NORSKÉ KLUBY STOPROCENTNÍ

30.08.2004, 12:48
Aktuality
V pohárové Evropě máme za sebou kvalifikační fáze do hlavních částí obou nejvýznamnějších klubových soutěží. Všichni vyslanci norské kopané byly do závěrečných předkol nasazení, takže se očekával postup od všech.

A to Norové splnili maximálně. Nejdříve se věnujme soutěži, která je nejvíce „na očích“, tedy Lize mistrů. V ní po roční pauze (kde vypadl v předkole s Deportivem La Coruňa) nebude chybět Rosenborg BK Trondheim. Ale v předkolech neměl jednoduchou úlohu, nastupoval totiž proti týmům s ambicemi. Druhé předkolo zavedlo Rosenborg do Moldávie, kde se po výsledku 2:1 z prvního zápasu vyhrál na stadionu Šerifu Tiraspol 2:0 a uklidnil tak všechny své fanoušky. Třetí část kvalifikace byla ještě obtížnější. Rosenborg odjel na horkou izraelskou půdu opět po výhře 2:1 na Lerkendalu. Maccabi Haifa se v zápase dostala do vedení 2:0 a držela jej až do posledních minut. V první minutě nastavení zavelel svým brilantní přímým kopem k prodloužení Harald Brattbakk, kanonýr Norů. V prodloužení se trefil Daniel Braaten, nová posila ze Skeidu Oslo a pak Ørjan Berg, matador týmu. Rosenborg se tedy popasoval s izraelským prostředím ve spolupráci se štěstěnou (která snad kompenzovala loňský neúspěch proti Španělům) dobře a nechyběl tak ve čtvrtečním osudí základní fáze.

Los norským šampionům přisoudil kromě Arsenalu Londýn dva teoreticky hratelné soupeře, PSV Eindhoven a Panathinaikos Atény. Dá se tedy předpokládat, že Arsenal bude této čtveřici dominovat, o zbylá místa se poperou další tři. A tam bude záviset na momentální formě a také nezbytném štěstí. Nejspíše do další fáze milionářské soutěže postoupí ten, kdo maximálně využije výhody domácího stadionu.
Tip na umístění ve skupině: 1. Arsenal, 2. PSV Eindhoven, 3. Rosenborg, 4. Panathinaikos


Hráče Rosenborgu vítala na letišti v Trondheimu spousta lidí

V druhé nejprestižnější evropské soutěži se představil trojlístek norských klubů. Bodø/Glimt, snad nejseverněji položený tým figurující v evropských pohárech, měl za soupeře estonskou Levadii Tallinn. Doma Norové uhráli nermastnou neslanou výhru 2:1 a v odvetě po první polovině prohrávali již 0:2. Ale stejně jako Rosenborgu i Bodø přála štěstěna a vyrovnání se Norové dočkali v 90. minutě zásluhou Ludvigsena. V třicetiminutovém prodloužení nepadl gól, a tak se kopaly penalty. V nich se radovali opět Norové v poměru 8:7. Do prvního kola jim los přisoudil turecký Besiktas, což je soupeř více než nepříznivý.
Šance na postup: Besiktas 80 : 20 Bodø

Vikingové ze Stabæku se utkali s finskou Hakou Valkeakoski. Měli tedy papírově nejtěžšího soupeře ze všech tří účastníků Poháru UEFA. A přesto se s finským týmem popasovali s bravurou až překvapivou. Po domácí výhře 3:1 dokázali zdolat Haku i na její půdě stejným poměrem a mohou se tak těšit na francouzské Sochaux. Tedy soupeř kvalitní, ale hratelný. Vždyť i Vålerenga loni ukázala v zápasech s Newcastlem United, že norský fotbal je na určité výši.
Šance na postup: Sochaux 65 : 35 Stabæk

Poslední norský tým v UEFA Cupu, Odd Grenland sídlící ve městě Skien na jihu Skandinávského poloostrova, se střetl s litevským FK Ekranas. Na norském území vyhráli domácí 3:1, na litevské půdě byl stav dlouho 2:0 pro tým od Baltu, pak však na konečných 2:1 snížil (jak jinak než v poslední minutě) Morten Knutsen, opora Oddu a poslal svůj tým do prvního kola. Tam na Odd čeká nizozemský Feyenoord Rotterdam. Postup by byl z pohledu Norů jen překvapení.
Šance na postup: Feyenoord 80 : 20 Odd Grenland

V zápasech předkol získali norské týmy do národního pohárového koeficientu díky sedmi vítězstvím slušnou dávku bodů. Teď je především na Rosenborgu, aby počet bodů ještě rozšířil. Především v domácích zápasech je hodně silný. A pomáhají mu i skvělí diváci.

Autor: Jan Novotný

Komentáře (2)

Přidat komentář
Hiko

Zajímavé je, že norský fotbal má v tuto chvíli více účastníků v pohárech než český...

Ale po prvním kole UEFA Cupu se to vyrovná na 1:1...

Reagovat
PJ

Nojo, Slavie to tak trochu podělala... :-)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele