Óda na Bastiho - lídra, kterého musel Německu každý závidět

30.07.2016, 21:23
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Nazývejte mě třeba podivínem či hipsterem, nicméně kdyby mě někdo v podstatě kdykoliv v průběhu minulé dekády požádal o jméno jednoho cizince, kterého bych okamžitě adoptoval pro českou reprezentaci, měl bych jasno. Nezvolil bych Messiho ani Cristiana Ronalda, nýbrž Bastiana Schweinsteigera - postavu tak dokonale vystihující německou evoluci posledních let...

Když Německo koncem 90. let a na začátku tohoto milénia sešlo na scestí, pořád dokola v médiích i mezi bývalými hráči cirkulovaly výtky na styl "tahle generace postrádá vášeň, na vlasti jí tolik nezáleží, je měkká a zbytečně hýčkaná, postrádá lídry... ".

Bastian Schweinsteiger do této škatulky rovněž zprvu zapadal. Zdál se být nenapravitelným bohémem, který si až příliš cení hýřivého nočního života, a na levém křídle potom věčně ztrácí a zase nachází formu. Ve zkratce řečeno na něho nebylo spolehnutí na trávníku ani mimo něj.

Postupem času se však Schweinsteiger vypracoval v hotový protipól všeho výše jmenovaného. Stal se příkladným buldokem, jehož obětování nezná mezí. "Ten, co se pořád vyhýbá zodpovědnosti" najednou na mistrovství světa 2010 s velkou ctí suploval zraněného tahouna Michaela Ballacka.

Pro Nationalelf rázem představoval zuřivě bijící srdce, stejně jako ústředí nervové soustavy.

Dovedl se zhroutit pod enormním tlakem, jako když vůbec neustál španělský presink v semifinále MS 2010, zároveň ale ve čtvrtfinále téhož turnaje se stoickým klidem - skoro jako učiněný flegmatik - tiše ničil argentinský střed pole. Zkušený, takticky bezchybný výkon mu pak docela výmluvně vynesl cenu pro hráče zápasu, kterému jinak při drtivé výhře 4:0 dominovala ofenzivní vozba Němců.

O čtyři roky později se dvakrát bronzový Schweinsteiger Argentině postavil znovu; tentokrát již v rámci samého vrcholu nejdůležitějšího turnaje, a navíc uprostřed personální krize Die Mannschaftu. Löw na rozcvičce přišel o Khediru, aby pak ještě před pauzou musel stahovat otřeseného Kramera. Přesto Němci nikdy nemuseli panikařit - měli přece lepidlo jménem Schweinsteiger.

Energický uzlíček emocí tehdy pro Němce dělal úplně všechno, přestože nad ním po více než 90 minut viselo žluté varování. Balonu se zbavoval včas a leckdy i sám houževnatě vyrazil kupředu, aby napomohl tempu německé rozehrávky. Zároveň neúnavně presoval, efektně skluzoval a osobně bránil Lionela Messiho. Hlavně kvůli Bastimu si argentinská modla musela pro přihrávky sbíhat do stran, protože středem jednoduše nebylo kudy cokoliv rýsovat.

Proto ani nebylo divu, že si Argentinci na německém generálovi často vybíjeli zlost. Faulován byl celkem šestkrát a uprostřed prodloužení se dokonce po Agüerově úderu loktem načas odporoučel ze hřiště. Vrátil se 11 minut před koncem, s tržnou ranou pod pravým okem, a za mistrovskou trofejí se následně šplhal s viditelnými obtížemi, v křečích. Husí kůže mě tehdy zachvátila jakoby naprosto přirozeně.

Pro Schweinsteigera šlo o obrovskou satisfakci, o tom nemůže být pochyb. Šampionát načínal jako lazar bez kondičky, prvního utkání se vlastně vůbec nezúčastnil, a přesto finišoval v roli absolutního hrdiny.

Taková problémová trajektorie je pro Bastiho kariéru obecně poněkud příznačná: hráč to není bůhvíjak výjimečný a za svou kariéru nastřádal i vyloženě otřesné výkony v pozoruhodně velkém množství důležitých utkání, ovšem ve výsledku jako by ony veškeré lekce dokonale vstřebal a prodal.

Roku 2011 při prohře s později mistrovským Dortmundem zklamal Louise Van Gaala na pozici improvizovaného libera, o tři roky později zase v semifinále Ligy mistrů s Realem Madrid selhal v pozici ofenzivního záložníka. A za pár měsíců už exceloval zhruba někde mezi - téměř v obou rolích zároveň.

Schweinsteiger je svým způsobem fenoménem podobným Pavlovi Nedvědovi. Zvláště jejich ofenzivní talent příliš nekoresponduje s dnešními konvencemi - nutně se neprojevuje smrtící šikovností při driblinku nebo přemírou vytvořených šancí. Jejich průniky směrem vpřed oku nikdy vyloženě nelahodily, spíš v sobě nesly jakousi přirozenou sílu, respekt.

Úspěch obou se nakonec zakládá především na kultivovaném charakteru rváče, který nevypustí jediný souboj, pro tým se dočista strhá, a přitom si výborně porozumí s balonem.

Pro výše načrtnutou paralelu je tak trochu symbolické, že odchod Pavla Nedvěda ze scény takřka dokonale splývá s nástupem o 12 let mladšího blonďáka. Schweinsteiger naznačil potenciál už závěrem tragického Eura 2004, kam cestoval ještě jakožto pravý bek předělaný na záložníka, naplno však poprvé vynikl právě na Méďově posledním šampionátu v Německu.

Kdo by si ještě dnes živě nevybavoval jeho dravé průniky z levého křídla, potažmo ony dva krásné dalekonosné góly, které domácím proti Portugalsku bezprostředně přihrály bronzové medaile? I tehdy to byl navýsost vzrušující Schweinsteiger, chcete-li 'Basti Fantasti', ačkoliv ještě nikoliv ten protřelý "stratég, jehož přítomnost na hřišti vždy cítíte", jak ho předloni trefně popsal brankář Neuer.

Louis Van Gaal by jistě nesouhlasil, nicméně Schweinsteigerova úžasná transformace z neposedného křídla v tu chladnokrevného, tu horkokrevného středopolaře byla zahájena již na podzim 2007 Joachimem Löwem, který ho do srdce své formace postavil ke kvalifikačnímu duelu s Walesem.

Miroslav Klose tehdy dvakrát zavěsil, přesto se chvála snášela především na Schweinsteigerovu hlavu. Teprve toho zářijového večera, na rozjezdu Bastiho šesté sezony s áčkem Bayernu, vyšlo konečně najevo, pro jakou herní úlohu že se to před 23 lety narodil.

A tak pokud si doteď lámete hlavu nad tím, v čem že konkrétně spočívá nějaký hmatatelný Löwův odkaz v čele Nationalelf, zde je můj návrh: to on de facto položil základy jednoho z nejpamátnějších individuálních výkonů, jakým jsem kdy přihlížel...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (240)

Přidat komentář
smazaný uživatel

průměrák

Reagovat
MySch017

Reagovat
EXoRcIsT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

ty budes nadprumerny kkt, pokud jsi to myslel vazne.

Reagovat
El-Pistolero-68

Ale s podprůměrným kokotem.

Reagovat
TonCZek

Reagovat
norro6

To snáď ani nie je možné takúto chujovinu napísať

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

On a Lahm, byly důvody proč jsem si Němce po MS 2006 neskutečně zamiloval.

Reagovat
Azazelo RD

Saubere rasse aneb pereme na 1940.

Reagovat
smazaný uživatel

Skutočná Legenda. Škoda že ho Guardiola po svojom príchode nikdy nenechal poriadne zotaviť zo zranení, tam to začalo, všetky tie zdravotné problémy, inak herne niet o čom, hráča tohto kalibru Nemecko podľa mňa tak rýchlo nebude mať k dispozícií.

Reagovat
Rudnevs

Weigl, Kimmich, Goretzka ... aj tá nová gerácia bude podobne dobrá.

Reagovat
smazaný uživatel

snáď, ale moc tomu neverím...predsa Lahm, Basti, také osobnosti nejde prekonať, zapamätá si ich celá futbalová generácia, ako si pred tým pamätala Matthausa dajme tomu(alebo ešte staršie legendy). Okrem toho táto generácia bola hladná po úspechu, najmä po tom nešťastnom Kahnovom vypadnutí lopty z rúk v 2002 a spečatení MS skutočným a jediným Ronaldom

Reagovat
Rudnevs

Určite sa nájde niekto taký. Basti už aj tak nemal veľký prínos a keby tam Jogi dal Weigla, možno by to dopadlo inak.

Reagovat
Filipow

predsa Lahm, Basti, také osobnosti nejde prekonať, zapamätá si ich celá futbalová generácia, ako si pred tým pamätala Matthausa dajme tomu(alebo ešte staršie legendy)

Tohle je přece strašná hovadina, tos moh říct to stejný aj o Lahmovi a Bastianovi před deseti lety :)

Úplně stejně se může nahlížet na Weigla pak..

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

ale hovno, o 10 rokov si povieme a nejakého Weigla si nebudete ani pamätať. Legenda sa pozná už v mladom veku, že je teraz každý 17ročný driblér považovaný za Messiho a trošku talentovanejší záložník sa zrovnáva s Bastianom je proste demencia fanúšikov ako vidím.

Reagovat
roman1978

Protože jsi debil a nerozumíš fotbalu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ach, dokonale♥

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Nechutny a nesympaticky hrac aj clovek.

Reagovat
fantomas

Reagovat
icka

Reagovat
blackhawk88

hodnotit clovek bez toho, aby si ho poznal je nechutne

Reagovat
Kovi81

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
checitto

hezky jsi se zhodnotil

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
nani92

pre sebareflexiu

Reagovat
Pipo123

Reagovat
db18

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

...a ty jsi zase Slovák

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

určite menej jak ty.

Reagovat
arsavin

Prečo?

Reagovat
raduinho

Reagovat
Pasha

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Reagovat
stas87

Skoda, ze v sucasnej repre nie je hrac podobneho charakteru. Ked uz si pozriem len post ZM ci DM, tak sa mu priblizuje len Can..a to je nie je cistokrvny nemec akym bol Basti ci predtym Ballack. Tu zarputilost nevidim vo Weiglovi ani v Kimmichovi, ani Gündogan taky nie je. Tak snad ten Can sa casom vyprofiluje a bude hravat viacej.

Reagovat
Logan

Weigla bych s Bastim nesrovnával, ale jestli by měl někdo být jako on, tak Lars Bender ...

Reagovat
stas87

Jj, sak aj Weigl sa moze casom vyprofilovat. V sucasnej repre sa ale Bastimu nikto ani nepriblizuje. Bender je pre mna prilis mäkky.

Reagovat
Rudnevs

Však ani Basti nebol ako mladík taký. Kimmich, Weigl, Can, Goretzka, Geis ... niekto taký sa určite nájde.

Reagovat
stas87

Geis.. Ale to by sa do acka musel najprv natrvalo dostat. Uz od mladeho veku strasne chcel vyhravat, mal to v sebe. To vidim len u Geisa a Cana.

Reagovat
fantomas

Geis na to vypada, ale taky je asi z nich vsech nejmin kvalitni. Prekerka

Reagovat
stas87

Ha ha. Mna to stve ale dost, zasa chcem vidiet v Nationalelf valecnika.

Reagovat
Rudnevs

Geis sa tam časok dostane, kvalitu má.

Reagovat
pawelFCB

Kez by se vratil zpet...ten mel karieru koncit v Bayernu.

Reagovat
TonCZek

Reagovat
smazaný uživatel

Nezacinal ako kridlo? Tak matne sa mi nieco vybavuje...

Reagovat
smazaný uživatel

Podobne ako Henderson a Milner...

Reagovat
smazaný uživatel

Velky sympatak ako hrac aj clovek

Reagovat
Kapřík

Skvělý článek o mimořádném fotbalistovi. Pro mě okořeněný tím, že jsme se s Bastim narodili ve stejný den.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v tomto sa nezhodneme .

Reagovat
Kapřík

stane se.

Reagovat
Spalovač šancí

S tím skvělým a mimořádným fotbalistou ale souhlasíš?

Reagovat
TonCZek

Pogba do United >> Basti zpět do Bayernu >> Alonso kamkoliv pryč

Reagovat
Giginek

Reagovat
db18

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

k Sockám

Reagovat
smazaný uživatel

miluji tahle typy hráčů, jsou to prostě motory svých týmů a Basti má navíc super fotbalovou kvalitu Keane, Viera, Basti, Gattuso(+Pirlo)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TonCZek

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda. Hned bych ho bral zpět, i Kroose. I když v Bastiho případě by to asi v tom našem nabitém středě nedávalo smysl, Basti je prostě miláček a zasloužil by si to. Ale pokud chce ještě někde pravidelně hrát v základu, čemuž by se mu asi v Bayernu nedostávalo, tak mu budu přát ať se mu daří. Neskutečný fotbalista.

Reagovat
smazaný uživatel

Kroose určitě ne..Bastiho všema deseti

Reagovat
smazaný uživatel

Proč ho nemáš rád? Kvuli tomu údajnému vynášení z kabiny? Já ho vždycky měl rád a jako hráč je to naprostej top.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten odchod za prachama do Madridu, když mu v Bayernu nic nechybělo (mladej hráč, Němec, měl našlápnuto na dobrejch minimálně 10 let v základu = stát se legendou)...naopak jsem rád, že vedení nevyměklo a žádný mega prachy mu nenabídlo. Hráč je to samozřejmě excelentní

Reagovat
smazaný uživatel

V Bayernu chtěl zůstat a ty mega prachy jsme potom nabídli Xabimu/ rok předtím je dostal Götze. za mě tohle jednoznačně zkonilo vedení.

Reagovat
smazaný uživatel

Evidentně zas tak moc zůstat nechtěl. A zrovna u našeho vedení pochybuju, že by "vykopali" Kroose na úkor Xabiho. I kdyby to chtěl Pepek, tak si troufnu říct, že to vedení stopne.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, chtěl prachy. Ale chtěl prachy, na který měl dle svých výkonů plné právo. A o Realu začal vyjednávat až v momentě, kdy vedení řeklo, že mu víc nedá. A když pak mu přidat chtěli, už bylo pozdě a byl dohodlej s Realem.

Reagovat
smazaný uživatel

No, každej na to máme asi jinej názor ..pokud mu ty prachy vážně vedení nabídlo, klidně to mohl podepsat a Realu říct "sorry, dohodl jsem se nakonec s Bayernem". Ale on je i taková povaha, která mi nesedí. Má to až moc na párku. Bastimu se z mýho pohledu nemůže rovnat v žádnym směru..ale to už jsem hodně subjektivní

Reagovat
smazaný uživatel

Však já je taky nesrovnávám, Basti je samozřejmě jinde. Jen říkám, že bych je v Bayernu viděl zpět rád oba.

Reagovat
smazaný uživatel

Vykopal ho od vás pepek, veď kto by pod ním chcel hrať?

Reagovat
Pipo123

Basti je pre mňa ideál typického nemca v uniforme ktorému dáva krásnu hlavu Tom Hanks v Zachrante vojína Rajána

Reagovat
sokar
Reagovat
Josifek

Kdyby mi radši někdo vysvětlil, co na něm krásná Annička vidí

Reagovat
monty25

Když už, tak Anička (Ana).

Reagovat
fantomas

Sakra, tenhle odstavec mi pri kopirovani z wordu nejak vypadl

Reagovat
Josifek

No vidíš, tak máš aspoň námět na další zajímavý článek

Reagovat
cetto

krásná?

Reagovat
Josifek

A ne?

Reagovat
cetto

No nemá vůbec ženské tvary (pokud myslíme tu samou). Ale je dobře, že se Ti líbí. Kdyby se každýmu líbily stejný, jako mi, tak by na mě žádná nezbyla..

Reagovat
Josifek

Tak sportovkyně většinou nebývají moc krev a mliko atp.(až na kozatou Halep). Jinak Ivanovič se mi libí hlavně v obličeji, ale je fakt, že každému se libí něco jiného

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

ty asi moc nekoukáš na ženskej volejbal, viď? https://www.youtube.com/watch?v=BFmnqc0d-n4&feature=youtu.be

Reagovat
Josifek

Waau

Reagovat
smazaný uživatel

bych pichal

Reagovat
stas87

Kameraman dostal za tieto zabery vypoved. Ale vraj ludia spisali peticiu za to, aby sa vratil spät do roboty.

Reagovat
smazaný uživatel

šak správně. dyť je to ten největší profík. si vem, že v jedný ruce musel držet kameru a druhou masturboval a stejně dokázal pořídit takhle ostrý a stabilní záběry

Reagovat
PePiG7

Reagovat
QooBo

Asi som divný ale nikdy mi nepripadal extra sympatický a ani nie až tak kvalitný ako všetci tvrdia

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu si dívny svojho času top 5 na svojom poste kedykolvek

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zatim Inter totálně nestíhá

Reagovat
El Fáňos

jeho největší životní úspěch je, že s tim svym ksichtem sbalil Ivanovičovou

Reagovat
fantomas

A tahle povídačka o hnusnym Bastim se vzala zase kde?

V závistivých duších nevybouřených puberťáků?

Reagovat
pawelFCB

Nahodou jim to slusi..

Reagovat
monty25

Reagovat
Josifek

Je to dost povrchní kritérium samozrejme, ale Basti je svými rysy v obličeji celkem typický Němec, tzn. žádný krasavec

Reagovat
El Fáňos

s fantomasem se asi rovnat může ale je jeho rysy jsou odpudivý se koukni na jeho fotky, komu se tenhle chlap může líbit?

Reagovat
monty25

Nejhezčí tenistce na světě.

Reagovat
fantomas

No, když už sme u toho, i tohle je malinko přeháňka.

Reagovat
monty25

Není.

Reagovat
fantomas

Maruška (K) >>>

Reagovat
monty25

Jestli myslíš stejnou Marušku jako já, tak ta je v těsném závěsu. Jenom nevím, co znamená ta závorka...

Reagovat
fantomas

První písmeno příjmení... zkouška (takže hádám, že nemyslim tu stejnou Marušku)

Reagovat
monty25

Tak to teda nevím. Pak už znám jenom Marii Sakkari a Marii Bouzkovou, ale žádná Maruška K. mě nenapadá.

Reagovat
fantomas

Kirilenko

Reagovat
monty25

Jo aha, ale ta už ukončila kariéru.

Reagovat
fantomas

Nezájem, furt je to tenistka

Reagovat
monty25

Tak jasně. Já jsem si furt říkal, jestli sis nezaměnil Marušku za Annu K.

Reagovat
El Fáňos

myslim, že oceňuje jiný vlastnosti než vzhled, což z ní dělá ještě hezčí

Reagovat
monty25

Jak dobýt Anino srdce (ze Sport magazínu před finále Fed Cupu 2012):

"Na to se mi těžko odpovídá. Určitě dvakrát nemusím, když kluk moc tlačí na pilu. Na začátku vztahu mě nikdo neohromí ani nějakými dárky, důležité jsou jiné věci. Chtěla bych u toho druhého vidět poctivost a čestnost, dobré vychování a smysl pro humor. Líbí se mi chlapi, kteří jsou svým způsobem staromódní. Důležitá je vazba na rodinu a taky to, pokud se umí hezky chovat k ženám. Nesnáším aroganci. Baví mě inteligentní muži, se kterými se můžu bavit o spoustě věcí. A když jsou k tomu všemu ještě vysocí a pohlední, určitě to není na škodu."

Reagovat
fantomas

Aneb asi taková ta nejklasičtější odpověď, jakou ti dá každá jednaapůltá žena

Reagovat
fantomas

To má znamenat co, ta narážka na mou osobu?

Reagovat
El Fáňos

tvoji osobu neznám a nepřebírej si to moc osobně. myslel jsem to na tvůj nick - Fantomase. on pod maskou byl asi docela hezkej tak věřím, že i ty budeš určitě pod maskou nicku fešák/nda abych byl genrově korektní

Reagovat
fantomas

Tak Jean Marais fesak byl, coz vo to.

Reagovat
smazaný uživatel

Co to tady teda předvádíte. Basti neni žádnej George Clooney, ale Karel Effa taky ne. Prostě normálně vypadající chlap, co má charisma a věřim tomu, že je hodnej a fajn. Tak z nich nedělejte krásku a zvíře, to je uplná hovadina.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Azazelo RD

To je urážka pro Karla Effu!

Reagovat
Josifek

Tak je jasný, že brát jejich vztah jen dle vzhledu je povrchní a ti (včetně me), co na toto narazeli, to mysleli spíše ze srandy. Mně v obličeji číste od pohledu přijde poměrne nehezky (zvláště oproti Ivanovic), ale zrejme má asi jine přednosti.

Reagovat
smazaný uživatel

súhlas.

Reagovat
Kokesh

To je nejaky vtip ten prvni odstavec? Podle me clovek musi byt hipster ci podivin, aby si pro ceskou repre vybral misto dvou nejlepsich hracu sveta Schweinsteigera.

Reagovat
fantomas

Hm hm. Možná proto je tam ta první věta, co myslíš?

Reagovat
Kokesh

Takze se tak klidne nechas nazyvat, jen kvuli tomu jit proti proudu nebo opravdu to s jeho vyberem misto Messiho ci Crise myslis opravdu vazne?

Reagovat
fantomas

Myslim to vážně a mám pro to svý důvody, který bys s velkou pravděpodobností odhalil, kdyby ses nezasek u perexu.

Reagovat
Kokesh

Neodhalil jsem je ani po precteni clanku uz jen z toho duvodu, ze i kdybych odecetl Messiho i Crise, za posledni dekadu bych alespon ja osobne nasel iks vhodnejsich adeptu pro jakoukoliv repre, kteri v 30ti letech nemaji ani staly zaklad v klubu a jsou momentalne spise ve vyhnanstvi. Ale ok, kazdy muzeme mit svuj pohled na vec, to je pravda.

Reagovat
fantomas

Nj, tak to tě evidentně minula pointa, protože smysl tohohle článku samozřejmě nebyl v tom všem vnutit, že je Schweinsteiger nejlepší fotbalista planety či co. Na jednom místě vlastně i výslovně píšu, že to neni hráč "bůhvíjak výjimečný".

Tohle cílilo na jednu konkrétní oblast - oblast pevně a hlavně spjatou s reprezentační, resp. turnajovou kopanou, v jejímž rámci Basti jako ultimátní lídr kraloval. Proto i tenhle článek nevyšel po celkovym konci jeho kariéry, ale po konci jeho kariéry reprezentační.

Ale na tuhle perspektivu si ty, soudě dle stylu tvý reakce, nikdy ani nechtěl přistoupit.

Reagovat
Kokesh

Poitnu jsem pochopil, oni i ti dva zminovani jsou lidri svych reprezentaci, tak jako ostatne byli i jini hraci, ktery jsem nejmenoval, nejen Schweinsteiger.

Ale ok, z ciste pohledu reprezentaci kariery se to da pochopit, i kdyz pro me je to srovnani jako trn v oku a prvni vec, kterou se kriticky chytam.

Reagovat
fantomas

Jsou lídry ve slova smyslu (/takovym stylem), kterej mi neni ani zdaleka tak blízkej jako ten Bastiho, no. To už se holt nedá nic dělat.

Reagovat
cetto

Ten typ lídra, o kterém píšeš, ti ale zápasy nevyhraje. Zatímco s Ronaldem, troufám si říct, bychom i s tím kádrem, co ted máme, hráli o finále Eura.. To je rozdílový hráč, který dokáže zápasy rozhodnout sám. Takovej lídr, jako Basti, kope v kdejakým klubu v okresu...

Reagovat
fantomas

Meh

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

lídr v Neměcku kde máš okolo x dalších skvělých hráčů, je skvělá věc. Lídr v Česku kde máš okolo naprosté podprůměráky, je věc druhá. Takže pokud bych si měl mezi podprůměráky raději volit mezi Bastim a Cristianem/Messim, tak je volba naprosto jasná.

Jinak troufnu si říct, že ani Cristiano s Messim v týmu naši repre by nepomohli do finále Eura. Ten tým byl neskutečně tragický.

Reagovat
smazaný uživatel

a co letosni Ronaldovo euro?

Reagovat
fantomas

Na mym pohledu nic nezměnilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kohopo přečtení prvního souvětí v první větě napadne tenhle song? https://m.youtube.com/watch?v=GkmePAcaJCU

Reagovat
smazaný uživatel

Top borec dříč tělem i duší... Zarputliej týpek na kterýho budu vždycky rád vzpomínat!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně napsáno. Na Němce okolo Bastiho nejlepších let bylo vždy fajn se dívat.

Nebyl ničím extra výjimečný, opěvovaný jako král určité disciplíny, ale jeho komplexní kvalita byla neuvěřitelná.

Jak už to správně řekl Neuer, je to někdo, koho na hřišti cítíte a víte, že se o něj můžete opřít.

Za mě to je Duše Německa oné dekády.

Reagovat
cetto

Když se řekne Schweinsteiger, tak si vzpomenu na mojeho kreténskýho spolužáka, kterej ani nevěděl, co to fotbal je, ale když jsme hrávali třídní fifa turnaje, tak se tam vždycky musel vetřít a dělat si ze všeho srandu. Hlavně z Bastiho příjmení, který, z pro mě nepochopitelnýho důvodu, mu způsobovalo záchvaty smíchu...

Reagovat
Josifek

To mi připomnělo přítelkyni, kterou dokumenty v TV obecně nebaví, ale když byl jeden na NGW a v něm mluvili o lvovi zvanem Takunda, tak se docela bavila

Reagovat
smazaný uživatel

Stacila expreska

Reagovat
smazaný uživatel

Taká dlhá expreska neviem neviem... kde chodíš na tieto nápady...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Hezký

Akorát moc nesouhlasim s tím tvrzením "hráč to není bůhvíjak výjimečný ". Proč není bůhvíjak výjimečný?

Reagovat
smazaný uživatel

On to myslel trosku inak, ja to chapem, on samozrejme vynimocny je, ale nie v zmysle Ronalda, Messiho atd..

Reagovat
Atlético de Madrid

Ne, ale stejne. Vetsinu hernich atributu ma na naprosto spickovy urovni. V podstate umi vsechno, co chces od stredniho zaloznika. Krome tech zminovanych obcasnych kolapsu pod tlakem..

Reagovat
smazaný uživatel

Ako jasne, suhlasim, len predpokladam, ze tak to myslel.

Reagovat
fantomas

Nerozhoduje ti pravidelně zápasy, nemá parádní diagonálu, neni prostě "flashy" (nevim, jak to líp říct česky). A neni to uplně výtka, to samý právě platí i o Nedvědovi třeba - skvělí, kompletní fotbalisti, na kterých ale čistě co do fotbalovýho umu, není nic moc *až tak* speciálního.

Reagovat
smazaný uživatel

kedy si už všetci uvedomia že Basti-Fantasty bol Sebastian Deisler a Bastian bol Fussballgott

Reagovat
fantomas

I Schweinsteigerovi se řikalo Basti Fantasti, jen nebyl tim prvnim možná.

Reagovat
smazaný uživatel

hovorili mu tak len tí ktorí nevedia kto bol skutočný Basty-Fantasty fanušikovia Bayernu vždy bude Fussballgott

Reagovat
fantomas

Psala o nem takhle i celostatni media, ale chapu, ze fanousci Bayernu asi ohledne tohohle budou precitliveli.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Paul Anka

Basti Fantasti, tento hráč má pevné místo v mé TOP sestavě hráčů, které jsem mohl vidět hrát.

Reagovat
Miguel19

O Jardovi Plašilovi taky bude článek?

Reagovat
stas87

Jarda Plasil nikoho nezaujima, takze nie.

Reagovat
smazaný uživatel

Mluv za sebe.

Reagovat
fantomas

Reagovat
icka

Reagovat
taws

Reagovat
Bastaron

Reagovat
smazaný uživatel

tak to je asi nejaka uchylka, byla/je urcite spousta lepsich hracu v poslednu dekade. ja mam zase nekriticky rad pirla.

Reagovat
LAM

Tak Pirlo byl taky samozřejmě lepším hráčem.

Ono výhoda Bastiho je že hrál za Německo který je prostě turnajový mužstvo už hodně let.Na těch velkejch turnajích hrajou opravdu skvěle týmově a taktiku měli vždy perfektní.Když tohle funguje tak tam pak právě můžou hráči vyniknout.Stejně jako Muller,Klose atd....

Reagovat
smazaný uživatel

Pirlo nikdy nebol lepší než schweinsteiger ty piča. Keby samozrejme hral za Madrid, tak všetci osranci by mu už stavali na bernabeu sochu a spravili by z neho Scholesa kríženého z Lampardom a Gerrardom. Ale on bol iba z obyčajného Bayernu ...a potom tieto rozprávky že pirlo bol lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

madrid slúžil len ako prirovnania, keby hral za Parcu, platilo by to isté

Reagovat
Jan Horáček

Bohužel poslední zápasy v reprezentaci Schweinsteigerovi moc nevyšly, proti Itálii neproměněná penalta a proti Francii hloupá ruka ve vápně, kdy se člověk ptal, jak může tak zkušený hráč jít do souboje jak při košíkové.

Reagovat
vladis271

buď nech si kluby začnú vo veľkom dávať do predajov buy-back klauzule alebo nech sa na to vyserú, ved toto je choré čo sa deje. Matič, Pogba, Lukaku.

Reagovat
Spalovač šancí

Xabi Alonso byl lepší

Reagovat
Josifek

Jeho styl byl efektnější, líbil se mi víc a je mi i sympatičtější.

Reagovat
smazaný uživatel

To bez pochyb. V LFC a v Reale patril medzi najlepsich DLP na svete. Spolu s Pirlom, kt. bol este genialnejsi a Xabi bol zas lepsi v defenzive.

Reagovat
smazaný uživatel

To ze bol Xabi lepsi futbalista moze napisat len retardovany alebo totalny futbalovy analfabet. Podla tvojich komentov si pravdepodobne prienik tychto 2 moznosti...

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel

Hihi.

Reagovat
Uwe háže buly

taky jsem bral, ale tohohle stavu sem bohužel nikdy nedosáhl.

Reagovat
bayern987

ani náhodou

Reagovat
smazaný uživatel

Sledujes futbal posledne 3-4 roky max., ze?

Reagovat
smazaný uživatel

Jediný, co mu závidím je manželka

Reagovat
smazaný uživatel

Tu mu nezávidím, je to přerostlá kobyla.

Reagovat
smazaný uživatel

Je o 4 cm větší než Schweine.

Reagovat
Odivk

Legenda

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy nebyl mým oblíbencem, ale časem jsem ho začal uznávat a nyní si přeju, ať ještě vydrží dlouho v top klubech a reprezentaci, je to můj ročník.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Wow, fakt dobry

Reagovat
smazaný uživatel

jak se vylópl machometán jeden

Reagovat
smazaný uživatel

Moc patetický článek na můj vkus, bez urážky.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty tazko mozes niekoho urazit.

Reagovat
smazaný uživatel

Minule ses vztekal dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Mal som vypite,prepac.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hahah Olo, dobre viem zajebat co povedaz pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
icka

Reagovat
fantomas

Taky se tomu vedome daval volnej pruchod.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Simič na hostování z AC do Royal Excel Mouscron, na rok.

Reagovat
pepinho2

Tak to byla i expresska tady tak 2 týdny zpět, myslím a to se ti nelíbí? Čekal jsi, že dostane šanci?

Reagovat
smazaný uživatel

No na to jak dlouho v prvním týmu byl a kolik zápasů byl na lávce a nedostal od nich ani minutu.. to mě trochu sralo. Potenciál už celkem projebal, mohl být mnohem dál. A nevím jestli zrovna belgická liga, která je kvalitou horší než česká, je zrovna ideální místo na to, aby se odlepil. Ale hlavně že bude hrát, no.

Reagovat
pepinho2

Jo, taky jsem doufal, že aspoň pár zápasů dostane, ale bohužel..Hlavně, aby teď hrával

Reagovat
Edgewalker

Nechápu, vždyť Alexis s Arsenalem na čvrtém místě nikdy neskončil

Reagovat
smazaný uživatel

když se řekne Schweinsteiger, dycky si vzpomenu na svého bývalého učitele na vejšce Radomíra Kokeše

Reagovat
fantomas

Jakoze ma bejt stejne hnusnej jako Douglas?

Reagovat
smazaný uživatel

tak jako rysy maj dost podobný, to mi nevymluvíš. akorát jsou každej na opačnejch koncích spektra toho, jak může v dospělosti dopadnout člověk, co se s takovým obličejem narodí

Reagovat
fantomas

Hezky napsáno.

Reagovat
bayern987

Nezapomenutelný hráč! Snad se ještě vrátí do Bayernu.

Reagovat
šolim

Hrát určitě ne!

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Bakary3

Dokonalý Schweiniho popis

Ikdyž na můj vkus a možná i Fantomase styl trošku kratší, o něm bych si početl i víc

Taky si na něj vzpomínám jako na talentovaný a náladový křídlo, jeho přerod v zodpovědný CM byl překvapující, ale ty generálský a organizační schopnosti spolu s dokonalou herní inteligencí ho pro to hodně předurčovaly.

Spolu s Lahmem a dřív i Poldim jsem je miloval, škoda, že ho teď i kosí zranění...

Na ten zápas s Argentinou nezapomenu, byl neskutečnej a pokud někdo nechápe vyzdvihnutí Schweiniho nad Ronalda nebo Messiho i po tom, co viděl tento zápas, je škoda cokoliv vysvětlovat, generál, dirigent, nahrávač, střelec, boží hráč

Jak už někdo psal výše, těžko ho někdo vyloženě nahradí, tu úlohu šéfa tak nějak přirozeně převzal Khedira, Kroos... Can, Gundogan, Weigl... všechno kvalitní hráči, ale zatím nemám pocit, že by z nich byli osobnosti jako Basti.

Reagovat
j_mrazik

Mně přijde, že tihle hráči mají skoro lepší startovací pozici než měl Basti. Vezmi si, co on v jejich věku hrál a jaký vlastně byl a co z něj vyrostlo. Ti kluci v nižším věku mají k tomu dokonce blíž. Jsem na ně zvědavý. Pro Německo to může být dokonce posílení, protože ti hráči si úlohy budou muset rozdělit mezi sebe a tím pádem při výpadku jednotlivce tolik nepocítíš jejich nepřítomnost.

Reagovat
Bakary3

To je pravda, tu startovací pozici mají možná někteří lepší, na druhou stranu Basti se v mladým věku stal tváří novýho Německa a hned na sebe musel převzít velkou zodpovědnost, možná i to z něj udělalo silnou osobnost, Německo na tom tehdy nebylo vůbec dobře. A teď mám pocit u těch mladších, že to mají o dost snažší, Němci jsou mašina a je pro ně snažší naskočit do rozjetýho vlaku, často na mě tedy působí spíš dojmem jedný kvalitní součástky v dokonalym celku, to Basti byl pro mě motor jako blázen.

Ale jsou mladý, mají víc času na vypracování se, já jim budu rozhodně držet palce

Reagovat
r.mrazik

pekny...jen prosim smaz to slovo "jakoby" v te vete...nehodi se tam (a protoze to jeden idiot u nas v praci pouziva v kazdy vete trikrat... )

skoda,ze schweini nevydrzel zdravim trochu dele...v noze a v hlave to ma...fakt skoda

Reagovat
j_mrazik

Jakoby a prostě jsou taková ta vata ve větách pro lidi, kteří rádi natahují konverzaci a přitom nic pořádně neříkají. Taky to nemám rád a nevíc mě sere, když slyším sám sebe to občas používat.

Reagovat
r.mrazik

ten blbec u nas rika jakoby a jakkdyby...a to porad...

Reagovat
fantomas

No jakdyby je jeste dvakrat tak horsi, za to bych strilel.

Reagovat
r.mrazik

to rozhodne...je to dobra silenost

Reagovat
fantomas

Já to v mluvený řeči nepoužívám vůbec, ale sem se mi to naopak hodilo.

Reagovat
fantomas

(Jinak mě to teda taky neskutečně vytáčí )

Reagovat
r.mrazik

mi to prijde i tady dost blby...ale ono to je nakonec fuk

Reagovat
db18

Nejhorší je "respektive" u komentátorů

Reagovat
smazaný uživatel

200. Pre BVB.

Reagovat
šolim

Němci jsou dobří, akorát je škoda, že už to tak německý tým úplně není! Turecká krev tomu taky dodává šťávu!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele