Odborníci: Němci prostě na Španěly neměli

30.06.2008, 08:23
Aktuality
Po skončení finálového utkání evropského šampionátu Německo - Španělsko 0:1 požádala agentura Mediafax tři odborníky o jejich názor. Na otázky odpověděli v neděli večer Jozef Jarabinský, Stanislav Levý a Pavel Hapal.

"Kdyby Španělé nezvítězili, tak by fotbal neměl logiku. On ji naštěstí má. Bylo to výborné finále a vyhrálo ho mužstvo, které mělo nejlepší hráče, nejlepšího trenéra, nejlepšího brankáře, nejlepší obranu i nejlepší ofenzívu," řekl Jozef Jarabinský.

Jarabinský ocenil nejen hru mančaftu, ale i roli trenéra Luise Aragonése. "Španělé vyhráli jako tým. Když jeden udělal chybu, tak ji vždy druhý napravil. Například chyboval Puyol, hned za něj zasáhl Marchena. V mužstvu téměř neni rozdíl mezi defenzívním a ofenzívním hráčem, všichni se dokáží zapojit do obou fází hry," vysvětlil. "Španělé hrají totální fotbal na vyšší úrovni, než jeho vynálezci Nizozemci. Trenér Aragonés se nebál nenominovat Raúla, nebál se nechávat Fabrégase na lavičce a nasazovat ho do hry později. Udělal pro mužstvo všechno dobře," uvedl Jarabinský své myšlenky. "Němci na Španěly prostě neměli," dodal Jarabinský.

Internacionál a trenér Pavel Hapal, který mj. hrál španělskou ligu za CD Tenerife a německou ligu za Leverkusen, označil výhru Španělska za zaslouženou. "Předváděli pohledný fotbal a zvítězili, i když Němci měli třicet minut ve druhém poločase více ze hry. Závěr utkání ale Španělé zvládli mistrovsky. Dost důležité bylo, že napadali ve třech hráčích a německým bekům, kteří toho už měli dost, nedovolili vydechnout," prohlásil Pavel Hapal, kouč Mladé Boleslavi. "Bylo to povedené finále, v němž byli šťastnější Španelé. Já jsem jim fandil. Strašně dlouho už nic nevyhráli a tento úspěch pro ně bude vzpruhou. Výborně hrála jejich obrana, která toho Němcům moc nedovolila."

Hapal ocenil hru Fernanda Torrese a Marcose Senny. "Torres nepotřebuje moc prostoru k tomu, aby se prosadil. Při gólové akci měl dokonce ztrátu na Lahma, ale dostal se před něj a stihl krásně zakončit. Ještě tam měl jeden světlý moment, když hlavičkoval do tyče, ale jinak se moc neprosadil. Ale velký hráč vytěží z minima maximum," poznamenal Hapal. "Nejlepším mužem finále byl podle mě Senna, byl hodně často u balonu," dodal trenér.

Třicetinásobný reprezentant Stanislav Levý si rovněž všiml mimořádné hry záložníka Marcose Senny. "On byl podle mne základním stavebním kamenem španělského týmu a jeho vítězství. Kdyby dal asi deset minut před koncem gól, tak by tím korunoval své výkony ve všech utkáních EURO 2008," řekl Levý. "Němci byli sice v prvních 10 až 15 minutách aktivnější, trochu soupeře zaskočili, ale pak byli Španělé jednoznačně lepší. Jejich problém byl jenom v tom, že nedokázali dát z řady šancí pojišťující gól. Ale i tak si myslím, že měli utkání pod kontrolou," usoudil bývalý kouč Viktorie Žižkov, Slovácka a Plzně, jenž zahájil svou trenérskou kariéru v mužstvech TB Berlín, Hannoveru 96 a Saarbrückenu.

"Po taktické stránce oba týmy vsadily na zesílenou středovou řadu, ale Španělé měli jen jednoho defenzívního záložníka. Němci dva, přesto nestačili zachytávat ofenzívní akce Španělů. Velký problém měla obrana s rychlostí Torrese, který dal vítěznou branku," dodal Stanislav Levý.

Autor: MEDIAFAX

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

neměly pravda

Reagovat
smazaný uživatel

mužstvo, které mělo nejlepší hráče, nejlepšího trenéra, nejlepšího brankáře, nejlepší obranu i nejlepší ofenzívu

Reagovat
smazaný uživatel

Njelepší kouč by náš Kája!!! Jarabinského názory neberu vážně, neboť o lečemž mne již přesvědčil!

Reagovat
smazaný uživatel

Odbornici...ha ha..Nemyslim len konkretne tychto,ale tie kecy o favorizovani rusov v semifinale su prec a zrazu spanieli to ziskali zasluzene a fotbal ma logiku smrt alibizmu..Viva Espana,Gracia Espana!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

bych rád viděl, kterých dvacet minut Hapal myslí, že hráli Němci líp.. já sem viděl opatrnej začátek z obou stran, a pak jasnou nadvládu Španělů... konečně po dlouhý době vyhrálo mužstvo, který si po celou dobu šampionátu vítězství zasloužilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam tedy těch dvacet minut viděl!!! Ale fandové Španělska většinou chtějí vidět jen co se ji hodí!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele