Německé kluby odmítly prodej části mediálních práv investorům

24.05.2023, 16:52
Aktuality

Zástupci klubů Německé fotbalové ligy (DFL), jež sdružuje dvě nejvyšší soutěže, odmítli prodej osminového podílu mediálních práv investorům zvenčí. Podle vedení DFL měl prodej podílu 12,5 procenta práv pro domácí a celosvětový trh na dvacet let přinést soutěži zhruba dvě miliardy eur (47 miliard korun).

Předseda správní rady DFL Hans-Joachim Watzke po mimořádném zasedání v letištním hotelu ve Frankfurtu nad Mohanem novinářům řekl, že ze 36 klubů hlasovalo 20 pro návrh, 11 proti a pět se zdrželo. Ke schválení byl potřeba dvoutřetinový souhlas, tedy 24 hlasů.

"Tím je toto téma nyní uzavřené. To je demokracie," řekl šéf Borussie Dortmund Watzke po hlasování, jehož výsledek je podle německých médií pro něj a vedení DFL velkou porážkou.

Návrh prodat investorům část mediálních práv vyvolal v Německu velký odpor mezi fanoušky, kteří v minulých týdnech nosili na zápasy transparenty s odmítavými nápisy.

Zastánci prodeje tvrdili, že liga potřebuje peníze na modernizaci marketingu bundesligy, infrastruktury klubů a aby přestala zaostávat za jinými velkými evropskými ligami. Odpůrci obchodu argumentovali, že by mohl v budoucnu připravit kluby o příjmy a že by investoři mohli mluvit do toho, jak bude liga řízena. Kluby z nižších soutěží měly obavy, že by dohoda ještě zvětšila propast mezi DFL a zbylými ligami.

Většina německých týmů je řízena členy klubu podle takzvaného pravidla 50+1, které zaručuje, že budou mít většinu hlasů, i když do klubu vstoupí investoři zvenčí. Má se tak zabránit tomu, aby kluby ovládali bohatí majitelé či investoři, jak je tomu v Anglii a jiných ligách.

Autor: ČTK

Komentáře (18)

Přidat komentář
kilobyte

Líbí se mi, jak se v Německu dokáží bránit vměšování investorů. Snad se jim to nevymstí a dokáží být konkurenceschopní.

Reagovat
zidane78

ENG. tj PL deformuje futbalovy trh ako taky.Takze ak ostatne ligy v taliansku,spa.,nemecku nebudu "rozmyslat/konat" tak nebudu mat sancu a budu len "farmou" pre PL kluby.

Reagovat
kilobyte

To možná jo, ale "předání" moci investorům může být cesta za krátkodobým úspěchem a následným pádem.

Reagovat
Rudnevs

Snad raz PL s tymto padne na hubu. Od istého momentu tam bude nejaky strop, nie je mozne, aby sa ciastky stale zvysovali a zvysovali, niekde to skončiť musí, divák sa tiez nenechá okrádať donekonečna a raz ten záujem klesne = klesnú i príjmy.

Som rád, že Bundesliga sa drží, ale už len to, že 20 tímov hlasovalo za, je alarmujúce.

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
AlevsakNevadi

hmm tažko povedať len na SVK si extra predplatilo Canal+ cez 120tis použivateľov, čo je extrémne veľké číslo na Slovensko ak si zoberieš že Canal+ má najväčší poskytovateľ telekom+digi. To je vidieť že záujem o PL je obrovský.

Myslím že sa to tak skoro nezmení kedže z predaja práv sú sprostredkovateli ziskoví . Aj ked napr DE liga je v cca 200krajinách pričom EPL "len" cca 190

Reagovat
Ranoth

lenze co stoho ze sa drzi, ked ta liga je len o jednom time... ale tak to sa uz pomaly stava aj PL

Reagovat
cologneFC

Ak sa dohodne, že nebudú žiadne výnimky a namiesto pravidla 50+1 bude pravidlo 100+0, tak Bayern už nebude v takej výhode v akej je. Možno sa aj toho raz dočkáme.

Reagovat
Rudnevs

Liga o jednom tíme zrovna tento rok nie je argument.

Reagovat
Ranoth

prvy rok po kolkych ? 10 rokoch ? a dalsich 10 rokov bude zase kralovat Bayern

Reagovat
vladino10

Aj o Tom niečo vieš či iba strielas?

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Jason_

Reagovat
Pony Slaystation

Němci

Reagovat
LAM

ze 36 klubů hlasovalo 20 pro návrh, 11 proti a pět se zdrželo

Za mě to vlastně přijali, akorát to zvláštní pravidlo 2/3 není moc demokratické

Reagovat
andrew96

Při různých hlasováních máš různé typy většin, což neznamená, že odporují principům demokracie. Naopak to, že se kluby mohou k tématu vyjádřit, je mnohem důležitějším demokratickým znakem.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudy

20 ku 16 mi neprijde nijak jednoznacne. Pokud by to bylo tak super. Mělo by to vypadat treba 30 pro, 6 se zdrzelo. Vsichni souhlasi, evidentne dobry napad, nikdo neni proti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele