POHÁR UEFA: JE TADY FINÁLE

18.05.2005, 12:30
Aktuality
Lisabonský stadión José Alvaladeho dnes večer čeká historická událost. Uskuteční se na něm totiž finále Poháru UEFA a Sporting, pro který je tento stánek domovem, je jedním z finalistů. Jeho soupeřem bude ruský tým CSKA Moskva.

Sporting Lisabon, který svou jedinou evropskou trofej získal v roce 1964, kdy ve finále Poháru Vítězů Pohárů přemohl MTK Budapešť, měl cestu do finále dosti trnitou. V prvním kole přešel přes Rapid Vídeň, v kole druhém měl relativně snadnou skupinu, ale skončil v ní až třetí za Newcastlem a Sochaux. Třetí a čtvrté kolo přinesly čtyři vítězství a vyřazení Feyenoordu a Middlesbrough, ale ve čtvrtfinále čekal jeden ze spolufavoritů - Newcastle. V Anglii Sporting prohrál 0:1 a v odvetě to s ním vypadalo dosti špatně, ještě 20 minut před koncem byl stav 1:1 a domácí potřebovali vstřelit dvě branky. To se jim podařilo, nakonec přidali ještě jednu a mohli slavit postup.

V semifinále čekalo největší překvapení soutěže, nizozemský AZ Alkmaar. Domácí výhra Sportingu 2:1 v prvním zápase neříkala o šancích do odvety vlastně nic. V Alkmaaru to pak bylo velké drama, Sporting od začátku prohrával, ale po 90 minutách byl stav 2:1 a šlo se do prodloužení. V jeho druhé polovině se blízko finále dostal Alkmaar, když na 3:1 zvýšil Jaliens, poslední slovo ale měli hosté ve druhé minutě nastavení, celkově 122. minutě zápasu. Po rohu se trefil Angelo Miguel Garcia a díky vyššímu počtu branek vstřelených venku postupoval Sporting.

O víkendu Sporting přišel o šanci na portugalský titul, když v lisabonském derby prohrál 0:1 na hřišti Benfiky. Liga však může jít stranou, zisk Poháru UEFA ji jistě plnohodnotně nahradí. A Portugalci jsou optimističtí. "Věřím, že to dokážeme, věřím v kvalitu svých hráčů," nechal se slyšet trenér Sportingu José Peseiro. "Jsme blízko velkému úspěchu. Každý v Portugalsku očekává vítězství a ani já nejsem jiný. Tvrdě jsme pracovali, věděli jsme, že finále bude u nás. Teď jsme tam a máme tu nejlepší šanci, jakou můžeme mít. Nikoho nezklameme," tvrdí sebevědomě Peseiro.

Domácí nastoupí v téměř kompletní sestavě, chybět by měl jen žolík do útoku Mauricio Pinilla, který se zranil v tréninku. V sobotu proti Benfice kvůli karetnímu trestu nehrál Brazilec Liedson, dnes však jistě nastoupí.

Moskevský CSKA pohárovou sezónu zahájil v Lize Mistrů, v kvalifikaci vyřadil nejprve Neftchi Baku a poté i skotský Glasgow Rangers. Ve skupině H se potkal s Chelsea, loňským vítězem FC Porto a francouzským Paris Saint-Germain. Začal dobře, remízou v Portu a domácí výhrou nad PSG, pak ale přišly dvě prohry s Chelsea, domácí porážka od Porta a vítězství v posledním kole nad PSG už stačilo jen na třetí místo zajišťující alespoň třetí kolo Poháru UEFA.

Tam hned přišel těžký soupeř, druhý lisabonský tým Benfica. CSKA postoupilo po výsledcích 2:0 doma a 1:1 venku, stejné výsledky přineslo i čtvrté kol s Partizanem Bělehrad. Ve čtvrtfinále bylo rozhodnuto už po prvním zápase, kdy si francouzské Auxerre z Moskvy odvezlo prohru 0:4. V semifinále pak ruský tým přešel přes italskou Parmu, která i v této fázi nastupovala s týmem plným náhradníků, mnohem důležitější pro ní je boj o záchranu v Serii A. První zápas v Parmě skončil bez branek a odvetu vyhrálo CSKA jasně 3:0.

Hráči ruského týmu dobře ví, že už teď dokázali mnohem víc, než od nich kdo čekal, ale vidina zvednout nad hlavu pohár je pochopitelně lákavá. "Sporting má velmi silné individuality, má klíčové hráče v Ricardovi, Rochembackovi a Liedsonovi, ale také velkou zkušenost v podobě Sá Pinta a Pedra Barbosy. Já mám ale důvěru v mé hráče a očekávám, že soupeři nic nedarují," prohlásil trenér CSKA Valeriy Gazaev. "Naše evropská cesta neskončila, dnešní večer bude velmi důležitý. Je to vrchol našeho snažení. Věříme, že zvítězíme," dodal Gazaev.

Předpokládaná sestava Sportingu: Ricardo - Rogério, Anderson Polga, Beto (Enakarhire), Rui Jorge - Douala, Fabio Rochemback, Pedro Barbosa, Custódio - Sá Pinto, Liedson.

Předpokládaná sestava CSKA: Akinfeev - Alexei Berezutsky, Ignashevich, Vasili Berezutsky, Odiah - Aldonin, Carvalho, Rahimic, Thirkov - Olic, Vágner Love.

Rozhodčí: Graham Poll - Michael Tingey, Glenn Tuener (Anglie).

Na www.eurofotbal.com budete moci sledovat online reportáž z tohoto zápasu!

Autor: Petr Starý

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak na tento zápas sa veľmi teším,a to z viacerých dôvodov:

1.Nefandím ani jednému,čiže to môžem pozerať v kľude a nezaujato

2.Tieto mančafty bývajú v telke málokedy,takže som vcelku zvedavý na kvalitu futbalu a štýl hry

3.Vždy som mal rád ruský a predtým sovietsky futbal,pretože bol vždy technický,teraz neviem ako to hrá CSKA,ja tam viac legionárov-som zvedavý

4.Dáva to ORF1 a tam sa mi vždy dobre pozerá futbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě to dává německá ZDF.

Reagovat
HOST*Kuchta

Ale ČT to nedává .Neni to někde na netu s obrazem? .Vypadá to,že to budu sledovat tady

Reagovat
HOST*

je to na eurosportu?

Reagovat
HOST*

prý ne!

Reagovat
HOST*

to sou koko*ti ta čt

Reagovat
HOST*Kuchta

Podívejte se na http://wwitv.com/portal.htm.Jsou tam seznamy televizí .Možná to tam bude i s obrazem

Reagovat
HOST*

hlavně že je tu online přenos ani na eurosportu to neni, bože

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele