Nový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu

21.09.2023, 08:31
Aktuality

Nový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště. Možné lokality pro jeho vybudování zkoumala Kancelář architekta města Brna (KAM). Místo současného velodromu vzešlo jako nejvýhodnější. Vedení města se na něm shodlo také se zástupci fotbalistů a cyklistů, pro které by vznikl nový ovál zkombinovaný s atletickou halou, řekla dnes novinářům primátorka Markéta Vaňková (ODS). Stadion za Lužánkami bude nutné zbourat, vyplynulo z průzkumu.

"V posledních letech jsme se snažili do Brna dostat více sportovní infrastruktury. V příštích týdnech otevřeme nový plavecký stadion, zahájili jsme stavbu nové haly pro míčové sporty a také multifunkční haly. Vnímáme ale, že máme resty ještě k jiným sportům. Chybí moderní fotbalový stadion, atletická hala a velodrom. Proto jsme si nechali zpracovat prověření, kde by tyto stavby mohly vzniknout. Vyplynulo z něj, že umístění fotbalového stadionu by bylo optimální v místě, kde je velodrom," sdělila Vaňková.

KAM prověřovala devět vytipovaných lokalit na pozemcích města, které co nejvíce odpovídají návrhu nového územního plánu. O výběru dnešního velodromu rozhodlo několik faktorů. "Díky sousedící multifunkční hale, jejíž výstavba začala, bude možné využít budovanou a rozšiřovanou infrastrukturu. Místo je dostupné městskou hromadnou dopravou, odpovídá i kapacita pro individuální automobilovou dopravu včetně parkování. Lokalita je poblíž centra města, přesto mimo obydlené území," dodal radní sport Tomáš Aberl (TOP 09).

Záměr podporují i oba brněnské cyklistické oddíly, tedy Favorit Brno a Dukla Brno, které mají na velodromu zázemí. Pro ně by mohl vzniknout nový velodrom, který by sloužil současně jako atletická hala. O jeho umístění se uvažuje v blízkosti plaveckého stadionu Lužánky.

Město nyní připraví investiční záměr, v příštích třech letech chce dospět ke stavebnímu povolení. Podoba každého z uvažovaných stadionů by měla vzejít z architektonické soutěže, zatím nejsou známy bližší detaily či odhadované náklady. Podle Vaňkové však ani navzdory stavbě multifunkční haly, která může stát téměř šest miliard korun, nejde o nereálné investice pro městský rozpočet.

Stav fotbalového areálu za Lužánkami zhodnotili odborníci z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (VUT). Průzkum ukázal celkovou materiálovou degradaci železobetonových konstrukcí a v podstatných detailech i kritických plochách masivní nevratné poškození. Beton ztrácí své pevnostní parametry a tento proces nelze zastavit.

"Statické výpočty prokázaly nevyhovující mechanickou odolnost konstrukčních prvků a celků. Vzhledem k závažným nálezům jsou případné úvahy o sanaci, dodatečném statickém zajištění a revitalizaci finančně neefektivní. A nejen to, stávající stadion je třeba odstranit a času nemáme mnoho. Objekt v jistých částech ohrožuje zdraví a životy lidí," sdělil Pavel Schmid z VUT. Podle radního Aberla bude další postup ohledně stadionu znám v půli října.

"Rozumím tomu, že původní záměr zachovat fotbal za Lužánkami je kvůli všem komplikacím prakticky nemožný. Vítám snahu města stavět tam, kde je to reálné," dodal bývaly fotbalista Petr Švancara, který o záchranu stadionu usiloval.

Autor: ČTK

Komentáře (29)

Přidat komentář
monkej

Štadión v Brne má slušný potenciál nahradiť hradeckú telenovelu.

Reagovat
Losinho

Pořád odmítám uvěřit, že je v Hradci novej stadion. Chci další tendr

Reagovat
vodka

vzhledem k tomu, že do 10 let stát nebude, tak je to dost pravděpodobné.

Reagovat
kilobyte

Mě přijde tohle brakování úspěšných témat hrozný. To tvůrci nemůžou přijít s něčím novým? Ale na pár dílů se asi kouknu. Třeba to nebude jen vykrádačka a chytne mě to.

Reagovat
guzman

Reagovat
Pablos

je tam ten velodrom navíc no... jestli to bude stačit, aby to táhlo... no nevím nevím.

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Svandik68

Vzhledem ke stavbě té multifunkční haly je to sázka na jistotu. Tady už se nikdy nic nepostaví, ale s blížícími volbami se o tom sem tam někdo alespoň zmíní a nechá si zpracovat nějakou studii.

Reagovat
nani92

v Marseille?

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
FC Porto FC

Pochybuji že se bude stavět po zimaku za 6 miliard v Brně i fotbalový stadion

Reagovat
romeo351

Jakože v Brně je nějaká truhla s prachama, který se tam spoří nebo co?

Reagovat
ACSeRw!n

za 6 miliard a kapacita jen 13k ???

Reagovat
romeo351

https://arenabrno.cz/o-hale

A takový jsou dneska holt relace. Není to pár tribun postavených někde na louce

Reagovat
ACSeRw!n

tak to sou slusny vyhozeny prachy..

Reagovat
romeo351

Brno si halu zaslouží (ač teda přímo ten projekt letem světem sám o sobě mi zas uplně sympatický není - to už je dnešní móda). Lepší takto ty prachy investovat, než s nima hospodařit do budoucna. Můžeme se bavit o adekvátnosti oné sumy - každopádně ale do těch smluv neuvidíme, neznáme přesný rozpočet ani. Až příjde pořádná krize vlády úřadu, tak tohle mu zkušeně podkopne nohy - to je snad jasný všem. Ve své pracovní pozici jsem nikdy neměl možnost se podílet na něčem podobném jako je velká kulturní či sportovní hala, ale co se týká třeba hal výrobních, tak prostě tohle jsou reálný náklady a to kdybys tušil kolik spolknou častokrát až nesmyslný rekonstrukce třeba nemocnic…

Reagovat
Salfovic

Co ta lanovka? Se bude poblíž stavět krytá sjezdovka?

Reagovat
romeo351

Za mě je to totální pičovina . Ale vypadá to hezky (je taky otázka, jestli se něco takovýho vůbec začne realizovat)

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
fabec1222

Ty stadiony jsou jako Disney. Prostě musí z potenciálu vyždímat co se dá. Dokud to jen trochu půjde, tak kauzy o stadionech prostě budou.

Reagovat
kilobyte

Z každé mladé hvězdy vyždímají poslední dolar, dokud se z ní nestane děvka.

Reagovat
Losinho

To by Švancaru mohl hrát Samuel L. Jackson.

Reagovat
Jolly Roger

Hantec nelze plnohodnotně přeložit do angličtiny.

Reagovat
romeo351

Lokalitou by to bylo dokonalý. Ale stejně je to zatím utopie a jen snaha upoutat lidi. V Brně se toho teď řeší hodně a většinou i dobře pojatý projekty (nejen sport). Hlavní je, že se začíná „konečně” s tou halou na výstavišti… aby to tam po roce nevypadalo jak Nová Zbrojovka, kde se dokonce roky 2 jen hrabalo v sutinách.

Jinak byť je Srbská už taky pořádná bída, tak dokud se fotbalisti trošku nestabilizují (ani nejde tak o 1.ligu), tak o nějakých národních stadionech a podobných socialistických sračkách ať si radši nechaj jen zdát

Reagovat
C-M@ster

Kdo by měl zájem o info, co se aktuálně děje v Brně:

Video s názvem: Brno se pod Vaňkovou mění v gigantické parkoviště. Takhle veřejný prostor neničil ani Stalin

https://youtu.be/ZAUQVnmw_qo

Za sebe doporučuju... přijde mi docela neuvěřitelný, co všechno Vaňkové prochází za kauzy a dál si primátoruje...

Reagovat
romeo351

To s tou Scalou ve mně normálně vaří krev (ostuda!). Tady pokud se za to kompletně nepostaví město, tak čekám i nějakou silnější odezvu

Co se týče těch parkovišť: borec má sice v dost věcech pravdu (hlavně v tom nejpodstatnějším, že budoucnost je dostat auta z center), ale tohle je problém všech měst v Česku a nejenom nich. U nás v menším městě je zarovnaný auty celý náměstí i přes víkend, některý ulice takřka neprůjezdný. Nechtěl bys vidět tu nevoli, když se to jednou za čas zpokutovalo. Před naší firmou se radši pokácely stromy, aby bylo raděj o 10 placů navíc. Myslíš, že většina pracujících v městech a často i studentů jezdí do zaměstnání MHD??

Reagovat
Kiss Me Polka!

tady ten don pabluv skanzen cloveku pripomene, ja strasne snadne to mel babis s nastupem, kdyz tady vladli(nou) tihle arogantni kreteni, tak staci i slib, aby prisla aspon nejaka zmena..

Reagovat
insane

Brněnský stadion – že by Better Call Saul k hradeckýmu Breaking Bad?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele