Nové destinace nadcházející sezony: Fotbal? Až po práci, razí v dánském Hvidovre

21.07.2023, 17:13
Profily, historie

Do elitní dánské soutěže se vrátilo po dlouhých 26 letech. Hvidovre, klub z kodaňského předměstí, který dal světovému fotbalu výjimečného brankáře Petera Schmeichela, tam historicky patří, třikrát ji dokonce vyhrálo. Jenže v nedávné minulosti prožívalo velmi krušné časy.

Historie

Existuje už od roku 1925, náleží tak k nejstarším fotbalovým klubům v zemi. Svého prvního startu v elitní lize, jejíž nová sezona začíná v pátek, se v Hvidovre dočkali až po 40 letech. V následujících dvou dekádách však tým patřil k nejužší špičce. Hned ve svém druhém roce v nejvyšší soutěži získal senzačně titul (tehdy se ještě hrálo systémem jaro-podzim), což se mu povedlo zopakovat ještě dvakrát.

Obzvlášť na dosud poslední triumf v roce 1981 se hodně vzpomíná. Dánští šampioni se totiž napřesrok postavili v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí slavnému Juventusu Turín. Psalo se září 1982 a černobílé barvy vítěze Serie A oblékali hrdinové nedávného mistrovství světa. Šest členů zlaté italské reprezentace doplňovali hvězdní Francouz Platini či Polák Boniek. Přesto jeden z nejlepších týmů planety v domácí odvetě uhrál s dánským outsiderem jen remízu 3:3. Po výhře 4:1 v prvním zápase však postoupil.

Vizitka klubu (©Livesport / www.hvidovre.dk)

Onen mistrovský titul byl na dlouho posledním úspěchem klubu. Hvidovre postupně upadlo do podprůměru a také stínu kodaňských rivalů. Což se projevilo i v případě výše zmíněného Schmeichela. Ten pomohl týmu v roce 1986 k návratu do ligy, sám však potom okamžitě přestoupil do Bröndby.

A jeho bývalí spoluhráči hned za rok spadli znovu. Dosud naposledy se v nejvyšší soutěži mihli v sezoně 1996/97 a k návratu jim nepomohl ani slavný odchovanec. Schmeichel, jenž se mezitím stal evropským šampionem, vítězem Ligy mistrů s Manchesterem United a jeho legendou, do pokladny Hvidovre štědře investoval. Jak vyšlo najevo, prokázal tím však medvědí službu. Poté, co od projektu odstoupil, se klub finančně rozkolísal a v roce 2004 sletěl až do třetí ligy.

Současnost

Zpátky mezi elitu měl blízko po vynikající jarní části už v minulém ročníku, kdy obsadil třetí místo, povedlo se to až letos. Odborníci sice favorizovali spíš Vejle a Sönderjyske, to ale navzdory mocnému finiši skončilo za Hvidovre třetí se ztrátou dvou bodů.

Postupová eufiorie nepřekryla všechny problémy. Tím největším je stadion, který nesplňuje požadavky pro nejvyšší soutěž. Stánek s jedinou tribunou připomíná spíš vesnické hřiště než kulisu ligových bitev. Městská část, která je vlastníkem stavby, do její rekonstrukce nasypala 15,8 milionu dánských korun (zhruba 50,5 milionu korun).

Vizitka klubu (©Livesport / Profimedia)

Stadion musel být uzpůsoben pro instalaci systému VAR, bylo třeba vyměnit trávník a mnoho dalšího. Výhrady mají hasiči, podle nichž jsou únikové cesty nedostatečné a budou vyžadovat další zásah. Už teď je jasné, že schválená investice stačit nebude a celá rekonstrukce se může prodražit o plných 10 milionů dánských korun.

Kádr

Hvidovre nečeká lehký start. Každopádně do vybrané společnosti vystupuje ve skromných podmínkách. Na soupisce má jen dva cizince - černohorského brankáře Djukiče a obránce Rusborga z Faerských ostrovů. Kádr má s ligou minimální zkušenosti, velké posily přes léto nedorazily. Naopak jeden ze dvou nejproduktivnějších útočníků minulé sezony Frederik Carlsen odešel do Silkeborgu.

Většina hráčů je poloprofesionály, trénuje až po práci. A podle sportovního ředitele klubu Petera Lassena se to nezmění ani v lize. Největší hvězdou týmu je tak kouč Per Frandsen, jenž po postupu prodloužil kontrakt až do roku 2025. Někdejší reprezentační záložník s 23 starty za národní tým má bohaté zkušenosti z Premier League. Jenže na hřišti svým svěřencům nepomůže...

Autor: Livesport.cz / Sven Frandsen

Komentáře (5)

Přidat komentář
Pablos

Ty mají život... po práci na jedno, po fotbale na jedno.

Reagovat
Felitel

díky za článek, bylo to zajímavý čtení.

Nemá někdo přehled o tom, jak tam Schmeichela vnímají teď?

Reagovat
STR

O ničem a ještě krátký. Obrázky jak krava. Úroveň jde každý měsíc více a více dolů.

Reagovat
Remt

Moc pěkný a zajímavý

Reagovat
Rudnevs

Zaujimavy vyber timu na clanok. Danska liga tu nema moc pokrytie. Inac, pochadza odtial viacero znamych hracov, juniorkou si presiel i Marcondes, Daramy, Kahlenberg, Thomas Christiansen,…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele