POHÁR UEFA: PREVIEW (STŘEDA)

14.02.2007, 11:00
Previews
Evropské poháry se probouzí ze svého zimního spánku, dnes je tu prvních deset zápasů třetího kola Poháru UEFA. Zajímavý souboj se očekává v Brémách, kde se představí Ajax, další německý tým Leverkusen vyzve Blackburn, Livorno bez diváků hostí Espanyol...




18:00 CSKA Moskva (RUS) - Maccabi Haifa (ISR)

Fotbalisté CSKA Moskva si pro start jarní části soutěže zřejmě nemohli přát lepšího soupeře, izraelské Maccabi Haifa by rozhodně mělo být v jejich silách. V prvním utkání, které se místo v Moskvě uskuteční ve Vladikavkazu, však bude CSKA postrádat brazilského útočníka Vagnera Love a otazník visí i nad startem jeho krajana a kolegy v útoku Daniela Carvalha. Místo něj by mohla dostat šanci další brazilská posila, 18letý Roman. I přes nachlazení by měl hrát Krasič, chybět nebude kapitán Ignaševič, jehož trápil otřes mozku. Na druhé straně se nepředstaví veterán v obraně Adorama Keise s poraněnou holení.

Dnešní utkání bude prvním vzájemným oficiálním měřením sil nedávno se však týmy potkaly na přípravném turnaji. Pro CSKA jde o vůbec první zápas se soupeřem z Izraele, Maccabi má s ruskými týmy zatím nepříliš povedenou bilanci 1-0-4.

Tip na výsledek: 1


18:00 Šachtar Doněck (UKR) - AS Nancy-Lorraine (FRA)

Ukrajinská liga má do svého jarního startu ještě daleko, pro Šachtar Doněck však nebude utkání v polovině února ničím novým, v prvním jarním kole Poháru UEFA se představil i v předchozích dvou sezónách. Zatímco předloni si poradil se Schalke, loni si vylámal zuby na Lille. Dnes jej čeká další francouzský tým, překvapení podzimu Nancy, kterému však poněkud došel dech - z posledních šesti zápasů vyhrál jediný, na hřišti soupeře se z vítězství v této sezóně ještě neradoval.

Domácí žádná zranění netrápí, hrát by měl i ještě nedávno zraněný obránce Olexander Kučer. Kouč hostí Pablo Correa má se sestavou větší problémy - nemůže počítat s gólmanem Braciglianem (noha), Zerkou (holeň), Adailtonem (kotník) a Diou (noha). Oproti poslednímu ligovému utkání se do týmu vrací v lize suspendovaní Diakhate a Puygrenier, nastoupí i Duchemin, ten se zotavil z chřipky.

Tip na výsledek: 1


18:00 Girondins Bordeaux (FRA) - Osasuna Pamplona (ESP)

Trenér Ricardo prohlásil, že Girondins Bordeaux má vše, co je potřeba k vítězství v Poháru UEFA. Dnes budou mít jeho svěřenci první možnost jeho slova potvrdit činy na hřišti, změří síly se španělskou Osasunou. Oba týmy půjdou do zápasu po úspěšné ligové generálce, Bordeaux přehrálo silnou Marseille, Osasuna získala tři body v Tarragoně. Oba týmy budou doufat v ukončení špatné série - Osasuna ve Francii prohrála poslední dva zápasy shodně 1:3, zatímco Bordeaux se proti španělským týmům daří ještě méně - z posledních sedmi duelů odešlo poraženo, na vítězství čeká už přes deset let.

Domácím budou pravděpodobně chybět dva hráči zranění ze souboje s Marseille, útočník Chamakh má poraněnou lícní kost, záložník Faubert, autor jediné branky ze zmiňovaného zápasu, dostal ránu do nosu. Dále jsou mimo hru Darcheville, Cavenaghi a Jussie Ferreira, opět se na marodce ocitl i Vladimír Šmicer. Na druhé straně budou chybět zranění Valdo a Delporte, mimo to se kouč Jose Angel Ziganda rozhodl nechat doma Monreala, Izquierda, Juanla a Romea. Znovu jen na lavičce by měli být Luis García a Webo.

Tip na výsledek: 1


18:15 Bayer Leverkusen (GER) - Blackburn Rovers (ENG)

Jeden z nejočekávanějších soubojů večera uvidí Leverkusen, tamní Bayern přivítá letos už druhého anglického soupeře - Blackburn Rovers. Ve skupině Poháru UEFA do BayAreny přijel Tottenham a odvezl si vítězství 1:0. Jen tak podtrhl mizernou historickou bilanci Leverkusenu s anglickými týmy - jediné vítězství a tři remízy ve třinácti zápasech. Pro Blackburn bude utkání v Leverkusenu vůbec první měření sil s německým soupeřem.

Domácí čekají největší problémy v obraně, musí se totiž obejít bez Brazilců Juana a Roqueho Juniora, zcela fit není ani kapitán Carsten Ramelow, přestože o víkendu nastoupil po více než dvouměsíční absenci zapříčiněné operací kolena proti Frankfurtu. Na druhé straně jsou mimo hru dlouhodobě zranění Savage a Ooijer (oba zlomená noha), dále Pedersen (zadní stehenní sval) a Derbyshire (stehno), zdravotní potíže měl i David Dunn, ale měl by být fit. Nastoupit může i lednová posila Stephen Warnock, přestože na podzim hrál za Liverpool Ligu mistrů.

Blackburnu, podobně jako Bordeaux, sebevědomí nechybí. Kouč Mark Hughes je přesvědčen, že především kvalita Premier League opravňuje Blackburn pomýšlet na nejvyšší mety. "Myslíme si, že máme šanci celou soutěž vyhrát. Samozřejmě potřebujeme i trochu štěstí, ale zatím jsme nepotkali nikoho, s kým bychom měli problémy. Je to díky kvalitě a síle naší ligy, získali jsme v poháru zkušenosti a hrajeme dobře venku," vyčetl pozitiva Hughes.

Tip na výsledek: 10


19:00 Fenerbahce Istanbul (TUR) - AZ Alkmaar (NED)

Nizozemský Alkmaar nečeká v tureckém pekle nic lehkého, i když statistiky mu lehce nahrávají. Ve svém jediném měření sil s tureckým soupeřem loni na podzim postoupil přes Kayserispor po výsledcích 3:2 doma a 1:1 venku, Fenerbahce má s nizozemskými týmy velmi špatnou bilanci - dvě vítězství a osm porážek. Navíc kouč hostí Luis van Gaal to na Turky umí - Ajax pod jeho vedením v někdejším Poháru vítězů pohárů přešel přes Besiktas, s Barcelonou pak dvakrát porazil Galatasaray.

Tentokrát by to pro Van Gaala nemuselo být tak jednoduché, týmy se svými kvalitami mohou rovnat a navíc mu bude chybět celá řada hráčů - na soupisce mu jich zbylo pouze 17. Suspendovaní jsou obránci Opdam a Mendes Da Silva, hrát by tak měl Gijs Luirink, přestože o víkendu jej ještě trápila chřipka. Problém musí Van Gaal řešit i na postu brankáře - kromě zraněného Didulici chybí i Khalid Sinouh, jenž nedohrál sobotní duel s Tillburgem. Zaskočit by měla lednová posila z Heerenveenu Boy Waterman. I další absence mají na svědomí zranění - nastoupit nemohou Schaars (kotník), Cziommer (stehno) a ani nemocný kanonýr Šota Arveladze. Oslabený útok postaví i domácí Fenerbahce, kvůli kartám chybí Kežman a Sentürk.

Tip na výsledek: 10


20:05 Hapoel Tel Aviv (ISR) - Glasgow Rangers (SCO)

V Hapoelu Tel-Aviv se vypořádávají se změnou trenéra, Itzhak Shum se nepohodl s vedením a dostal padáka i přesto, že tým pod jeho vedením držel druhé místo v lize. Nový kouč Nir Levin si odbyl premiéru na hřišti Maccabi Netanya, odkud si jeho svěřenci odvezli remízu 1:1 a také pokles v tabulce na třetí místo za městského rivala Maccabi. Nyní Levina čeká těžký úkol - pokusit se postoupit v Poháru UEFA přes silný Glasgow Rangers.

Hapoel se skotskému soupeři postavil zatím jen jednou, před sedmi lety podlehl Celtiku. Rangers mají s izraelským týmem čerstvou zkušenost - na podzim ve skupině přehráli Maccabi Haifa. V pohárových zápasech drží svěřenci Waltera Smithe dlouhou sérii neporazitelnosti - přemožitele nenašli už ve dvanácti zápasech a pokud neprohrají ani tentokrát, bude to nový klubový rekord.

Skotové však do Izraele přicestovali výrazně oslabeni - v týmu je hned pět teenagerů. Hrát nebudou lednové posily Thomson a Egiogu, oba se svalovým zraněním, potíže mají i Smith (třísla), Webster (koleno), Buffel (koleno), Pršo (zadní stehenní sval) a brankář Klos (koleno). Velkou šanci na základní sestavu tak má český reprezentant Libor Sionko. Na straně domácích bude citelně chybět kapitán Yossi Abukasis, přestože se nedávno po zranění vrátil k tréninku.

Tip na výsledek: 02


20:30 Werder Brémy (GER) - Ajax Amsterdam (NED)

Brémy na podzim bojovaly o čelo Bundesligy a nezalekly se ani silné skupiny v Lize mistrů, s Chelsea a Barcelonou bojovaly o postup do posledního kola. začátek jara je však nezastihl v nejlepší formě, po dvou výhrách přišly dvě porážky. Zvlášť bolela ta domácí od Schalke, které se na čele ligy utrhlo už o šest bodů. Ajax byl Ligy mistrů "ušetřen", když v předkole senzačně vypadl s FC Kodaň, v domácí soutěži se již tradičně přetahuje s Eindhovenem.

Historie nahrává Ajaxu - německé týmy totiž osmnáctkrát porazil, uhrál pět remíz a jen čtyřikrát prohrál, zatímco Brémy ze šesti měření sil s nizozemskými soupeři uhrály jen dvě remízy. Podle Markuse Rosenberga, švédského útočníka, jenž v lednu přestoupil z Ajaxu právě na sever Německa, by však měl mít navrch jeho současný zaměstnavatel: "Ajax je dobrý tým a těžký soupeř, ale Werder je favorit." A souhlasí s ním i kouč Ajaxu Henk Ten Cate: "Jsou zkušenější a zvlášť doma je velmi těžké je porazit. Kvalitu ukázali v Lize mistrů, kde získali deset bodů ve skupině s Chelsea a Barcelonou. Myslím že budou o krok před námi."

Markus Rosenberg si však utkání proti svému bývalému týmu nevychutná, v poháru už nastoupil za Ajax a Brémy jej tak na soupisku dopsat nemohly. Kromě něj bude zřejmě chybět i reprezentant Tim Borowski, jenž si o víkendu v souboji se Stuttgartem poranil kotník. Drobné zranění trápí i dalšího záložníka Daniela Jensena, ale ten by měl být fit. Hosté mají se sestavou výrazně větší problémy, především v obraně - mimo hru jsou suspendovaný Ogararu, dále Vermaelen a Emanuelson, oba s poraněným kolenem, nepředstaví se ani český reprezentant Zdeněk Grygera s nataženým zadním stehenním svalem. Lednová posila Edgar Davids už hrála pohár na podzim za Tottenham.

Tip na výsledek: 1


20:45 AEK Atény (GRE) - Paris Saint-Germain (FRA)

Fotbalisté AEK Atény do posledního kola bojovali o postup do osmifinále Ligy mistrů, nakonec jim na hřišti Anderlechtu chyběl jeden gól. Ale také stačilo o jeden víc dostat a o slávu v Poháru UEFA se mohl ucházet belgický tým. Také PSG si účast ve třetím kole vybojovalo v posledním utkání, kdy doma rozstřílelo 4:0 jiný řecký tým, již postupující Panathinaikos.

Historie již zná jedno vzájemné měření sil - ve čtvrtfinále Poháru vítězů pohárů měli po remíze 0:0 v Paříži k postupu nakročeno Řekové, jejich ambice však v odvetě zchladil hattrickem Patrice Loko. Tehdy byl na hřišti i současný kouč PSG Paul Le Guen. Jeho týmu se proti řeckým soupeřům velmi daří, v pěti dosavadních střetnutích nejenže ještě neprohrál, ale ani nedostal gól. AEK na francouzský tým narazilo už patnáctkrát a vyhrálo jen jednou - na podzim v Lize mistrů nad Lille.

Domácím budou chybět zranění Lagos, Chiotis, Pautasso, Dellas a Emerson, pak také 20letý finský reprezentační obránce Perparim Hetemaj, jenž si před týdnem poranil kotník a sezóna už pro něj skončila. Naopak připraveny jsou tři lednové posily, především reprezentant Pantelis Kafes. PSG se musí obejít bez Maria Yepese, i ten už může plánovat letní dovolenou, zranění jsou i Clement (noha) a Baning (koleno). O víkendu nehrál suspendovaný Bonaventure Kalou, v Aténách je však připraven, po trestu v Poháru UEFA se vrací i Amara Diare.

Tip na výsledek: 10


20:45 AS Livorno (ITA) - Espanyol Barcelona (ESP)

Stadión Armanda Picchiho v Livornu čeká historický moment, utkání třetího kola Poháru UEFA, to si však nebudou moci vychutnat fanoušci. Stadión totiž nesplňuje přísná bezpečnostní kritéria, která byla v Itálii po nedávných násilnostech zavedena, a proto zůstanou jeho brány uzavřeny. To je pochopitelně pro domácí velkým zklamáním. "Je to prohra fotbalu, nejen pro Livorno, ale pro celou Itálii. Pro nás je to historická událost a jsme velmi zklamaní, že nebudeme mít podporu fanoušků," zlobí se kouč Daniele Arrigoni.

Kromě fanoušků budou Arrigonimu chybět i dva zranění obránci, Stefano Fanucci a Dario Kneževič. Větší absence hlásí lavička Espanyolu, do Itálie nepřijely především dvě opory Iván De La Peňa a Raul Tamudo. Z posledního utkání s Celtou Vigo si odnesli šrámy i Torrejon a Hurtado, ti však v týmu nechybí.

Livorno zatím se španělskými týmy zkušenosti nemá, zato Espanyol už si vyšlápl i na ty nejslavnější italské soupeře. V sezóně 1987/88 vyřadil z Poháru UEFA oba milánské kluby AC i Inter, před rokem ve skupině remizoval 1:1 s Palermem.

Tip na výsledek: 0


21:00 Benfica Lisabon (POR) - Dinamo Bukurešť (ROM)

Neohrožený lídr rumunské ligy Dinamo Bukurešť prošel i těžkou skupinou Poháru UEFA bez větších potíží, teď jej však čeká velmi silný soupeř - Benfica Lisabon. Tyto týmy se utkaly již v sezóně 1999/2000, v prvním kole Poháru UEFA. Dinamo bylo po výhře 1:0 venku jednou nohou v dalším kole, doma však podlehlo 0:2. Benfica zatím s rumunským týmem nikdy z žádného poháru nevypadla, z osmi zápasů má bilanci 3-4-1. Dinamo přes portugalského soupeře jednou přešlo a dvakrát ne, bilanci má zatím pasivní, 2-1-3.

Benfica o víkendu překvapivě vypadla z portugalského poháru, když nestačila na Varzim. Do zápasu nezasáhly opory Petit a Katsouranis, oba by měli dnes nastoupit, pravděpodobný je i návrat Fabrizia Miccoliho. Naopak v nominaci chybí Moretto, Pedro Correia, Andrei Karjaka, Marco Ferreira, Paulo Jorge a Manú.

Tip na výsledek: 1


Autor: Petr Starý / footbal365.com, goal.com, uefa.com

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

VERRY NICE. Je to potřeba, k mému potencionálnímu dnešnímu tiketu do fortuny se to skvěle hodí.

Reagovat
smazaný uživatel

A Glasgow je jasná dvojka, pojdte do toho rizika se mnou.

Reagovat
Xavi

Jak vidíš Osasunu?

Reagovat
smazaný uživatel

To bude hodně těžký, ale asi neprohra Bordeaux.

Reagovat
Xavi

Jj. v eurolize mám 1:1, ale nevím nevím...

Reagovat
HOST*-Kopy-

Na Pohar UEFA ze zásady nesázim... to nikdy nevyjde!!!

Reagovat
HOST*-Kopy-

Jsou to strašně nevyspitatelné zápasy to jsem zvedav jestli ti to vyjde ?!!

Reagovat
Xavi

To je ale jen euroliga... Za prachy už nesázím tak 3-4 roky, né že bych neměl prachy, ale mě vždycky nevýjde poslední zápas, kterej sem vědšinou považoval už za tutovku s tím že gól padl v nastaveném čase z penalty co neměla být, ofsidu, co neměl být... a to mě vždycky strašně nasralo!

Reagovat
HOST*-Kopy-

No ja to myslel na spanhela, ale nevadí...

Jinak poslední zápasy jsou svině treba se mi stalo poslední tiket na 1800... samoszrejme totenham mi to posral dostal gola v 94 minute a skocilo to 1:1 klasika....

Jednou se mi stalo že jsem tipl 6 zápasů nhlka a 5 jich vyslo, poslední mezi Otawou a Floridou 1 byl odložen kvuli hurikánu, tak jsem zašel do fortuny a myslel jsem že mi da prachy, a strhne ten kurz a bude mit900 no ale ona rekla, at pockam az se to odehraje a pak pridu to mi bylo divny ¨samozrejme ze to vyslo ale az za 2 mesice pak tam prijdu a že mi to nemuze vyplatit, že je to proslí... no tak jsem se pohádal, ale prachy nedostal

Reagovat
Xavi

Reagoval si na mě, ale nevadí...

Reagovat
PJ

Tak reaguj na toho na koho to myslíš, ne?

Reagovat
HOST*nofan

Kecáš z hladu. Nejprve si tam byl moc brzo a pak moc pozdě.

Reagovat
smazaný uživatel

V případě odložení zápasu ti strhnou kurz a vyplatí výhru, takže ses nechal pěkně nachytat. Btw., tomu že si na ten zápas čekal dva měsíce, to se musím fakt smát, vždyť ti snad muselo být jasný, že je to kravina, ne?

Reagovat
HOST*-Kopy-

To jo taky jsem ji to řikal, ona že si mam počkat

No jo ted uz nic nenadělám

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*-Kopy-

Chtěla mi to dát z vlastní penezenky a omlouvala se, ale nejsem žádnej vydřiduch tak sem šel z prázdnou

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*nofan

Ty seš vod reklamy, né.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl bych to spíš na remízu.

Reagovat
smazaný uživatel

... nebudu zastírat, že se mi poštěstilo!

Reagovat
smazaný uživatel

jinak tipy hezký, nějak tak podobně to vidím i já! super článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele