OAKLAND ATHLETICS - AL WEST CHAMPIONS

30.05.2003, 17:31, aktualizováno 30.05.2003, 17:31
Aktuality
Nejlepší ruský rozhodčí Valentin Ivanov, který má zkušenosti i z Ligy Mistrů, byl potrestán zákazem činnosti na šest týdnů. Důvod? Při utkání semifinále ruského poháru mezi Anzhi Makhachkala a FC Rostov totiž neuznal gól poté, co shlédl televizní záznam...

Druhý poločas měl za sebou přibližně polovinu, když Essa Kanyenda z Rostova skóroval. Rozhodčí Valentin Ivanov nejprvé gól uznal, pak však po 20 minutách hádek mezi oběma týmy své rozhodnutí odvolal a gól neuznal pro ruku. Asociace rozhodčích se za něj nejprve postavila, byla přesvědčena, že videozáznam nepoužil. Pak však nejprodávanější ruský deník přinesl důkaz - fotografii, na níž se Ivanov za postranní čarou dívá na videozáznam.

Ruský svaz Ivanova potrestal zákazem činnosti do poloviny července, trest se však může natáhnout až na celou jednu sezónu. Je to již druhý Ivanovův letošní trest, poprvé byl suspendován po utkání mezi CSKA a Spartakem, kdy armádnímu klubu pomohl k vítězství dvěma chybami. Ivanov je přitom uznávaným sudím po celé Evropě, vedl například odvetu semifinále letošní Ligy Mistrů mezi milánskými AC a Interem.

Nad touto kauzou zůstává rozum stát. Rozhodčí byl vlastně potrestán za to, že správně rozhodl! Sice k tomu využil videozáznam, který není povolen, pomohl tím však regulérnosti utkání. Proč vlastně není videozáznam oficiálně povolen jak je tomu například v hokeji? Důvod je jasný - čas se ve fotbale narozdíl od hokeje nezastavuje a na prohlížení záznamů není čas. Nad tímto tématem se již dlouhou dobu vedou různé diskuse, zatím však bez konkrétních závěrů. Videozáznam by v určitých případech rozhodně pomohl, stačí si vzpomenout na některé přehmaty sudích na loňském světovém šampionátu. Hlavní otázkou je to, kdy videozáznam použít. Pokud by to mělo být na podnět hráčů, fotbalové utkání by se z 90 minut mohlo protáhnout klidně i na dvojnásobek. Rozumnějším řešením by bylo ponechat to na uvážení rozhodčího, určitě by sporných a chybných rozhodnutí ubylo...

Fotografie převzata ze serveru www.uefa.com.

Autor: Petr Starý

Komentáře (480)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele