PENÍZE, PENÍZE, PENÍZE...

31.07.2006, 20:06
Aktuality
Kolikrát jsme slyšeli na našich stadiónech tento pokřik, zejména ve chvílích, kdy se nám nezdá rozhodnutí sudího. Ale dnes se podíváme na jiné peníze, tedy na ty, které vydělávají fotbalisté a trenéři. Hlava se nám sice z čísel zatočí, ale na krku zůstane. Závistivcům je nutno říci, že fotbal může hrát přeci každý, ne? A těm přejícím? Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno!

Tak kdo je tedy tím "bohatým strýčkem"? Kdo tipuje někoho ze současné klubové "jedničky", Barcelony, neprohádal! A když z Barcy, tak kdo jiný než Ronaldinho. Přiznal 23 miliónů eur poctivě vydělaných a tím pádem sesadil z trůnu krále posledních let Davida Beckhama. A že se tam Beckymu líbilo! Celé tři roky si hověl na místě nejvyšším!

Co se ale vůbec do tohoto výdělku počítá? Tak především plat, u někoho se jedná o částku zanedbatelnou, u jiného je základem zisku, pak první platby při přestupu, podepsání nebo prodloužení smlouvy, ale také to co fotbalisté dostávají za svou účast ve všech možných a nemožných reklamních kampaních.

Ronaldinho pěkně poposkočil, vydělává nyní téměř třikrát více, než tomu bylo při posledním daňovém přiznání, kdy obsadil 11. příčku v této netradiční tabulce. Co mu k tomu pomohlo? Podpis nové smlouvy s Barcelonou za 8,5 miliónu eur, ale také 12 nových reklam! A to mu s již předešlým propůjčením věčně "usměvavé" tváře vynáší 14 "melounků"!

Fotbalista se ve 25 letech chystá stoupat vzhůru, je-li mu o 6 více, tak se pomalu ohlíží, kde své unavené tělo uloží k odpočinku. A stejné je to i s příjmy. Beckham ztratil 25%, nedostal žádné peníze za podpis nové smlouvy, ta stará ještě platí, a na jeho tvářičku je také zvědavo poněkud méně lidí, tedy zejména té ženské poloviny, než tomu bylo dříve. A není-li poptávka, neobjeví se ani nabídka. Reklama na žiletky si hledá jiné vousy... Bývalý kapitán anglické reprezentace posledně hlásil 25 miliónů, tentokráte jen 18, z toho 6,4 na výplatní pásce svého madridského chlebodárce a 11,6 za reklamu.

Ale tento idol toho, čemu se říká "fotbal-kšeft" si v žádném případě nestěžuje. Sotva znatelný úsměv všem prozrazuje, že Beckham má našetříno! Takových nějakých 180 miliónků. V eurech, samozřejmě!

A kdo je třetí, tedy stálé ještě na bedně a s medailí v bronzovém provedení na krku? Věřte nevěřte, ale fakta jsou fakta! Ronaldo, nejoblíbenější a zároveň nejkritizovanější tlouštík fotbalového showbyznysu! Bříško mu sice trochu narostlo, zato peněženka pohubla! Přišel o dva milióny, klesl o jedno místo, ale ani tak si nestěžuje. A kdo z nás by asi naříkal nad ziskem skoro půl miliardy korun! Jen pro zajímavost: když v roce 1999 poprvé spatřila světlo světa tato tabulka, Ronaldo jí suverénně vévodil...

Tak tedy Rony 17,4 a na paty mu šlape konečně někdo jiný než cizinec ve španělské lize. Je jím Beckhamův krajan Wayne Rooney hrající za Manchester United. Tomu na konto přibylo 16,1 miliónu eur. Následuje Ital Cristian Vieri, v Monacu pan kníže platil dobře a 16 miliónků to hodilo! Zinedine Zidane sice za svou dnes již legendární hlavičku o peníze přišel, ale 15 miliónů to určitě nebylo! Aby byla první "desítka" kompletní musíme doplnit čtyři jména: Dnes již "druholigový" Alessandro del Piero vydělal 11,5, Frank Lampard z milionářské Chelsea 9,8, právě tak jako Thierry Henry od ne tak bohatého souseda z Arsenalu. Aby nás to cestování po Evropě tolik neunavilo, zůstaneme i u posledního hráče v Anglii, vrátíme se do vedlejší čtvrti a máme zde dalšího z Abramovičových chráněnců, Johna Terryho. O 100 tisíc méně než Lampard a Henry...

Uděláme jednu výjimku a nahlédneme do druhé desítky. Jediný opravdový španělský Španěl je Raúl Gonzáles, vydělal 8,9 miliónu eur, z toho 6,4 na mzdě... Kdo zmizel z pořadí? Luis Figo, Roy Keane, Sol Campbell. Ve dvacítce je nahradili Rooney, Gerard a Harry Kewell.

A co takhle páni trenéři? Jak jsou na tom s příjmy oni všemocní vládci nad osudy pánů fotbalistů, ale také ti, kteří po prvním neúspěchu opouštějí lavičku náhradníků a hledají si nová angažmá? Stále stejné tváře vládnou této pomyslné tabulce. Lampard a Terry se jen taktak vešli mezi prvních deset hráčů, ani jeden se nedostal přes deset miliónů. Ale jejich tréňa je první a má víc než oni! Jev zcela ojedinělý, výjimečný! O 3,5 víc než posledně, tentokráte je to za 10,9 miliónu eur!

A jestliže jsme u fotbalistů viděli na prvních třech místech jen hráče La Liga, tentokráte neopustíme ostrovy. Druhý je Sven-Goran Eriksson, 6,9, třetí Alex Ferguson, 5,95. Ten první reprezentaci Anglie dotrénoval, ten druhý v Manchesteru pokračuje. A z Anglie propuštěného Švéda následují další "vyhození" cizinci! Ital Claudio Rainieri dostal z Valencie padáka v hodnotě 5,3 miliónu, Argentinec Carlos Bianchi zavřel dveře šatny Atlético de Madrid s obálkou v ruce a v té bylo 4,3 miliónu eur.

Vyplácí se být věrný? Ne, opravdu nemluvím o manželství, ale o věrnosti fotbalovému klubu! Arséne Wenger zůstane v Arsenalu asi i po své smrti. Tentokráte mu to vyneslo 4,5 miliónu.

Ptáte se na Franka Rijkaarda? Sice bral nejvíce ze všech současných trenérů ve Španělsku, stačilo mu to na 9. místo, ale i tak si s almužnou 3,5 miliónu musí občas půjčit od Ronaldinha...

Přej a bude ti přáno, dej a bude ti... Přejete fotbalistům a trenérům jejich peníze? Jestli ano, vsaďte si na zápasy v kterých hrají. Třeba se vám vyplní druhá polovička tohoto pořekadla a bude vám dáno! Štěstíčko, dámy a pánové!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (21)

Přidat komentář
HOST*dave_no

Tak teda nevim jesi by se tehle 14 odstavcu nedalo napsat do dvou prehlednych tabulek

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dotoho...

Reagovat
HOST*sansiro

Monday 31 July, 2006

Tentative Press reports from Italy suggest that Milan may make a shock move for Brazilian star Ronaldinho.

Both Tuttosport and Il Corriere Dello Sport today reported that the Rossoneri may be lining up an enormous bid for the two-time FIFA World Player of the Year.

While figures are speculative, it is rumoured that the Diavoli may need to offer as much as £85.5m to lure the 26-year-old wizard away from the Nou Camp.

Milan transfer guru Ariedo Braida fanned the flames of transfer speculation by declaring that he was planning a “transfer surprise to reward the fans.”

Spanish newspaper El Mundo Deportivo – believed to be the story’s primary source – suggests that Milan may be lining up Ronaldinho as a replacement for Kaka, should he finally agree to a Real Madrid switch.

Reagovat
HOST*sansiro

To zas vymyslel kdo?

Reagovat
smazaný uživatel

To právě nikdo nechce přiznat.

Reagovat
HOST*

Asi všichni ti rozumí, stejně jako já

Reagovat
smazaný uživatel

opět good článek

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Po návratu z dovolený jsem se dozvěděl, že k nám přišel Zabrotta a Thuram. To mě docela potěšilo a konkrétně v případě Zambrotty nadchlo. K tomu máme na příští sezonu připravenýho Chivua. Bravo, seňor Laporta. A to se ještě mluví o Vieirovi a dokonce o Miguelovi. Vieira je podle mě už moc. Ale ten Miguel... je to skvělej hráč, fascinující krajní bek. Na jeho postu už sice hraje Oleguer a Belletti, možná i Zambrotta, ale přece jenom Oleguer může hrát na stoperu.

Čas Bellettiho, Van Bronckhorsta a Sylvinha se jistojistě krátí.

A tak mi Miguel příde jako dobrej nápad. Ale taky nevim, jestli už to neni moc.

letos

Zambrotta - Marquéz - Puyol - Miguel

alternace : Sylvinho, Gio, Belletti, Oleguer, Thuram, Valiente

přístí sezonu navíc Chivu. Tak nevim. Buď Chivu za rok, nebo Miguel letos.

Pro šetřivý ekonomický typy předem říkám, že by nás Miguel nestál ani euro, kdyby jsme ho vyměnili za Saviolu (a nemusí to být přímo do Vale).

Tak co vy na to?? Kyslíku, Rominho, Vicente, Alegre a ostatní??

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm, ta předposlední věta opravdu stojí za to.

A měl by ses ptát spíš: "Co vy na to, Quique Floresi, Solere a spol.? Byli by tupí, kdyby zrovna Miguela prodávali...

Reagovat
HOST*Luis

Občas fotbalový činovníci dělají tupá rozhodnutí.......Ikdyž v tomhle případě by mi to nevadilo a Miguela bych rád přivítal!

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

To se dalo čekat, že se ozveš yardo. Bohužel se tě nikdo na nic neptal. Ale co čekat od labila, kterej si pořád plete culos a culés...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano a co čekat od roztrojené osobnosti, která ani neumí číst... Je to diskuse, tak jsem reagoval (jsem z těch "ostatních), tak si nestěžuj, OK? Pokud se ti můj příspěvek nezdá, řekni proč, v opačném případě jdi do culo.

Reagovat
smazaný uživatel

Kde si na to přišel, že by Valencia vyměnila Miguela za Saviolu a ani bysme nedopláceli..? Podle mě je to blbost, to by Valencia hodně prodělala..Saviola má rok do konce jeho superkontraktu a nikomu se do jeho angažování nechce, i když spekulaxce probíhají..Nenazýval bych tady nikoho šetřivým typem, jenom ty jsi ve svých prognózách rozhazoval peníze, jak kdyby jsme byli hračka jednoho ruského ropného zbohatlíka..

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Díky Jardo, díky Štěrbo. Člověk se tady snaží, plive krev, vůbec nic z toho nemá a ještě se mu budou smát do xichtu.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže za prvé, nejsem žádný štěrba.. Já se ti nesměju, jen si stojím za tím, že výměna Saviola za Miguela bez doplatků, to je prostě blbost..Navíc určitě víš, že Txiki oznámil, že kádr už je uzavřený..Miguela jsem chtěl, podle mě je to skvělý hráč, ale momentálně je jeho příchod nesmyslný..U Bellettiho se uvažuje o prodloužení smlouvy do 2009, což však nechápu.. Sice dal rozhodující gól ve finále LM, ale to by na to nemělo mít takový vliv..Už v současnosti máme velký výběr obránců, takže toho MIguela jaksi nechápu..A poslední věc, nevím, kde si vyčetl, že se spekuluje o příchodu Miguela, pže zprávy o zájmu o něj už jsou hodně staré, bylo to v průběhu MS..Chivu tak jistý není, i když bych si to samozřejmě hodně přál..

Reagovat
HOST*Oscar Tramor

Já sem si příchod Miguela nevycucal z prstu. Upřímně řečeno podle mě je to taky nesmysl - za prvý když Txiki něco řekne, tak to většinou platí a dala. Píšou to španělský pisálci na mercafutbol.com

Reagovat
smazaný uživatel

Co to zase zkorumpovanci z Malána zkoušej. Snažit se koupit Ronnieho je jen plácnutím do vody, ztráta času¨, ale hlavně je to podle mě snaha odvrátit pozornost od toho skandálu . Ale ta suma 85 mio liber , to je mazec .

Jedna dobře myšlení rada: milánští by se spíše než na myšlenky na Ronnieho měli soustředit na to, aby jim zákulisní podrazníci z Madridu neukradli Kakáho (něco mi říká, že když do něj budou furt rejt a slibovat hory doly, tak asi půjde , co já vím, tak přesně tohle je strategie Realu - udělat humbuk, přestup prodlužovat, aby se o něm co nejvíc psalo a mluvilo a pak prodat co nejvíc dresů. Nic jinýho podrazáci neumějí )

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem myslel, že jsi zmoudřel, ale vidím, že opět ne. Ze zákulisních podrazů nás obvinil Milán, aby odvrátil pozornost od svého vlastního bahýnka, z kterého vyvázl díky panu Berlusconimu (což jsem tu roztruboval už dávno) jen se sotva zamazanými podrážkami... Tak si zkus vymyslet něco jiného, OK?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je vidět, jak moc dlouhý prsty Silvio má. Pro mě až překvapivě dlouhý prsty, což mě dost děsí. Z toho mi vychází, že pokud nedostanou obrazně přes prsty teď, v budoucnu by mohli nejen v tom špageťáckým fotbale bejt ještě větší čachry a jít možná až o krk. Něco v takovým tom smyslu: "Hele, kámo, zejtra ten zápas vypusť, mám v tom velký prachy a pokud bysme zejtra náhodou nevyhráli, půjdem po tvý 5tiletý holčičce ...". Možná sem histerickej, ale podle mě je to klidně möglich .

Vymlátit těmhle frajerům, co nám ničí naši hru zuby z držky. Klidně bych je nechal linčovat, zavřít až zčernají, nechal bych jim udělat cokoli, aby to bylo pro ostatní šíbry ve fotbale znamení, že je tady nikdo nechce a odtáhli by. Chceme čistej fotbal a ne komedii, kterou nám často předváděl na koncích zápasů hlavně Juve.

Reagovat
smazaný uživatel

Prý jiný člověk

Hezky jsi nám to všechno popsal, jenom jsi nějak zapomněl na aktuální dění na Letné. Tak co, bude titul? Mám si jít vsadit?

Reagovat
smazaný uživatel

To byla podpásovka hodná jen pravověrného Realisty

Ta plichta mě pěkně dostala. Abych se přiznal, čekal jsem úplně jinej výsledek a hlavně hru. Ať se jdou ti hráči bodnout, jestli chcou hrát za Spartu, tak musej přidat. V tomhle je na tom Sparta stejně jak Madrid. Kádr celkem slušnej, ale hráčům se nechce makat. To je to nejhorší. Za to bych posílal na popravčí četu ...

PS: z trochou přeháňky: Griga ven

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele