POHÁR UEFA - ODVETY PRVNÍHO KOLA

29.09.2005, 17:51, aktualizováno 30.09.2005, 12:48
Aktuality
Pražská Slavia si zahraje druhé kolo Poháru UEFA, celkem snadno postoupila přes irský Cork. Naopak Baník Ostrava si uřízl pěknou ostudu, z nizozemského Heerenveenu se vrací s nepořízenou a pětigólovým přídělem. Nepostupují ani Teplice, na hřišti Espanyolu prohrály 0:2, ale předvedly sympatický výkon, zápas byl až do 80. minuty vyrovnaný. Jinak první kolo přineslo celou řadu překvapení.


Racing Lens - Young Boys Bern   5:1
Branky:  

S nadějným výsledkem z prvního zápasu v podobě 2:0 přicestovali fotbalisté Slavie do Irska k zápasu s tamním mistrem, Cork City. Na rozdíl od posledního ligového zápasu v Příbrami již tentokrát mohl trenér Jarolím počítat s kapitánem Karlem Pitákem, i nadále se ale musel obejít bez několika dlouhodobě zraněných hráčů včele s Gedeonem.

Úvod střetnutí patřil domácím hráčům, kteří si aktivní hrou vynutili převahu. Úvodní nápor ale sešívaní přečkali bez úhony a byli to právě oni kdo udeřil jako první. Fořtův gól z 10. minuty ale pro ofsajd neplatil. Postupem času se Slavii podařilo hru vyrovnat a většina soubojů se tak přenesla do středu hřiště. V 21. minutě došlo poprvé ke kuriózní situaci, která je ale zřejmě pro domácí situací zcela běžnou - po jednom z odkopů gólmana Devina skončil míč za stadionem v jedné z okolních zahrádek, což se pak během zápasu stalo ještě několikrát.

V 23. minutě se Cork mohl dostat do vedení po chybě obránce Zbončáka - jeho malou domů musel Kozáčik tvrdou ránou odkopnout směrem do autu, aby se k míči nedostal dotírající O´Callaghan. Ve 24. minutě rozvlnil síť v brance Corku Vlček, který se do dobré střelecké pozice dostal po přihrávce aktivního Šventa, gól však opět kvůli ofsajdu nebyl uznán.

O čtyři minuty později se už ale hosté radovat mohli. Hrdlička na levé straně přihrával Šventovi, který se parádně uvolnil přes jednoho z obránců Corku a poté nahrál Pitákovi, který z hranice šestnáctky výbornou umístěnou střelou po zemi nedal brankáři Devinovi šanci. Za tohoto stavu už bylo více než velmi pravděpodobné, že postupujícím týmem bude právě Slavie, což hráče pražského celku uklidnilo a projevilo se to i na předváděné hře. Běžela 31. minuta, když po Hrdličkově rohu hlavičkoval Piták k pravé tyči Devinovy branky, jeho pokus ale z brankové čáry odhlavičkoval jeden z obránců.

První poločas se dohrál již víceméně v klidu a tak bylo otázkou, co přinese poločas druhý. Už po pěti minutách hry druhé půle se dostavila dramatická situace. O´Donovan vložil do souboje se Šventem bojovou vložku a zcela úmyslnou a brutální ranou do obličeje poslal Šventa k zemi. Zákroku na červenou si ovšem ani hlavní, ani pomezní rozhodčí nevšimli. I když to se Šventem v první chvíli vypadalo zle, ve hře nakonec pokračoval. Zákrok O´Donovana jakoby předznamenal, v jakém duchu se celý druhý poločas bude nést. Fotbalisté Cork City začali praktikovat tvrdou hru a hlavní rozhodčí Leuba ze Švýcarska jim to bohužel po většinou toleroval.

Další dramatický okamžik na sebe nenechal dlouho čekat. V 57. minutě Zbončák fauloval pronikajícího O´Donovana, který mu jeho zákrok po odpískání oplatil, a oba si vysloužili žlutou kartu. Daleko větší vzrušení však přinesla následná standardní situace - na centrovaný balón si vyskočil nikým neobsazený Kearney, jehož hlavičku dorazil do sítě taktéž neobsazený Fenn. Naštěstí pro Slavii však gól neplatil kvůli postavení mimo hru. Tato situace ale jakoby domácí nabyla energií a Slavia měla rázem co dělat, aby uhlídala nebezpečné rychlé akce domácích.

Uklidnění ale přinesla 67. minuta, když se k míči na hranici šestnáctky dostal Jarolím, parádní uličkou našel Vlčka a ten na dvakrát překonal gólmana Devina. Dvě minuty nato se ale prosadili také domácí - po faulu Suchého totiž Irové kopali penaltu. Tu bez problémů proměnil střelou doprostřed branky O`Callaghan.

Po vstřelené brance byli domácí lepším týmem a několikrát nebezpečně ohrozili bránu Slavie, pokaždé se však vyznamenal gólman Kozáčik. Z náporu tedy domácí nic nevytěžili a s blížícím se koncem se hra opět vyrovnávala a náznaky šancí si vytvářela i Slavia. V nastaveném čase, když měli hosté rozehrávat přímý volný kop, pak Irům nevydržely nervy a vrhli se v pokutovém území na Hrdličku, po čemž došlo k menší roztržce, kterou museli uklidňovat až rozhodčí. Ani tentokrát ale nebylo chování hráčů Cork City odměněno kartou.

Pomyslnou tečku za utkáním pak v nastaveném čase udělal střídající Kratochvíl, který zřejmě úmyslně napálil balón až za tribunu do okolních zahrádek. Zhruba dvacet sekund se pak čekalo na nový míč a chvíli poté, co domácí autem vrátili míč do hry, rozhodčí odpískal konec utkání.

"Věděli jsme velice dobře, že Iry bude zdobit bojovnost od první do poslední minuty, co jsme nečekali, že budou hrát tak záludně, že to bude na samotné hranici regulérnosti. Jsem rád, že jsme se s tím dokázali vyrovnat, nenechali jsme se vyprovokovat a navíc, že jsme dokázali nejenom postoupit, ale i zápas vyhrát. Už v prvním zápase byly jisté náznaky od soupeře, že se budou snažit provokovat, kluky jsem na to upozorňoval, zvládli to velmi dobře. Kladli jsme si na srdce, že nesmíme nic podcenit," uvedl Jarolím.


-    :

Fotbalisté Baníku Ostrava sice do Nizozemska vezli slibný dvoubrankový náskok a nulu na kontě inkasovaných gólů, jenže nedokázali splnit žádné ze základních pravidel pro odvetu. Inkasovali rychlý gól, před přestávkou branku do šatny a další tři góly během sedmi minut změnily výsledek na debakl. V dresu Heerenveenu se blýskl Huntelaar, který vsítil tři branky.

V sestavě Baníku se oproti víkendovému zápasu na Spartě objevili nově zkušený Čížek a mladý Rajtoral, kteří nahradili Čoupka a Racka. Velice slušně zaplněný stadion dohnal domácí záhy do vedení. O veledůležitou branku se už ve třetí minutě postaral Jan Huntelaar, když utekl obraně hostí a poradil si i s brankářem Raškou.

Rychle inkasovaný gól - nejhorší možný scénář pro svěřence Pavla Hapala - byl realitou a mohlo být ještě hůř. Trojice domácích hráčů se po přímém kopu Yildirima ocitla před Raškou, naštěstí pro Baník ani Huntelaar nebyl schopný dostatečně rychle reagovat na nebezpečně odražený míč. Zhruba po čtvrthodině začalo v Hereenvenu pršet a až déšť byl svědkem první šance Ostravy. Hostujícím hráčům se povedla rychlá akce, tu sice zlikvidoval odkopem Hansson, jenže paradoxně přidělal víc práce svému brankáři Watermanovi, který se musel hodně snažit, aby míč zachytil před brankovou čarou.

Baník nehrál úplně špatně, ale po rychlém gólu přišla i druhá nepříjemnost - branka do šatny. Opět zaspali obránci. Tentokrát Baníkovcům utekl po přihrávce Brugginga Lasse Nilsson a Raškovi opět nedal šanci. Začátek druhé půle se podobal úvodu prvního dějství, Baník se však tentokrát brance ubránil, protože aktivní Huntelaar střílel jen těsně vedle. Huntelaar znamenal pro Baník permanentní nebezpečí. Opět se prosazoval za dalších sedm minut - po rohu hlavičkoval těsně nad.

V 60. minutě už spolupráce Yildirim - Huntelaar fungovala perfektně a dvaadvacetiletý útočník s číslem devět zaznamenal svůj druhý úspěch. Tento stav už znamenal pro Baník stop, proto poslal Pavel Hapal na hřiště Žůrka s Rackem. Ovšem než se tito dva stihli na place vůbec rozkoukat, bylo pro Ostravu po zápase. Dva góly ve dvou minutách znamenaly pro Baník jednoznačné K.O. Vynikající Yildirim ukázal, jaké nasazení se žádá od hráčů ve fotbalové Evropě. Při rohu Baníku obral o míč Racka, nasadil ke sprintu přes celé hřiště a z hranice vápna překonal počtvrté Rašku.

A aby toho nebylo málo, do role hvězdy večera se pasoval dovršeným hattrickem Huntelaar. V 67. minutě se po centru z pravé strany zbavil Hoffmanna a Raška byl opět krátký. Pětibrankový náskok domácím bohatě stačil k pohodovému dohrání zápasu a vychutnání ovací publika. Baníkovci naprosto selhali a domů jedou s nepříjemným výpraskem.


-    :

Přes 80 minut držely velmi dobře hrající Teplice nadějnou bezbrankovou remízu, v posledních deseti minutách však dvakrát inkasovaly a v Poháru UEFA končí. O postupu Espanyolu po remíze 1:1 v prvním duelu v Teplicích rozhodli brankami Fredson a Jofre.

Hostům chyběl první gólman Poštulka, který měl bolesti zad, a do branky se tak postavil Kolář, druhou změnu oproti poslednímu ligovému duelu bylo zařazení Benáta na post ofenzivního záložníka. Domácím chyběl gólman Kameni, jehož nahradil Iraozoz, dlouhodobě zraněný forvard Tamudo, do sestavy se nevešli ani Ito a Coro.

V první půli sehrály Teplice naprosto vyrovnanou partii, domácí se jen těžko propracovávali do šancí, hosté nevynechali jedinou příležitost o rychlý protiútok. Před 10 000 diváky se hrál atraktivní fotbal. Do první šance se probíjel Španěl Juanfran, zastavil ho až na poslední chvíli Hunal.

Teplice zahrozily dalekonosnou střelou Benáta, před Maškem stahoval míč gólman Iraizoz. Teplice měly dokonce mírný tlak, dobře hlavičkoval Benát a Iraizoz jeho pokus s námahou vyrazil na roh. Zdálky pálil těsně vedle Jirsák. Domácí zahrozili nebezpečným centrem, který před nabíhajícími hráči likvidoval Kolář, v dobré pozici trefil špatně míč Juanfran.

Do druhé půle vstoupil lépe Espanyol, centr Juanfrana z pravého křídla hlavičkoval Luis García a Kolář měl plné ruce práce. Riera se kličkou zbavil Kaufmana, ale vystřelil nepřesně, střelu Fredsona kryl teplický brankář nadvakrát. Teplice o sobě daly vědět Verbířovým rohem, po němž tvrdě hlavičkoval Rada, ale zamířil nad. Po přihrávce Benáta zmařil další slibnou šanci hostí střelou nad Sabou.

Převahu už ale měl Espanyol, Juanfran však pokazil rychlý brejk, po střetu s Verbířem reklamoval mladý Španěl penaltu, ale sudí nechal pokračovat ve hře. Při další šanci Juanfrana se opět vyznamenal Kolář. Další příležitost už ale domácí proměnili, Sá centroval a po patičce De La Peni dorážel do branky zblízka míč Fredson. Vzápětí mohl vyrovnat Krmaš, ale chyběly mu k míči centimetry. Skóre završil Jofre, když si naběhl do uličky, obešel Koláře a skóroval do odkryté branky.





První kolo přineslo hned několik velkých překvapení. Rozloučil se třeba vítěz z roku 2002 Feyenoord Rotterdam, nad jehož síly byl rumunský Rapid Bukurešť. V Nizozemsku uhrál remízu 1:1 a doma pak zvítězil 1:0. Rumunským týmům se celkově velmi dařilo, do druhého kola totiž proklouzly všechny tři. Kromě Rapidu také Steaua Bukurešť, ta vyřadila norského vicemistra Valerengu, a Dinamo Bukurešť, které díky výhře 5:1 v prvním zápase přešlo přes anglický Everton.

Podobně si vedl rumunský soused, Bulharsko, také tato země bude mít v losu druhého kola tři zástupce. CSKA Sofia totiž překvapivě vyřadila Leverkusen, další klub z hlavního města, Levski, si poradil s francouzským Auxerre a také postup třetího byl překvapením - Litex Loveč přešel přes Genk, když dokázal na jeho hřišti vyhrát.

Dalším nečekaným vyřazeným je Galatasaray Istanbul, ten si sice z Tromsö přivezl nadějnou porážku 0:1, ale remíza 1:1 v odvetě poslala do druhého kola norský tým. Ještě jeden severský tým se postaral o překvapení - švédský Halmstad přešel přes loňského finalistu Sporting Lisabon. Doma sice prohrál 1:2, ale stejný výsledek přinesla i odveta, přišlo prodloužení, a v něm další gól na každé straně.

Jako nečekaný se dá označit také konec Partizanu Bělehrad. Ten na hřišti Maccabi Petah-Tikva vyhrál 2:0 a odveta měla být snadnou záležitostí, ale v dresu hostí řádil Omer Golan, který dal hattrick, a podílel se na vítězství 5:2, které poslalo dál izraelský tým.

Losování druhého kola je na programu v úterý 5.10. Stejně jako před rokem, kdy se formát Poháru UEFA změnil, bude 40 týmů rozděleno do osmi pětičlenných skupin, v nichž každý tým sehraje dva zápasy doma a dva venku. První tři z každé skupiny pak postoupí do třetího kola, kde se k nim přidá osm týmů, které ve skupinách Ligy mistrů skončí na třetích místech. Do jarních bojů se tak zapojí 32 týmů a hrát se bude klasickým vyřazovacím způsobem.



Autor: Jan Werner, Radim Šantrůček, Radek Nosil, Petr Starý

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Cork - Slavia 1:4

Heerenveen - Banik 0:1

Espanol - Teplice 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu Teplice postoupí v prodl. Alespoň nějaká radost v pohárech.

Reagovat
smazaný uživatel

ty seš malej vlastenec, Slavia asi postoupí ale bude bita, čtyři góly určitě nedaj, baník to na nulku taky neuhraje

Reagovat
smazaný uživatel

Na nulu ne no,tipoval sem že prohraje 3:0,ale tolik...

Docela se maj Rumuni: Steaua,Rapid i Dinamo Bucuresti prošli dál!!!

Reagovat
PJ

Totéž Bulhaři, taky tři týmy..

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm...Heerenveen-Baník 5:0 70.minuta, Teplice 0:0 po 1.poločase...Ale šance maj...V Barceloně fakoušci na svoje hráče pískali po 1.poločase...Baník dostal 3 góly během 6 minut...Škoda no...

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

tak tech Teplic je teda skoda

Reagovat
Shevchenko

Auxerre

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
HOST*plechi

hm...banik v piči...a ja se tak těšil na skupinu

Reagovat
HOST*

hm to je pravda

Reagovat
HOST*

Nie len vojsko mame ale aj dobrych futbalistov Izrael

Reagovat
HOST*

a jakého

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele