OH 2004 - SKONČILY BOJE VE SKUPINÁCH

19.08.2004, 09:47
Aktuality
Olympijské hry v Aténách mají za sebou už pět soutěžních dní a některé sporty nabírají na obrátkách. Výjimkou není ani fotbal, nejpopulárnější sport naší planety. Šestnáct mužských a deset ženských týmů ukončilo své učinkování v základních skupinách a osm vyvolených z každého turnaje teď čeká boj o cenné olympijské kovy.

V sobotu 20. srpna mají na programu svá čtvrtfinálová utkání ženy a o den později muži. Nyní už neexistuje možnost opravy, kdo zaváhá jede domů. Ano, vyřazovací systém turnaje vždy strhává diváky ze sedadel a fanoušci ho milují. A kdo je největším favoritem na zisk zlaté olympijské medaile? V mužském turnaji se mluví jedině o Argentině, která přivezla do Atén velmi silný tým. Ostudou je učinkování evropských týmů, z nichž se mezi posledních osm probojovala pouze Itálie a to jen díky lepšímu skóre než Ghana. Mezi ženami zase patří mezi největší favoritky Němky a Američanky. A jak to vše dopadne, to ukáží následující dny.



MUŽSKÝ TURNAJ
Mezi muže se kvalifikalo šestnáct týmů, které se utkaly ve čtyřech skupinách, z nichž si postup zajistily nejlepší dva.

Skupina A
Do skupiny A bylo nasazeno pořadatelské Řecko, Mexiko, Mali a Korejská republika. Po šokujícím zisku evropského titulu pro Řecko, očekávali domácí fanoušci další úspěch. Všichni Řekové by rádi viděli své bojovníky ve finále, které se bude hrát na olympijském stadioně. Jenže vše se vyvíjelo jinak. Už v úvodním utkání se Řekové natrápili s Korejskou republikou a to ještě od 31. minuty hráli proti deseti. Korejci však překvapili, když v 64. minutě vedli už 2:0. Domácí pak byli nakonec rádi za remízu. kterou zachránili osm minut před koncem z penalty. Ve druhém utkání prvního kola remizovali Mexičané s výběrem Mali 0:0, což bylo pro ně zklamání, poněvadž to byli právě oni, kteří byli po celý zápas mnohem aktivnější. Ve druhém utkání chtěli Řekové vše odčinit a jednoznačně zdolat Mali. Ovšem domácí se na turnaji s formou nepotkali a překvapivě prohráli 2:0, když afričanům stačilo na vstřelení obou branek první pětačtyřicet minut. V souboji Korejců s Mexikem byl k vidění bojovný fotbal, ale šťastnější byli nakonec reprezentanti asijského kontinentu, když brankou z 16. minuty zvítězili 1:0. Před posledními zápasy byly karty rozdány jasně. Pokud ve vzájemném utkání remizuje Korea s Mali, Mexiku ani Řecku už nepomůže ani svěcená voda. Potřetí za sebou prohrávalo Řecko 0:2, tentokrát s Mexikem. Osm minut před koncem však Řekové zažehli malou jiskřičku naděje, když snížili na 1:2. Ta však opět pohasla v 86. minutě, kdy Mexičané vsítili třetí branku. V zoufalém náporu pak už jen domácí snížili na konečných 2:3. Mexiko tak s napětím čekalo, jak dopadne souběžně hrané utkání Korejců s Mali. Tam se děly neuvěřitelné věci. V 55. minutě vedlo Mali již 3:0, když se hattrickem blýskl Tenema Ndiaye, a vše se zdálo jasné. Jenže za neuvěřitelných devět minut bylo srovnáno na 3:3. tento výsledek si oba týmy již pohlídali, což zaručovalo postup z prvního místa pro Mali a z druhého pro Korejskou republiku.

Skupina B
Ve skupině B se utkali čerství mistři Evropy do 21 let Italové s Ghanou, Japonskem a Praguayí, která vystavila stop v jihoamerické kvalifikaci Brazílii. Italové se v prvním utkání střetli s Ghanou, kterou reprezentoval bývalý fotbalista Liberce Gyan Baffour. Ghana překvapivě vedla po první půli 2:0, a tak byla nakonec squadra azzura ráda za bod, ketrý vydřela vyrovnávací brankou sedm minut před koncem. V utkání Paraguay - Japonsko bylo k vidění sedm branek. Po prvním poločase vedli jihoameričané 3:1, ale Japonci se nevzdávali. Postupně snížili na 3:2 a na 4:3, ale na vyrovnání to už nestačilo. Japonsko pak muselo získat alespoň bod s Itálií, ale už v osmé minutě prohrávalo 0:2. Japonci tak opět jen dotahovali skóre a konečná porážka 2:3 znamela konec postupových nadějí. V dalším utkání překvapila opět Ghana, když v posledních deseti minutách otočila zápas s Paraguayí a po vítězství 2:1 byla velmi blízko postupu. Ovšem poslední zápasy vše obrátili naruby. Paraguay porazila Itálii 1:0 a stejným rozdílem zdolalo Japonsko Ghanu. Z prvního místa tak postupuje Paraguay a ze druhého místa se štěstím Itálie, ale jen díky většímu počtu vstřelených branek než Ghana.

Skupina C
V této skupině se představili asi největší favorité Argentinci, kteří velmi touží po zlaté olympijské medaili, ta v jejich sbírce stále chybí. Společnost jim ve skupině C dělali fotbalisté Srbska a Černé Hory, Tuniska a Austrálie. Za druhého postupující se tipoval tým Srbska a Černé Hory, ale tyto předpoklady vzaly za své již v prvním utkání s Argentinou. Argentinci jasně dominovali ve všech směrech a zcela rozstříleli vicemistra Evropy do 21 let 6:0. V druhém utkání prvního kola remizovalo Tunisko s Austrálií 1:1, i když v závěrečných minutách sahalo i po vítězství. V dalším utkání porazila Argentina Tunisko 2:0, což ji předčasně zajistilo postup do čtvrtfinále. Naopak Srbové opět utržili debakl, tentokrát od Austrálie 1:5. V posledním zápase si poradila Argentina s Austrálií, ale tentokrát už jen těsným výsledkem 1:0. Srbové sehráli důstojnou roli, alespoň v závěrečném vystoupení proti Tunisku. Zdálo se, že konečně získají první bod za remízu 2:2, ale minutu před koncem vstřelilo Tunisko vítěznou branku. Vítězství mu však nepomohlo, poněvadž Argentinu doprovodí do čtvrtfinále Austrálie, zásluhou lepšího skóre.

Skupina D
Skupina D se zdála být jasnou záležitostí pro Portugalsko. Ale jak už bývá na olympijských turnajích zvykem, zde není slabých soupeřů. A tak i Maroko, Irák a Kostarika se chtěli poprat o svou šanci. První šok přišel hned na úvod, když Portugalci podlehli nadšeně hrajícímu Iráku 2:4. Na fotbalistech ze země, která se vzpamatovává z války, bylo vidět s jakou chutí hrají poprvé za svobodnou zemi. Ve druhém utkání prvního kola remizovalo v průměrném utkání Maroko s Kostarikou 0:0. Portugalci vše napravili ve druhém utkání, když kvalitním výkonem přehráli Maroko 2:1. Jednou brankou se také blýskla jedna z hvězd olympijského turnaje Cristiano Ronaldo, který ovšem pro dvě žluté karty nemohl hrát v posledním utkání s Kostarikou. Velké překvapení dokonal Irák, když porazil Kostraiku 2:0 a zajistil si tak předčasně postup mezi nejlepších osm týmů. Irák si pak v posledním utkání mohl dovolit prohrát s Marokem 1:2 a šetřit síly na čtvrtfinále. Přímý souboj o postup do vyřazovacích bojů svedli Portugalci s Kostarikou. Vše hrálo do karet Portugalcům, když po půl hodině hry vedli 1:0. Ovšem v závěru první půle jim byl vyloučen Joao Paulo a to se stalo osudné. V 50. minutě Kostarika srovnala, ale na to ještě dokázili Portugalci odpovědět brankou o čtyři minuty později. Zlom přinesla 68. minuta, kdy si nešťastný Fernando Meira dal vlastní gól a bylo opět vyrovnáno. Portugalsko muselo otěvřít hru, což dvakrát potrestali Kostaričané rychlými brejky. Portugalci tak začali turnaj porážkou 2:4 od Iráku a stejným poměrem skončili i svou pouť pod olympijskými kruhy v zápase s Kostarikou. Portugalci, kteří toužili po jedné z medailí, se tak vrací zklamaní domů.

Program čtvrtfinále

Mali - Itálie
Irák - Austrálie
Argentina - Kostarika
Paraguay - Korejská republika




ŽENSKÝ TURNAJ
Ženského turnaje se účastní deset týmů rozdělených do tří skupin. První dvě skupiny mají po třech týmech a třetí skupina týmy čtyři. Do čtvrtfinále se neprobojovaly pouze dva týmy a to čtvrtý tým z čtyřčlenné skupiny a horší z týmů na třetích místech tříčlenných skupin.

Skupina E
Do skupiny E bylo nalosováno Japonsko, Nigérie a Švédsko, které bylo jasným favoritem skupiny. Ovšem hned v prvním utkání Švédky zcela podcenily skvěle hrající Japonky a zaslouženě prohrály 0:1. Japonské fotbalistky však spadly z výšin hned po svém druhém utkání, když s Nigérií prohrály 1:0. Situace ve skupině se před posledním zápasem pořádně zamotala, Švédky potřebovaly nutně zvítězit. Po poločase však vedla Nigérie 1:0 a se Švédkami to vypadalo špatně. Ty se však nevzdaly a dokázaly v rozmezí pěti minut utkání otočit. Švédsko tak obsadilo první místo ve skupině E a z postupu se nakonec mohly radovat i oba zbývající týmy.

Skupina F
Ve skupině F byly největšími favoritkami poslední mistryně světa Němky. Společnost jim dělaly reprezentantky Číny a Mexika. Hned první utkání mezi Německem a Čínou mělo slibovat kvalitní podívanou. Němky si však otevřely na hřišti doslova střelnici. Zvítězily neuvěřitelných 8:0, když čtyři branky si připsala současná nejlepší hráčka světa Birgit Prinzová. Ve druhém utkání chtěly vše napravit Číňanky s Mexikem. Ale konečná remíza 1:1 znamenala v podstatě překvapivé vyřazení Číny už v základní skupině. V posledním zápase skupiny F zdolaly v pohodovém tempu hrající Němky Mexiko 2:0. Právě tyto dva týmy postupují do čtvrtfinále, Mexičanky jen díky tomu, že nedostaly výprask od Německa, tak jako Čína.

Skupina G
Poslední skupinu ženského turnaje tvoří domácí Řecko, Austrálie, Brazílie a zlaté medailistky z Atlanty 1996 a stříbrné ze Sydney 2000 Američanky. Fotbalistky USA vstoupily do turnaje s Řekyněmi a bez větších problémů zvítězily 3:0, když vítězství pečetila nejznámější hráčka světa Mia Hammová. Ve druhém utkání prvního kola přehrály těsně Brazilky Australanky 1:0. Brazilky si troufaly i na výběr USA, ale zle pochodily. Sice první půle skončila bez branek, ale v té druhé už Amaričanky nenechaly nic náhodě a zvítězily 2:0. Australanky zase chtěly napravit úvodní prohru vítězstvím nad domácími reprezentantkami a povedlo se, když Austrálie získala tři body po nejtěsnější výhře 1:0. V posledním kole deklasovala Brazílie Řecko 7:0 a rozhodla tak, že domácí tým na olympijských hrách skončí svou cestu v základní skupině. Naopak Američanky překvapivě jen remizovaly s Austrálií, když vyrovnávací branku obdržely osm minut před závěrečným hvizdem. Z postupu do čtvrtfinále se tak radují USA, Brazílie a Austrálie, tedy vše podle předpokladů.

Program čtvrtfinále

Německo - Nigérie
USA - Japonsko
Mexiko - Brazílie
Švédsko - Austrálie


Autor: Marek Chromčák

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele