Ohlédnutí za podzimní částí francouzské Ligue 1

06.01.2009, 13:03, aktualizováno 06.01.2009, 13:03
Komentáře a souhrny
Nejvyšší francouzská soutěž je přesně ve své polovině, odehráno je devatenáct z 38 kol, a proto rozhodně nebude na škodu přiblížit si podstatné věci, které přinesla podzimní část Ligue 1 a zároveň si zkrátit čekání na druhou polovinu ligy. Kolotoč zápasů jarní části už ale klepe na dveře, soutěž se opět rozběhne 10. ledna 2009.

Podzimní mistr je již několik let stále stejný, od sezóny 2004/05 se nenašel žádný tým, který by dokázal sesadit Lyon z trůnu pro krále podzimu. Naposledy se to povedlo Monaku v roce 2003, to byla ale nejúspěšnější sezóna knížecího klubu za posledních několik let. Monako v sezóně 2003/04 překvapilo celou fotbalovou Evropu, když došlo až do finále Ligy mistrů, ve kterém podlehlo Portu. Při své cestě dokázalo vyřadit velkokluby jako Real Madrid nebo Chelsea. Titul ale na konci sezóny stejně putoval do Lyonu.

Lyon svou cestu za další obhajobou titulu nebude mít rozhodně jednoduchou, v těsném závěsu je hned několik týmů, které budou chtít do bitvy o mistra Francie výrazně promluvit. S tříbodovou ztrátou za Lyonem je Bordeaux, které ale může dostat těžký šrám v podobě možného odchodu Fernanda Cavenaghiho do Premier League. Argentinský útočník je druhým nejlepším střelcem francouzské soutěže, přesto do bojů v Lize mistrů naskakoval až jako střídající hráč a dohromady odehrál v miliónové soutěži jen 82 minut. Velký zájem o 25letého ostrostřelce má například Tottenham. Dalším pronásledovatelem je Rennes, které svými výsledky překvapilo. Jediná porážka z 19 zápasů a domácí neporazitelnost katapultovala svěřence kouče Lacombeho na třetí místo tabulky. V těsném závěsu za Rennes je Paris Saint-Germain a také Marseille, ve které se stále silněji skloňuje jméno Henrik Larsson. Švédská ikona a naposledy útočník Helsingborgu si údajně jako své další působiště vybral právě Marseille.

Týmy na dalších místech do boje o ligový trůn pravděpodobně nezasáhnou, ale jejich pořadí na konci soutěže lze jen stěží odhadnout, mezi šestým Lille a šestnáctým Nantes je rozdíl pouhých 12 bodů, který svědčí o velké vyrovnanosti týmů. Nejednou přidělal překvapivý výsledek vrásky na čele mnoha sázkařům a francouzská liga opět ukázala, že patři mezi nejhůře tipovatelné soutěže v Evropě.

Záchranářské práce čekají na Le Havre, které se krčí na dně tabulky se ziskem pouhých dvanácti bodů. O dva body lépe je na tom Sochaux, které v zimní přestávce posílil český útočník Václav Svěrkoš. Sestupem ohrožena zůstává i dvojice Valenciennes - St. Etienne, prvně jmenovaný tým se v loňské sezóně umístil v klidném středu tabulky, St. Etienne bylo dokonce na páté příčce.

Střelcům Ligue 1 kraluje s dvanácti přesnými zásahy André-Pierre Gignac z Toulouse, v těsném závěsu je již zmiňovaný Cavenaghi, který se trefil jedenáctkrát. Stejný počet gólů má na svém kontě i útočník PSG Guillaume Hoarau, desetkrát se trefil loňský král střelců Karim Benzema z Lyonu.

Francouzské týmy nebudou chybět ani v pohárové Evropě, nejostřeji sledovaný bude osmifinálový duel Ligy mistrů mezi Lyonem a Barcelonou, která patří mezi nejžhavější kandidáty na zisk prestižní trofeje. První zápas uvidí diváci 24.2.2009 v Lyonu, odveta na Nou Campu je naplánována na 11.3.2009.

Daleko větší zastoupení mužstev z Ligue 1 bude k vidění ve třetím kole Poháru UEFA, kam se na poslední chvíli probojovalo PSG, které se utká s německým Wolfsburgem. Marseille přivítá nizozemské Twente, Bordeaux se střetne s tureckým Galatasarayem, ve kterém září Milan Baroš, a v lize trápící se St. Etienne svede souboj s řeckým Olympiakosem Pireus. První zápasy Poháru UEFA se hrají 19.2.2009, odvety pak o týden později.

Autor: Tomáš Lavický

Komentáře (58)

Přidat komentář
Kongo

Rennes tento tym sem si hodne oblibil

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud nespadne Nantes a Rennes se udrží na špičce, bude to fajné.

Reagovat
smazaný uživatel

solidní liga. Až na ty věčné plichty.Ale na ně zase vyhrávám,takže-o.k.

Reagovat
M11

PSG

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

PSG se proti minulým rokům horzně zvedlo řekl bych ze majitelé taky uz neco investovaly do letních přestupů

Reagovat
onze

Urcite jedna z najlepsich lig, a nie je tak preplatena ako napr. anglicka. Zdravim vsetkych fanusikov PARIS SG.

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzska liga stoupa stale vys,coz je podle me dobry,ale na lyon nema skoro zadnej klub,navic vykupujou mlady talentovany hrace,plus jejich zkuseni hraci,to znamena peknej fotbal ,ale i dalsi kluby rajou dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux za půl roku nebude jen víno s přívlastkem, ale bude to také tým s titulem

Girondins

Reagovat
smazaný uživatel

ty jeden kecko

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

Tsss, Kdo jinej by to měl vyhrát?? Kdo hraje nejlíbivější fotbal v Ligue1 Kdo má nejlepší obranu Ligue1 (nepočítáme-li do toho poslední záas ), kdo má Fernanda Cavenaghiho? Girondin Bordeaux.

Reagovat
božský John

Kdo má Ben Arfu? Kdo má nejlepší fanoušky? Kdo má super útok(krom posledního zápasu)? Olympique Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

Ha, tak Ben Arfu trumfnu oba Yoany.. Nejlepší fanoušky? Těžko, když jim nefandim , super útok?

Reagovat
božský John

Nekoukej na Nancy a spíš se koukni na marodku

Reagovat
smazaný uživatel

Jj marodku máte velkou, ale i tak by byl pro mě i střízlivým okem větší aspirant na titul Girondins. Být tebou, tak se ale chlubim brankářem tam na Vás nemáme.

Reagovat
božský John

Steve je jako Malafeev,odchytá si svoje ale nic navíc..jinak by byl ve špičce...Já nevim,teď je pro mě Bordeaux a OM na stejnym levelu...

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux je teď hodně na vzestupu.. Blanc je výbornej trenér i když někdy tropí hlouposti. Marseille je dobrý mužstvo, ale na Girondins fakt asi nemá to bych si klidně vsadil.

Reagovat
božský John

No chtělo by to vzájemnou konfrontaci...Blanc je bezpochyby výbornej trenér,možná lepší než Gerets,obranu máte lepší vy,brankáře zas my,zálohu máme tak vyrovnanou(vy máte Yoanna,my zas Hatema atd) a útok máte lepší o chlup(když počítám,že hraje aspoň Mamadou)

Reagovat
božský John

btw. kdyžtak písni na 488-681-199 :)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo má Benzemu?

Reagovat
božský John

Zas ti Francouzi...kdyby byl Čech...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyby byl Čech, tak by s góly hned byl menší problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Ovšem na jak dlouho...

Reagovat
smazaný uživatel

Něco podobného mě napadá s Cavenaghim, akorát, že ten půjde tak za třetinku a nejspíše i dříve.

Reagovat
smazaný uživatel

No to by byla bída, jen co je pravda. Jenže Girondins snad není zase tak úplně závislý na jednom hráči. Sice s tím jedním hráčem je pak ta kvalita mnohem větší, tak je tady ta možnost zkoušet naše talentované mladíky a jelikož Blanc je pověstný svou vynikající defenzivou si to klidně může dovolit..

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux je na Cavenaghim závislé mnohem víc, než si vůbec chceš připustit, řekl bych, že dokonce stejně, jako Lyon na Benzemovi a bez něj je hned v útoku poloviční, jelikož Chamakh, ani Bellion prostě jeho kvalit nedosahují. Zkoušet talentované mladíky je taky fajn, ale tím titul neuděláš.

Reagovat
smazaný uživatel

To máš asi pravdu.. Nezbývá mi než doufat, že přes jaro ještě zůstane. Na klopýtání ostatních mužstev a na stálou výkonnost třeba Saiveta se nemůžeme spoléhat. Snad Blanc není tak hloupý a Cavenaghiho nepustí.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to také o tom, nakolik chce Cavenaghi zůstat, těžko ho budet Blanc držet, pokud si dupne, že chce pryč. Nicméně já bych chtěl, aby zůstal, Girondins se mi letos dost líbí a Lyon má aspoň kvalitního konkurenta v boji o titul.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pěkný slyšet.

Cavenaghi podle mě musí vidět, že jde Bordeaux pro titul, jestli někam bude chtít, tak to zkusí po sezoně. Někde jsem slyšel, že by rád zkusil Premier league, to by nám mohlo nahrávat, protože není snad tak hloupý, aby šel do rozběhnutý soutěže, když může sezonu dohrát v Bordeaux, a pak jako hrdina přestoupit jinam, aby podstoupit celou přípravu.

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon ole

.

Reagovat
smazaný uživatel

kdo ma Sességnona nejlepsiho hrace LFP za podzim fanousky ma lepsi PSG tech vasich je akorat vic mno to je pravda tak mate vetsi navstevnost ale fans PSG vzdycki daj nahubu ten OM

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud by Lyon koupil Cavenaghiho, prodal Freda a Govoua poslal na Sibiř, tak by o opětovném titulu nebyl pochyb. A snad se už konečně uzdraví Bodmer a Pjanic.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hraje ten Pjanič? Já ho pořádně hrát neviděl ani jednou. Není moc mladej na to, aby vedl tým jako je Lyon?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak o vedení týmu zatím není řeč, každopádně jsem ho viděl na začátku sezóny a nehrál špatně, ale je znát, že je furt dost mladý, musí hlavně hrát. Ale s tím zraněním to je na nic.

Reagovat
smazaný uživatel

On je playmaker ne? Tím vedením týmu jsem myslel, že ho Lyon takhle mladýho nechá tvořit hru. jinak díky

Reagovat
smazaný uživatel

Umí hrát ve středu zálohy i na křídle. Letos jsem ho viděl hlavně na křídle.

Reagovat
smazaný uživatel

tak, jestli to je spíš křídlo, tak to potom jo.. I když je takhle mladej, tak jeho jméno má celkem zvuk. To není špatná vizitka.

Reagovat
smazaný uživatel

Není vyloženě křídlo, je spíš ofenzivní záložník, ale právě umí ve středu i na křídle, a protože uprostřed teď nemá moc šanci (Juninho,Ederson,Makoun,Källström,blabla), tak hrál spíš na křídle.

Reagovat
smazaný uživatel

blabla Toho chtěl Wenger, ne?

Jasně pochopil sem, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Je to možné, Pjanice chtělo víc týmů, podobně, jako Llorise.

Reagovat
onze

ALLEZ PSG ! ! ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní liga, mám rád, sleduju a sázím, páč jsou tam excelentní kurzy i překvapení. Pokud Bordeaux prodá Cavenaghiho, klesne až na 3.pozici, Rennes a Jimmy Briand jsou super

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon = titul ... 99%

Reagovat
smazaný uživatel

Stade Rennais vam jeste vsem vypali rybnik

Reagovat
božský John

rybnik možná vypálí kdekomu,ale tuitul poputuje do Marseille

Reagovat
smazaný uživatel

tuitul možná, ale titul poputuje do Paříže

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Ach jo,ta klávesnice...

Reagovat
smazaný uživatel

uvidime kdo vyhraje titul,ale nejvetsi kandidat je Lyon

Reagovat
onze

Majster ligy Paris Saint Germain ! ! ! ! !

Reagovat
božský John

ach jo...kdy já vám konečně vštěpim,že antikristi nikdy nevyhrajou...

Reagovat
smazaný uživatel

Bordeaux...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a ještě bych byl rád kdyby se vrátil Lens.

Reagovat
smazaný uživatel

Jsou na dobré cestě...

Reagovat
M11

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele