POHÁR UEFA - SEMIFINÁLOVÉ ODVETY

06.05.2005, 12:17
Aktuality
Finále Poháru UEFA bude mít portugalsko-ruský nádech. Sporting dokázal naplnit sen zelené poloviny Lisabonu a do finále, které se bude hrát na jeho hřišti, postoupil přes nizozemský Alkmaar. Jeho soupeřem bude CSKA Moskva. Klub financovaný Romanem Abramovicem po bezbrankové remíze v Parmě svého soupeře smetl v odvetě jasně 3:0.

-    :

CSKA Moskva podřídilo během posledního týdne vše postupu do finále Poháru UEFA. Zatímco Parma totiž o víkendu přestřílela Livorno 6:4 a opět se trochu blíže posunula záchraně v Serii A, ruský celek si svůj víkendový ligový duel odložil. Ani semifinále evropského poháru nepřinutilo trenéra italského klubu Pietra Carmignaniho k tomu postavit od úvodních minut nejsilnější možnou sestavu a pouze na lavičku tak opět usedli letos již dvacetigólový Alberto Gilardino a brankář Sebastian Frey. Dlouhodobě zranění jsou Marco Marchionni a Stefano Betterini a kvůli žlutým kartám nemohl nastoupil ani Fabio Vignaroli. Po karetní absenci v prvním duelu naopak již mohl nastoupit Marc Bresciano. Trenéra domácího celku Valeriye Gazzaeva příliš netrápí zranění a několik vrásek z čela mu zmizelo poté, co se zotavil brazilský útočník Vágner Love.

CSKA začalo o něco aktivněji a Bucci v hostující bráně se zapotil již ve druhé minutě při likvidaci nebezpečného centru Ignashevitche na Zhirkova. Na druhé straně propásl velkou příležitost Ruopolo, který z deseti metrů pálil nad. V 8. minutě se Bucci zaskvěl při střele Olice, o chvíli později však již byl bezmocný. V 10. minutě si totiž na Zhirkovův pas za obranu naběhl Carvalho a s přehledem zajistil svému týmu vedení - 1:0. Ruský celek svého soupeře přehrával, Parma se často uchylovala k faulům a další dvě slibné příležitosti neproměnil Vágner Love. Trest pro domácí mohl přijít ve 33. minutě, kdy Bresciano svým centrem našel v šestnáctce zcela neobsazeného Ruopola, jenomže 22letý záložník hlavičkoval ze tří metrů nad. Australan Bresciano se v první půli připomněl ještě jednou, to když jeho ránu z trestného kopu srazil na roh Ignashevitch.

Čtyři minuty po změně stran se na hřišti konečně objevil také Gilardino, avšak ani on nedokázal dostat míč do ruské sítě. Naopak v 53. minutě se do šance dostala dvojice Vágner Love-Carvalho a druhý jmenovaný svým druhým gólem v zápase zvýšil domácí vedení - 2:0. Všechny parmské šance na postup pak definitivně vzaly za své po hodině hry, kdy po trestném kopu skvěle hrajícího Carvalha mířil hlavou přesně Vasili Berezutsky - 3:0. Tou dobou již stál v hostující svatyni Sebastian Frey, který ještě v práběhu prvního poločasu vystřídal zraněného Bucciho, jemuž blízko hlavy explodoval dělobuch. Symbolickou tečku za nepovedeným vystoupením italského klubu na východě Evropy pak udělal svým vyloučením v poslední minutě Bonera.

CSKA Moskva se tak může radovat ze zaslouženého postupu do finále, v němž si ruský celek naposledy zahrál přesně před 33 lety. Tým trenéra Gazzaeva je navíc vůbec prvním z hlavního města Ruska, jemuž se takový kousek podařil.



-    :

Alkmaar si před týdnem přivezl z Lisabonu pro odvetu hodně přijatelnou porážku 1:2 a směle tudíž mohl pomýšlet na postup. Situaci mu však notně komplikovaly absence. K dlouhodobě zraněným Krompampovi, Mathijsenovi a Meerdinkovi se totiž přidali vykartovaní Lindenbergh a Buskermolen. Příznivou zprávou pro trenéra Co Adrianseho tak byl pouze návrat v prvním zápase suspendovaného Opdama. Trenér Jose Peseiro musel při skládání sestavy oželet pouze dva hráče. Prvním z nich byl střelec rozhodující branky v úvodním duelu Pinilla, jemuž vystavil stop natažený stehenní sval. Tím druhým pak rovněž zraněný obránce Joseph Enakahire.

Utkání sledovalo veliké drama a po této stránce snad nikoho nemohlo zklamat. Domácí vlétli do utkání jako vítr a už v páté minutě musel Ricardo zasahovat proti střele Ramziho. O chvíli později ale zahřmělo. Perez sice v první šanci pouze nastřelil Ricarda, nenechal se však nijak odradit a o několik vteřin později se po centru Sektiouiho hlavou již nemýlil - 1:0. Sporting byl začátkem utkání zaskočený a jeho situace se mohla být ještě horší, kdyby ve 12. minutě nezastavila Perezův precizně zahraný trestný kop pravá tyč. Až poté se ke slovu dostali také hosté. Nejprve mířil nepřesně Douala, se střelou Liedsona si pro změnu poradil Timmer. Hosty v první půli držel nad vodou především Ricardo. Ten si poradil jak s pokusem Sektiouiho ze 26. minuty, tak i se střelou van Galena o sedm minut později. Lisabonský celek s blížícím se koncem první části hry začal přebírat otěže zápasu a několika dobrými šancemi pohrdl především Liedson. V nastaveném čase úvodní pětačtyřicetimitovky se ale brazilskému kanonýrovi přece jenom podařilo vyrovnat, když se zamířil přesně po střele Andersona Polgy - 1:1.

Ve druhém poločase byla na dlouho nejnebezpečnější šancí nepřesná střela van Galena z 56. minuty. Hosté se soustředili především na ubránění postupového výsledku, dvanáct minut před koncem o něho však přišli. Po krásném vysunutí od Landzaata šel sám na Ricarda Elkhattabi a se štěstím portugalského brankáře obešel. Jeho slabou střelu sice ještě dokázal vracející se Anderson Polga odvrátit, naneštěstí pro něho a celý Sporting však pouze k dobíhajícímu Huysegemsovi, pro něhož již nebyl problém zasunout míč do opuštěné svatyně - 2:1. Domácí po vstřelené brance vycítili šanci a ve zbývajících minutách normální hrací doby to byli právě oni, kdo sahal po postupu. Jenomže bohužel pro ně nedokázali své příležitosti postupně proměnit Huysegems, van Galen a v nastaveném čase ani Perez.

Na řadu tak přišlo prodloužení, v němž platí pravidlo "stříbrného gólu". Hned v jeho úvodu se skvělým reflexivním zákrokem proti střele Sa Pinta vyznamenal Timmer. Portugalský celek měl v první patnáctiminutovce více ze hry, recept na Timmera však ani jeden z jeho fotbalistů nenašel. A protože na druhé straně Ricardo zneškodnil i pokus Vlaara, hrálo se dál.

Ve 109. minutě se postupových opratí podruhé v zápase chopili domácí. To si na rohový kop naběhl Jaliens a jeho střela pravačkou prošla až do sítě - 3:1. Definitivní pečeť na postup Alkmaaru do finále mohl dát ve 114. minutě Elkhattabi. Svou šanci neproměnil a nakonec musel hořce litovat. Běžela totiž druhá minuta nastaveného času, když si na rohový kop na přední tyči naskočil Miguel García a přesnou hlavičkou odstartoval velký nizozemský smutek a obrovskou portugalskou radost.

Domácí fotbalisté ani přes vyřazení nemusí nijak smutnit, vždyť kdo z nich by se na začátku sezony vůbec nadál, že si zahrají semifinále Poháru UEFA. Sporting byl nakonec šťastnějším z této dvojice a čeká ho sladká odměna a podobě finále na vlastním stadionu Jose Alvaladeho. To se hraje 18. května.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Toľko sa o tom CSKA hovorí,že som vážne zvedavý.A zvlášť,keď Sporting hrá doma.Na týchto stránkach bývajú tiež aj fanúšikovia Sportingu,asi sa už nevedia dočkať.

Reagovat
HOST*rx

Narozdíl od středy oba postupy zasloužené.

Reagovat
exmafie

No nevim nevim,ale ikdyby postoupil Alkmaar tak by to bylo zasloužený...Koukal jsem na ten zápas (AZ-Sporting) na českým eurosportu a dost mě dostal komentátor, kterej za stavu 3:2 pořád čekal, že se budou kopat penalty, docela haluz, jinak nehorázná smůla pro holandské kluby, ve středu vypadlo PSV gólem v poslední minutě a včera navíc Alkmaar dostal góla na 3:2 v poslední minutě prodloužení, to fakt musí nasrat...

Reagovat
smazaný uživatel

byl do dobrý zápas, hezčí než spousta frašek v LM ( třeba AC ) ale držím Sportingu

Reagovat
HOST*Nikol

Jasne, ze Sporting musi vyhrat! A ked hraju doma, bude to paradicka. Portugalci su sialenci a atmoska robi zazraky. Nech zije Ricardo s Sporting!

Reagovat
HOST*

Sporting!!!! To byl ale závěr. To nebylo za minutu dvanact, to bylo primo ve dvanact!!! Sporting!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele