Ohlédnutí za přestupovým oknem italské Serie A (část II.)

06.09.2022, 19:22
Názory a komentáře
Chviča Kvaracchelija (© AFP)
Milánské AC zažilo nezapomenutelnou sezonu a fanoušci čekali, že schopné vedení kádr vhodně doplní tak, aby se co nejlépe ukázal na pohárové scéně. Velké věci se daly čekat i od vítěze Konferenční ligy a jako každý rok čeří přestupové vody i Neapol. Jak si pohároví zástupci vedli tentokrát? A kdo vyloženě zklamal?

AC Milán

Jako v případě Lecce tak i u AC zůstává poslední dobou heslo jasné - investovat do mládí, kde lze očekávat velký potenciál a prodej za násobně vyšší částky. Poté, co tým opustili Franck Kessié s Alessiem Romagnolim, bylo jasné, že duo Massara - Maldini, které si vzalo projekt revitalizace AC mezi elitou na starosti, půjde po těchto dvou postech. Jenže v případě AC se až příliš dlouho táhl prodej klubu do rukou nového investora a s tím související prodloužení kontraktu obou pánů.

Především proto AC včas nedotáhlo dva vysněné objekty - záložníka Renata Sanchese z Lille a jeho spoluhráče Svena Botmana. Navíc této dvojici házelo pod nohy klacky i to, že na přestupy dostali jen minimum peněz, ač se AC kvalifikovalo do Ligy mistrů. Za celý červenec tak přišel jen dávno dohodnutý útočník Divock Origi a natrvalo se podepsal Junior Messias.

A to bylo na dlouhou dobu všechno. Dlouhý čas sice Massara s Maldinim trávili jednáním s několika adepty na pozici ofenzivního záložníka, ale s Bruggami se nemohli domluvit na ceně za jejich obrovský talent. Nakonec však přeci jen uspěli a do Belgie poslali víc jak 30 milionů eur za Charlese De Ketelaereho. Mladý záložník si nejen vizáží, ale i stylem hry prakticky okamžitě získal fanoušky, kteří v něm vidí slavného Kaká.

Především ale v závěru hektického posledního dne dokázalo AC přivést hned trojici posil, které by mohly výrazně naklonit misky vah na jeho stranu. Sedm milionů putovalo do Schalke za talentovaného stopera Malicka Thiawa, který by se pod Pioliho vedením snad mohl stát podobným zjevením jako Pierre Kalulu v minulé sezoně. Uvolněnou pozici v záloze se pokusí nahradit talentovaný Aster Vranckx (Wolfsburg) a vedení ještě narychlo sehnalo náhradu za zraněného Florenziho v podobě hostování Sergiña Desta z Barcelony. Jestli to ale na obhajobu bude stačit, to ukáže až čas.

Celková známka: 7,5

Monza

Tsunami. Tohle slovo by asi nejlíp charakterizovalo dění v Monze po postupu. Zkušení pardálové Berlusconi a Galliani přivedli do kádru hned 19 nových hráčů! Zatím se ale ukazuje, že počty nejsou všechno a Monza se trápí u dna i s 1,5krát větším rozpočtem oproti dalším nováčkům. Hráče si ale tohle duo vybrat umí, jedná se vesměs o zkušené a první ligou protřelé hráče. Do obrany přišel brankář Alessio Cragno, před nímž by mohli nastupovat Izzo s Ranocchiou a Carbonim.

Zálohu vyztuží nový kapitán a odchovanec Matteo Pessina s Rovellou a Sensim. A útok si vezme na starosti duo Petagna - Caprari, za něž Monza zatím zaplatila jen 5,5 milionů. K tomu se trenér Stroppa může opírat o talentovaného Portugalce Motu a zkušeného kanonýra druhé ligy Gytkjkaera. Je otázka, jestli tak rozsáhlá přestavba může mít úspěch. Podle dosavadních výkonů Monzy to spíš hovoří o opaku.

Celková známka: 6

Neapol

V Neapoli skončila jedna velká a dlouhá éra. Éra populárního reprezentanta Lorenza Insigneho, kterému skončila smlouva. Dokáže ale symbol posledních let Neapole nahradit jediný hráč? Prezident Di Laurentiis je přesvědčen, že se jeho týmu skautů takového hráče povedlo najít. Komentátoři budou mít s jeho jménem trochu problémy, ale fanoušci ho už teď milují. Jmenuje se Chviča Kvaracchelija a na novou scénu Serie A doslova vtrhnul. Ve čtyřech zápasech dal už tři branky a už teď ukazuje, že může být rozdílovým hráčem.

Z Neapole však odešlo víc ikon. Stoper Kalidou Koulibaly, který dal nakonec přednost Chelsea, i když na něm De Laurentiis nevydělal tolik, kolik by si ještě před pár měsíci představoval (londýnský celek pod Vesuv poslal "jen" 38 milionů eur). Skončili ale taky Dries Mertens s Fabiánem Ruizem, Faouzim Ghoulamem a Davidem Ospinou. Jedna generace zkušených borců. I s tím si ale Giuntoli poradil. A ještě ušetřil.

Obranu vyztužil Leo Östigard, Kim-jae Min a Mathías Olivera, přičemž nestáli ani to, kolik dala Chelsea za Koulibalyho. O místo v bráně bude bojovat neméně zkušený brankář Salvatore Sirigu a zálohu posílil formou hostování Tanguy Ndombélé z Tottenhamu. Největší hvězdu ale Giuntoli ulovil v domácích vodách. Do útoku přivedl kromě Giovanniho Simeoneho z Hellasu především talentovaného reprezentanta Giacoma Raspadoriho, který by měl svou univerzálností zajistit velkou variabilitu v útoku. De Laurentiisovi se povedlo nahradit veterány a ještě ušetřil. Vloni dával na výplaty částku 103 440 milionů, zatímco letos jen něco přes 69 milionů!

Celková známka: 8,5

AS Řím

Před sedmatřicetiletým Portugalcem Tiagem Pintem stál opět nelehký úkol. Jednak měl přivést Mourinhovi hráče do jeho systému, jednak udržet velká jména a především prodat nepotřebné hráče, kteří táhli kasu AS ke dnu vysokými platy. To vše s jedním okem upřeným na tristní finanční stránku klubu, kterému zoufale chybí pravidelná účast v Lize mistrů. Z velké části se mu to ale povedlo. Dorazili anglickou ligou prověření Nemanja Matić s Georginiem Wijnaldumem, kteří by měli kvalitativně pozvednout pomalou a nekonstruktivní zálohu AS.

Povedlo se mu zdvojit klíčové posty kvalitou v podobě Zekiho Celika, Mileho Svilara a především kanonýra Belottiho, jenž by měl dodat další impuls Mourinhovu oblíbenci Abrahamovi. A reagovat dokázal i na nečekané zranění Wijnalduma, které novou posilu vyřadilo ze hry až do konce kalendářního roku. Především ale prodal téměř všechny hráče, s nimiž Mourinho nepočítal. A to včetně Diawary s Kluivertem, kteří buď všechny destinace odmítali (Diawara), nebo jim dohodnutý prodej na poslední chvíli pár hodin před koncem mercata nevyšel (Kluivert).

Jediným vážnějším nedostatkem tak zůstává fakt, že Pinto už nenašel čas a prostředky na nákup nového stopera. Protože hrát tři soutěže se čtyřmi stopery, když používáte rozestavení 3-4-2-1, je taktická sebevražda. Majstrštykem je pak prodej mladíka Afeny Gyana do Cremonese za 6 milionů plus bonusy, hráče, který kromě dvou gólů Janovu prakticky nic dalšího neukázal. A samozřejmě i největší mediální tahák v podobě Paula Dybaly, který fanouškům AS doručí technickou úroveň, jakou od dob Francesca Tottiho neviděli. A nejlepší část? Všechna tahle jména pořídil jen za pouhých 8,5 milionu! Na platech pak v porovnání s minulou sezonou Pinto ušetřil 13 milionů eur.

Celková známka: 8,5

Salernitana

Klub ze Salerna měl vloni velký problém střílet branky. Za celou sezonu jich dal jen 33 a v celé lize na tom byl hůř jen jediný tým. Takže se není čemu divit, že trenér Davide Nicola uvítal nejvíc posil právě v útoku. A byla to rozhodně zajímavá jména. Věčný talent Bonazzoli, který už v minulé sezoně za Salernitanu úspěšně hrál (dal dokonce 12 branek). Ale především na hostování s opcí zamířila do Salerna dvojice v evropském kontextu známých jmen. Boulaye Dia z Villarrealu, který hrál ještě před pár měsíci Ligu mistrů. A poslední den dotáhla Salernitana taky v Itálii hodně známého Krzysztofa Piąteka.

Někdejší bývalý gólman Morgan De Sanctis, který má v Salernitaně na starosti přestupy po odchodu veterána Sabatiniho, dělá skvělou práci. Vyhlédl si taky mladého kapitána konkurenční Spezie a do zálohy dostal i světoběžníka Tonnyho Vilhenu. Ze základu navíc obětoval pouze záložníka Édersona, který odešel do Atalanty za 21 milionů. Myslel ale i na obranu a opět volil zajímavá jména. Z Francie dorazili Dylan Bronn z FC Metz, Domagoj Bradarić z Lille. Nice opustil Flavius Daniliuc a o svou šanci se bude prát i mladý Ital Matteo Lovato z Atalanty. Vedení do kádru investovalo víc než 44 milionů eur.

Celková známka: 6,5

Sampdoria

Sampdoria má kádr, který by potřeboval doznat více změn, ale nepovedlo se to. I kvůli dlouho se táhnoucímu procesu prodeje klubu měli činovníci práci dost ztíženou a přestupové okno v jejich podání tým příliš neposílilo. Kádr trenéra Marca Giampaola opustili Candreva, Ekdal, Thorsby a Damsgaard, kteří by normálně hráli základ. Na místo nich dorazili jen Gonzalo Villar, Ignacio Pussetto a Filip Djuričić. V Janově teď bude hostovat Harry Winks z Tottenhamu a vykoupen byl i zajímavý ofenzivní středopolař Abdelhamid Sabiri. První týdny Serie A však jasně ukazují, že tento rok budou fanoušci Dorie trpět.

Celková známka: 5

Sassuolo

Neroverdi v minulé sezoně představili světu několik zajímavých hráčů a o některé z nich se strhla bitva. Gianluca Scamacca odešel za 36 milionů do West Hamu a ke konci léta se do stínu Vesuvu přestěhoval i talent Giacomo Raspadori. Za něj Sassuolo dostalo od Neapole pro tuto chvíli jen 5 milionů, ale součástí dohody je i opce nastavená na 25 milionů. Po finanční stránce Carnevaliho klub může skákat nadšením. Trenér Dionisi už je na tom hůř.

Protože zatímco za Scamaccu náhrada dorazila (Andrea Pinamonti, který stál polovinu toho, za co odcházel Scamacca), tak na místo Raspadoriho už mluvíme spíš jen o nejistých investicích do mladých hráčů (dvojice Laurienté a Antiste). Navíc se mu zranila křídla Berardi s Traorém. Na základ má z posil snad jen záložník Kristian Thorstvedt, za něhož Sassuolo zaplatilo Genku deset milionů. O místo s ním bude bojovat taky další nová akvizice, mladý Brazilec Matheus Henrique (dalších 10 milionů).

Celková známka: 5,5

Spezia

Před trenérem Gottim se otevírá dlouhá a náročná cesta. Zopakovat se Spezií záchranu nebude vůbec jednoduché, protože ostatní soupeři mnohdy posílili mohutněji. Klub s druhým nejmladším kádrem v lize po vytrucovaném přestupu opustil mladý kapitán Giulio Maggiore a velkou ztrátou byl i odchod brankářské jedničky Ivana Provedela do Lazia. Místo něj ale skauti pod vedením Riccarda Pecciniho dokázali dokončit nákup Bartlomieje Dragowského z Fiorentiny, který ve světlejších chvílích může patřit k ligové špičce. A Spezii stál jen dva miliony eur.

Ze Sampdorie přišel po skončení smlouvy zdarma Albin Ekdal a do záložní řady získala Spezia natrvalo i Viktora Kovalenka, který zde úspěšně hostoval. Do Itálie se díky Spezii vrací i defenzivní univerzál Ethan Ampadu z Chelsea. Na hostování získala Spezia dva kmenové hráče AC Milán, stopera Caldaru a záložníka Maldiniho. Obavy mám spíš z útoku, kde v podstatě není adekvátní náhrada za tahouna Nzolu. Znát bude i zřejmě i ztráta Maggioreho.

Celková známka: 5

FC Turín

Po většinu léta byl život pro sportovního ředitele Turína Davideho Vagnatiho velmi náročný. Napětí mezi ním a trenérem Ivanem Jurićem rostlo a vyvrcholilo až v otevřenou hádku, kterou museli uklidňovat činovníci klubu včetně prezidenta Caira. Důvod byl jasný. Trenér Ivan Jurić očekával mnohem větší aktivitu na přestupovém poli. A není se čemu divit, protože v klubu skončila ikona posledních let, kapitán Andrea Belotti, jenže nahrazen nebyl. Skončili i Rincón nebo Pobega, který se vrátil do AC Milán. A nepomohla ani finanční injekce 50 milionů eur, které na účet Turína poslal Juventus za Bremera. Za celý červenec Vagnati dotáhl jen hostování křídelníka Radonjiće z Marseille.

Vagnati chvíli mlčel, ale v srpnu naplno předvedl, že umí vytáhnout z rukávu zajímavé karty. Bremera nahradil talentovaným Perrem Schuursem, za nějž poslal do Nizozemí 9,5 milionu. Velký potenciál viděl taky v tureckém talentu Emirhanu İlkhanovi z Beşiktaşe. A během jednoho dne pak zvládl dokončit hostování Nikoly Vlašiće s Aleksejem Mirančukem, kteří by v Jurićově systému měli sehrát zásadní roli. A místo dvojice Verdi - Zaza, která odešla na konci přestupového období, povolal zpátky do první ligy Yanna Karamoha z Parmy. Osobnost Belottiho formátu ale zatím nahradit nedokázal, byť snížil náklady na výplaty o polovinu.

Celková známka: 6

Udinese

Rodina Pozzových, která je majitelem (nejen) Udinese, pokračovala v zažité tradici posledních let. Tedy prodala mladé hráče, jejichž forma vyletěla v minulém ročníku, aby je nahradila za zlomek ceny. Největší zájem byl pochopitelně o Nahuela Molinu, který vloni zažil skvělý ročník. Závod o něj nakonec vyhrálo Atlético, poněvadž kouč Simeone o hráče hodně stál a několikrát ho osobně kontaktoval, aby mu předestřel, kam v Atléticu může dojít jeho kariéra. A kromě toho nikdo jiný za Molinu nezaplatil 20 milionů. Jen o dva miliony méně potom Tottenham vynaložil na další zázrak, Destinyho Udogieho.

Tomuhle transferu nicméně pomohl fakt, že londýnský celek nechal klíčového obránce v Udine ještě rok hostovat. Ihned ale odešel další talentovaný mladík Brandon Soppy, kterého za devět milionů vykoupila Atalanta. Místo nich dorazili Nizozemec Ehizibue s Ebossem. Do Itálie se pak z Watfordu (dalšího klubu vlastněného rodinou Pozzo) vrací Adam Masina. Především se ale povedlo udržet jak Deulofeua, který už byl jednou nohou v Neapoli, tak spolehlivého střelce Beta. O tom, co Udinese dokáže, se naposled přesvědčil AS Řím, který si odvezl potupné čtyři góly.

Celková známka: 6

Hellas Verona

Hellas na začátku léta angažoval trenéra Gabrieleho Cioffiho, který si minulý rok nevedl vůbec špatně v Udinese. A bezpochyby mu slíbil kvalitní kádr. Jeho přestupovou politiku ale považuji za absolutně nedostatečnou. Jednak prodal několik svých opor a výrazně oslabil především ofenzivu. Prodal zejména ofenzivní trojici Giovanni Simeone, Gianluca Caprari a Antonín Barák, které mu minulou sezonu zajistilo 40 gólů. A jednak je prodal pod cenou. Za tohle trio dostane Hellas v tom nejoptimističtějším scénáři dohromady 39 milionů a to i se všemi bonusy.

A jejich náhrady? Pět milionů vysázel Hellas Benátkám za Thomase Henryho (minulý ročník dal 9 branek) a na hostování dorazili janovský Yayah Kallon (ten se v minulé sezoně prosadil jen jednou) a Simone Verdi (autor loňských šesti gólů). Zdarma po skončení smlouvy v Salernu ještě ještě veterán Milan Đurić, který ale víc jak deset branek dal za celou svou kariéru jen jednou (v sezoně 2019/2020). Hellas se chvílemi prezentoval jako výprodej pod cenou, aniž by měl nějakou jasnou koncepci. O posílení kádru se ani nedá mluvit. Z mého pohledu vyplodil spolu se Sampdorií a Bolognou nejhorší přestupy právě Hellas.

Celková známka: 4,5

A jak hodnotíte letní přestupové období Vy? Která akvizice se podle Vás povedla nejvíc a která nejméně? Dejte vědět v diskuzi.

Autor: Ondřej Pražák / transfermarkt.com, capology.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kvaradona

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá práce Prážo, kdy bude nový videjko Rande na slepo?

Reagovat
Largo

?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele