych dokázal, že si důvěru zasloužím," reagoval Almeida pro klubový kanál Benfica TV. "Snažím se stále se zlepšovat a chci klubu odevzdat to nejlepší, co ve mně je. Necítím se najednou pod větším tlakem," tvrdí. "Jsem zvyklý pracovat tvrdě, a na tom se nim nemění. Jestli si mě budou lidi více všímat? To nevnímám, pro každého je to stejné," uzavírá mladý reprezentant.

Domácí kouč Jorge Jesús se postaví proti Sergio Conceicaovi, kterému v začátcích trenérské kariéry pomáhal. "Chceme zvítězit," nepřipouští pochyb, ale dodává: "K soupeři chovám respekt. Budeme pokračovat v tom, co nás zdobí, a to je poctivá práce a snaha vstřelit gól. Očekává se od nás, že budeme diktovat hru, zvlášť proti defenzivně založenému Olhanense," poodkrývá Jesús taktické okénko.

Za hosty se na hřišti překvapivě nepředstaví kamerunský útočník Yontcha, který byl z nominace vynechán kvůli zranění; další hráč základní sestavy, záložník Targino, je suspenzovaný. Po disciplinárním trestu se naopak vrací obránce André Micael.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.15 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto972024:623
2.SL Benfica972023:623
3.SC Braga952220:1217
4.Paços Ferreira935111:714
5.Rio Ave FC942310:1014
6.Estoril Praia933315:1312
7.Vitória FC Setúbal92528:1211
8.Vitória SC Guimarães93248:1611
9.SC Olhanense924313:1410
10.Sporting CP92437:910
11.Gil Vicente FC92347:129
12.CS Marítimo92345:149
13.Académica Coimbra915310:128
14.CD Nacional922514:208
15.Moreirense FC913510:146
16.SC Beira Mar913511:196
Ostatní zápasy
23.11. 21:15SC Beira Mar - Vitória SC Guimarães
25.11. 17:00Vitória FC Setúbal - Rio Ave FC
25.11. 17:00CD Nacional - Estoril Praia
25.11. 19:00Académica Coimbra - Gil Vicente FC
27.11. 21:15Paços Ferreira - CS Marítimo

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
Han střelil první

A my zase v pondělí. Nasrat už té televizi.

Reagovat
STR

No ono je horší to, že ať hrajeme o víkendu nebo v pondělí a neposlední řadě ve čtvrtek tak to stojí pěkně za hov. Snad se z toho kluci dostanou, jinak si myslím že 4. by měli být na pohodu. Moc velká ztráta na to 4. místo není. Jen mě udivuje jak se před 2 roky mluvilo o tom jak Sporting bude opět konkurovat v boji o titul.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

ja se nejvictesim na zapas braga porto

Reagovat
FC Porto FC

blbá penalta pro Benficu!!

Reagovat
fantomas

Ale jasná.

Reagovat
smazaný uživatel

Eder+Alan=gól

Reagovat
Han střelil první

Snad Porto dnes vyhraje. Vše je lepší než Benfica na prvním místě.

Reagovat
FC Porto FC

Tak snad dneska vyhrajeme bude to těžký. Ale nera porážím Bragu mám je docela rád škoda že Porto nemůže být první a Braga druhá Dneska se budu dívat live (ostatně jako každý zápas ) tak hoši nesmí nic podcenit Jinak informace o Portu jsou na Facebooku na stránce FC Porto CZ/SK tak se kdyžtak přidejde a vím že tam je i stránka o Benfice

Reagovat
DieFohlenBMG

dobře to spasilo porto))

Reagovat
FC Porto FC

bože to byla fantazie

Už sem chtěl psát jak to byl takový divný výkon od nás a jak Braga dobře útočila a skoro k ničemu nás nepustila. A nakonec toto Musím uznat že sme měli štěstí jak prase já počítal z remízou ale de vidět kdo za to zabere když je nejvíc potřeba JAAAMEEES :) a Jackson taky krásně borci oba Lucho při střídání byl docela naštavanej ani sem se mu nedivil když sem viděl jak hrajem ale díky bohu že to dopadlo jak dopadlo

Reagovat
smazaný uživatel

ako vidia portugalski (spanielski) odbornici sance Benfiky na vitazstvo v Barcelone?

je mozne ze Barca postavi B-cko?

Reagovat
FC Porto FC

Moc dobře to nevidím pro Benficu. Maximálně kdyby dala ta Barcelona bečko. Ale tuším že Spartak porazí Celtic

Reagovat
smazaný uživatel

tak Alex ma sochu pred stadionom ale Lennon by mal potom pomnik

Reagovat
smazaný uživatel

Question:

minuly tyzden som videl zabery Celtic fans ktori sa boli pozriet na stadione v Lisabone kde v 1967 vyhrali EPM nad Interom. Sledujem futbal 20 rokov ale to ma ani nenapadlo ze ten stadion este v povodnom zneni stoji !!!

http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football/football-news/in-pictures-celtic-fans-return-to-the-legendary-1447893

Absolutny sok pre mna, vobec netusim kto na nom hrava alebo si ho drzia takto len na pamiatku? Nevies nejaku pikosku o tom? A co sa stalo so starym Das Antas?

Reagovat
fantomas

Sporting??!!

Reagovat
smazaný uživatel

vidim ze ani v Portugalsku si nevies vybrat

Reagovat
fantomas

Reagovat
FC Porto FC

Jo Sporting jede to je v prdeli tak hoši tento rok ani to pátý místo

Reagovat
fantomas

Hehe..

Reagovat
smazaný uživatel

škoda Sporting mal na vyhru

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele