Portugalské okénko (16.) - preview

08.03.2013, 03:18, aktualizováno 10.03.2013, 04:32
Previews
Benfica si v nedělním utkání s Gil Vicente potřebuje udobřit fanoušky, kteří jí spílali po duelu s Bordeaux v rámci Evropské ligy. Na Gil Vicente má nicméně vedoucí tým tabulky slušné vzpomínky, alespoň co se loňského kalendářního roku týče...
SL Benfica - Gil Vicente FC  (neděle 21:15)
Na pozadí nepříjemného, leč stěží pochopitelného pískotu fanoušků se Benfica vrací na ligový píseček, kde proti Gil Vicente bude hájit těsné vedení na čele tabulky. Lisabonští v týdnu uhráli doma solidní výhru 1:0 nad Bordeaux v rámci Evropské ligy a divákům to evidentně přišlo málo. Gil Vicente je tedy zřejmě potřeba přemoci výraznějším rozdílem...

"Gil Vicente je jedním z těch týmů, které během ledna podepsaly větší množství hráčů, takže budeme čelit odlišnému mužstvu, než s jakým jsme hráli na podzim," upozorňuje nicméně trenér Orlů Jorge Jesus, který zároveň předpokládá, že Gil Vicente přijede na Estádio da Luz s převážně defenzivní taktikou, jako ostatně většina mančaftů.

"Zítra se dostaneme na 40 zápasů a z nich jsme zatím prohráli jen dva, z toho jeden s Barcelonou," obrátil se pak kouč loňského vicemistra na nespokojené fanoušky. Ti prý mají stát za týmem i při nikterak skvělých výkonech, což se jim ale v neděli bude naplňovat nepochybně lépe, pokud Benfica výsledkově napodobí třeba právě podzimní měření sil s klubem z města Barcelos (3:0).

V rámci loňského kalendářního roku vůbec Gil Vicente z kopaček fotbalistů Benfiky inkasovalo hned šestkrát ve dvou zápasech nejvyšší soutěže; navíc to byl právě tenhle soupeř, který lisabonským ve finále ligového poháru nezabránil v zisku jediné trofeje za sezonu 2011/12. Vzpomínky by tedy byly dobrým základem, teď jde o to, co se bude dít v přítomnosti.

V té Benfice hraje do karet přinejmenším vyprázdněná marodka, ke všemu stavěná proti absenci velezkušeného Césara Peixota na straně druhé. Již 32letý ofenzivní záložník se navzdory předpokladům nestihl zotavit, takže se svému bývalému zaměstnavateli nepostaví. Zraněný je také mladík Pécks.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - CS Marítimo  (sobota 19:00)
Braga po slabším přelomu ledna a února opět zabrala a chce se co nejrychleji vrátit zpět na třetí místo. Ve 22. kole narazí na překážku v podobě Marítima, které samo začíná pošilhávat po pohárech..

Nebýt vážného zranění kanonýra a hvězdy Édera, vládla by v táboře Arsenalistas dobrá nálada - v lize poslední dva zápasy skončily výhrou, a mezitím se ještě navíc podařilo postoupit přes Benfiku do finále domácího poháru. Marítimo na druhou stranu získalo 10 bodů z posledních čtyř utkání, a nebýt domácí ztráty minulý víkend s outsiderem z Moreirense (1:1), mohlo být ještě veseleji.

Tým z Madeiry dokonce před vlastními fanoušky po brance Felipeho Goncalvese prohrával, ale díky brzkému vyrovnání Kukuly nakonec vyválčil aspoň bod. Marítimo se v Evropské lize představilo už letos a asi by nebylo proti si tuto zkušenost zopakovat (a třeba i s lepším výsledkem); aktuálně šestý celek dělí od pátého Rio Ave pouze horší skóre. Braga už má pro zbytek sezony jediný problém - skončí s největší pravděpodobností buď třetí, nebo čtvrtá. V tuto chvíli ztrácí na překvapení sezony Pacos Ferreira jediný bod.

A kouč José Peseiro má jasno, jak k zápasu přistoupit. "Očekáváme výhru," tvrdí nekompromisně. "Budeme muset předvést dobrý výkon, hrát semknutě, jednotně, být po celý zápas silní a soustředění. Máme proti sobě dobrého, silného protivníka, kterému venkovní zápasy vyhovují lépe. Marítimo těží zejména z ofenzivní kvality," vyjmenovává.

Peseiro se bude muset vypořádat s problémy ve středu obrany; zranění Vincenta Sassa znamená, že se vedle jediného zdravého čistokrevného stopera Viníciuse zřejmě postaví Custódio, původním povoláním defenzivní záložník. Trenérova reakce je však jasná: "Nestěžuju si, taková je tato práce. Nemůžeme se zabývat hráči, které nemáme k dispozici, ale těmi, kteří jsou připraveni a schopni odevzdat výkon."

Právě Vinícius nepochybuje o tom, že se Arsenalistas nakonec kýžené třetí místo urvat podaří. "Nemyslíme na to, že bychom neuspěli. Víme, že musíme vyhrát každý zápas, a uděláme to," má jasno brazilský stoper. "Pacos Ferreira zažívá dobrou sezonu, ale ostatní týmy nás zajímat nemusejí. Zranění ve středu obrany na nás nebudou mít vliv, vše bude v pořádku. Překonáme tuto fázi tím, že budeme vyhrávat," zakončuje.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Académica Coimbra - Sporting CP  (sobota 21:15)
Šest bodů - přesně tolik dělí lisabonský Sporting jak od pohárových příček, tak od posledního nesestupového místa. V Coimbře jej nečeká nic jednoduchého, tamní Académica totiž bojuje o udržení..

..a to i přesto, že letos hrála Evropskou ligu a ve skupině se střetla mimo jiné i s Plzní. To však momentálně zní jako hudba vzdálené minulosti; Académica má špatnou formu, vyhrála naposledy v lednu a na tři body čeká už pět zápasů. Naposledy padla 0:2 na půdě Vitórie Guimaraes, v posledním domácím utkání prohrála 2:3 s Marítimem, a místo obhajování pohárových pozic jí hrozí záchranářské starosti. Patnácté Moreirense je vzdálené pouze čtyři body.

Sportingu se daří tak nějak střídavě - zatím vždy, když tým najel na vítěznou vlnu, objevil se brzy nějaký zádrhel a opět to vypadalo, že slavný klub letos skončí v klidném středu tabulky. Minulý týden hráli Lvi důležité utkání s Portem a v rámci možností uspěli - věhlasného soka se jim sice pokořit nepodařilo, ale remíza 0:0 nejenže zbrzdila Porto v boji o titul, ale navíc jistě dodala Ferreirovým svěřencům sebevědomí.

Sám zkušený kouč tvrdí, že v Coimbře existují pro jeho tým jen jediná možnost, a tou je vítězství. "Uspěli jsme díky agresivitě, koncentraci a dobré taktice," vracel se Ferreira k utkání s Portem. "Byl to důležitý a těžký test, který jsme zvládli individuálně i kolektivně. Analyzovali jsme si svůj výkon a pokusíme se využít co nejvíce pozitiv."

Dnes už však remíza stačit nebude, a Ferreira to ví: "Musíme se postarat o to, aby byli hráči maximálně motivovaní a soustředění. Académica představuje úplně jiný druh nebezpečí než Porto, je to defenzivně hrající tým. Sice se jim teď nedaří, ale jsou v podobné pozici jako my," připomíná pouze tříbodový rozdíl. "Pro oba to bude těžké utkání. Naším cílem je kvalifikovat se do Evropy, takže musíme jít po vítězství v každém zápase."

Do kádru se po pauze vrací Jeffrén, André Martins a Arías, chybět však budou čtyři jiní hráči - marodku Sportingu rozšířil jako poslední Miguel Lopes, který se tak připojil k nizozemskému duu Stijn Schaars - Khalid Boulahrouz. Disciplinární trest pak ze hry vyřadil Roja.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Porto - Estoril Praia  (pátek 21:00)
Poněkud zrádný soupeř čeká na Dragãu favorizované Porto - na půdu obhájce titulu zajíždí Estoril, který tlačí do zad dvě vitální, po sobě jdoucí výhry nad těžkými soupeři (doma Sporting, venku Rio Ave). Soubor Vítora Pereiry nicméně aktuálně zaostává o dva body za rivalem z Benfiky, takže se soupeřovou bilancí vskutku nemůže nechat rozptylovat...

Dragões samozřejmě zatím nemají proč vyšilovat - pokud totiž měli nějaký seznam zápasů, v nichž bude ztráta bodů jakž takž přípustná, výlet na stánek Josého Alvalade tam patrně nechyběl. To ovšem nebude nic měnit na alarmujícím faktu, že Porto vůbec poprvé od úvodního kola vyšlo střelecky naprázdno; a zrovna proti solidně bránící Praie, která inkasovala všehovšudy čtyřikrát v minulých pěti kolech, by tenhle zdánlivě irelevantní fakt mohl sehrát svou roli.

Vítor Pereira navíc ani tentokrát nebude moci využít dispečerských služeb Joãa Moutinha, které se proti Sportingu ukázaly být (mimo jiné) fatálně žádoucími - pochlapit se teď zkrátka bude muset například belgický středopolař Defour, jehož bude během páteční předehrávky zdobit zbrusu nový účes.

Vedle hvězdného Moutinha, jenž dle čerstvých spekulací uvízl v hledáčku francouzského Monaka, dále Porto postrádá rovněž francouzského zadáka Mangalu, který má prozatím povolený vstup tak akorát do posilovny. Za nepříliš důležitou změnu v nominaci pak lze považovat rotaci Quiñones dovnitř-Sebá k béčku.

Aktuálně sedmý Estoril, který má poháry stále na přijatelný dostřel jediného bodu, bude moci také na severozápadě země těžit z vlastně kompletně vyprázdněné marodky. Do nejchudšího regionu Portugalska se podívá hned 20 vyslanců z okolí Lisabonu, jedinou změnou v nominaci je přítomnost záložníka Elizeua na úkor Mendyho.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SL Benfica21174051:1455
2.FC Porto21165049:1053
3.Paços Ferreira21108329:1838
4.SC Braga21114645:3037
5.Rio Ave FC2185825:2829
6.CS Marítimo2178623:3129
7.Estoril Praia2184932:2928
8.Vitória SC Guimarães2176823:3227
9.CD Nacional2175931:3526
10.Sporting CP2158820:2523
11.Vitória FC Setúbal21651022:3823
12.Académica Coimbra2148927:3320
13.Gil Vicente FC21471021:3319
14.SC Olhanense21381021:3217
15.Moreirense FC21371120:3516
16.SC Beira Mar21361223:3915
Ostatní zápasy
10.03. 17:00CD Nacional - Rio Ave FC
10.03. 17:00Moreirense FC - SC Olhanense
10.03. 19:00Paços Ferreira - SC Beira Mar
11.03. 21:00Vitória FC Setúbal - Vitória SC Guimarães

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
Hiko

V tomhle kole nečekám nějakou senzaci, oba aspiranti titulu mají doma soupeře, kteří by jim neměli dělat starosti. Spíš jsem zvědavý na souboj Moreirense-Olhanense, tam jde o hodně.

Reagovat
FC Porto FC

Doufám že tento zápas už bez moutinha zvládneme lépe. Snad se ukáže defour a lucho v dobrým světle a james by mohl bejt konečně v základu

Reagovat
FC Porto

Estoril do poharu jeste to tu chybelo...:/ omg at uz se vzchopí Sportíng.. Ale dnes jasna 1

Reagovat
Benfica

dnes je to jasné x a ne 1

Reagovat
FC Porto FC

boýe proč furt musíš psát takový hovadiny

Reagovat
Benfica

je tak to sme dvaja

Reagovat
FC Porto FC

co já tady píšu na Benficu? Píšu jak debil před každým zápasem že Benfica prohraje nebo remizuje?

Reagovat
Benfica

kľud, pohoda,... sranda musí byť

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
FC Porto

treba příste

Reagovat
Benfica

to určite... s tým počítaj

Reagovat
Han střelil první

Ricky dneska hattrick! Už to přijde!

Reagovat
FC Porto FC

při jeho formě

Reagovat
Han střelil první

Je tam první!

Reagovat
Han střelil první

A asi poslední..

Reagovat
smazaný uživatel

Benfiquistas jsou nároční fanoušci .

Gil Vicente je vždycky nepříjemnej soupeř

Reagovat
Benfica

Už sa teším na večer...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele