Ozvěny z Bundesligy speciál: All-Stars jarní Rückrunde

01.06.2023, 19:52
Názory a komentáře
Jamal Musiala rozhoduje o vítězi Bundesligy (© AFP)
Od ledna do května se v Bundeslize odehrálo nezvykle 19 kol. Až na první dvě patřila všechna do druhé poloviny sezóny, tedy tzv. Rückrunde. Kdo během ní exceloval? A kdo naopak moc nepřesvědčil?

Dortmund dokázal takřka nemožné: nezískal titul. Zároveň ale u mnoha fanoušků německého fotbalu vyvolal naději a po několik měsíců je spolu s váhajícím Bayernem držel v napětí.

Jarní část Bundesligy ale nebyla zajímavá jen díky bojí o první místo. Do posledního kola se nevědělo, kdo všechno postoupí do Ligy mistrů a evropských pohárů. A taky kdo všechno se s nejvyšší německou soutěži rozloučí.

Následující řádky přibližují především individuální vítěze a poražené jarní části Bundesligy. Čtveřice fanoušků a pozorovatelů německého fotbalu (subjektivně) vybrala nejen nejlepší z nejlepších, ale též hráčská překvapení a zklamání jarní Rückrunde. Zvolila také tři momenty týkající se klubů či soutěže jako takové, které zaskočily dotazované v pozitivním i negativním slova smyslu.

Na tvorbě All-Stars jarní části bundesligové sezóny se podíleli fanoušek kolínských "Kozlů" Peter Barin (v diskuzích na EuroFotbalu vystupuje pod přezdívkou cologneFC), televizní komentátor stanice Nová Sport Stano Suvák, fanoušek Schalke Dominik Husťak (na EF pod přezdívkou Rudnevs) a redaktor EuroFotbalu Ondřej Vaculík (na EF pod přezdívkou andrew96)

Nejlepší jedenáctka

Peter: Frederik Rønnow (Union) - Piero Hincapié (Leverkusen), Robin Knoche (Union), Matthias Ginter (Freiburg), Alphonso Davies (Bayern) - Donyell Malen (Dortmund), Ellyes Skhiri (Kolín), Joshua Kimmich (Bayern), Jude Bellingham (Dortmund) - Randal Kolo Muani (Frankfurt), Christopher Nkuknku (Lipsko)
Trenér: Edin Terzić (Dortmund)

Stano: Mark Flekken (Freiburg) - Raphaël Guerreiro (Dortmund), Danilho Doekhi (Union), Matthijs de Ligt (Bayern), Jeremie Frimpong (Leverkusen) - Jude Bellingham (Dortmund), Ellyes Skhiri (Kolín) - Vincenzo Grifo (Freiburg), Julian Brandt (Dortmund) - Randal Kolo Muani (Frankfurt), Christopher Nkunku (Lipsko)
Trenér: Urs Fischer (Union)

Dominik: Gregor Kobel (Dortmund) - Jeremie Frimpong (Leverkusen), Joško Gvardiol (Lipsko), Matthias Ginter (Freiburg), Alphonso Davies (Bayern) - Donyell Malen, Jude Bellingham (oba Dortmund), Xaver Schlager (Lipsko), Karim Adeyemi (Dortmund) - Randal Kolo Muani (Frankfurt), Christopher Nkunku (Lipsko)
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen)

Ondřej: Koen Casteels (Wolfsburg) - Mitchell Weiser (Brémy), Matthias Ginter (Freiburg), Matthijs de Ligt (Bayern), Alphonso Davies (Bayern) — Donyell Malen (Dortmund), Ellyes Skhiri (Kolín), Jude Bellingham, Karim Adeyemi (oba Dortmund) — Randal Kolo Muani (Frankfurt), Marvin Ducksch (Brémy)
Trenér: Urs Fischer (Union)

Sestava překvapení

Peter: Janis Blaswich (Lipsko) - Mohamed Simakan (Lipsko), Julian Chabot (Kolín), Micky Van de Ven (Wolfsburg), Julian Ryerson (Dortmund) - Jakub Kamiński (Wolfsburg), Josip Juranović (Union), Jeremie Frimpong (Leverkusen), Aurélio Buta (Frankfurt) - Sébastien Haller (Dortmund), Moussa Diaby (Leverkusen)
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen)

Stano: Frederik Rønnow (Union Berlín) - Christian Günter (Freiburg), Andreas Hanche-Olsen (Mainz), Micky Van de Ven (Wolfsburg), Kiliann Sildillia (Freiburg) - Maximilian Arnold (Wolfsburg), Wataru Endo (Stuttgart) - Florian Kainz (Kolín), Dani Olmo (Lipsko) - Marvin Ducksch (Werder), Karim Onisiwo (Mainz)
Trenér: Xabi Alonso (Leverkusen)

Dominik: Ralf Fährmann (Schalke) - Mitchell Weiser (Brémy), Moritz Jenz (Schalke), Julian Chabot (Kolín), Raphäel Guerreiro - Emre Can (oba Dortmund), Anthony Losilla (Bochum), Ellyes Skhiri (Kolín) - Vincenzo Grifo (Freiburg), Ludovic Ajorque (Mainz), Marius Bülter (Schalke)
Trenér: Thomas Reis (Schalke)

Ondřej: Robin Zentner (Mainz) - Josip Juranović (Union), Moritz Jenz (Schalke), Julian Chabot (Köln), Jérôme Roussillon (Union) - Emre Can (Dortmund), Leandro Barreiro (Mainz), Julian Brandt (Dortmund) - Christopher Antwi-Adjei (Bochum), Ludovic Ajorque (Mainz), Marius Bülter (Schalke)
Trenér: Thomas Reis (Schalke)

Sestava zklamání

Peter: Oliver Christensen (Hertha) - Marvin Plattenhardt (Hertha), Dan-Axel Zagadou (Stuttgart), Felix Uduokhai (Augsburg), Ramy Bensebaini (Gladbach) - Julian Weigl (Gladbach), Elvis Rexhbecaj (Augsburg), Suat Serdar, Lucas Tousart (oba Hertha) - Anthony Modeste (Dortmund), Simon Terodde (Schalke)
Trenér: Sandro Schwarz (Hertha)

Stano: Alexander Schwolow (Schalke) - Philipp Max (Frankfurt), Nico Elvedi (Gladbach), Dayot Upamecano (Bayern), Dan-Axel Zagadou (Stuttgart) - Suat Serdar (Hertha), Kerem Demirbay (Leverkusen), Ryan Gravenberch - Sadio Mané (oba Bayern), André Silva (Lipsko), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen)
Trenér: Bruno Labbadia (Stuttgart)

Dominik: Alexander Schwolow (Schalke) - Thomas Meunier (Dortmund), Stanley Nsoki (Hoffenheim), Maya Yoshida (Schalke), Jere Uronen (Schalke) - Danny Latza (Schalke), Suat Serdar (Hertha) - Sadio Mané (Bayern), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen) - Lucas Alario (Frankfurt), Jordan Siebatcheu (Union)
Tréner: Bruno Labbadia (Stuttgart)

Ondřej: Manuel Riemann (Bochum) - Waldemar Anton (Stuttgart), Filip Uremović (Hertha), Nico Elvedi (Gladbach) - Ansgar Knauff (Frankfurt), Suat Serdar (Hertha), Salih Özcan (Dortmund), Florian Neuhaus (Gladbach), David Raum (Lipsko) - Jordan Siebatcheu (Union), André Silva (Lipsko)
Trenér: Bruno Labbadia (Stuttgart)

Co nás ještě překvapilo

Peter:
1. Rückrunde Schalke
2. Odmietnutie vstupu investorov do DFL (organizace spravující Bundesligu), čo je veľmi pozitívna správa
3. Celková vyrovnanosť ligy, bojovalo sa na vrchu aj na spodku do posledných minút posledného kola (platí aj pre 2. Bundesligu a 3. Ligu)

Stano:
1. Vyrovnaný boj o titul, nie len že do posledného kola, ale doslova do posledných minút
2. Jarná forma Leverkusenu a ich ťaženie v Európskej lige
3. Kvalitné výsledky Unionu a Freiburgu, ktoré si opäť po roku vybojovali pohárovú Európu

Dominik:
1. Schalke a ich tímové výkony
2. Boj o titul do posledného kola
3. Comeback Leverkusenu pod vedením Xabiho Alonsa a ich semifinále v EL

Ondřej:
1. Comeback odepisovaného Schalke
2. Další posun Unionu vzhůru
3. Stíhací jízda Leverkusenu za evropskými poháry

Co nás ještě zklamalo

Peter:
1. DFL a ich preloženie zápasu Leverkusen-Kolín kvôli Európskej lige, ktorú mal hrať Leverkusen štyri(!) dni po naplánovanom zápase. Na jeseň DFL odmietla Kolínu preložiť zápas po tom, ako na Slovácku nastúpil kvôli mlhe o deň neskôr a Kolín musel nastúpiť dva dni po zápase v EKL na ligový zápas. DFL to vtedy odôvodnila zachovaním kontinuity súťaže. Zrazu kontinuita problémom nebola...
2. Dortmund a ich výbuch v poslednom kole
3.Zostup tradičných klubov: Hertha, Schalke, Stuttgart (+Hamburk) a zotrvanie + príchod menších klubov: Heidenheim, Darmstadt, Bochum, Augsburg,...

Stano:
1. Atmosféra v Bayerne, okolnosti okolo vyhadzovu Juliana Nagelsmanna a celková klíma v klube
2. Zlá jarná forma Frankfurtu a takisto celková situácia ohľadom trénera Olivera Glasnera
3. Vypadnutie Schalke, ktoré to malo na jar dobre rozbehnuté smerom k záchrane, po roku tak opäť opúšťa Bundesligu tradičný klub

Dominik:
1. Dortmund a jeho neschopnosť v boji o titul
2. Hoffenheim, ktorý zaznamenal v Rückrunde obrovský prepad a zachraňoval sa až v posledných kolách
3. Rückrunde Frankfurtu a koniec Glasnera

Ondřej:
1. Selhání Dortmundu
2. Pád Herthy a konec jejího projektu "Big-City Club”
3. Ústup Frankfurtu, byť byl do značné míry způsoben zraněními a limitující šířkou kádru

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (18)

Přidat komentář
FC Porto FC

To HSV je tragicky, co by chtělo v Bundeslize dělat

Reagovat
Martin9719

No pokud se neseberou nebo Stuttgart nedojede na šance tak to ani tentokrát na postup nevypadá.

Reagovat
FC Porto FC

HSV má podle mě dost bidnej tým, tam snad není nikdo kdo hrál někdy Bundesligu a ani žádný solidní cizinec

Reagovat
Rudnevs

Benes splňa obe

Reagovat
MarcoBanco

Stream niekto nemaa?

Reagovat
fenixLFC

nepozeram ten zapas a prajem skor stuttgartu nez hamburgu ale....baraz je proste hrozne nespravodlivy koncept. jasne, bude sa argumentovat ze tie timy maju ukazat ci maju na boj proti najhorsim timom z vyssej sutaze. ale to nedava zmysel. tim, ktory maju v druhej lige je stavany na tu danu sutaz, nie na sutaz o stupen vyssie. prave na to maju tu letnu prestavku aby do timu priviedli hracov ktori budu konkurencieschopni a ten tim pretransformovali na vyssiu sutaz. tie najhorsie timy ukazali, ze nemaju na prvu ligu a ked su o tolko lepsie ako zvysok druhje ligy, nech udrzia kader a hraju o postup ked na to nemaju. ukazali ze na ligu nemaju. ale hrat prvoligovy tim proti druholigovemu v tej danej sezone, to je proste nonsens...

Reagovat
andrew96

Jelikož hraje baráž až třetí nejlepší tým ligy, tak to třeba pro mě ani není téma.

Baráž je super. Maximální napětí, stres, fanoušci jedou snad ještě větší bomby než normálně. A při dominanci Bayernu to je alespoň nějaké vzrušení na konci sezony.

Reagovat
fenixLFC

tak to vzrusenie mas ale pri lige tak ako tak, tento rok dokonca do poslednej chvile aj na spodku tabulky. co je vzrusenie na tom ked prvoligovy klub valcuje druholigovy tak mi je zahadou. to uz viac prefereujem playoff ako maju napriklad v champe alebo v urcitom zmysle v taliansku (nie som si isty ci tam je aj ten prvoligovy klub), ale tato konfrontacia nedava zmysel. plus samozrejme by nastavenie bez baraze vyhovoalo aj staromilcom pretoze by sa jednoduchsie mohli vratit "tradicne" kluby. takto musia nielen skoncit vysoko v tabulke ale potom este aj vyradit tim z vyssej sutaze...

Reagovat
andrew96

Jasně, já si užívám i regulérní sezónu. Ale tady je to vyšponované zúžením prostoru na 180 minut jen mezi dvěma týmy, které mezi sebou píši specifický příběh. No a většinou je to spíš drama než válec. Takže tolik ke vzrušení.

Já teda spíš nechápu, proč by měl mít ještě nějakou šanci na postup šestý tým ligy, tak jako v Champu.

Reagovat
Salfovic

Jelikož hraje baráž až třetí nejlepší tým ligy, tak to třeba pro mě ani není téma.

Reagovat
Rudnevs

Je to urobené, aby bola drama a aby to trochu ozvláštnilo záver sezóny, ale určite máš svoju pointu, keď si pocitovo z desiatich razov vytiahne druholigista deväťkrát kratšiu zápalku, nutno uznať; že to pre druholigistov je trošku nefér.

Reagovat
cologneFC

Určite máš pravdu. Ja osobne nie som fanúšikom baráže. A keďže sa ukazuje výrazný rozdiel medzi ligami, tak by to mohli spraviť tak, že sa bude hrať iba na 1 zápas. A výhodu domáceho prostredia by mal druholigista. Asi by bola väčšia šanca, že to zvládnu.

Reagovat
db18

Reagovat
fenixLFC

jo, na teba som chcel narazit daju sa prosim ta na kolin nejak zohnat listky nejaku rozumnu dobu vopred? co som nasiel na lipsko alebo abyern tak to bolo vzdy len apr dni pred zapasom, co pri cestovani do kolina nie je uplne idealne ci je to podobne ako union ze dokial nie je niekto clenom tak nema sancu sa tam dostat?

Reagovat
cologneFC

Zohnať dopredu sa dá. To nie je problém. Samozrejme ak nie si člen, tak sa k lístkom nedostaneš. Ak mi ale napíšeš, že kedy chceš ísť, tak ti lístky vybavím.

Reagovat
Rudnevs

Hamburg včera nemal nárok. Bohužiaľ si to pokazili sami ešte počas sezóny. Možno je čas začať rozmýšľať o Walterovi.

Reagovat
cologneFC

Asi budeme musieť vypadnúť, aby som konečne mohol ísť do Hamburgu na futbal. V ďalšej sezńe im neverím, keďže tam budú Hertha a Schalke.

Reagovat
netopier

Mám pocit, že v tom Hamburgu moc tlačia na pílu. A v rozhodujúcej časti sezóny sa vždy rozsypú...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele