OH 2004 - ARGENTINA SI ZASTŘÍLELA

12.08.2004, 09:47
Aktuality
Hry 28. olympiády sice začínají oficiálně až v pátek 13. srpna 2004, ale jak už je zvykem olympijský fotbalový turnaj začíná vždy o dva dny dříve, aby se celý program turnaje stačil odehrát během her. Už potřetí se pod pěti kruhy objeví vedle mužů i zástupkyně něžného pohlaví, které už také objevilo kouzlo nejpopulárnějšího sportu světa.

Jak je už několik let známo, olympijský turnaj mužů, má poněkud ve světě fotbalu zvláštní postavení. Tenhle turnaj sice nemůže konkurovat mistrovství světa či mistrovství Evropy, ale stále získává větší kouzlo, o čemž se přesvědčuje čím dál více zemí a fotbalistů. Ne nadarmo se říká, že olympijský vítěz se stává nesmrtelným. Olympijského fotbalové turnaje mužů se tak mohou zúčastnit jen hráči do 23 let s vyjímkou tří starších hráčů. Naopak v ženském turnaji žádná omezení neplatí, a tak je olympijský turnaj žen stavěn do stejné roviny s mistovstvím světa.

Nyní už se podíváme na všechny zápasy, které se odehrály v "minus druhý" den olympijských her. A protože většina mužů, kteří se zajímají o fotbal jsou gentlemani, tak dáme přednost dámám.



Co tedy přinesl 11. srpen 2004 na olympijských trávnících?



ŽENSKÝ TURNAJ
Ženského turnaje se oproti Atlantě 1996 a Sydney 2000, kde startovalo 8 týmů, účastní o dva týmy více. Všechna reprezentační družstva jsou rozdělena do tří skupin. První dvě jsou tříčlenné a poslední čtyřčlenná. Postup do čtvrtfinále s zajistí první tři týmy z čtyřčlenné skupiny G a první dva týmy z obou tříčlenných skupin E a F. Navíc ještě postoupí do vyřazovích bojů lepší ze třetích míst obou tříčlenných skupin.



Švédsko - Japonsko 0:1
V prvním utkání skupiny E narazily sebevědomé Švédky na Japonky. Seveřanky si vůbec nepřipouštěly, že by neměly v tomto zápase uspět. Ovšem obraz hry byl úplně jiný. Už od prvních minut byly lepší hráčky ze země vycházejícího slunce. V 11. minutě se málem dočkaly branky, když zahrávaly z levé strany roh, posléze dorážela Miyamotová, ale švédská hráčka zastavila míč na brankové čáře. Ve 24. minutě však už Švédky takové štěstí neměly, brankářka Joenssonová neudržela míč a Arakawová využila situace a do prázdné branky vsítila vedoucí gól. Dal se tedy očekávat obrovský nápor Švédek za vyrovnáním, ale chyba lávky. Pouze sporadickou střelou z 36. minuty prověřily japonskou brankářku Yamagoovou. Naopak Japonky zahrozili ještě dvakrát před koncem první půle. Ve druhém poločase se vůbec obraz hry nezměnil, stále dominovaly podceněnné Japonky. V 57. minutě opět zahrozily z rohu a o tři minuty přišla další velká šance, ale míč skončil těsně nad brankou Švédska. Bylo vidět, že v tomto zápase jsou Japonky fotbalovější a fotbalem se skvěle baví. A tak po zásluze se nakonec mohly radovat z vítězství 1:0 nad favorizovaným Švédskem.



Německo - Čína 8:0
Mistryně světa z roku 2003, Němky, se utkaly v úvodním utkání skupiny F s Čínou, která také disponuje kvalitním ženským týmem. Očekával se tedy vyrovnaný a bojovný zápas, ale i zde bylo vše jinak. Již ve 13. minutě se trefila hlavou z hranice šestnáctky Birgit Prinzová. O osm minut později přidala stejná hráčka druhý gól, když využila centr z pravé strany a opět hlavou zvýšila. Číňanky mírně zahrozily až ke konci prvního dějství, ale se vším si poradila německá brankářka. V 65. minutě se do rány z 13 metrů pořádně opřela Wunderlichová a bylo 3:0. V 73. minutě už Birgit Prinzová dovršila svůj hattrick, když se prosmýkla čínskou obranou. Číňanky úplně rezignovaly, v jejich tvářích byste našli jen gesto zmaru. Němky si tak na stadioně v Patrasu otevřely střelnici. V 76. minutě proměnila penaltu Lingorová a světelná tabule už ukazovala hrozivých 5:0. V 81. minutě zvýšila Pohlersová na 6:0, když dostala přihrávku zprava, kterou z hranice malého vápna bez problému proměnila. V 88. minutě přidala Birgit Prinzová dokonce už svůj čtvrtý gól, když se trefila z 30 m proti pohybu čínské brankářky. V poslední minutě pak na konečných 8:0 pečetila Muellorová, když po zaváhání obrany soupeře skórovala z 18 metrů k tyči. Hrdinkou utkání se tak jednoznačně stala hráčka s číslem 9 Birgit Prinzová.



Řecko - USA 0:3
15 000 diváků bylo zvědavo na stadioně v Heraklio, jak si povedou domácí reprezentantky se zlatými medailistkami z Atlanty (obhájkyně ze Sydney, Norky, se do Atén neprobojovaly). Jasným favoritem byl výběr Spojených států, což se začalo naplňovat už ve 14. minutě, kdy se z 11 metrů přesně trefila Boxxová. O deset minut později zahrozily Američanky znovu, ale tentokrát to Řekyně zvládly. Ovšem ve 30. minutě zaútočily Američanky po pravé straně a nasledný centr zužitkovala Wambachová ve druhý gól. Ve druhém poločase opět dominovaly reprezentantky Spojených států a střídala se jedna šance za druhou. Třetí gól v síti Řecka byl tak pochopitelným vyústěním kvality Američanek. Nejznámější hráčka světa Mia Hammová využila v 81. minutě chybu domácí obrany a střelou z 12 metrů uzavřela účet utkání. Američanky tak vykročily skvěle k jasnému cíli, kterým je zlatá olympijská medaile. Je to poslední šance téhle zlaté generace na velký úspěch. Ale to je ještě daleko.



Brazílie - Austrálie 1:0
V Soluni se ve druhém utkání skupiny G střetly favorizované Brazilky s Australankami. Brazilky tady v Aténách vlastně bojují i za muže, kteří se do Atén neprobojovali. Už od prvních minut utkání bylo vidět, že na trávníku budou kralovat pravě ženy ve žlutých dresech. Ve 27. minutě zahrozila nejaktivnější z nich, Martha. Stejná hráčka se však ve 36. minutě dočkala, když se krásně trefila ze 14 metrů k tyči. Australanky také občas vystrčily růžky, ale bez velkého úspěchu. Brazilky dominovaly ve hře i ve druhém poločase a vypracovaly si i další střelecké příležitosti. Ovšem na výsledku utkání se již nic nezměnilo, a tak si reprezentantky nejfotbalovější země světa připsaly do tabulky skupiny G tři body.





MUŽSKÝ TURNAJ
Mužského turnaje se účastní 16 týmů, které jsou rozděleny do čtyř čtyřčlenných skupin. Do vyřazovacích bojů si pak zajístí postup vždy nejlepší dva týmy. Takže je patrné, že na rozdíl od žen, tady je každý bod dobrý.



Řecko - Korejská republika 2:2
Před 25 000 diváky se představili na stadioně v Soluni domácí reprezentanti v souboji s fotbalisty Korejské republiky. Celé Řecko je v očekávání, zda se podaří napodobit starší kolegy, kteří na mistrovství Evropy v Portugalsku vybojovali senzační zlato. V olympijské nominaci je pouze jediný hráč, Dimitrios Papadopoulos, který se může pyšnit evropským titulem. Poprvé Řekové zahrozili ve 29. minutě, když po přímém kopu z 25 metrů a následné skrumáži nastřelili břevno korejské branky. Korejci hrali od úvodní minuty velice tvrdě, na což doplatili v 31. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Kim Chi Gon. Překvapivě však Korejci své pozice nevyklidili. Ve 43. minutě zahrávali z pravé strany rohový kop na přední tyč, míč se ze skrumáže odrazil k hranici pokutového území a zcela volný Kim Dong Jin skóroval. Do šaten tak šli Řekové se sklopenou hlavou. V 65. minutě utkání byli diváci svědky kuriozního vlastního gólu. Od Vyntry se z 25 metrů odrazil míč, který krásně přeloboval řeckého brankáře. Korejci v deseti lidech překvapivě vedli 2:0. Ovšem v poslední dvacetiminutovce rozpoutali domácí ofenzevní smršť. A v 78. minutě to tam konečně padlo, když se z hranice šestnáctky krásnou střelou trefil Taralidis. A nápor trval dál. V 82. minutě byl v pokutovém území sražen řecký hráč a z následné penalty vyrovnal na konečných 2:2 jediný účastník EURA 2004 Papadopoulos.


Korejci statečně bojovali v deseti lidech. Řekové však nakonec vyválčili alespoň bod.



Mali - Mexiko 0:0
Ve druhém utkání skupiny A se střetlo Mexiko s Mali, které reprezentuje černý kontinent. Je zajímavé, že z africké olympijské kvalifikace se neprobojoval do Atén obhájce zlata ze Sydney Kamerun. Od začátku utkání dominovali fotbalisté Mexika, ovšem štěstí jim nepřálo v koncovce. V 7. minutě zahrávali Mexičané rohový kop, ale veškeré nebezpečí zažehnal brankář Mali Bathily. Ve 29. minutě se objevil před brankářem Mali Omar Bravo, ale také neuspěl. Další šanci zlikvidoval Bathily ve 43. minutě, kdy nedokázal skórovat Rafael Marquez. Ve druhé půli se častečně osmělili i reprezentanti Mali, ale se vším si poradil brankář Mexika Jose Corona. V závěru se ještě snažili Mexičané urvat všechny tři body, ale nepodařilo se překonat výborného Bathilyho. Brankář Cheick Bathily se tak stal hrdinou utkání a jen jemu mohou spoluhráči děkovat za vydřený bod proti Mexiku.



Argentina - Srbsko a Černá Hora 6:0
Na největšího favorita olympijského turnaje jsou zcela jednoznačně pasováni Argentinci. Kouč Marcelo Bielsa přivezl do Atén hned deset hráčů, kteří nedávno bojovali na populární Copa América. Argentina moc touží po olympijském zlatu, které ještě nikdy nezískala a navíc si chce spravit chuť po finálové porážce s Brazílií právě na Copa América. Argentina byla od prvních minut velice aktivní. Už v 7. minutě se dostala do slibné šance nová hvězda Argentiny Carlos Tevez, ale brankář Milojevic na dvakrát zneškodnil. V 11. minutě se už Argentině podařilo vsítit vedoucí branku, když Cesar Delgado z pravé strany trefil přesně volné místo u levé tyče. V 17. minutě zvýšil Kily Gonzáles na 2:0, když dostal krásnou přihrávku před brankáře. Poslední pětimutovka první půle patřila Carlosi Tevezovi. Nejprve ve 42. minutě získal míč, kličkou na hranici šestnáctky se uvolnil a k pravé tyči vstřelil třetí branku Argentiny. A aby toho nebylo málo, o minutu později přidal Tevez čtvrtý gól. Reprezentanti Srbska a Černé Hory byli zralí na ručník, vůbec nic ve směru dopředu nevymysleli. Navíc v 74. minutě Gabriel Heinze zvýšil na 5:0, když zužitkoval centr z levé strany. Na konečných 6:0 pak upravil Mauro Rosales, když dostal krásnou přihrávku z pravé strany a nikým nekrytý uzavřel skóre tohoto utkání. Argentina tak skvěle vykročila za svým snem. Co myslíte, podaří se jí to?



Tunisko - Austrálie 1:1
Druhé utkání skupiny C svedlo dohromady reprezentace Tuniska a Austrálie. V Tunisku je fotbal stále populárnější, čemuž napomohlo vítězství na letošním Africkém poháru národů, které pořádalo právě Tunisko. Samotné utkání bylo velmi vyrovnané. V úvodu byli nebezpečnější Australané. V 7. minutě byl sám před brankářem Elrich, ale branka z toho nebyla. Ta přišla až ve 44. minutě, když centrovaný míč zleva zužitkoval hlavou John Aloisi. Do druhého dějství nastoupili Tunisané s touhou alespoň vyrovnat. To se podařilo v 69. minutě, kdy nejprve centr z levé strany vyrazil brankář Austrálie Galekovic, ale míč se dostal k volnému Ali Zitounimu a ten vyrovnal. V závěru utkání byla znát snaha Tunisanů strhnout vítězství na svou stranu, ale nepovedlo se. Střetnutí skončilo tak smírně 1:1.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (10)

Přidat komentář
HOST*yarda

Promiň: Brazílie-Austrálie - muži se neprobojovali...

Reagovat
alegre

Yarda se seknul Nepoznal ženskou od chlapa !!!!!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

No jo "alegre" jako vždycky. V poslední době ale stále častěji platí, že i když má někdo dlouhé vlasy a náušnice, nemusí být nutně žena. Co si to příště přečíst pořádně.

Reagovat
smazaný uživatel

oni už to opravili, proto to nepoznal...

Reagovat
HOST*alegras

Já to četl jednou, pak ještě jednou a když jsem tam tu chybu nenašel, tak jsem si s ohromno radostí do Tebe rýpnul! Pero, si insulte Vuestra merced, pido mis mas sinceras disculpas!!!

Reagovat
HOST*yarda

Hm, zeptej se autora, ten to bude vědět nejlépe. Nuestra Majestad se ve más que insultada y exige de ti, plebeyo asqueroso, una disculpa pronunciada de rodillas!!

Reagovat
HOST*alegre

No me arodille ni al frente de los conquistadores comunistas, peor al frente de una Majestad real.

Reagovat
smazaný uživatel

Chyba tam byla, za což se omlouvám, a yarda na ni upozornil. Tak snad se už nebudete dohadovat.

Reagovat
HOST*alegre

Jo a s Yardou já se "dohaduji" velice rád, je to na úrovni, bez urážek a sprostých slov.....

Reagovat
HOST*yarda

No to bych k.... písk!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele