Peklo neseškvařilo fotbalovou vísku

31.05.2013, 13:48
Názory a komentáře
K barážovým bitvám, které už takřka uzavřely klubovou sezónu v Německu, se pár poznámkami vrací Václav Procházka, komentátor české verze Eurosportu.

Kdepak! Přání mnohých seškvařit fotbalové dílo Dietmara Hoppa v pekelném prostředí Betzenbergu se nepovedlo. Vyslanci Hoffenheimu, fotbalové vísky - jakýchsi německých fotbalových Blšan - ovládli nakonec i odvetu baráže o první bundesligu s Ďábly, jejichž čekání na návrat mezi elitu se přinejmenším o rok protáhne.

"Teď se mi mnohem lehčeji půjde do postele." Takhle nějak prý vypadala SMS zpráva hoffenheimského mecenáše Hoppa manažerovi klubu Alexandru Rosenovi po úspěšné odvetě v Kaiserslauternu. Třiasedmdesátiletý miliardář si mohl oddechnout, zatímco tým zvesela slavil. Ne snad ve vsi, kde jsou všehovšudy dva kostely, nádražíčko a pár obchůdků, ale v Heidelbergu. Lavina radosti se jedním z tamních lokálů valila až do rána. Slavil kupodivu i Tim Wiese, kdysi reprezentační brankář, který přišel do Hoffenheimu s velkou slávou, končí(?) jako průšvihář vyhoštěný z kádru, v němž se při Gomesově zranění stal nakonec velebenou jedničkou Casteels.

Podržel, ale bylo to o fous. Copak by se asi dělo, kdyby Mohamadou Idrissou v odvetě dal regulérní gól na 2:1? To by pak na Betzenbergu teprve bylo peklo a jistě by domácí Rudí ďáblové udělali vše proto, aby dali ještě aspoň gól a dovedli utkání k prodloužení a možná i vytouženému postupu.

Jenže na kdyby se nehraje. Hoffenheim už držel otěže zápasu pevně a byl nakonec odměněn za obří vzepjetí v závěru sezóny. Když Markus Gisdol - poslední ze čtyř koučů na hoffenheimské lavičce během jediné sezóny - přebíral tým, byl na sedmnáctém místě a na odpis. "V té době jsme byli mrtví," vracel se teď už s úlevou Gisdol k dubnovému počátku svého angažmá v klubu sídlícím v třítisícové obci a hrajícím hned vedle v třicetitisícovém Sinsheimu. Byl to svým způsobem souboj trpaslíků. Vísky proti klubu z města, které je nejmenší z těch, které se mohou pyšnit bundesligovým titulem. Stotisícovému Kaiserslauternu nepomohl ani zmiňovaný Idrissou, obávaný kamerunský střelec a postupový hráč. Do první bundesligy se v minulosti dostal v dresu Freiburgu a Frankfurtu. Teď v bitvě o poslední volnou místenky mezi elitou neuspěl.

Těžko hledat nějaké zákonitosti. Potvrdilo se, že baráž je absolutně nevyzpytatelná. Jestliže loni v dodatečné bitvě o 1. i 2. BL vítězily celky z nižších soutěží (Düsseldorf na úkor Herthy a Řezno místo Karslruhe), teď byly úspěšnější pro změnu ty z vyšších. A to i přesto, že zažily turbulentní sezónu s výměnou trenérů a Hoffenheim nakonec k průniku do baráže potřeboval i takovou 'maličkost', jako je výhra v posledním kole na půdě Dortmundu s pomocí dvou penalt.

Přesto letošní poslední boje nebyly tak vypjaté jako před rokem. Vzpomeňte, jak hořel trávník a létaly facky při střetu Herthy s Düsseldorfem a na to, jakou křivdu cítili fotbalisté Karlsruhe v boji s Řeznem, jemuž pomohl i nafilmovaný pád vedoucí k penaltě. Ale i v německém fotbale platí: Do roka a do dne... Loňští účastníci baráží si hned po pouhých dvanácti měsících zase vyměnili pozice. A už pomalu můžou myslet na novou sezónu, vždyť druhá Bundesliga startuje už 19. července, první v srpnu.

Pauza tedy nebude dlouhá, můžete se během ní bavit manévry na přestupovém trhu. Třeba tím, že hvězdy asi nepůjdou jen z Dortmundu do Bayernu (Götze, Lewandowski), ale možná i opačným směrem (Mandžukič, Shaqiri). A máte také jednu jistotu. Soutěž, z níž vzešly dva nejúspěšnější týmy tohoto ročníku Ligy mistrů, budete moci v širokém rozsahu opět sledovat na české verzi Eurosportu.

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To je rodina Michala Hippa?

Reagovat
Robbie

začal jsem je sledovat ve druhý německý a potom když postoupili do BL, to byl nádherný fotbal škoda že už většinu hráčů prodali útok Demba Ba-Ibiševič-Chinedu Obasi podporovaný Luisem Gustavem a Salihovičem byla paráda, škoda že když se zranil Ibiševič myslím na půl roku, šlo to do kopru, škoda že tam nezůstal Ragnick

Reagovat
paver

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda no

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u EuroFotbal fandil proti Hoffenheimu. Hoffenheim

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím, že hodně lidí nezkousává, že i na vesnici může působit špičkový klub. Doufám, že tam Hoffenheim vydrží co nejdýl. Právo na dobrý fotbal nemají jen velká města.

Reagovat
JozkokozleJ

"Nezkousava" je prilis silny vyraz na to, ze väcsina len logicky prostym vazenim oblubenosti zelala postup K´lauternu.

Reagovat
Arne

HerthaTV odteď zadarmo.

Reagovat
JozkokozleJ

Super!

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Ty furt děláš, jak je diskuze se mnou vyřízená, ale furt na mě reaguješ

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední věta je potěšující nejvíc..

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, žádný posraný Digisport.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheAdy

Reagovat
smazaný uživatel

Osobně je nemusím, ale po sportovní stránce jim to vyšlo a udržení v BL si zaslouží

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele