Nová móda nezlomila Bayern. Vypořádá se i se zázrakem?

24.11.2015, 21:58
Názory a komentáře
Můžete ho nesnášet, proklínat, považovat jeho styl za neatraktivní, ale co je podstatné? Bayern dál vítězí. Jeho bojové prostředky mu přinesly další úspěch. Obhájce titulu zlomil i Schalke, byť se dlouho zdálo, že to nepůjde. Za další výhrou Pepa Guardioly a spol., ale i dalšími momenty 13. kola bundesligy se ohlíží Václav Procházka, komentátor Eurosportu.

Gelsenkirchenský bek Dennis Aogo varoval více než zřetelně. Systém ordinovaný Bayernu Guardiolou je pro soupeře těžko čitelný, přesuny hráčů na ploše nečekané a o to více nebezpečné, vyplývalo z jeho slov v jednom z rozhovorů před tímto kolem, v němž jeho Schalke podlehlo Bayernu nakonec 1:3. Ale pro lídra ligy to byla pořádná fuška. Po gólech v první půli - ten Bayernu byl polovlastní, k vyrovnání pak pomohla nečekaná zakolísání Robbena a Neuera - to bylo dlouho nerozhodné a bitva se proměňovala stále více v šachovou partii, v níž Aogovo varování nabralo pro Schalke osudnou váhu.

Pět beků domácích - ale i jejich spoluhráči - dlouho vytrvale odvracelo nájezdy Bayernu, který ovšem mohutně přeskupoval síly. Douglas Costa hledal prostor, zdvojoval na pravé straně Arjena Robbena. A naopak. Ale Schalke dokonale ucpávalo cesty k Ralfu Fährmannovi, než se Javi Martinez (rafinovaně, nebo snad omylem?) zjevil před brankářem jako pohádkový zapomenutý čert a nezadržitelně udeřil. Coby hráč, který góly téměř zásadně nedává. Šokující manévr nejen pro defenzivu Schalke. Německá média si samozřejmě všímají, že nakonec nešlo o žádnou drsnou facku, jakou Bayern uštědřil v téhle sezoně dalším blízkým pronásledovatelům - Dortmundu či Wolfsburgu (oba zápasy 5:1). Ti odcházeli zbití. Zato Schalke se vztyčenou hlavou.

"Brilantní taktický výkon, nedávali jsme Bayernu prostor," liboval si kouč Schalke André Breitenreiter. "Ale rozhodla malá chyba," povzdechl si. Šlo ale vůbec naprosto nečekaně v soupeřově pokutovém území operujícího Martineze eliminovat? "Bylo to o nasazení i a hlavně o disciplíně," usoudil Robben. Breitenreiter a Guardiola sobotní bitvu vskutku povýšili na vysoce strategickou záležitost, bojovnou, plnou drsných střetů, ale přesto zároveň jemnou. Takřka šachovou. "Soupeři si zvykají na nás chystat pětičlennou obranu," poznal zřetelně na vlastní kůži novou módu Thomas Müller, který v závěru pečetil výhru Bayernu i přesto, že palebná zbraň číslo jedna, polský snajpr Robert Lewandowski, byla odstavena téměř mimo provoz. Pokud tedy nebudeme považovat za významné už jen to, že Lewa poutal pozornost beků při gólové situaci. Ta nasměrovala Bayern k dvanáctému vítězství v sezóně, zatímco Schalke zůstává sedm soutěžních zápasů bez výhry.

Bayern stanovil rekord v bodovém zisku po třinácti kolech - 37 z 39 možných, poprvé v téhle sezóně utekl nejbližšímu pronásledovateli na osm bodů, protože Dortmund padl v Hamburku (1:3). Mnichované dosáhli na další zajímavou metu, jejich 300. bundesligový zápas v řadě byl vyprodán. Naposledy se tak nestalo v roce 2007 při jejich domácím utkání s Bochumí. Smutnit mohl snad jen Lewandowski, tentokrát se netrefil, Pierre-Emerick Aubameyang se osamostatnil v čele kanonýrské tabulky s 15 zásahy. Naposledy takovou excelentní bilanci po třinácti kolech měl před desetiletími Dieter Müller. Dortmundský rychlík tak stále i s Lewandowským oživují debaty o tom, že by se Bundesliga mohla dočkat čtyřicetigólového kanonýra, jakým se v historii stal jen Gerd Müller (1971/72). Ale to běh na ještě pořádně dlouhou trať.

Ještě připomínka dalších jedinečných momentů kola: Chicharito se trefil v sedmém soutěžním zápase Leverkusenu v řadě, celkem v nich dal deset gólů. Z toho šest zásahů bylo v Bundeslize a střelec tak proti Frankfurtu stanovil mexický rekord v nejvyšší německé soutěži. Dosavadní čtyři zásahy exstuttgartského Pavla Parda zase nebylo až tak složité překonat, ale Leverkusen má zdá se v Chicharitovi mimořádný potenciál.

Augsburg ve Stuttgartu zaznamenal nejvyšší bundesligovou výhru v klubové historii - 4:0. Domácím tak zasadili krutou ránu a jejich bilance silně připomíná nakonec sestupovou sezónu 1974/75. Rekordní vítězství zaznamenal i Ingolstadt - 3:1 nad dalším nováčkem Darmstadtem. Moritz Hartmann je vůbec prvním hráčem, který v ingolstadtském dresu dal v nejvyšší německé soutěži více než jeden gól v zápase.

Dařilo se i střelcům vlastňáků, celkem podle oficiálních záznamů padly čtyři. Naposledy se něco takového přihodilo v sezoně 2009/10 v 16. kole. A více se jich urodilo jen jednou, už pradávno - v sezóně 1963/64 v 10. kole (5 vlastních gólů). Nejvíce na kontě jich mají Brémy. Ten Alejandra Galveze v tomhle kole (při prohře 0:6 s Wolfsburgem) byl už čtyřiapadesátý, Werder se tak osamostatnil v čele historické tabulky, za sebou nechal Frankfurt.

Tolik třinácté kolo. Realitou záhy bude pokračování bundesligových bitev. A na Bayern shodou okolností po pohárovém zastavení s Olympiakosem čeká další překážka. Svým způsobem zázračná Hertha. Proč zázračná? Proti Hoffenheimu se jí povedl podivuhodný kousek. Jedinou, a to ještě velmi mizernou střelou za zápas v podání Salomona Kaloua stanovila rekordní minimum tohoto ročníku. Co víc? Povedlo se jí přesto při takto bídné bilanci vyhrát 1:0 - v tomto kole příznačně za pomoci vlastňáku Eugena Polanského. No není to skoro fotbalový zázrak? S jedinou ránou za celé utkání se to od začátku pečlivého sběru dat nepovedlo v Bundeslize ještě nikomu. Mohlo by to stačit na Bayern? I to samozřejmě budete moci sledovat na Eurosportu 2. Herthu přivítá Bayern ve své aréně v sobotním odpoledni. Ale začínáme tradičně už v pátek večer...

Autor: Václav Procházka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (82)

Přidat komentář
Darren Fletcher

uznavat za uspechy a golovost, neznasat, pretoze bayern

Reagovat
Posledni Kovboj

a je to tu, hraje picu protoze misto treninku sepisuje clanky pro EF

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Kang & Kodos

No počkej, a Krejčí psal donedávna pro koho?

Reagovat
Posledni Kovboj

taky na EF, je to Ozzy

Reagovat
smazaný uživatel

btw máme tu novej Eden

Reagovat
Posledni Kovboj

?

Reagovat
Kang & Kodos

Kdyby věděl..

SadoMasopust

25.06.2015 17:58

Já bych nepřišel, to říkám čestně předem, jestli se něco bude domlouvat, maximálně tak bych napsal, že na sobě budu mít, džíny, mikunu a červenou kšiltovku a jsem vysokej a hubenej. A pak bych tam v povzdálí postával malej v kratasech, tričku s lizatkem a radiovkou.

Reagovat
smazaný uživatel

na kraťasy je zima.

Reagovat
Kang & Kodos

Hele, koukal jsem, že ti i poslal fotku. To jsi celkem dojebal

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?

Reagovat
Kang & Kodos

Jestli to je fakt on (i když pochybuju), volil bych lízátko a rádiovku.

Reagovat
Posledni Kovboj

kluci, mam tu hlasku roku, ne ze se mi tu pohadate, stoji me to smajliky

Reagovat
smazaný uživatel

1) Nic s čím bych si neporadil.

2) Stejně je posranej a nepřijde, protože se nebudu bránit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nic s čím bych si neporadil. stačí

Reagovat
smazaný uživatel

Co jako?

Reagovat
jsemdement

Tady nejsme v Americe, u nas se polovina nabouchanych typku prat neumi.

P.S. v Americe je mysleno obrazne, asi.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokazuje to jenom to ze mi argumentuje benchem jako necim abych se ho bal. Z tech lidi co znam a chodil jsem s nimi trenovat si na tom nezakladal nikdo a nedynamicka posilovna je proste na prani spatna.

Reagovat
smazaný uživatel

Statický trénink v posilovně je k hovnu. Podle té fotky je to klasická pumpička, která se možná bitkaří jako velký chuligán, ale kdyby sis ho vytáhl do oktagonu, tak ho domlátíš jak malého kluka. S touhle tělesnou konstitucí jeho dynamika musí stát za vyliž prdel a pochybuji, že umí třeba brazilské jiu jitsu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já byl dřív blázen do posilky, ale časem mi začal být sympatický MMA a strongman tréning. Teď když mám čas, zajdu si občas na tréninky boxu, což jsem dělal dříve častěji. Ne že bych byl expert v MMA, to vůbec ne, ale umím se o sebe postarat. Klasická poska neskutečně zkracuje svaly, co jsem jí opustil cítím se mnohem mnohem lépe. Teď to mám postavené na běhu, dynamických cvicích a občas boxu. Byly doby, kdy jsem se honil za metami v silovém trojboji, ale upřímně jsem pak funěl i do schodů. A i když se mi svaly draly z trička i kalhot nemyslím si, že by to bylo něco zdravýho a komplexního.

Reagovat
smazaný uživatel

Lidí namakaných z posilovny jsem potkal na trénincích mraky. Nejen že mají obrovský problém odnaučit se ztuhlosti těla, ale většinou jim fyzička nevydrží ani tříminutový lehký sparring.

Reagovat
smazaný uživatel

No hlavně když se namakáš v posce a pak začneš trénovat nějaký fight, tak jsi neskutečně k smíchu a nepoužitelný. Nejlepší jsou pak borci, co cvičí jenom na strojích. Já se to třeba snažil kombinovat se vzpěračskými cviky a i to jsem měl pocit mne zpomalovalo. Teď to všechno mám okolo běhání, dynamiky a cviků s vlastní vahou. Mimo to je to super i na jiné sporty které si čas od času rád zahraju, bohužel už ne pravidelně. Dokonce když jsem te´d pár víkendů hrál ve starym klubu, tak měl trenér kecy, že kecám když už nehraju v Praze, že mu tu určitě zahýbám s jiným klubem.

Reagovat
smazaný uživatel

hrál co? Mimochodem jaký gym navštěvuješ na box?

Reagovat
smazaný uživatel

fotbal

Já bych to radši nespecifikoval vzhledem k té popularitě co tu mám.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jo borecek tu prekvapive neni cekam do ctvrt

Reagovat
Blasphemer
Reagovat
smazaný uživatel

Fighter s 10ti VŠ, krásnou ženou, pohovkou koženou na který se, ale nepotí prdel....je něco co nemáš nebo neumíš ?

Reagovat
smazaný uživatel

Já říkám že jsem fighter?

Reagovat
Blasphemer

Ozzy alepoň do poslední chvíle tvrdil, že dorazí. A vlastně to tvrdil i potom. Se slzou v oku na toho chlapáka hovaďáka vzpomínám.

Reagovat
Posledni Kovboj

byla s nim sranda aspon

Reagovat
Kang & Kodos

Oblomov je důstojná náhrada. A protože nikomu nenadává, tak tady aspoň nějakou dobu vydrží. Ozzymu se to po čase vymklo.

Reagovat
Blasphemer

Oblomov je obvious troll, Ozzy byl alespoň autentickej. Nebo to dokázal hrát tak dobře, že to autenticky vypadalo.

Reagovat
RS

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Hyrax

Reagovat
smazaný uživatel

Pepek Guardiola, borec co udělal z nejlepšího týmu na světě nejlepší tým v Německu

Reagovat
BrainBlender

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Barcelona je ve Španělsku

Reagovat
bayern987

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Ta pohádka o neporazitelném a nadpozemském Bayernu...

Guardiola opravdu prohrál jen dva zápasy... jednou to bylo první semifinále LM a jednou odveta semifinále LM. Ach ne, žebrák. To Heynckes by LM za ty dva roky s tím týmem vyhrál minimálně 3x.

Reagovat
Bayern +

Prehral štyri, nie dva. Čiže prakticky všetky štyri semifinálové. So skóre 1:10. Hanba.

Reagovat
Bayern +

* Aha, tak ten posledný sme vyhrali 3:2, ale stejne tam išlo o hovno, keď prvý zápas sme prehrali 0:3 u vás a o postupe bolo prakticky rozhodnuté.

A nikto nechce Juppa naspäť ani nič podobné. Dokonca nikto tu nevypisuje priamo: "Guardiola von!" akurát väčšina ľudí, ktorá BL sleduje pravidelne, pokuazuje na to, že sa poslednú dobu správa už skoro ako Mourinho (konflikt s klubovým lekárom), nezmyselne pretláča do zostavy Alonsa a pri prvom možnom styku s rovnocenným mužstvom (Barcelona, Real - vždy zlyhá).

A z toho ti jasne vyplýva, že koment na začiatku tohto vlákna je v podstate pravda. V BL je Bayern dominantnejší, v Európe oproti 12/13 naprosto jednoznačne slabší.

Reagovat
technecium

Aha, s Juppem bylo automaticky zajištěné, že Real rozsekáte 5:0 v obou zápasech a loni Barcu taktéž. Už tomu rozumím. To pak chápu, že chcete Guardiolu vyhodit

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Být fanouškem Bayernu tak po Pepkovi požaduji doživotní návrat VSTUPNÉHO a obžaluji ho z VLASTIZRADY a ukradení klubové IDENTITY

Reagovat
smazaný uživatel

možná proto jsi kokot a ne jejich fanoušek

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
junglist

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

naprosty souhlas, lepe to snad ani neslo napsat, presne, ztrata identity, tohle neni bayern, to je jakysi Kiel nebo co

Reagovat
r.mrazik

Javier

a Pepek je proste božan

Reagovat
db18

Thomas Müller včera jako nejmladší hráč dosáhl mety 50 vítězných zápasů v LM

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Reagovat
božský John

Masopust rozumi vsemu, ke vsemu se potrebuje vyjadrit, vsecko delal, pral by se, nepral by se, prisel by, neprisel by, vsecko vystudoval, byl masopust, nebyl masopust......proste prace vseho druhu

Reagovat
Pospovič

Je super jak to šlape, ale jak se furt vyhrává tak to nemá takový náboj. Člověk to pak ani tak neprožívá a nezažívá ten pravý pocit z fotbalu.

Reagovat
cologneFC

uplny suhlas

Reagovat
smazaný uživatel

lol

Reagovat
Bastaron

Právě, že já si to užívám víc.

Reagovat
Bayernista18

Tim víc se člověk těší na velký zápasy, ve kterejch o něco jde.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele