Od satelitu k letošní elektronické lásce. Příběh míčů z fotbalového Eura

11.06., 20:09
Aktuality
Fußballliebe (© AFP)

Každé mistrovství Evropy ve fotbale je něčím specifické. Společně s výsledky, samotnými výkony nebo parádními góly fanouškům utkví v paměti také stadiony nebo celková atmosféra, která v dané pořadatelské zemi během turnaje panovala. Totéž platí o oficiálních míčích turnaje. Ohlédnutí za jejich historií vyvolává nostalgické vzpomínky.

1968 až 1976: Telstar

První Euro hostila v roce 1960 Francie, ale až od šampionátu o osm let později se hraje s jednotnými oficiálními míči. Od té doby dodává balony pro každý turnaj výhradně německá firma Adidas. Prvním modelem, se kterým se hrálo v Itálii 1968, byl Telstar. Ten zůstal i na dvou příštích mistrovstvích světa (1970 a 1974) i Evropy (1972 a 1976).

Název dostal podle stejnojmenného komunikačního satelitu. Ten byl přibližně kulového tvaru a posetý byl tmavými solárními panely, takže skutečně připomínal fotbalový míč. Dalším důvodem byl fakt, že tyto šampionáty se staly prvními, které díky satelitům mohl v televizi sledovat celý svět.

1980 až 1988: Tango

Poprvé bylo oficiálním balonem pro mistrovství světa 1978 v Argentině. Název získalo podle typického argentinského tance téhož jména. Vydrželo i na Euro 1980 v Itálii a používáno bylo řadu dalších let v rámci mnoha turnajů včetně olympijských her 1984 a 1988.

Míč se postupně vyvíjel i technologicky. Už se nevyráběl z kůže, což vedlo mimo jiné k tomu, že se ne tak snadno nasákl vodou v případě deštivého počasí, a díky vylepšenému povrchovému materiálu se i lépe odrážel.

1992: Etrusco

Také bylo poprvé použito na světovém šampionátu, a to v roce 1990 v Itálii. Jeho název byl odvozen od starověkého národa Etrusků, který obýval Etrurii, oblast v dnešním Toskánsku. Z jejich dávného umění vychází i podoba balonu, který je redesignem předchozího Tanga (původ v něm má i vzhled míče pro mistrovství světa v Mexiku 1986, jenž se jmenoval Azteca).

1996: Questra

I míč pro Euro 1996 byl převzatý z předešlého mistrovství světa, které se dva roky předtím konalo v USA. Byl znovu adaptací klasického balonu Tango. Stejně jako Azteca nebo Etrusco měl vystihnout pořadatelskou zemi a obsahoval dekorace s vesmírnou tematikou. Rok 1994 byl totiž 25. výročím úspěšné mise Apollo 11, kdy se Američanům podařilo přistát na Měsíci.

Míč byl pojmenován Questra, což vychází z anglického "quest for the stars", tedy pátrání po hvězdách. Ve verzi pro Euro 1996 byly podle dějiště turnaje zobrazeny typické anglické heraldické symboly - lvi ve skoku a tudorovské růže.

2000: Terrestra Silverstream

Další přírůstek z "rodiny" Tango. Hrálo se s ním Euro v Belgii a Nizozemsku. Název míče odkazoval k významným vodním cestám a kanálům, které jsou typické pro obě pořadatelské země. Terrestra Silverstream přinesl i technologický pokrok - díky lepším materiálům byl balon lépe kontrolovatelný a fotbalistům umožňoval střílet s větší razancí i přesností.

2004: Roteiro

Evropský šampionát v Portugalsku je spojen s ikonickým stříbrným Roteirem, což je v portugalštině termín pro cestovní nebo navigační mapu. Odkazuje tak na portugalské zámořské objevy v 15. a 16. století, které vedl například světoznámý mořeplavec Vasco da Gama.

Roteiro byl prvním míčem, který neměl bílý podklad. Přelomový byl také v tom, že pro každý zápas na turnaji byla vyrobena unikátní sada balonů s vyznačením obou soupeřů, data, stadionu a zeměpisných souřadnic středového kruhu hřiště.

2008: Europass

Turnaj hostily společně Švýcarsko a Rakousko. Jméno oficiálního míče symbolizovalo propojení mezi oběma alpskými zeměmi (horský průsmyk je v angličtině označován jako "pass") i všemi státy Evropy. Výraz "pass" je v angličtině navíc termínem také pro fotbalovou přihrávku. Balon byl sešitý ze 14 panelů namísto obvyklých 32. Byl bílý, nicméně finále mezi Španělskem a Německem se hrálo se speciálním stříbrným Europassem Gloria.

2012: Tango 12

V roce 2012 se na scénu vrátil slavný míč Tango. Byl oficiálním balonem Eura i následných olympijských her v Londýně. Evropský šampionát pořádaly opět dvě země, Ukrajina a Polsko, jejichž vlajky se vepsaly do designu míče. I Tango 12 mělo speciální edici pro finálový zápas.

2016: Beau Jeu a Fracas

Míč pro šampionát ve Francii měl kombinaci bílé, modré a červené barvy na počest tamní trikolóry a jmenoval se Beau Jeu (francouzsky krásná hra). Hrály se s ním všechny zápasy základních skupin. Ve vyřazovací části turnaje se používala varianta s mírně odlišným designem, které vévodila červená barva, a vyostřenou atmosféru play off zápasů evokoval i název balonu - Fracas (francouzsky rachot nebo rámus).

Míč Beau Jeu. (©Profimedia)

2020: Uniforia

Euro 2020, které bylo kvůli pandemii covidu-19 odloženo na rok 2021, se konalo na celkem 11 stadionech napříč celým kontinentem. I proto název oficiálního míče odkazoval k jednotě evropských národů. Vedle toho měl symbolizovat i euforii, kterou fotbal přináší. Spojením anglických slov unity (jednota) a euforia tak vznikla Uniforia. Měla na bílém podkladu černé tahy s modrými, neonovými a růžovými pruhy, a byly na něm souřadnice a jména všech pořadatelských měst.

2024: Fussballliebe

Balon pro nadcházející turnaj se jmenuje Fussballliebe (německy láska k fotbalu). Podobně jako na míči pro minulé Euro i v případě tohoto poukazuje použití mnoha výrazných barev na pestrost evropských národů. Dalším grafickým prvkem na míči jsou názvy všech pořadatelských německých měst a piktogramy stadionů.

Fussballliebe je vyroben z udržitelných, organických materiálů a je prvním balonem, který obsahuje elektronický senzor. Ten (video)rozhodčím pomůže rozpoznat, kdy a kde došlo k doteku s míčem, což se hodí například při posuzování ofsajdového postavení.

Míč Fussballliebe je vybaven takzvanou Connected Ball Technology. (©Adidas)

Autor: Livesport.cz / Miroslav Šifta

Komentáře (11)

Přidat komentář
Filip12

OT.: zítra budu mít autorské čtení v knihovně a bude tam i Lida

Reagovat
fsada

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kejza

Reagovat
smazaný uživatel

Roteiro prostě legendární.

Reagovat
Coutinho10

OT: Tipovačka - nefunguje odkaz přes menu ME2024, hází to: https://www.eurofotbal.cz/404/

Reagovat
PJ

vim, soutěž ještě neni spuštěná, bude doufám během zítřka

Reagovat
Coutinho10

super, díky za info, těším se

Reagovat
Kejza

Rok 1994 byl totiž 25. výročím úspěšné mise Apollo 11, kdy se Stanleymu Kubrickovi podařilo zinscenovat přistání na Měsíci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele