Obránce Alba se po jedenácti letech loučí s Barcelonou

24.05.2023, 15:06
Aktuality
Jordi Alba (© AFP)

Jordi Alba si ve svých 34 letech bude hledat nového zaměstnavatele. Zkušený španělský obránce měl v Barceloně smlouvu ještě na jeden rok, přestával ale hrát důležitou roli v dalších plánech a nakonec se dohodl na dřívějším odchodu.

Alba přišel do Barcelony před jedenácti lety z Valencie a během uplynulého roku se na jeho místo v základní sestavě začal prosazovat Alejandro Baldé. Mladík brzy podepíše nový kontrakt a na Albu by zbyla role náhradníka. O odchodu španělský tisk informoval už od rána, odpoledne bylo vše potvrzeno.

"FC Barcelona se s Jordim Albou dohodla na o rok dřívějším ukončení smlouvy, která byla původně platná do konce sezony 2023/2024," oznámil španělský mistr v oficiálním prohlášení.

"Klub by Albovi chtěl veřejně poděkovat za jeho profesionalitu, přístup a oddanost, stejně jako za jeho přátelské vztahy se všemi členy naší rodiny. Hodně štěstí do další budoucnosti, Barcelona bude navždy tvým domovem, Jordi," poděkovala Barcelona fotbalistovi.

Alba za Barcelonu odehrál 458 zápasů a na své konto si připsal 27 branek, na dalších 99 gólech se podílel přesnou finální přihrávkou. Se spoluhráči vybojoval celkem devatenáct trofejí.

Autor: Tomáš Pavlík / fcbarcelona.com

Komentáře (85)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Legenda

Reagovat
patas92

Snad mu vyjde to Atletico

Reagovat
Kmonda7

Pokud by se mu to podařilo, tak zřejme se Atletiko vrátí k 4-4-2. Protože za současné taktiky 5-3-2 by se do základu přes Carrasca nedostal na LWB.

Reagovat
patas92

Carrasco jde pryč ne? Mluví se i o Barceloně

Reagovat
Gazdo

Snad nie

Reagovat
patas92

Taky doufám že u nás neskončí, ale asi by mě to nepřekvapilo

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
Gazdo

A niekto ako Alonso ostane kazdopadne Jordi diky za vsetko, uplne genialny bek pre Barcu a myslim ze by sa mohol aj zaradit tesne pod legendy ako Bus, Xavi a Iniesta

Reagovat
Mercury

Zas bych nedivocil.

Reagovat
LAM

Wau, ten exodus v posledních letech je hroznej a docela mě to dostalo,že už tam není nikdo z posledního Treble až na Ter Stegena

Díky za všechno Jordi jeden z nejlepších LB co kdy hráli.

Reagovat
LAM

Každopádně teď bude třeba posílá na LB. K Baldemu tam není nikdo.

Reagovat
michalbarca

Alonso

Reagovat
MarcoBanco

Ako náhrada úplne stačí. Či až tak na to nemá?

Reagovat
Gazdo

No oproti Albovi posobi ako amatersky futbalista… Alba aj ked uz nie je logicky to co byval stale je na mile vzdialeny pred Alonsom ale co uz

Reagovat
MarcoBanco

Ako jo ale stale sa ocakava ze Balde odohra 80-90% zapasov tak podla mna by stacil.. ale okej ja dotoho tak nevidim kedze je to Barca

Reagovat
Eichel

na tú sezónu to postačí, aj tak bude hrať Baldé vačšinu zápasov

Reagovat
fenixLFC

alonso na to nemal uz v chelsea

Reagovat
EaP

Za Albu sme nemali zaskok odkedy dosiel a prežili sme. Toto nieje priorita. Záloha a útok je momentálne to, čo treba urgentne riešiť

Reagovat
Kejza

to není tak úplně pravda, Adriano zaskakoval ty první roky docela úspěšně, když bylo potřeba. pokud se Balde zraní, Alonso na levym beku je noční můra.. ten už tak max jako xtej záskok na stopera.

Reagovat
Eichel

V jednu sezónu nám skončili Piqué, Bus aj Alba. Už tam z tej starej gardy nik nie je. Kapitáni majú byť: Roberto , Stegen, Araujo, Lewa.

Reagovat
Slavia10

A přesto ste měli začít už tak před 2 lety.

Reagovat
smazaný uživatel

Srdcař, odkopat v jednom klubu krásných 11 sezon není jenom tak. Nevzpomínám si, že by někdy měl zaječí úmysly zdrhat třeba do PL, aby mohl říkat, že je v nejlepší lize ve vesmíru. Taky má až nezaslouženou pověst nějakého hovada a filmaře, nikdy neprasil a těch pár lehčích nesportovních incidentů z mládí nestojí za řeč, někteří nejmenovaní hráči je předvádí týden co týden.

Reagovat
JM
Reagovat
Well

Tu pověst má teda zcela zaslouženou.

Reagovat
Eichel

bohužial

Reagovat
Neutron

Reagovat
Tony Stark

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Kejza

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
pedroLFC

Reagovat
Mercury

Reagovat
Biozdenda

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Bakary3

Kdyby zůstal ve Valencii, tak se slovem srdcar neotalim.

Že měl barcu rád, tomu věřím, ale zůstat 11 let v klubu, kde dávali platy úplně mimo a prakticky celou dobu tam vyhravas trofeje, to není zas nic mimořádného.

Když byl v topu, byl těžko prodejnej, když přišel na barcu útlum a on byl starší, tak prakticky taky.

Reagovat
Kejza

proč ta poznámka s tou Valencií? to, že tam strávil pár let, je s působením v Barce absolutně neporovnatelný. je odchovancem Barcelony, ne Valencie. jinak zajímavý je, že individuálně byl fantastickej i v letech 2019-2021.. statisticky tam měl nejlepší roky a s Messim mu to klapalo. a to pod Valveredem nebo Koemanem fakt žádný supr éry nebyly. takže i s tou neprodejností v jeho pozdějším věku je to docela vachrlatý.

Reagovat
Bakary3

Že je odchovanec Barcy i vím, ale vyzdvihovat někoho za to, že zůstal v klubu, kde měl úplně všechno, zas není úplně na místě.

Vachrlaty, nevím, on měl tak vysoký plat a Barca by za něj chtěla tak velký peníze, že v jeho věku už by to málokdo zaplatil.

Reagovat
Kejza

Vachrlatý je to s tou neprodejností proto, že měl v tý době statisticky nejlepší roky a hrál skvěle, takže nebyl důvod se ho zbavovat i přes vysokej plat. Ze základu vypadl až teď pod Xavim, a ještě ke všemu končí rok před dovršením té drahé smlouvy, což je od něj i stávajícího vedení klubu docela šetrný řešení.

Reagovat
Front hell

Simulant, stejně jako každý hráč v Barceloně

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Slavia10

Kolik vlastně se teď Barce uvolní na jeho platu? Nebyl pořád mezi nejlépe placenými?

Docela by se mi líbil v Interu, na 2-3 roky v Itálii by byl dobrý. Co se týče Atletica, tak pokud tam zůstane Simeone, tak to Albu nebude bavit, Enrique bude chtít hrát jinak, tam by to šlo.

Reagovat
Eichel

Nikto ti presne nepovie, ale odhaduje sa okolo 10m ročne. Problém pri ňom je hlavne toto: https://www.football-espana.net/2023/03/14/jordi-alba-set-to-remain-at-barcelona-for-e38m-annual-salary-next-year. Klub v čase covidu upravoval kontrakty a odďaloval vyplácanie mzdy a teraz ich to dobieha, resp. nielen de Jong to má nastavené tak, že mu každým rokom mzda stúpa a očividne je z toho vzhľadom na finančnú situáciu Barcelony problém. Dnes ale vyšla taktiež správa, že Jordi sa vzdá polovice zo peňazí, čo mu mal klub vyplatiť a zároveň to klub bude splácať na splátky, tak uvidíme. Ale on bol hlavne pridrahý pre Barcu skrz toto.

Reagovat
Slavia10

Tak to je Alba opravdu borec, to klobouček. Tohle je opravdová láska ke klubu, ne De Jong, který tvrdí, že chce být legendou Barci, ale ve skutečnosti chce pouze peníze. Alba je jako člověk opravdu charakter

Reagovat
Eichel

De Jongovi ten vzťah ku klubu plne verím, on očividne nechce z klubu odchádzať a chce sa stať jeho legendou a nešlo tam len o to, že ak by mu Barca doplatila peniaze tak by šiel do United. On len skrátka nevidel dôvod vzdávať sa peňazí, ktoré mu sľúbili pri predlžovaní kontraktu a to ho plne chápem. Sú idioti, že mu už pri príchode z Ajaxu tú zmluvu tak dvojnásobne prestrelili, avšak ak sa s ním nové vedenie dohodlo tak, že si tú mzdu o niečo zníži a rozloží, čím pomôže klubu ale o nič nepríde, tak mi nepríde fér jednanie klubu, keď ho pred doplatením čiastky silou mocou chcú poslať preč. Ale ktovie, možno si ho len idealizujem, ale prišlo mi, že aj včera sa veľmi tešil, keď mal kapitánsku pásku a pôsobil v pozápasovom rozhovore, že si to skutočne váži.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Juan Román Riquelme

tvl, tak de Jong souhlasi, ze v COVID-19 dobe bude dostavat mene penez (normalni) a penize se mu doplati postupne. Kdzy prijde na splaceni dlhu, tak je vydirac, drahy, neni srdcar....

Domluv se ze zamestnavatelem, ze docasne v case krize ti znizi plat a od doby X ti ty penize bude splacet, neco jako obracenej preddavek.

A kdyz logicky FdJ chce sve penize, tak je hajzl....logika....

A kdyby nekdo zacal argumentovat, ze FdJ bere vic, nez robos ve fabrice, princip je stejnej

Reagovat
Salfovic

Tohle dehonestování hráčů, kteří mají tu ,,drzost´´ trvat na dodržení smlouvy, je ze strany fanoušků Barcelony neskutečnej hnus.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Neutron

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Gazdo

Wtf

Reagovat
Kiss Me Polka!

de jong jim vysel vstric, to oni porusuji smlouvy a vytvari tlak skrze fanousky jako totalni odpad. taky bys v praci, kdyby ti sef oznamil, ze jsou v problemech, jen tak si nechal vzit odpracovanou polovinu vyplaty (a pritom by ses dival, jak nakupuji dalsi picoviny)??

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Eichel

Inak očividne je tu fakt problém s Koundém a jeho možným odchodom, tak snáď to klub vyrieši a zostane. Fakt by ma mrzelo ak by po jednej sezóne musel odísť. A snáď sa fakt zobudíme a okrem pivota príde aj RB. Ideálne CDM, RB a back-up na ST.

Reagovat
Slavia10

Kounde chce odejít??

Reagovat
LAM

Nechce, ale chtěl by hrát na stopera. Doufám, že klub přivede klasický RB. Trojky Araujo,Christensen a Kounde na stopera je ideál.

Reagovat
Eichel

Predvčerom sa objavili správy, že chce Koundé odísť. Neskôr sa začali objavovať správy, že nechce hrať na pravom bekovi ale chce byť stopér, ale rád by zostal. Celé to vyzeralo ako fake, lenže potom sa vyjadril Alemany, po otázkach na Koundého, že tieto veci si klub vyrieši interne. Následne na tlačovke Xavi povedal, že mal meeting s Koundém a po rozhovore odchádzali obaja spokojní. Dnes Romero, čo je A tier zdroj pri Barcelone, píše o tom, že si klub myslí, že tieto informácie leakoval jeho agent s cieľom vytrieskať z Barcelony vyššiu mzdu a tak, ale že reálne tam je problém s tým, že na pravom bekovi hrať nechce a aj keď mu Xavi sľúbil, že budúcu sezónu bude hrať ako stopér, Koundé tomu neverí, pretože vie, že prioritou pre klub po odchode Busa je pivot. Zároveň sa Barca nemá brániť predaju, ale požaduje 90m. Tak uvidíme. Verím tomu, že nechce hrať na RB a verím tomu, že v súčasnej finančnej kondícií by ho snáď aj mohli predať ak by prišla veľká ponuka, ale dúfam, že zostane. Uvidíme v ďalšie dni, zatiaľ je to dosť nejasné.

Reagovat
EaP

Ak príde z anglicka ponuka 80+ , nedržal by som ho nasilu. Jasné, bola by to veľká škoda. Ale pri forme Arauja a Christensena by to na stopérovi mal aj tak ťažké sa presadiť.

Reagovat
Eichel

Christensen mal dobrú sezónu ale je často zranený, plus ja mu osobne moc nedôverujem hlavne kvôli jeho labilnej psychike. Ideálne by som chcel mať v tíme všetkých troch a tím by mal na CB vystarané, plus v prípade núdze ti vie na RB zahrať aj Koundé aj Araujo. Ale určite by som sa nechcel spoliehať na hráča s labilnou psychikou a častými zraneniami, keď aj Araujo toho dosť premarodil a na pozíciu tretieho stopéra je to tam Eric, M.Alonso, Lenglet, Umtiti, či zrejme De jong (aj keď teda čakám odchody Lengleta s Umtitim). Mňa by jeho odchod fakt mrzel. Aby sme nehrali ďalšiu sezónu dôležitý zápas so stopérmi Alonso-Inigo alebo tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s Inigem se snad nedá moc šlápnout vedle, tak zkušený hráč by měl třetího stopera zvládnout v klidu a García na to stejně nemá.

Reagovat
PG34

Tohle bylo bohuzel jen otazkou casu, nez se to zacne resit. Kounde nekolikrat rikal, ze RB hrat nechce, ale ze samozrejme udela, co mu trener rekne. Jeste stesti, ze to dal vedet ted, a ne uprostred sezony, kdy by to mohlo tym dost rozhodit. No, Xavi rikal, ze spolu mluvili a dobry, ale zase jdou zpravy, ze Koundeho agenti uz resi nabidky odjinud. Myslim, ze pokud nekdo nabidne dostatecnou castku, tak ho klub pusti. Coz by byla velka skoda, nechat si utect takoveho hrace, kdyz klub neni schopny poslednich 8 let privest normalni RB. Araujo a Chris jsou sice super, ale casto zraneni, Inigo prip. fajn na rozsireni kadru, ale zase - hrac, co furt chybi. Aby to pak nevypadalo zas tak, ze klicove zapasy v LM bude hrat duo Alonso - Eric...

Reagovat
netopier

Ešte väčší potkan ako Suarez

Reagovat
Well

To souhlasím, pro mě jeden z nejvíc nesympatických hráčů Barcy a strašný úpadek po Abidalovi, kterého jsem měl rád. Nicméně ty jeho kvality mu nejdou upřít a s Alvesem na druhé straně tehdy byli super dvojka, na které Messi mohl dávat ty své bochánky za obranu. Vlastně i v té poslední sezóně s Messim mi přišla tahle rozehrávka Barcelony nejnebezpečnější, kdy to dával prudce z první hned před bránu soupeře.

Reagovat
netopier

Reagovat
Jordi Alba

Nepropadávejte panice, na EF zůstávám.

Reagovat
JM

Ale taky bys mohl změnit dres

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
dave100

Pamatuju si ho jako objev na Euru 2012, tahoun k titulu Španělska. Byl jsem strašně rád, že ho FCB poté hned koupila a našla náhradu za Abidala. Vyklubal se z něj jeden z nejlepších LB, i když si svoji pověst pošpinil sám zbytečnými simulacemi a teatrálností. Budeš chybět, za mě s Busquetsem poslední mohykáni staré gardy.

Reagovat
Kejza

Za to, jak to někdy neunášel, ho moc nemusím. Ale těžko si v Barce představit lepší variantu na LB než jeho. Vzpomínat budu nejen na ten jeho výkon proti AC v odvetě 2013 (ten sprint, kdy dal na 4:0 <3), a na pověstnou Messi-Alba connection za Valverdeho, ale v posledních letech dával i dost důležitý góly. Tak smutník a čus

Reagovat
Spagetka

Nejlepší levý obránce své doby Ty přihrávky pod sebe na Messiáška byly luxusní

Reagovat
Well

Marcelo byl lepší

Reagovat
Jordi Alba

Ban

Reagovat
Mira82

Reagovat
herbage

Roberto Carlos uměl i střely pod sebe https://youtu.be/fOmqDOi4DH0

Reagovat
Well

Jeho beru už jako jiné období, ale pro mě nejlepší levý obránce všech dob.

Reagovat
Kejza

.. Maldini

Reagovat
Well

Já měl raději Carlose, ale v ideální sestavě všech dob bych měl i Maldiniho na CB.

Reagovat
Kejza

tam by se mi přes Baresiho a Beckenbauera neprocpal

Reagovat
Well

U mě by to strašně záleželo, co bych chtěl hrát, kdyby se bránilo více tak by to bylo: Maldini-Baresi-Beckenbauer-Cafu a kdybych chtěl více útočit: Carlos-Maldini-Beckenbauer-Alves

Reagovat
Kejza

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele