Polarizující Oscar. Zamířil za penězi do Šanghaje, loni odmítl Barcelonu. Vše kvůli rodině

27.12.2023, 21:42
Aktuality
Oscar (© AFP)

Pamatujete? Je zhruba rok 2016 a čínská Superliga se dme pýchou - vítá totiž hvězdy světového fotbalu. Ezequiel Lavezzi, Hulk, Carlos Tévez, Axel Witsel, Javier Mascherano, Alexandre Pato. Na lavičkách trenéři jako Luiz Felipe Scolari či Manuel Pellegrini. V tom momentu přišel i Oscar.

Tehdy mu bylo 25, válel za Chelsea, se kterou vyhrál Premier League i Evropskou ligu. Vstupoval do nejlepších let kariéry, ale v Anglii mu najednou pšenka nekvetla. Řešil se odchod jinam, po šikovném Brazilci toužila půlka Evropy.

"Byl jsem blízko přestupu do Atlétika, ale Chelsea mě odmítla prodat," řekl brazilskému webu UOL. "Žádali 50 nebo 60 milionů eur a tolik tehdy nikdo neplatil."

V tom mu na stole přistála nabídka z čínské Šanghaje. Ta v té době neměla problém splnit požadavky Chelsea a do Londýna z Číny putovalo 60 milionů eur. Škodný nebyl ani Oscar, jeho plat podle webu The Athletic vyrostl o 400 % na zhruba 24 milionů eur ročně čistého. Tehdy se z něj stal jedním z nejlépe placených fotbalistů světa.

"Nebylo to snadné rozhodnutí, ale byl jsem na lavičce, což se mi moc nelíbilo," dodal Oscar. "Čína má neuvěřitelnou finanční sílu a někdy dává nabídky, které se těžko odmítají."

Fanoušci si tehdy klepali na čela. Mladý hráč, který může v Evropě udělat dokonalou kariéru a stát se legendou, zněly některé myšlenkové pochody. Vše má ale širší kontext. Stejně jako mnoho jiných brazilských fotbalistů i Oscar vyrůstal v chudobě. Jeho otec zemřel při dopravní nehodě, když mu byly tři roky. Jeho matka Sueli vychovávala Oscara a jeho dvě sestry sama a vydělávala na živobytí prodejem oblečení. Fotbal byl spásou nejen pro něj, ale i pro ty, které miloval.

Oscar jednal pragmaticky. A navíc se k tomu postavil čelem.

"Všichni fotbalisté chtějí vydělávat peníze, aby pomohli svým rodinám," řekl. "Když jsem se rozhodl do Číny jít, myslel jsem spíš na rodinu než na kariéru," přiznal.

V té fázi se však Oscar zdál být přesvědčen, že jde jen o dočasnou záležitost. "Doufám, že za dva nebo tři roky se budu moci vrátit do velkého týmu v Evropě," přál si tehdy. "Nejvíc mě baví hrát na vysoké úrovni. Jsem stále mladý. Můžu se vrátit."

Nicméně toto se nikdy nestalo. Oscar v prosinci 2019 prodloužil smlouvu na dalších pět let a v podstatě tím zabil světovou kariéru. Na mistrovství světa 2014 nastoupil ve všech zápasech Brazílie, nicméně od svého odchodu z Chelsea už žlutý dres neoblékl. "Jsou tu velké předsudky vůči těm, kteří hrají v Číně," zlobil se. "Nemělo by to tak být."

On sám však měl několikrát možnost z Číny odejít.

Konkrétní zájem prý přišel na začátku roku 2023, kdy mu brazilský gigant Flamengo nabídl hostování. O rok dříve se o něj zajímala také Barcelona. Oscar se netajil tím, že by ho přestup na Camp Nou lákal. "Je super, když o vás usiluje tak velký klub," řekl pro TNT Sports Brasil. "Byla by to neuvěřitelná příležitost a velmi dobrá pro mou kariéru."

Kde byl tedy háček? V jeho povaze a pohodlnosti. V Číně si zvyknul, výplata mu chodila a klubu byl vděčný. "Mám ještě smlouvu a Šanghaj pro mě dělá hodně, nemám si na co stěžovat," vysvětloval.

Na čínskou ligu navíc v pohodě stačí, nemusí se přetrhnout. V této sezoně má zatím v třiceti zápasech bilanci 8+13, což jsou po hubenějších letech konečně pořádná čísla. Vynikají hlavně ročníky 2018 (12+18) a 2019 (9+13). Na kontě má dva mistrovské tituly, má prostě "splněno".

Pokud v lednu nedojde k překvapivému přestupu, zdá se nyní nevyhnutelné, že Oscar v Šanghaji dotáhne do konce smlouvu, která platí do konce čínské sezony 2024 v listopadu příštího roku.

A pak? Oscarovi bude 33 let. Trenér Edward Still, který s Oscarem pracoval před dvěma lety, se domnívá, že kondice by neměla být problém. "V té době ještě mohl hrát v Evropě," říká. "O tom nepochybuji. Je jasné, že mezi Čínou a Evropou je rozdíl v tempu, intenzitě a síle, takže by mu trvalo několik týdnů, než by se dostal do tempa, ale stále by na to měl."

Sám Oscar je podobného názoru. "Se svým tělem a stylem hry si myslím, že mám velkou šanci vrátit se a hrát za velký klub v Evropě," řekl pro UOL.

Dočká se ještě?

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (32)

Přidat komentář
fabec1222

Myslel si hlavně na sebe, ty kokote.

Reagovat
Snatus

"Tehdy mu bylo 25, válel za Chelsea"

Reagovat
Salfovic

Válel tam skoro jako legenda Chelsea Jarošík.

Reagovat
Bakary3

To vůbec, no

Reagovat
andrew96

...aby o pár odstavců níž byla citace, kde sám říká, že byl tehdy na lavičce.

Reagovat
Blasphemer

Alespoň to řekl na rovinu, že tam šel pro peníze. Lepší než všichni ti ostatní, co šli do Číny nebo do Arábie, a v rozhovorech mluvili o potenciálu a rostoucí kvalitě ligy.

Reagovat
kilobyte

No úplně na rovinu to nebylo. Kdyby chtěl, tak by určitě mohl zůstat v Evropě, ale on dělá, jak kdyby Čína byla jediná možnost a jinam by ho Chelsea nepustila. Což prostě není pravda.

Reagovat
Kucka

To zase chápu, že za lavičkáře z Chelsea tehdy nikdo 50M dávat nechtěl, pokud to bylo, jak říká.

Reagovat
kilobyte

Kdyby řekl, že půjde jen v rámci Evropy, tak by určitě slevili.

Reagovat
Talker

Tak stejně tak mu asi nikdo nechtěl platit raketu - u nás bral tehdy nějakých 100k/w, těžko očekávat, že by si z naší lavičky do Atletica finančně nějak výrazně pomohl.

V Číně dostal Xnásobek té částky.

Reagovat
Kucka

To je druhá věc, že pokud mu šlo o hodně peněz, tak 400k/w by mu v Evropě těžko někdo dal.

Reagovat
Rizek

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Sandstorm

Legenda Šanghaje

Reagovat
Mr.Mike

vrcholem kariery byl gol Spartě pár trofejí a pak už se blbě hledá motivace

Reagovat
Spasitel

MaZaCar bola skvelá trojica ked boli vo forme.

Reagovat
Kiss Me Polka!

chtel jsem napsat efotbal hadr na ten sracka clanek, ale vidim, ze z toho odpadu se tu uz dokonce i kopiruje

Reagovat
r.mrazik

aspon to rekl na rovinu a ne treba jako Roncek,kterej se foti na IG v Arabii pro prachy v pousti a rika,jak je ten pisek krasny

Reagovat
TheTopFootbaler

Tak Ronaldo je lidskej gigaodpad, tam to zrovna nepřekvapuje

Reagovat
vceradnesazitra

Každý má priority jinde, on si holt vybral pohodlný život, odkope si to a pak se může jít válet na pláž.

Reagovat
Jordi Alba

"Na čínskou ligu navíc v pohodě stačí, nemusí se přetrhnout." atd atd, to je jak v komentářích tvl, aspoň od těch článků, co nikdo nečte by to chtělo úroveň.

Reagovat
Bakary3

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Ladas321

Rozhodl se správně, 24 mega v čistém, to dnes v Evropě mají možná jen Mbappe a Haaland, jinak nikdo. Jsou nabídky, které se neodmítají.

Reagovat
Kincl

Přesně, bere fotbal JEN jako práci nepotřebuje hrát LM nebo dělat tituly v PL

Reagovat
Maximm9

Mel jsem ho hodne rad, sympatak.

Za ten jeho odchod jsem byl na nej nasrany. Porad si myslim, ze to je skoda, ale odstupem casu se na to dokazu podivat i tim pohledem, ze mi nekdo nabidne pul miliardy rocne. Nikdo tady nevi, jak by se zachoval, ale jestli ano, tak keca

Kazdopadne jeho premiera v LM proti Juventusu je nezapomenutelna

Reagovat
fenixLFC

Bol som hrozne rad ked odisiel. Ten jeho vecne uplakany vyraz mi v lige fakt nechyba

Reagovat
Rothbard

Klopp ale nikam neodešel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Maximm9

Jak se ti kouka na Jesuse ?

Reagovat
81Tomas

Hlavne na Bruna

Reagovat
fenixLFC

nechcel som ho spominat aby som enbol obvineny zo zaujatosti voci arsenalu ale jo, napadol mi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele