NORSKO: ROSENBORG, PAK DLOUHO NIC. ALE...

04.06.2004, 14:14
Aktuality
Určitě se mezi vámi najdou tací, kteří si jako náplň svých sázkových tiketů vybírají zápasy norských soutěží. První liga, pojmenovaná podle hlavního sponzora Tippeliga, je mezi sázkaři proslulá tím, že v ní bývá nejméně remíz. A pokud bych se vás zeptal, jaký tým z Norska znáte, většina mi jistě odpoví Rosenborg. Proč? Tento tým drží řadu neuvěřitelných dvanácti titulů, což nemá v Evropě obdoby.



Jenže letošní sezóna, přesněji řečeno její úvod, nenasvědčuje tomu, že by již několik kol předem bylo rozhodnuto o držiteli ligového titulu. Na horních příčkách tabulky se usídlily týmy, od nichž se umístění v čele očekává – Vålerengen Oslo a Tromsø. Ale i Odd Grenland a Hamar, nováček soutěže a letošní příjemné překvapení, se nenechávají zahanbit a podávají slušné výkony. Naopak, nedaří se loňské štice Stabæku, jenž se na chvostu potácí spolu s druhým nováčkem, Fredrikstadem. A kde že je Rosenborg? V posledních kolech se usídlil na šesté příčce a zdá se, jakoby se jí nechtěl pustit. Ale Rosenborg se jako nejúspěšnější tým poslední norské dekády určitě s tímto postavením nespokojí a bude dělat vše proto, aby se vyškrábal zpět, kam podle kádru bezesporu patří.


Hráč Rosenborgu na zemi, typický obrázek letošní Tippeligy.

Největší událostí dosud odehraných kol je bezesporu (kromě tápání Rosenborgu) otevření stadionu v Stavangeru. Krásný stánek připomíná uherskohradišťskou arénu, jen je jednou tolik velký. Jinak největším ligovým stadionem je Ullevaal v Oslo, kde nachází pravidelně útočiště norská reprezentace. Ullevaal pojme asi 25 tisíc diváků, na ligové zápasy je ale zaplněn maximálně z poloviny (to platí pro domácí zápasy Vålerengenu; na Lyn je zaplněn přibližně z jedné čtvrtiny). Následuje stadion v Trondheimu – Lerkendal, jenž má kapacitu přes 21 tisíc. Tam však je návštěvnost vyšší, přesahuje 16 000 diváků. Velmi dobrou návštěvnost vykazují pořadatelé také v druhém největším norském městě Bergenu. Tamní Brann se může pochlubit průměrem kolem 14 tisíc. Nejvyšší letošní návštěvu zaznamenali v Trondheimu, kde na derby s Molde zavítalo přesně 21 366 diváků.


Nový Viking stadion ve Stavangeru v době prvního zápasu, Stavanger – Molde.

Největšími hvězdami v norských prvoligových kádrech jsou reprezentanti Jan Gunnar Solli, Christer Basma a Vidar Riseth z Rosenborgu, Morten G. Pedersen z Tromsø nebo Magne Hoseth z Molde. Právě zmiňovaný Solli je v Norsku považován za jednu z největších severských hvězd budoucnosti. Střelecky v posledních zápasech září záložník Christian Flindt Bjerg z Odd Grenland. Na svém kontě má již šest gólů z osmi odehraných zápasů.

V Norsku mají zajímavý a divácky atraktivní způsob přechodu mezi nejvyšší soutěží a její druholigovou sestřičkou. Poslední dva týmy z Tippeligy sice sestoupí přímo, celek na 12. pozici ještě ale musí dokázat své kvality v baráži s bronzovým týmem druhé ligy. Loni tato situace nastala v případě Vålerengenu Oslo, s problémem se však tým vypořádal a podívejme, kde je dnes a jaké výkony podává...

I toto potvrzuje, že norská nejvyšší soutěž není jen nedostižným bojem za Rosenborgem, ale i ligou plnou zajímavých okamžiků, skvělých fotbalistů a krásných stadionů plných výborných diváků...

Autor: Jan Novotný

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*ortevor

A co treba zminit Petera Kopteffa, ten by mezi nejvetsimi hvezdami Tippeligy urcite chybet nemel !!!

jinak je ale clanek good

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele