Po ubodání fanouška AEK Atény odložila UEFA zápas Ligy mistrů s Dinamem Záhřeb

08.08.2023, 12:27, aktualizováno 08.08.2023, 17:47
Aktuality

Při střetu fanoušků AEK Atény a Dinama Záhřeb před dnešním utkáním 3. předkola Ligy mistrů byl v řecké metropoli ubodán příznivec domácího celku. UEFA následně zápas potenciálních soupeřů Sparty v play off Evropské ligy odložila a termín konání stanovila na sobotu 19. srpna.

Devětadvacetiletý muž byl ubodán při pondělní bitce u stadionu AEK na aténském předměstí Nea Filadelfia. Policie uvedla, že se poblíž arény shromáždilo zhruba 100 až 120 fanoušků chorvatského týmu, které už očekávali Řekové. Konflikt vypukl zhruba hodinu po skončení tréninku Dinama a poté, co hostující mužstvo opustilo stadion. Fanoušci z obou táborů na sebe házeli světlice, výbušniny a kameny.

Policie zatkla 98 lidí, z toho většinu Chorvatů. V nemocnici skončili tři řečtí fanoušci a pět chorvatských. Dinamo, jehož fanoušci měli právě kvůli obavám z násilností na zápas oficiálně zakázaný vstup, incident odsoudilo: "Takové události neodpovídají hodnotám a etickým zásadám, které jako klub a komunita propagujeme," uvedl klub na oficiálním webu.

Podle chorvatských médií do Atén odcestovaly do Atén zhruba dvě stovky fanoušků Dinama jako obyčejní turisté. Klub má silnou skupinu ultras, jež si říká "Bad Blue Boys".

UEFA utkání s výkopem ve 20:45 kvůli násilnostem odložila. Původní odveta v Záhřebu se příští středu odehraje jako první zápas a v Aténách se týmy následně střetnou o tři dny později ve stejném čase. Pro obě utkání podle UEFA platí, že se odehrají bez přítomnosti hostujících fanoušků. Z dvojzápasu může vzejít soupeř Sparty, pokud Letenští neuspějí ve 3. předkole Ligy mistrů s FC Kodaň. Pak by se Pražané utkali s vyřazeným týmem z této dvojice.

"UEFA co nejsilněji odsuzuje šokující události, které se odehrály předchozí večer v Aténách a vedly ke ztrátě života," uvedla evropská fotbalová unie. "Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině oběti, AEK a jeho fanouškům. Chceme zopakovat, že násilí nemá v našem sportu místo, a očekáváme, že ti, kteří jsou za tento hrozný čin zodpovědní, budou co nejrychleji zatčeni a předáni spravedlnosti," dodala UEFA.

Fanouškovské střety se odehrály týden předtím, než do Atén dorazí příznivci Manchesteru City a Sevilly na Superpohár mezi vítěznými týmy Ligy mistrů a Evropské ligy z minulé sezony. Utkání se bude hrát ve středu 16. srpna na stadionu Olympiakosu Pireus. Přímo stadion AEK bude v květnu hostit finále Konferenční ligy.

Fotbal v Řecku provázejí násilnosti mezi fanoušky poměrně často. Minulý měsíc dostalo sedm fanoušků PAOK Soluň trest doživotí za to, že loni v únoru ubodali k smrti devatenáctiletého příznivce Arisu. Dalších pět lidí bylo po půlročním procesu odsouzeno k 19 či 20 letům vězení. Jen v Soluni to byl během tří let třetí případ úmrtí v souvislosti se střety fanouškovských skupin.

Autor: ČTK

Komentáře (31)

Přidat komentář
inferno08

A za týden už to teda bude v klidu, jo?

Reagovat
Salfovic

Za týden ubodají dva Chorvaty a posune se to o dva týdny.

Reagovat
Mass

100 na 100 na Balkáně a jenom jeden mrtvý?

Reagovat
Lemond Laws

To bych měl radost. Tam letět, řešit ubytko, celou organizaci a kvůli vypatlaným kreténům letět domu a za týden to absolvovat znova

Reagovat
Error

to bych nekoho pobodal

Reagovat
kilobyte

Moc lidí tam neletělo, když mají zákaz.

Reagovat
kilobyte

*Přesněji řečeno tam jeli v podstatě jen ti, co se pak servali.

Reagovat
PISTOLERO

Myslel spíš tým.

Reagovat
kilobyte

Vidíš, to mě ani nenapadlo. Kvůli takovým debilům jsem na fotbal úplně zapomněl.

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Rest in RIP

Reagovat
Stannis Baratheon

Rest in Rest in Peace?

Reagovat
Vinci

Přesně tak, nechápu co se ti nezdá

Reagovat
STR

Reagovat
isokarhu.

RIP in peace....

Reagovat
Ross Geller

Rest in peace in peace?

Reagovat
Moshe Dajan

Přesně tak, nechápu co se ti nezdá

Reagovat
STR

Reagovat
Acquanni

Vlastně je to requiescat in pace

Reagovat
kilobyte

Popravdě je to Routing Information Protocol.

Reagovat
John Obi Mikel

RIP in RIP

Reagovat
kilobyte

RIRIPIP

Reagovat
RadekVonCZE

Pěknej shitstorm na Instragramových účtech obou klubů,nedivím se

Reagovat
lampas

Týpek ale asi nebyl nevinný kolemjdoucí...

Reagovat
ACSeRw!n

UEFA MAFIA opet sklizi co zasela.. tim, ze zakazkou hostujicim fans vstup na stadion to jeste vic vyprovokujou a o to vetsi jsou pak zase problemy v ulicich.. oni sou proste nepoucitelni.. docela zajimavy, ze i zidi maji zakaz na Slovan

Reagovat
Salfovic

Nechtějí aby po hattricku Davida zaházeli hřiště jarmulkami.

Reagovat
smazaný uživatel

McDavid by proti Slovanu dokázal dát hattrick klidně i v baseballu.

Reagovat
Benfica

Ten zakaz je na ako dlho?

Reagovat
ACSeRw!n

pred zapasem byl zakaz vyjezdu jen na tenhle zapas, ale potom co se stalo jim to asi prodlouzi

Reagovat
Benfica

Aby sme sa chapali

Kdesy som videl, ze dnes hostujuci fans nemozu na stadion a pozeral som fotky/videa a nikde naozaj neboli, ale ziadna sprava o tom..

A potom som nasiel len tvoj koment.. pytam sa lebo kupil som listky na Trnava x Lech a bola by skoda ak by tam neboli fans hosti..

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jestli náhodou vypadneme s Kodani, tak v předkole EL Bad Blue budou trpět bolestí na ulicích

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele