Podle Svobody by absence videa neměla omlouvat chyby sudích

05.06.2019, 09:57
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je třeba se na to dívat z dlouhodobého hlediska a teké si uvědomit omílaný fakt, že VAR je pouze asistent, který má pomáhat hlavnímu, a né to za něj řídit.

Za mě VAR i přes neustálé hejty

Reagovat
Al Capone

No pokud i pres VAR budou dohady (coz ocividne budou) tak je to zbytecnost..

Reagovat
Messi14

ty budou dokud nebude na kazdem zapase v zachovani fair play

Reagovat
Al Capone

Ale budou i tak... treba ta penalta ve finale LM? Skutecne byla? Kdyz ono to neni jasne definovany..

Reagovat
Messi14

tam to byla hloupost Sissoka - stejne jako kdyz hrac nasimuluje pad v pokutovem uzemi po te co se na nej obrance sape obema rukama.. oba pripady jsou malickost, ale kdyz tam ukazuje nekam pod strechu , tak se nemuze divit no..

myslim si, ze to bylo piskly spravne - to pravidlo o nastrelene ruce beru tak, ze kdyz se nastreli sam pri odkopu, tak chce hrat primarne dle pravidel, za to kdyz se necha nastrelit souperem po tom co "zvetsuje objem sveho tela" tim, ze zbytecne mava svoji dlouhou haksnou - tak plati za svou hloupost..

kazdopadne tyhle veci se posuzuji strasne spatne kdyz - jak rikas - to neni definovany 100%, tak to bude vzdy rozdelovat.. jestli to pak rozhodci posuzuje podobne jako v hokeji - umyslne hrani / neumyslne hrani, tak v tomto pripade to umysl byl - byt paradoxne neumyslnej, proste tam ta ruka nemela co delat, ovlivnil ji jen on sam = penalta

Reagovat
smazaný uživatel

V pravidlech to je definované celkem jasně. Neřeknu to přesně doslova, ale stojí tam, pokud bránící hráč zasáhne míč rukou v nepřirozené poloze (což je prostě od těla, Sissoko už jí nemohl dát výš), jedná se o ruku a píská se pokutový kop. Nastřelená ruka je v případě, pokud je ruka v přirozené poloze, tudíž u těla a hráč nijak nezvětšil svůj objem (přeci jen si tu ruku nemůže useknout). Zároveň ruka není, pokud hráč leží na zemi, snaží se vstát, přičemž použije ruku jako opěrný bod a v tu chvíli ho zasáhne míč. Sissoko byla naprosto jasná 100% penalta, tam nebylo vůbec o čem.

Reagovat
Messi14

tohle je penalta pro me jasna, mel jsem na mysli spis ty situace, kdy to proste nemusi jasne byt - kazdy hrac je svou fyziologii postaveny jinak a je uz jen na subjektivnim posouzeni rozhodciho, kdy to je prirozeny pohyb - napr pri padu - je to 5cm od tela, 7cm od tela, 12cm od tela - uz je to moc? atd.. nekdo ma biceps jak jiny nohu a tam muze opticky znevyhodnovat jen to, ze je velkej. - stejne jako se neposoudi vzdy to, jestli hrac musi v pokutaku opravdu spadnout, ale proste se to piska, kdyz tam jde obrance "blbe".

Cili definovat opravdu sporny situace (sissoko tu ruku taky stahoval, ale uz pozde) je prakticky nemozny a vzdycky se najde nekdo, kdo bude stat proti rozhodnuti, ktery padlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se budou dohadovat lidi vždy a při každém zákroku. I v naprosto jasném. Jak píšeš, od posouzení je tam rozhodčí, ale zrovna ty ruce mi nepřijdou tak složité. Však je vidět, zda to ruka je, nebo není. Každý, kdo fotbal hraje, nebo aspoň hrál, to pozná. Každý hráč ví, že má mít ruce u těla, nejlépe za tělem a nic nehrozí. Když tam začnou máchat rukama, jako by honili mouchy, tak se pak nemůžou divit, že to ruka je. I rozhodčí na videu poznají ruku, to jen pro fanoušky, kterým se to zrovna nehodí, to zrovna ruka není. Ale tak to bylo vždy a vždy bude.

Reagovat
Puskas

Zajímaly by mě ty technické překážky.

Reagovat
Messi14

prekazky jsou, ze v ramci tunelu x mega musi skolit casto netechnicky zdatne rozhodci aby na videorozhodci, za me by bylo daleko snazsi aby se tam proste nahnaly zabery z TV - trva to chvilku, delaj to profici a je zbytecny delat tu samou praci 2x - na ty zabery at se divaji ty jelita videorozhodci

toto je eliminace tech jejich problemu

Reagovat
smazaný uživatel

Žádný určitě nebyly.

Reagovat
ratusek

Svoboda je se vším spokojen

Fakt komedianti

Reagovat
smazaný uživatel

VAR u nás nic neřeší. Největší problém českého fotbalu jsou špatní rozhodčí. A to i těch, co se dívají na záběry ve VAR. Když je rozhodčí i s videem schopný neodpískat penaltu na Hušbauera a ještě mu dát žlutou (Jsem Sparťan podotýkám), pak odpískat faul na hráče (už si nepamatuji, který to přesně byl, snad Chipchiu), který je úplně mimo hru a balon letí na tribunu a spousta dalších, které se staly, tak k čemu to je? Fotbal je v tomhle stejný jako hokej, každý rozhodčí má jiný metr, a tak by to mělo být. Rozhodčí nějak řídí utkání, ale aby bez videa neviděli ruce, jasné fauly a naopak sežrali každé filmování, to je strašná bída. A aby mu do toho volal videorozhodčí, ať se jde podívat? Nesmysl. Tohle by měli okopírovat z hokeje a jasně v pravidlech vymezit situace, ve kterých může poškozený tým využít challenge, a pokud se bude mílit, přijde o jedno střídání, nebo bude muset odehrát 15 minut o 10 hráčích. Zkrátka něco. A video jen tehdy, pokud je challenge od jednoho z týmů, případně pokud si ho vyžádá sám rozhodčí, ale ne aby mu někdo, kdo ví kdo, volal odkud si, to nemůže existovat. Kde je nějaká transparentnost? Zároveň, také jako v hokeji, rozhodčí by měl být ozvučen a svůj verdit sdělit celému stadionu, ne jen ukázat na puntík, nebo středovej kruh.

Zkrátka VAR ve fotbale je silně nedotaženej. Ale jak už jsem zmínil, ještě větší šílenost vidím v té brutální nekvalitě rozhodčích. To jsou šílenosti ty jejich výkony.

Mimochodem výkon rozhodčích v baráži, konkrétně Karviná-Jihlava byl do nebe volající. To bylo tak okaté, že to není normální a jestli to zametou pod koberec se slovy, že chyby vznikly, protože tam nebylo VAR, tak ať jdou někam. Ti rozhodčí by si už neměli v životě zapískat na ligové úrovni. A to je mi zrovna zápas Karviná-Jihlava úplně volnej. Ale tohle prostě nemůže být možné. Hnus a ostuda celého českého fotbalu.

Reagovat
Messi14

VAR je jak EET, napad ve sve podstate spravny (stat by mel dostat dane - byt je to pruda; fotbal by mel byt fair play) jenze nedotazene. Uz jsem to tu psal - videorozhodci jsou podle me skoleni naprosto zbytecne. Spousta z nich je technicky na urovni neandrtalcu a ti si ta videa nikdy nebudou schopni slepit dobre a rychle tak, jako to udelaji lidi co s tim pracuji pravidelne v TV.

Muj navrh je, aby jim TV poslala zabery, ktery vidi vsichni, jsou transparentni, a borci videorozhodci pouze posoudi, zda se ma na to jit podivat hlavni.

Samotna rozhodnuti souvisi spis s tou situaci ve fotbale obecne u nas. Dokud tu budou takhle pofiderni veci (VAR jen na Sparte, Slavii, Plzni, v barazi vubec, v jinych zapasech vubec..), bude se suskat o tom, jak se Karvine kompenzuje nadstavba..

To chce proste vymytit jak FACR, tak rozhodci. Bez jmen, ktera se dlouhodobe vi, ze skodi.

Reagovat
noustres

Tak porovnávat třeba EET je podivnost. Nad živnostníkama mít totální dohled, ale vlastní koryta a pletichy na ty se přijít nesmí, nehledě na to o jak rozdílných částkách se mluví. Za mě je Var spíš ještě vylepšený nástroj "manipulace" s výsledky pro ty, jimž dané "kluby" patří. Nic víc. Čím víc bude faktorů na hřišti, rozhodčí, asistent, pomezní, brankovej, video, tím větší prostor pro "výmluvy" vznikne. Pak nastane pouze dobře řízený chaos, který vyšumí lépe, než argumentace jednoho zaplaceného "člověka". Jde jen o ochranu byznysu a nabarvení nového líbivého pláště pro lidi.

Reagovat
Messi14

jen rikam, ze to jsou nedotazene projekty - byt oba ve sve podstate spravne (zivnostnici jsou na tom samozrejme biti, to uz je dusledek te nedomyslenosti..) a EET zna kazdy, tak se to pro prirovnani hodilo..

ano, momentalne to muze byt zneuzivano - k tomu viz moje veta na konci o vymyceni FACR.. dokud tam budou tito lide, tak se neposunem a budou to jen vymluvy naoko jak rikas

k tomu by podle me prispelo i to - kdyby dostavali stejne zabery jako ma TV - pak by rozhodci nemohli rozhodovat spatne a pokud jo, tak by se dostali pod takovy tlak, ze by je media rozmetala

Reagovat
noustres

Veskrze je to hezký pohled na vyřešení situace, ale z mého úhlu pohledu se tato hypotéza opírá o charakter a svědomí člověka, který je "neúplatný"? Ukaž mi a dej razítko na ty, kteří půjdou pro férovost hry s kůží na trh. Jen chci podotknout, že vize "vymýcení" lidí z FACR problém nevyřeší, jelikož ti co budou odcházet se sejdou přirozeně se stejně smýšlejícími lidmi, kteří do FACR budou aspirovat. Proto mé přirovnání o lakování zrezlých součástek. Stejná paralela je třeba v obyčejné aktuální "kůrovcové" kalamitě. Pokud budeme dál potřebovat dřevo smrkové, budem ho tu pořád sázet, ale lýkožrouta nezničíme. Až se změní ph půdy nebo druh sázených dřevin, můžeme "doufat" ve změnu. (a to je tam ještě možnost "adaptace" brouka na jinou strukturu pokrmu) U lidí je to stejné. Vedení společnosti je obrazem naší společenské "naivity". Mě by se líbilo, kdyby ty lidi ty jejich "firmy" najednou nenavštěvovali, prostě ani jedna noha, třeba rok. To by byly titulky všude jako "stehno". A lidi by jim řekli, tak ty stadiony prostě zbourejte. Nemá smysl hrát na slepou bábu, když se dívám, kam se schováváte.

Reagovat
Messi14

tak samozrejme tech neuplatnych bude mensina, nicmene verim tomu, ze stejne jako to hrajou lidi pro radost, tak se muzou i najit lidi co by to piskali pro radost (v nizsich soutezich), ve vyssi soutezi by se to trestalo vic nez ted (vsechny ty tresty jsou smesny, Chovancovo kecy taky) - a minimalne kdyz to je takhle v hajzlu ve vedeni, tak samozrejme jdou k ruce i ti niz

ja to chapu, je jen skoda, ze jinde si to nedovoli a tady porad muzou, protoze to vedeni, ktery by to melo potirat, to naopak podporuje

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodci nejsou spatni, vykonavani spravne narizeni shora..snad si tady po tech letech a po tom vsem co sou u koryta ty stejny prasata nikdo nemyslel ze neco zmeni VAR, stejne tak si nikdo uz snad nemysli ze chyby jsou ve skutecnosti chyby, 99% toho co rozhodci napacha se jenom za pojem chyba skryva, ve skutecnosti za to dostane pekne tucny premie. Lidi nejsou blbi aby tomu verili, liga je fraska a je jenom otazka casu kdy se proti tomu ohradi kliby a sponzori.

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, oni ty chyby dělají i zadarmo a to je na tom to hrozné. Jsou zápasy, které neřeší vůbec nic. Nejde pořádně ani o výsledek. Není ani sebemenší důvod proto, aby se to někdo snažil ovlivnit a stejně k tomu stačí ti tři na hřišti.

Český fotbal má dobrých rozhodčích v rámci jednotek. Zbytek je vhodná tak na pralesní ligy. Sleduji zápasy i z ostatních evropských lig i mimo tu top pětku a to, co je možné u nás, není možné nikde jinde. Chybu člověk udělá, ok, nikdo nikomu hlavu neutrhne, ale chyba musí být ojedinělá, ne aby ojediněle posoudili zákrok správně. O čárových vůbec nemluvím, to už je zázrak, když se jim povede správně mávnout, nebo nemávnout offside. Těch chyb je tolik, že i kdyby to byly chyby placené, tak to by se nikdo nedoplatil.

Reagovat
smazaný uživatel

Eat shit.

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom se shodneme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele