NĚMKY JSOU MISTRYNĚ EVROPY

20.06.2005, 22:36, aktualizováno 20.06.2005, 22:36
Aktuality
Deváté mistrovství Evropy žen je již minulostí. Pošesté se z evropského titulu radují reprezentantky Německa (z toho dvakrát jako NSR) a navíc je to jejich čtvrtý triumf v řadě. Od roku 1995 tedy starému kontinentu nepřetržitě vládnou fotbalistky z Německa.

Ženského evropského šampionátu, který se konal v Anglii, se zúčastnilo osm reprezentací, rozdělených do dvou čtyřčlenných skupin. První dva týmy z každé skupiny si pak zajistily postup do semifinále, jehož vítězové se pak střetli ve finále o evropský primát.

Celý turnaj zahájilo ve skupině A skandinávské derby mezi Švédskem a Dánskem a po zásluze skončilo vyrovnané utkání 1:1. Infarktový závěr pak měl druhý zápas této skupiny. Ještě minutu před koncem vedly Angličanky nad Finkami 2:1, jenže hráčkám ze země tisíce jezer se podařilo vyrovnat. Domácí fotbalistky se však nesložily a dokázaly ještě strhnout vítězství na svou stranu. To byly však poslední body pro reprezentaci kolébky fotbalu. V dalším střetnutí podlehly Dánkám 1:2, když dovolily soupeřkám otočit skóre v poslední desetiminutovce utkání. Švédky pak v bojovném utkání uhrály s Finkami bezbrankovou remízu. Před posledními zápasy tak mohl postoupit ještě každý z týmů. Švédky rozhodly o svém vítězství ve skupině výhrou 1:0 nad Angličankami, když jedinou branku vsítili již ve třetí minutě utkání. Trochu překvapivě se z druhého postupového místa nakonec radovaly Finky, když zdolaly Dánky 2:1. Fotbalistky Finska i Dánska měly v tabulce naprosto shodnou bilanci, ve prospěch Finek však hovořil vzájemný zápas.

Skupinu B zahájil souboj nejúspěšnějších evropských ženských fotbalových reprezentací. Obhájkyně z posledních tří evropských šampionátů nakonec porazily Norky hubeně 1:0. Ve druhém utkání přestřílely jednoznačně Francouzky Italky 3:1, když už po půlhodině vedly 3:0. Poté nebyly Italky, přemožitelky českých fotbalistek v baráži o postup na tento šampionát, ušetřeny další porážce. Tentokrát podlehly 0:4 Němkám. Velmi důležitý zápas se pak odehrál mezi Francií a Norskem. Utkání skončilo nakonec nerozhodně 1:1, což znamenalo pro Norky jediné. Museli bezpodmínečně zdolat Italky a doufat, že Francouzky nezískají žádný bod proti Němkám. Norkám se nakonec podařilo v divokém utkání přehrát Italky 5:3, když po první půli vedly už 4:1. To že Francouzky zůstanou těsně před branami semifinále, rozhodla poslední dvacetiminutovka v utkání s Německem. Němky nasázely soupeřkám tři branky a bez ztráty bodu a bez inkasovaného gólu vyhrály skupinu B.

V prvním semifinále, které řídila česká rozhodčí Dagmar Damková, se utkaly reprezentantky Německa a Finska. O tom že Němky budou útočit na čtvrtý triumf v řadě, rozhodlo již prvních dvanáct minut utkání, po kterém úřadující mistryně Evropy vedly 3:0. Finky sice za nedlouho snížili, ale ve druhé půli měly poslední slovo opět Němky, když pečetily své vítězství na 4:1. Zato druhé semifinále, ryze skandinávské, mezi Švédskem a Norskem bylo mnohem zajímavější. Vyrovnaný zápas přinesl poločasový výsledek 1:1. V 65. minutě pak strhly vedení na svou stranu Norky, které se pak ze všech sil snažily udržet vedení až do závěrečného hvizdu. V 89. minutě však norská obrana nevydržela a Švédky tak dotáhly zápas do prodloužení. Je důležité podotknout, že již v loňském roce zrušila FIFA pravidlo stříbrného (dříve zlatého) gólu, což byl velmi rozumný počin. Náhlá smrt patří do hokeje, ne však do fotbalu. V samotném prodloužení se pak jazýček vah přiklonil na stranu Norek, které ve 109. minutě vstřelily branku, která se pak ukázala jako vítězná.

Souboj o třetí místo se na evropském šampionátu nehraje, a tak bronzovou náplast na semifinálové vyřazení dostaly společně Švédky a Finky. Ve finále se pak střetlo Německo s Norskem, na tomto mistrovství již podruhé. Je zajímavé, že mimo první mistrovství Evropy v roce 1984, kdy triumfovalo Švédsko, se na každém dalším šampionátu radovaly ze zlatých medailí buď Němky nebo Norky a v roce 2005 tomu nebude jinak. Norské fotbalistky začaly finálový duel o poznání lépe, ale postupně se aktivita přenesla na německé hráčky. Velmi důležitý moment celého utkání se udál po dvaceti minutách hry, kdy Němky postupně ve 21. a 24. minutě dokázaly dát dvě branky. První branku vstřelila Inka Gringsová, která se se čtyřmi brankami stala nejlepší střelkyní celého turnaje. Druhou branku pak přidala Renate Lingorová, která zužitkovala krásný pas za obranu. Závěr první půle ovšem patřil zase Norkám, kterým se podařilo nejprve ve 41. minutě snížit zásluhou Dagny Mellgrenové a poté dokonce vyrovnat, ale branka nebyla uznána pro postavení hry. O tom, že Němky zůstanou pro další čtyři roky na evropském trůně, rozhodla nejlepší hráčka loňského roku, Birgit Prinzová. Její střelu ze 63. minuty nešťastně tečovala do vlastní brány norská kapitánka Ane Stangelandová. Výsledek 3:1 pak zůstal již do konce utkání, které posledním hvizdem ukončila slovenská sudí Alexandra Ihringová, jíž asistovala jako čtvrtá rozhodčí naše Dagmar Damková. Německá radost tak mohla vypuknout naplno.

Německý ženský fotbal tak i nadále vládne Evropě a nejen to. Němky jsou také úřadující mistryně světa z roku 2003. Ovšem velmi ceněné olympijské zlato jim stále chybí. V Aténách skončily bronzové, když se musely sklonit před stříbrnými Brazilkami a zlatými Američankami. Nejbližší výzva pro německé fotbalistky bude tak v roce 2007, kdy budou obhajovat světové zlato, další přijde hned za rok, kdy se v Pekingu uskuteční olympijské hry. No a v roce 2009 tu bude další evropský šampionát. Výzva a motivace k úspěchům však tady nejsou jen pro německé reprezentantky. I ostatní země budou chtít dokázat, že se mohou poprat o ty nejvyšší příčky. Snad se konečně podaří i českým fotbalistkám postoupit na některou z vrcholných akcí v následujících letech.


Radost německých fotbalistek ze zisku evropského titulu.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Abych řekl pravdu, tak jsem to ani nepřečetl až do konce. Nějak mě ženský fotbal nebere, ale aby tu byl aspoň jeden příspěvek, tak píšu toto

Reagovat
smazaný uživatel

Ja napíšem teda ešte jeden-aby tu boli dva. Ženský futbal je niekedy veľmi zaujímavý,videl som od žien už veľa prekrásnych gólov.

Reagovat
Xavi

do třetice všeho dobrého! já bych zavedl ty nový(kratší) dresy, jak se o nich teď diskutuje...

Reagovat
smazaný uživatel

Sama hraju fotbal tak vim jaké to je, ale němky si to zasloužili tak ať slavi příště bude titul náš

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je super, to se můžeš vyjádřit k těm dresům, jak píše Xavi... Zajímal by mě názor přímo od zdroje, tak doufám, že sem ještě nekdy mrkneš a odpovíš mi

Reagovat
smazaný uživatel

A jestli fakt přístě vyhrají titul Češky, popř. i s tebou v sestavě, tak slibuju, že si ten článek přečtu až do konce

Reagovat
smazaný uživatel

Nemky boli fakt najlepšie.

Ale ešte k ženskému futbalu-môj názor je,že ženy hrajú futbal oveľa poctivejšie ako mnohí muži.Možno to je tým,že to nie je typicky ženský šport.Celá slovenská liga/mužská/sa mala pozerať,ako sa bojuje,hrá so srdcom za svoje mužstvo a bohužiaľ pre nich ,veľakrát by som povedal,že tie ženy mali oveľa lepšiu techniku ako tí naši slávni ligisti.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja sa len pripajam k xavimu vazquezovi a qawertovi ze ten clanok som vobec necital(len nadpis) ale zensky futbal som uz videl celkom fajn ale sa mi zda dajaky mlandravy (teraz viem ze som si postval kvoli tomuto prispevku vela zien proti sebe a asi aj moju frajerku do kelu )

PS:do 5tice vsetko dobre

Reagovat
smazaný uživatel

A pripajam sa aj ja Tolko prispevkou som tu necakal.Niektore zeny su fakt lepsie ako niektori ligisti...Taka byvala Ronaldova zena/tak to bolo nieco uzasne co dokaze robit s tou loptou-je to svetova rekorderka v konickoch-neviem ako by som to prelozil do cestiny-konicky su odbijanie lopty...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pisu ohledne tech dresu nam to vyhovuje taky mame vetsinou dresy o 2-3 cisla vetsi ale lepsi nez aby byly krátke a komplikovali nam hru

Reagovat
smazaný uživatel

jo a stou reprezentaci moc nevim zatim hraju jenom 2 ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Co není, může být.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za odpověď

Reagovat
HOST*bronx

ty jsi policajtka?

Reagovat
smazaný uživatel

Za koho?-ak to teda netajíš

Reagovat
smazaný uživatel

jestli to pises me tak hraju za fc vitkovice presneji to je v ostrave

Reagovat
smazaný uživatel

No,tak to ani nemám ďaleko Tak nech sa ti darí.

Reagovat
HOST*

jo dekuji

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele