Nice převezme miliardář Ratcliffe a jeho společnost Ineos

22.08.2019, 10:18
Aktuality
Nového majitele bude mít francouzský klub OGC Nice. Jeho převzetí britským miliardářem Jimem Ratcliffem posvětily francouzské úřady. Majitel chemické společnosti Ineos zaplatí za klub částku okolo 100 milionů eur.

Ratcliffe není ve světě sportu žádným nováčkem. Jméno společnosti Ineos je známé z cyklistiky. Letos jeho tým ovládl Tour de France. Přes sto milionů liber investoval také do britského jachtařského týmu pro slavný Pohár Ameriky.

Muž, jehož jmění se odhaduje na 18,15 miliardy liber už vlastní druholigový švýcarský fotbalový klub Lausanne.

V minulosti se Ratcliffe zajímal o londýnskou Chelsea, když se spekulovalo o jejím prodeji kvůli problémům současného vlastníka Romana Abramoviče.

Autor: Jiří Fišara / bbc.co.uk

Komentáře (132)

Přidat komentář
Kang & Kodos

Vidíš to, párkrát si zahraješ Harryho Pottera a už máš tolik peněz

Reagovat
wishmaster

Radcliffe > Ratcliffe

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych nečekal, že si ve Stoke může tolik vydělat.

Reagovat
smazaný uživatel

ratcliffe s krysou pls

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
wyqinac

co jsem nasel jeho net worth, tak je priblizne 110mil $, takze ciste teoreticky by to skoro koupit mohl

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Jak moc dobrou investicí může být koupě takového fotbalového klubu? Dá se na tom vydělat, aniž by klub netrpěl po sportovní stránce?

Reagovat
KingMaster13

Křéťa na Spartě utopil pěkný balík, ještě že mu jdou alespoň ty elektrárny

Reagovat
tnt03

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Euphael

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

je to asi stejna investice, jako kdyz si ty koupis kolo, nebo jedes na dovolenou

Reagovat
technecium

No a co takoví Citizens? Majitelé do toho nacpali prachy, ale vybudovala se tam infrastruktura, mládežnický výběry, natahali se tam schopní lidi a teď by ten klub měl teoreticky být pro majitele návratný, protože už takové investice nemusí být v řádu několika let potřeba

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kolik do toho mohli narvat? Miliardu eur? A jak si představuješ, že se jim to vrátí? Že budou mít každý rok zisk 100M eur a vždycky si ho vyberou z klubu a koupí jenom za to, co prodají? To není moc reálné. jediná možnost je najít nového kupce pro celý klub. Pak je možné, že ten rozdíl nákup + investice bude menší než současná cena klubu.

Reagovat
janinho

miliardu dali len do posil (bez dalsich poplatkov agentom, bonusov, platov, atd.). ked pripocitas co natlacili do inftrastruktury tak majitelom city sa to nemoze vratit ani keby 5 krat po sebe vyhrali LM a EPL.

Reagovat
capaccio

Moze. Maju klub v najsledovanejsej lige na svete a teda maju priestor na promo hocicoho ineho s cim podnikaju.

Reagovat
janinho

to akoze Etihad im tu vyse miliardu co dali len do posil vratil? to akoze myslis vazne? ako pisem nizsie.. len net spend za 10 rokov maju v minuse viac nez 1,2 mld. eur.

ja nevravim ze si to sejk nemoze dovolit, to su pre neho male peniaze... ale nemozes mysliet vazne ze si myslis ze im tie peniaze co vlozili do City este priniesli zisk. detto ked v LM dosli za cele tie roky akurat raz do SF.

Reagovat
capaccio

Zisk im asi nepriniesli ale vratit sa im to moze, o tom si pisal nie? :D "ked pripocitas co natlacili do inftrastruktury tak majitelom city sa to nemoze vratit ani keby 5 krat po sebe vyhrali LM a EPL."

Plus ja si myslim, ze to maju spocitane a dlhodobo na tom nejak moc nezahucia, hlavne maju peniaze ulozene v stabilnej krajine. Peniaze musia niekde investovat aj tak lebo im ich zozere inflacia.

Reagovat
janinho

mmt, bavime sa o tom ze to co natlacili do City tipujem to na min. 1,5 mld. eur sa im nejak vrati? a teraz sa nebavme o Etihad airlines lebo to ti mozem povedat ze keby tu miliardu a nieco investovali do reklamy inde tak sa im to mohlo vratit skor/viac. proste na tejto urovni je velmi tazke aby boli kluby ziskove aj ked si tie vydavky na hracov strazia... a city su v tomto proste o parnik najhorsi na svete, kludne si tie cisla porovnaj s inymi ligami. Real je stroj na peniaze a aj do tohto leta posledne roky vobec neinvestoval do kadra a 3 krat po sebe vyhral LM (raz double), tak cisty zisk klubu bol najviac tusim 30-50 mil. eur. ty mi chces tvrdit ze City by dokazali produkovat dlhodobo zisk 100 mega aby sa im tie investicie vykryli? to je proste nemozne. jednak ich marketing je neporovnatelne slabsi v porovnani s inymi top timami (Real, Barca, ManU, Juve, Bayern), takisto v LM zatial nedosiahli takmer vobec nic co by im tie zisky podporilo a aj ked je pekne ze kluby v PL zarabaju velke peniaze na TV pravach, tak ale takisto velke peniaze ich stoji chod klubu.

pre nich to nie je podla mna v ziadnom pripade o investovani. je to len o prestizi a o tom, ze sa ti sejkovia tak nudia, ze uz nevedeli kam by tie peniaze natlacili.

Reagovat
capaccio

Asi sa nerozumieme uplne. Ja hovorim, ze sa im investicie v dlhodobom hladisku mozu vratit. Nehovorim, ze v kratkodobom horizonte to bude klub, ktory generuje kazdy rok zisk. A urcite nesuhlasim s tym, ze tam tlacia peniaze lebo sa nudia. Oni dobre vedia, ze musia investovat (alebo ulozit peniaze tak aby nestratili velmi svoju hodnotu) kde sa da ked chcu zachovat standard aky maju aj pre svojich nasledovnikov po "ropnej dobe".

Reagovat
janinho

ani z dlhodobeho hladiska sa na prevadzke futb. klubu v tychto podmienkach neda zarabat, tym som si isty. cize pre nich to moze mat zmysel jedine ako vec prestize.

zarabat mozu jedine kluby ktore hracov lacno kupia a draho predaju, ale aj to sa neda robit dlhodobo.

ten priklad Realu myslim hovori za vsetko. ak klub ako Real nedokaze dlhodobo zarabat tak City to nedokazu uz vobec.

ak sa bavime o investiciach, tak ja to chapem ako vlozit peniaze niekam kde si po case vyberiem povodny vklad aj so ziskom. sorry, ale trvam na tom, ze aj keby mali neviem ake sportove uspechy tak to vsetko co do toho sejkovia vlozili im zisk neprinesie. a uvidime ako to cele ovplyvni Brexit.

Reagovat
capaccio

Jasneze sa da zarabat. Tu mas breakdown financii Man City, kde mozes vidiet, ze na tom nejak extra mestracaju: http://financialfootballnews.com/manchester-city-2018-financial-review-guardiola-sized-gains/

Ja trvam na tom, ze im to nieco prinesie, maju klubov viac - aj New York City, Melbourne, Gironu, takze to investovanie z nudy podla mna isto nebude...

Reagovat
janinho

no to som celkom prekvapeny, zaujimave citanie, dik.

este by ma zaujimala struktura tych commercial prijmov. lebo 232,5 je podla mna celkom dost, tak ci to nie je nejaky jednoduchy ojeb ze sejk vypise kazdy rok sek na vykrytie strat. ale snad to ma UEFA poriadne osetrene s FFP. niekde si pohladam commercial prijmy inych velkoklubov, lebo aby mal City viac ako ManU, Real a pod. tak tomu jednoducho neuverim.

Reagovat
capaccio

No, to uz tazko povedat, iluzie si ale nerobim, ze by bolo vsetko ciste :)

Reagovat
janinho

https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cz/Documents/consumer-business/Deloitte-Football-Money-League-2019.pdf

tak tu som nasiel to porovnanie commercial revenues za sezonu 17/18 (chart 3 na strane 5):

Real : 356,2 mil. E

Bayern: 348.7

Barca: 322,6

ManU: 316,1

PSG: 313,3

City: 265,7

Chelsea: 191,8

Lpool: 170,8

Juve: 143,3

tak nic v zlom, ale tym prijmom City a hlavne PSG urcite neverim ze su v poriadku. kluby ako Lpool a Juve su vo svete urcite omnoho popularnejsie a lepsie reklamne znacky, takze neverim ze by City (aj ked u nich by som to s privretym okom zobral) ale hlavne PSG ze by mali taketo prijmy z reklamy bez toho ze by slo o ojeb majitelov klubu.

a teraz si vezmi ten real. prijmy 750 mega a cisty zisk z toho celeho je len 31,2 mil. a to mame na cele pereza, ktory by dokazal zarobit aj na vlastnej matke (aj ked na ukor sportovej stranky). Barca som nasiel ze za tu sezonu mala zisk 13 mil.

https://www.realmadrid.com/en/news/2018/09/revenues-for-2017/18-hit-7509-million-euros-not-counting-player-transfers-up-113-on-last-year

Reagovat
capaccio

Zaujimave citanie ten report. Ale tak tie cisla su potom asi okay ked ich dalo von Deloitte. Zaujimave su ale aj tie cisla FC Zenit, neviem si nejak predstavit na akych trhoch okrem Ruska zarabaju.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný, tu sumu jsem hodil jen tak odhad. Je to blbost, kór jestli to je přes miliardu. Už jen být těch 100M v plusu je dost těžký a nejspíš se to nestane

Reagovat
janinho

ved to. oni maju net spend za poslednych 10 rokov -1,069 mld. GBP. takze by kazdy rok museli vyprodukovat zisk cez 110 mil. eur aby tie nakupy nejak vykryli a to je jednoducho nemozne. okrem toho v LM dosli len raz do SF a to je vsetko.

Reagovat
smazaný uživatel

Však jo, to jsem se tím snažil vysvětlit tomu Culésovi

Reagovat
exot12

Aká je pravda nikto nevie, to čo tu píšeš je úplná blbosť! Cieľom klubu nie je generovať primárne zisk, klubom stačí, aby mali vyrovnaný rozpočet prípadne prípadne niečo málo v pluse. Neviem ako to je v jednotlivých krajinách, ale z prípadného zisku by mali odvádzať dane a tomu sa chce každý vyhnúť.

Ten majiteľ mohol klubu predsa poskytnúť pôžičku, ktorú mu klub spláca, tým klub znižuje príjem a posiela peniaze majiteľovi, myslím, že niečo podobné robil aj Roman.

Ďalšou možnosťou je, Etihad ich zasponzoruje a MC im bude platiť za letenky, takže peniaze sa vrátia majiteľovi, myslím, že možností ako to spraviť je veľa.

Úprimne bohatý ľudia nebývajú hlúpi a vedia si spočítať či sa im to vráti, samozrejme ak sa nenarodíš ako šejk, ale ak si si niečo vybudoval, nebudeš o to chcieť prísť.

Reagovat
smazaný uživatel

Omlouvá tě, že jsi už v názvu přiznal, že jsi Exot. Jinak si zkus přečíst, na co reaguji a zjistíš, že tvůj výlev je úplně zbytečný a na špatný komentář

Reagovat
smazaný uživatel

Miliardu nechali jen za nákupy Pepa..

Reagovat
Spejbl

Tak to je nechutně drahý podpalovač... A pořád ne a ne vyhořet..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
technecium

Sere tě hodně, že Glazerovi vás mají jako investici co?

Reagovat
r.mrazik

sere,ale nic s tim asi neudelam

ale to nic nemeni na tom,ze tu zas placas kraviny

Reagovat
andkoo

Reagovat
Swarley

Co?

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Jordi Alba

Radši žádnej klub nekupuj.

Reagovat
oli9

to není investice aby vidělal ale taková jeho hračka... a pokud ho sport baví je to ok

Reagovat
smazaný uživatel

Žádná investice není, aby vidělal - maximálně tak do oční operace.

Reagovat
wyqinac

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

dnes to bude za 5 . Uznávám

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Y.N.W.A

nerozumím tomu, ale vysoká škola života mi říká... (takto začíná vlastně každej příspěvek na diskuzích, takže dál už nemusít číst ) ...že je to hračka, aby si měl kam sednout s obchodními partnery, aby měl kde prcat milenky, aby měl kde prát prachy...

Reagovat
ttopi

Jasněěěě, s milenkou si moc nemáš kam zajít na prc, tak si koupíš fotbalový klub

Reagovat
Spejbl

Bude vyjebávat s milenkou a klubem najednou a bude tomu říkat "trojka"..

Reagovat
smazaný uživatel

ten ušel

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
Pospovič

Reagovat
ratusek

Nedá. Maximálně si něco odkloníš bokem. Musel bys prodávat za miliony eur pravidelně hráče co půl roku a ještě mít peníze z evropských pohárů.

Jinak jak píšou kolegové, je to hračka na reprezentaci, místo pro prcání milenek atd

Reagovat
smazaný uživatel

tak když to tu říkají kolegové a ještě ty, tak to tak musí bejt

Reagovat
capaccio

Zalezi na tom v akej krajine, v akej lige, ci mas nejake firmy, ktorym moze v ich cinnosti pomoct to, ze vlastnis klub a podobne.

Reagovat
roman1978

100 mio €? to dneska nestojí ani jednotliví hráči. - zadarmo

Reagovat
insane

Tak kdyz klub kupujes i s dluhama a jinejma zavazkama, ve skutecnosti je to mnohem vic

Reagovat
oli9

tak OKD kupovali taky za korunu ne

Reagovat
Liquid

snad tam do toho bude sypat peníze ať má konečně boj o titul ve FRA šťávu

Reagovat
Zark

vic velkoklubu do fotbalu at to maj ty soucasne o to tezsi

Reagovat
Lemond Laws

Kolik myslíte, že má cenu taková Sparta... Úplně na to nemám odhad. Když se Nice koupí za 100M Euro.. Tušíte někdo? Ikdyž chápu, že těžko odhadnout, že tam je více vlivů, ale tak přibližně

Reagovat
Kang & Kodos

V současný situaci větší. Protože Křetinský jako dolarovej miliardář by se svý hračky nevzdal za blbý 2,5 miliardy

Reagovat
technecium

Křetínskej v tom jen utápí prachy, aby je nemusel danit. To jen Sparťani si myslí, že jsou pro něj něco jako hračka nebo zájem.

Reagovat
Kang & Kodos

Ještě že jsi nám otevřel oči

Reagovat
technecium

Ještě v tom musím pokračovat. Mít něco jako Sparta v oblíbených na profilu je pomalu na vyloučení ze společnosti.

Reagovat
Baronne

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Kang & Kodos

Pokračuj, obecního krypla v sekci potřebujeme, všichni jsou ve španělský

Reagovat
KingMaster13

Premier league sekce jich taky pár má, hlavně fanoušky jakéhosi londýnského klubu, kterému se poslední 4 roky "více" daří a tak jsou hodně slyšet

Reagovat
Kang & Kodos

Taková anglická Slavie no

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
KingMaster13

To vůbec nesrovnávnej Slepice nikdy nebyli úspěšnej klub, kdežto Slávie má svojí vitrínku slávy v rámci českého fotbalu, 2. nejúspěšnější klub. S nima nás spojuje akorát jméno ENIC a že jsou to 4 roky co jsme oživli.

Reagovat
icka

Reagovat
technecium

No já myslím, že s těma kryplama si vystačíš sám

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Mimalu

Reagovat
kiciN

Reagovat
kiciN

Reagovat
Lemond Laws

Daňový poradce

Reagovat
smazaný uživatel

ok

Reagovat
smazaný uživatel

40 milionů euro.

Reagovat
wyqinac

To je vtipny, ze tym z horni poloviny fr. ligy nekdo koupi za castku, ktera je min nez polovina toho, za kolik si jinej tym v ty lize koupi jednoho hrace. To ukazuje kvalitu ty ligy no

Reagovat
PISTOLERO

Tohle nemá s kvalitou ligy nic společného Nehledě na to že ten klub má určité svoje závazky, dluhy, provozní náklady apod...Ve skutečnosti do toho musí nasypat daleko víc peněz.

Viz

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-domaci-souteze-druha-liga/365008/usti-nad-labem-proda-fotbalovy-klub-za-tisicovku-ten-je-ve-velke-ztrate.html

Reagovat
wyqinac

Nema? Samozrejme ze cena neznamena vse, ale staci se podivat treba na rozpocet, ten uz toho rika vic. Nice 50m, PSG 500. takze kdyz by Nice 4,5 roku nikoho nekoupilo a neplatilo nikomu vyplaty, tak by si taky mohli koupit neymara.

Reagovat
PISTOLERO

PSG je co se týče rozpočtů ve Francii extrém oproti všem. Ale jen peníze ti tu kvalitu neudělají. Jsou kluby, které dokáží sehnat kvalitní hráče za rozumnou cenu aniž by je přepláceli.

Ale to už se dostáváme mimo téma. Chtěl jsem říct že nákupní hodnota klubu neukazuje kvalitu ligy.

Reagovat
oli9

jasný ale prostě PSG si může dovolit vše

Reagovat
PISTOLERO

A stejně žádnej větší úspěch Snad letos Lyon udělá titul

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
oli9

tam přeju komukoli .. Monaco bylo příjemný průvan proto minulá szeona celkem šok a čekal jsem že spadnou

Reagovat
Talker

Vždyť to bude podobný i ve španělsku, ne? Co jsem zahlídl, tak Espanyol má snad budget 35 mega, tipuju, že kromě těch velkých (Barca, Real, Atletico, Sevilla, Valencia, Athletic?, Villareal?) budou všichni na nějakých +-50 mega.

Reagovat
wyqinac

no jako asi mas pravdu, z druhy strany ve Spanelsky to neni jako ve francouzsky, ze jeden tym ma mega budget a ostatni tymy daji dohromady skoro ten stejnej jako ten jeden tym, je jich tam aspon vic. Jinak samozrejme to je asi v kazdy lize propast mezi nejlepsimi a nejhorsimi, ale tak Nice bylo i s tim rozpoctem par let zpatky 3., tak me proste jen zarazilo, jak velka financni propast mezi nima je.

Reagovat
ttopi

Hezká logika. Víš třeba, proč se občas firmy s velkými závazky prodávají třeba doslova za pár kaček? To, že něco koupíš za relaitivně málo peněz ještě samo o sobě nic neznamená. Ta cena je odvozena i z toho, jak moc je subjekt třeba zadlužen.

Reagovat
kiciN

Reagovat
Anacron

Tak snad to nezačne vypadat jak cyklistika v jeho podání

Reagovat
avicii

je sanca ze ich vytiahne tak, ze by mohli konkurovat PSG?

Reagovat
Seydou Doumbia

To už dělá Lyon, který rozjel svůj projekt.

Reagovat
avicii

Reagovat
YNWA__MSN

Údajně chtějí koupit Dolberga a Boufala?

Reagovat
smazaný uživatel

No... hmm

Reagovat
Lemond Laws

Coufala*

Reagovat
Zark

Boufala -

Coufala -

Reagovat
KingMaster13

Další na řadě bude Doufal

Reagovat
havrys99

Poels - Kwiatkowski, Castroviejo, Rowe, van Baarle - Thomas, Froome - Kiryienka, Boufal, Bernal - Dolberg

Reagovat
smazaný uživatel

Do brány Stannard, ten má asi 190, Poelse bych dal lítat někam na křídlo. Ale myslím, že silově budou v Ligue 1 bez šance.

Reagovat
Spejbl

Co Moscon?

Reagovat
havrys99

Toho už jsem automaticky vyloučil.

Reagovat
Spejbl

Reagovat
Rarášek

Cože

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Neon

Reagovat
kissak

Newcastle by také potřeboval nového majitele. Škoda, že ses líp nepodíval doma.

Reagovat
kiciN

Mit na to ty prachy tak taky nezkousim hned PL

Reagovat
sunakashi

Sakra já doufal ,že koupí nás - MAnchester United. Rozhodně sympatičtější týpek než ti dva plešatí hnusáci židoameričtí...

Reagovat
kiciN

Kdyby zidi byli cerni tak uz o tobe pisou vsude v novinach ze jsi rasista.

Reagovat
sunakashi

máš recht a proto je to smutné...

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sunakashi

A to proti židům nic nemám. Naopak! Ale ti Glazerovci jsou fakt kanál...

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak. Glazerovi jsou strašný vřed našeho klubu....

Židi jsou jinak super lidi, kdysi jsem měl slečnu židovského původu, dobrá ženská ale stěhovat se s ní do Austrálie skrz práci jsem fakt nechtěl

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom bych chtěl podotknout že sem Nice vždycky fandil.

Reagovat
smazaný uživatel

Nice začnú nakupovať hracov za 50/60 mega , a do dvoch rokov hrajú ligu majstrov

Reagovat
FruFru

Dopadnou jak Monako

Reagovat
r.mrazik

zalezi jestli se bude majitel rozvadet

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele