Odměna za věrnost

14.12.2015, 09:46
Názory a komentáře
Markus Weinzierl se dočkal zasloužené odměny za věrnost. Před třemi lety dostal nabídku od FC Augsburg, aby jej vedl v Bundeslize. Nabídku přijal, na lavičce vystřídal Jose Luhukaye a FCA posouval tabulkou výš.

Za působení v nižší soutěži na lavičce Jahn Regensburg se dočkal konečné aktivní bilance (49 výher, 45 remíz, 41 proher) a už jen počet odkoučovaných zápasů budí respekt. Přestože se v tom týmu trenéři v novém tisíciletí střídali rok co rok, někdy i vícekrát, Weinzierl tam vydržel 4 sezóny a na závěr svého působení dovedl "Die Jahnelf" dokonce do 2. Bundesligy. Ani poté se mu v počtu odkoučovaných zápasů nikdo další nepřiblížil.

Brzy 41letý trenér na sebe ale upozornil hlavně v Augsburgu, kde pomohl ke druhému udržení se v Bundeslize v řadě a následující rok skončil Augsburg v klidném středu tabulky, za což byl Weinzierl oceněn VDV (Vereinigung der Vertragsfußballspieler) titulem trenér roku. Už tehdy spoléhal na hráče, kteří jsou v klubu dodnes. Callsen-Bracker, Klavan, Beier, Mölders. Trpělivá a koncepční práce klubu pak došla naplnění v loňské sezóně, kdy se mu povedlo tým dostat na 5. místo konečné bundesligové tabulky.

V sezóně 2014/2015 skončil Augsburg dokonce před Schalke 04 a Borussií Dortmund a byl jedním ze sedmi týmů, které neměly na konci sezóny pasivní skóre. Vrcholem pak bylo bezesporu vítězství nad Bayernem 1:0 v Allianz Aréně. Nebyl to herně a divácky úplně nejpovedenější zápas, mnichovský gólman Reina byl brzy vyloučen, Verhaegh neproměnil následně nařízenou penaltu a na hráčích Augsburgu bylo vidět, že se scénářem početní převahy moc nepočítali a nevěděli úplně, co si počít. Naštěstí jim vyšla akce ze 71. minuty, kdy se trefil Bobadilla a na současné poměry se zrodil historický výsledek.

Markus Weinzierl se po povedené sezóně dočkal nabídky od Schalke 04. Mohl zvolit posun vzhůru, klub z Gelsenkirchenu má přece jen větší jméno a zvuk. Mohl trénovat Huntelaara, Matipa, Höwedese. Ale řekl ne a dodal, jak psal svého času Eurofotbal: "Nabídka od Schalke mě moc potěšila, jde o tradiční klub. Byla by čest a potěšení nabídku přijmout, ale rozhodl jsem se emocionálně pro setrvání v Augsburgu."

Letošní sezóna je typická pro týmy typu Augsburgu - boj na dvou frontách, v domácí soutěži a v Evropě, který mančaft vyčerpává. Zdá se však, že se blýská na lepší časy. Do zápasu proti Schalke šel Augsburg s tím, že z posledních tří ligových zápasů získal víc bodů než za celý předcházející průběh sezóny. A hlavní vzpruhou pak byl výsledek z Bělehradu. Gólem Bobadilly z poslední minuty si FCA zajistil výhru o dva góly a postup do vyřazovací části Evropské ligy.

Pro Weinzierla muselo být utkání se Schalke hodně emotivní. Rok předtím skončil FCA v tabulce o pouhý bod před Königsblauen a v létě pak odmítl nabídku tohoto klubu na trénování. Přístup hráčů v zápase byl příkladný, hráli aktivně a divákům nabídli i několik individuálních kousků. Nakonec první gól se zrodil po úmyslné teči patou od Honga. A když se zdálo, že zápas skončí spravedlivou remízou, trefil se v nastaveném čase Caiuby. Nejenže Augsburg porazil Schalke poprvé v historii, ale poskočil tabulkou o důležitá tři místa. Markus Weinzierl, trenér jenž prokázal nejen u "Jahnelf" v Řezně, ale i v Augsburgu, věrnost klubovým barvám, dostal za tuto věrnost zaslouženou odměnu.

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (15)

Přidat komentář
db18

Moc pěkný článek (až na "Řezno" )

Jinak pro zajímavost doplním, že SSV Jahn Regensburg v průběhu podzimu odvolal hlavního trenéra i přesto, že tým vedl tabulku regionální ligy Bavorska. (sérii 10 zápasů bez prohry totiž vystřídala série zápasů, kdy Jahn vyhrál pouze 2 z 9 zápasů)

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujímavé ten Regensburg. A ja doplním, že Regensburg má v tejto sezóne priemernú návštevnosť domácich zápasov v 4.lige 7 569 divákov. Žiadny iný klub nemá v Regionallige Bayern priemer ani nad 2 tisíc. Ešte väčšia zaujímavosť je, že v minulej sezóne, kedy hral Regensburg v 3.lige mal priemer 3 669 divákov. Po zostupe teda viac ako 2-násobný nárast návštevnosti. Pre ostatných ešte dodám, že v lete sa Jahn sťahoval do novej arény a tým si ja hlavne vysvetľujem ten obrovský nárast návštevnosti. Ale aj tak je tá vernosť v Nemecku úžasná.

Reagovat
smazaný uživatel

Veľký sympaťák a je nádherné, že vernosť klubu ti futbal skôr či neskôr vráti. Trošku mi pripomína Švanciho výzorovo.

Reagovat
smazaný uživatel

Bobadilla, to jméno žeru

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Live stream 3.liga Erfurt - Magdeburg: http://www.mdr.de/mediathek/livestreams/fernsehen/livestream-mdr-plus100.html

Pekný výhľad na to v akom štádiu je rekonštrukcia štadióna Erfurtu

Reagovat
stas87

Bobadilla je moj fanta kon. Na FCA je krasne vidiet,kam vedie dovera v trenera a velmi dobra praca manazera.Reueter a Weinzierel si sadli,rozumeju si a to je dolezity prvy krok k uspechu.Len raz som o nich zapochyboval a to vtedy,ak dotiahli cez leto styroch utocnikov a zdalo sa to byt prehnane a velmi vyrazne zasiahnutie do zostavy.Z timov co nehravaju kazdy rok v poharovej europe dopadnu najlepsie.Nebudu mat problemy ako Frankfurt,skonci vyssie.Frankfurt mal po polovici sezony 15 bodov,FCA ma teraz 16 a zapas este jeden zapas.Dobre nahradili aj Vogta,chytil sa Kohr.Problemy by mohli mat ak by sa im naraz zranilo zopar ludi v obrane,inak maju myslim dostatocne siroky kader,slusne zazemie a planov,co su realne.Klub bez BL tradicie a rok od roku napreduje.

Reagovat
smazaný uživatel

No práve teraz majú zranených oboch stopérov zo základu, i keď Klavan má len nejaké menšie zranenie asi.

Reagovat
smazaný uživatel

+ ten juhokórejčan sa tam veľmi dobre chytil

Reagovat
Rudnevs

No u FCA mi prídu prestupy také nevyvážené, myslím to tak že 4 prestupy poserú a potom príde nejaká bomba za 250 tisíc typu Hahn alebo Vogt.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som čakal max tisícku.... ale oni sa zase vrátia k tradičným číslam. Na Bayern išiel každý....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele