Portugalské okénko (2.) - souhrn

05.11.2012, 20:07
Komentáře a souhrny
Podle velmi podobného scénáře jako minule se jelo tento víkend v Portugalsku. Tři mušketýři z Bragy, Lisabonu a Porta navázali na venkovní triumfy těmi domácími, zatímco z elitní společnosti vypadnuvší Sporting dokázal ztratit pro jistotu všechny tři body i během premiéry pod Frankem Vercauterenem...

Zelené části Lisabonu zvedl náladu alespoň prakticky jediný portugalský šlágr tohoto víkendu, byť hraný na "béčkové" úrovni. V rámci druhé nejvyšší soutěže proti sobě totiž stanuly rezervy Benfiky a Sportingu, přičemž výhru 3:1 slavila "lvíčata". Ta se tudíž s tříbodovým náskokem osamostatnila na čele Ligy de Honra.

Hrál se prý atraktivní fotbal a padaly i krásné branky včetně "beckhamovského" zásahu Angličana Diera. Jenže tato sekce nás tolik nezajímá; a v té dospělácké to bylo z pohledu Sportingu znovu o něco horší. Ale pěkně popořádku...

FC Porto - CS Marítimo 5:0

02.11.2012 21:15

Góly: 4. Jackson Martínez, 35. Silvestre Varela, 59. Jackson Martínez, 72. James Rodríguez, 77. James Rodríguez

Šampioni z Porta pokračují v terorizování celé ligy v podobném stylu, na jaký jsme zvyklí - Marítimo doma zlikvidovali 5:0, a pochopitelně u toho byly hlavně kolumbijské útočné hvězdy, Jackson Martínez a James Rodríguez. Skóre doplňoval třetí člen skvělého ofenzivního trojzubce, Silvestre Varela.

Marítimu se poslední rok a půl poměrně daří a získalo si v Portugalsku slušnou pověst úspěšného týmu, ale na Estádio do Dragao byli jeho hráči naprosto bezmocní. Porto totiž utkání zcela ovládlo a nedalo svému soupeři sebemenší šanci.

Už po čtyřech minutách to bylo 1:0 - úžasná kombinace domácích hráčů skončila u Moutinha, který našel luxusní kolmicí Jamese Rodrígueze. Ten následně okamžitě uvolnil svého krajana Martíneze, nejlepší střelec týmu obešel gólmana Ricarda a pohodlně skóroval.

A šance se kupily. Lucho se málem trefil hlavou, Jackson dokonce dostal míč do sítě, ale byl přichycen v ofsajdu, a Danilovi překazil gólovou radost pohotovým zákrokem Ricardo - to vše v prvních 20 minutách. Na druhý gól si museli diváci počkat do 35. minuty, ale stálo to za to: Varela převzal míč na levém křídle, vyhnul se dvěma obráncům, vtrhl do vápna a propálil bezmocného Ricarda krásnou ranou do vinglu.

Přestože Porto už mělo tři body prakticky doma, hráči nepolevovali v aktivitě a ve druhé půli přidali ještě další tři branky. Mistr finálních přihrávek Moutinho předvedl své umění hned dvakrát, když předložil spektakulární nabídky ke skórování Martínezovi (59') i Rodríguezovi (72').

Mezitím mohl ještě slavit Danilo, ale Ricardo mu gólovou radost překazil i napodruhé, když konečky prstů vytlačil jeho dalekonosnou střelu nad břevno. Skóre zápasu tak nakonec uzavíral opět James Rodríguez, který se dostal do vápna a pohotovou střelou překonal hostujícího gólmana popáté.

Více informací k zápasu

SC Braga - Gil Vicente FC 3:1

03.11.2012 19:30

Góly: 17. Zé Luís, 64. Alan, 89. Hugo Viana - 55. Kalidou Yéro

José Peseiro nechal před důležitým zápasem Ligy mistrů proti Manchesteru United odpočívat hned pět hráčů prvního týmu - pouze na lavičce se objevili Leandro Salino, Rúben Amorim, Rúben Micael a Éder, zatímco Paulo Vinícius dostal úplné volno. Braze to však vadilo pramálo a i v improvizované sestavě porazila Gil Vicente v poměru 3:1.

Hosté z nedalekého města Barcelos jsou známí tím, že se proti top týmům umí vytáhnout, a úvodní minuty tomu nasvědčovaly - svěřenci trenéra Paula Alvese hrozili zejména prostřednictvím agilního Pia, proti kterému musel několikrát zasahovat gólman Beto. Braga se však rychle vzpamatovala a kontrovala nebezpečnou střelou Baiana, kterou akrobaticky vyrážel Adriano.

Jen chvíli poté už favorit vedl. Mossoró našel přesným míčem Zé Luíse, kapverdský forvard si to namířil přímo k Adrianově bráně, vyšachoval hostujícího gólmana pohotovou kličkou a dorážel do prázdné.

Úvodní branka zlomila odpor hostů a Braga převzala plnou kontrolu nad zápasem. Paulo Alves stáhl ze hřiště pravého beka Paula Arantese a nahradil jej útočníkem Yerem, což však v důsledku přílišnou změnu nepřineslo.

O přestávce se však hráči Gil Vicente opět nabudili a výsledkem byl skvělý vstup do druhé půle - Beto musel být opět na pozoru proti Piovi. V 57. minutě byl už i on krátký. Výtečný Pio vyzval ke skórování Yera, a přestože šlo možná o ofsajdovou situaci, rozhodčí jeho pohotovou branku z první uznal.

To už byli na hřišti Amorim a Micael, neboť Peseiro začal tušit nebezpečí. Čtyři minuty po vyrovnávací brance mohli domácí kopat penaltu - Micael zavadil o Adrianovu nohu a poroučel se k zemi. Nicméně sudí nejenže desítku neodpískal, ale navíc potrestal domácího záložníka za přílišné protesty.

Braga však dokázala skórovat i bez toho. Zé Luis se probil do vápna v akci, která nejprve vypadala nevinně, ale poté šlo vše ráz na ráz - karta pro Halissona, k míči se dostal Alan a domácí opět vedli. Gil Vicente tentokrát zareagovalo lépe než v první půli a dokázalo favorita trápit i nadále, ale bez výrazného úspěchu - naopak na druhé straně uklidil Viana do brány Amorimův centr a určil tak konečné skóre zápasu.

Více informací k zápasu

SL Benfica - Vitória SC Guimarães 3:0

03.11.2012 21:30

Góly: 37. Óscar Cardozo, 48. Óscar Cardozo, 67. Lima

Už třetí výhru v pohodlném poměru 3:0 registruje loňský vicemistr z Lisabonu; a také tentokrát až nečekaně hladce smetl tradičně nepříjemného soka, který ke všemu nastoupil v barevné kombinaci zdánlivě evokující rivala z Porta. Nicméně jakkoliv mu nešlo upřít až nelidskou obětavost (v jednu chvíli dokonce soupeře při střelbě během pár vteřin odmítly hned tři hrdinské bloky), kvalitativní rozdíl mezi oběma stranami byl více než zřejmý.

Zejména celá zbrusu nová levá lajna ve složení Luisinho-Ola John (obvykle Melgarejo-Gaitán, oba by měli být definitivně zdrávi pro středeční pohárové klání) znovu klapala nejlépe, jak mohla. Především nová posila z Twente byla famózní, s míčem neustále pracuje v rychlosti a přitom se zvednutou hlavou. Obecně potom Benfica potvrdila, že je typicky křídelním mužstvem. Vápno Guimarãese bylo běžně zasypáváno i několika centry po sobě (Garay měl po jednom takovém z pravé strany ve 43. minutě rozhodně skórovat); a také veškeré góly padaly po akcích ze stran.

Nejprve ve 37. minutě Ola John uvnitř nedokonale bráněné šestnáctky (všimněte si hned tří mužů v bílém bez "svého hráče") ideálně našel hlavu Óscara Cardoza, který špičkovým projektilem vymetl vzdálenější šibenici. Poté ve 47. minutě Ola John centroval pro změnu na zadní tyč, kde byl v náběhu faulován Salvio, a z následného pokutového kopu zvýšil opět paraguayský ostrostřelec. A konečně také třetí gólovou akci z 67. minuty rozjel na levé straně John, jenž na osu pole směřoval míč Cardozovi. Již šestigólový forvard ale tentokrát sám nezakončoval, balon raději vypustil do běžecké dráhy Limy a ten si věděl rady namísto svého kolegy. Využil osudové neobratnosti N’Diayeho, aby levým vnějším nártem na přední tyči zcela nekompromisně propálil brankáře Douglase.

Pro Benfiku to mohl být další dokonalý večer, ovšem stejně jako minule se přeci jen dostavila kaňka v podobě hloupé červené karty. Tentokrát šel předčasně pod sprchy sotva příchozí mládenec André Gomes, když ošklivě zadupl kotník Leonelu Olímpiovi. Na rozdíl od Enza Péreze tedy ani nemusel být napomínán podruhé, jeho surový zákrok byl jednoznačně na přímou rudou.

Více informací k zápasu

Vitória FC Setúbal - Sporting CP 2:1

04.11.2012 21:15

Góly: 27. Pedro Santos, 68. Albert Meyong - 43. Jeffrén

Nenechte se zmást. Sporting sice utržil další porážku a vznáší se už jediný bod nad sestupovou propastí, přesto Vercauteren stihl zaznamenat první krůčky vpřed a ukázal se coby solidní příslib do budoucna, před kterým holt akorát leží tuny černé práce.

Jakkoliv po utkání sám od sebe lamentovat a doslova uvedl, že byl "překvapen nedostatečnou kvalitou některých svěřenců", sázka na mladá křidélka Labyada s Jeffrénem se mu například povedla. A Lvi mají za sebou patrně nejlepší první poločas ročníku. Hned v jeho úvodu mohli skórovat Schaars s Labyadem, místo toho ale navzdory obrazu hry udeřili domácí. Ney Santos přesprintoval zhruba 50 metrů, aby našel Pedra, jenž za výrazné pomoci soupeře Roja přehodil nešťastného Ruie Patrícia.

Jenže Sporting se v tuto chvíli nenechal rozhodit a pokračoval ve vytrvalém útočení. Insúa brzy ztroskotal na Kieszekovi, bývalé brankářské trojce Porta, aby záhy neuspěl také Van Wolfswinkel. Trápení hostí nakonec ukončil až těsně před pauzou živelný Jeffrén, když nejprve sice napálil břevno, avšak vzápětí vyrovnal po skvěle načasovaném náběhu na Schaarsovu kolmici.

Ovšem tím pohádka Sportingu veskrze skončila. Lvi se po pauze prosazovali o mnoho sporadičtěji, přičemž v 68. minutě pro jistotu znovu inkasovali z kopaček nadmíru spolehlivého Meyonga. Kamerunský forvard vystartoval na Cristianův důkladný pas za obranu, aby stvrdil svou hegemonii v rámci střeleckých statistik Setúbalu. Nyní o něm lze říci, že se postaral o osm desetin celkového gólového přídělu svého mužstva ve všech soutěžích. Fascinující bilance!

V tu ránu se divákovi naskytl "starý dobrý" pohled na ztrápený Sporting. Ten se kupředu vrhal v čím dál větším počtu hráčů, navíc byl v 77. minutě podpořen vyloučením Miguela Lourença. Přesto si už lisabonští nevytvořili vůbec žádnou vyloženou příležitost (!), a to ani za enormní podpory brankáře Ruie Patrícia. Utrpěli tak už třetí porážku v sezoně, čímž se ocitli na úrovni takového Olhanense.

Více informací k zápasu

Další výsledky

04.11. 17:00
Moreirense
0:1
Rio Ave FC
Góly: 55. João Tomás
04.11. 17:00
Ferreira
0:0
SC Olhanense
Góly: -
04.11. 17:30
CD Nacional
2:4
SC Beira Mar
Góly: 52. Revson (pen.), 60. Revson - 13. Javier Balboa, 42. Rubén Ribeiro, 57. Jaime, 69. Vincent Sasso
04.11. 19:00
Académica
0:2
Estoril
Góly: 84. Bruno Nascimento, 90+4. Licá

Muž kola: Jackson Martínez (FC Porto) - Když Porto na samém sklonku přestupového období prodalo do Zenitu svoji největší hvězdu Hulka, vypadalo to, že tím jeho útočná síla hodně oslabí. Pesimistické prognózy však byly zakrátko nekompromisně rozehnány: Jackson Martínez se totiž uvádí ve vynikajícím světle a dává tak úspěšně zapomenout na brazilského bombera. Ostatně tím, že se teď dvěma góly podílel i na výhře nad Marítimem, skóroval už posedmé v řadě (!) a tím překonal právě Hulka, jemuž se podobný kousek podařil "pouze" šestkrát za sebou. V historických tabulkách již před Martinezem čeká pouze legendární Jardel (9). Kolumbijská hvězda navíc letos poprvé v lize mířila do černého více než jednou - i proto je naším mužem kola.

Událost kola: Pro celé Portugalsko je dozajista největší událostí Dannyho návrat na zelený pažit po dlouhé 11měsíční pauze způsobené opětovně přetrženým zkříženým vazem v koleni. My se nicméně správně máme držet Pyrenejského poloostrovu a na něm dominuje premiérová ligová trefa Sportingu v rámci prvního poločasu. Dosavadních pět gólů Lvi vsítili po přestávkách, nyní pod novým koučem konečně uctili jiný trend. Jakkoliv tedy dál úplně stejně nebodují...

Gól kola: Spolupráce kolumbijských útočných es Martíneze a Rodrígueze je tento rok hlavní zbraní Porta, a utkání proti Marítimu to opět ukázalo. Martínez stál na konci oku lahodící akce, kdy se dostal k míči po ose Rodríguez-Moutinho, oklamal brankáře Ricarda a nekompromisně zavěsil. Porto vůbec potvrdilo, že ošklivé góly většinou nedává - za zmínku stojí i samostatná akce Varely. Náš gól kola si můžete sami vychutnat zde.

Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto862022:520
2.SL Benfica862022:620
3.SC Braga852120:1117
4.Rio Ave FC842210:914
5.Paços Ferreira825110:711
6.Vitória SC Guimarães83237:1311
7.Vitória FC Setúbal82427:1110
8.Estoril Praia823313:139
9.Gil Vicente FC82337:119
10.Académica Coimbra81529:108
11.CS Marítimo82244:138
12.SC Olhanense814312:147
13.Sporting CP81436:97
14.Moreirense FC813410:126
15.SC Beira Mar813411:186
16.CD Nacional812511:195


Autor: Tomáš Daníček, Dominik Zezula / portugoal.net, EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
Han střelil první

Sice jsme prohráli, ale z projevu SCP mám hned lepší dojem, tak snad už to bude jenom lepší..

Reagovat
Hiko

Přesně tak, dalo se na to koukat. Portugalsko potřebuje Sporting na lepší úrovni, aby byl opět schopen prohánět medailové pozice a provětrávat Evropu Pro belgického kouče bude čtvrteční duel proti Genku velkou výzvou, snad to tam už pánové zvládnou a odrazí se k lepším výsledkům, včerejší výkon už byl nadějný (i když jen proti Setúbalu).

Spíš než na hráčích to je teď spíš na kouči, aby je dostal do té správné pohody.

Reagovat
fantomas

Hlavně sem rád, že se mu hnedka předvedli Labyad s Jeffrénem, oni klidně můžou bejt stavebními kameny tý rekonstrukce, oni to provětraj.

Reagovat
Han střelil první

Mě hlavně chybí v sestavě Carrico. Ten kluk je kvalitní stoper s překvapivě dobrou technikou a jednu sezónu měl dokonce nakročeno do repre. Pouze to, že si nesedl se Sá Pintem ho trochu srazilo. Jinak si myslím, že má lepší kvality než takový Boulhahrouz nebo hrůzostrašný Fernandes, jehož pokusy na stoperovi mohou být brány spíše jako černý humor než nějaký taktický tah.

Reagovat
fantomas

Pokud vim, tak je teď nějakou dobu zraněnej ne? Jinak by v týhle situaci určitě hrál.

Reagovat
Han střelil první

Co já vím, tak před dvěma týdny kopal v béčku.. Jinak s kolenem laboruje by se dalo říct už celé dva roky a stále je to ve stejném bodu. Bolest při hraní, ale přitom vše v pořádku. Četl jsem nějaký rozhovor, že uvažuje i o konci kariéry, protože je to prý nesnesitelné a je schopen hrát jen na 50%, ale to je tak půl roku zpátky. Doufám, že už to nějak přešlo, protože na injekcích se nedá hrát celý život.

Reagovat
fantomas

Hmmm.. no teď dvě kola rozhodně stojí pro zranění, proto taky Vercauteren verboval Mendese a uvažovalo se i o Dierovi, prostě nemá stopery bez Boulahrouze.

Reagovat
FC Porto FC

Taky Sporting v létě opustila hromada obráncu jako Onyewu, Rodriguez, Evaldo, Pereira, Polga

Reagovat
Han střelil první

No tak z nich mrzí tak možná Pereira s Polgou..

Reagovat
smazaný uživatel

Co sa deje s tym Sportingom, ze sa raduju z prehraneho zapasu? Aby nedopadli ako pred par rokmi Boavista.

Reagovat
Han střelil první

Radovat se a mít dobrý pocit je rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

další preview už nebude?

to jste rychle skončili

Reagovat
FC Porto FC

on je konec?

Reagovat
fantomas

Všechny důležitý zápasy se hrajou až v neděli, nepanikař.

Reagovat
FC Porto FC

uf

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele