O cenu BBC Afrického hráče roku usilují Aubameyang, Mané či Salah

12.11.2017, 19:27
Aktuality
Včera bylo po roce opět na stránkách BBC spuštěno hlasování o Afrického hráče roku. Loňský vítěz Riyad Mahrez na pětičlenném seznamu kandidátů nefiguruje, Premier League tam však stále registruje tři zástupce. Na svůj první triumf si brousí zuby kanonýr Dortmundu Pierre-Emerick Aubameyang...

Aubameyang se v sezoně 2016/17 stal prvním africkým fotbalistou v historii, který stanul sám na čele tabulky střelců Bundesligy, o což se přičinil rovnou 31 zásahy. Na metu třiceti gólů přitom v německé nejvyšší soutěži někdo dosáhl po dlouhých čtyřicet let. Gaboncův gól také Borussii dopomohl k triumfu ve finále německého poháru nad Frankfurtem.

Aubameyang byl záhy jako jediný Afričan nominován na cenu FIFA pro fotbalistu roku. Na zkráceném seznamu další prestižní ankety, Zlatý míč, potom Aubameyanga doplnil ještě Sadio Mané, nyní jeho patrně největší vyzyvatel, který nedávno dotáhl Senegal po 15 letech zpátky na mistrovství světa.

Rovněž Mané si v uplynulé sezoně stanovil své střelecké maximum v sezoně elitní evropské ligy (13 branek) a byl spoluhráči i fanoušky Liverpoolu po zásluze oceněn klubovým hráčem roku.

Dalšími kandidáty na individuální ocenění uznávané britské televizní a rozhlasové stanice jsou Naby Keita, 22letá kometa z Lipska, v minulé sezoně revitalizovaný Victor Moses z Chelsea a konečně také finalista letošního Afrického poháru s Egyptem, Mohamed Salah, jenž zářil v úspěšné kvalifikaci o MS 2018 a letos na podzim již coby nová posila Liverpoolu stihl zaznamenat úctyhodných 12 gólů.

Hlasování se uzavírá 27. listopadu, sami se můžete zapojit na tomto odkazu.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.com

Komentáře (348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele