Nejslavnější stadiony světa - Santiago Bernabéu

26.01.2010, 21:11
Aktuality
Zaujalo nás
Než se dostaneme k samotné pointě celého díla, musíme si chvíli počkat. Královský Real Madrid totiž na stadionu Santiago Bernabéu nehraje odjakživa, a proto si nyní poslechněte, jak ona dnes již historická stavba vůbec vznikla.

Real Madrid, celým jménem Real Madrid Club de Fútbol, byl založen v roce 1902 a ve svých začátcích prakticky neměl kde hrát. Několik let se přesouval mezi malými plácky, aby v roce 1912 zakotvil na Campo de O’Donnell, kde Bílý Balet vydržel jedenáct let. Poté si sbalil svých pět švestek pakoval se na Campo de Ciudad Lienal. To bylo pro změnu malé hřišťátko s kapacitou kolem osmi tisíc diváků.

Realu to očividně nestačilo, protože tu vydržel pouhých dvanáct měsíců. Další zastávka již byla významnější. Estadio de Chamartín byl slavnostně otevřen 17. května 1923 zápasem Realu Madrid s Newcastlem United a přihlíželo mu na třiadvacet tisíc fanoušků, tedy kompletně zaplněné ochozy. A právě na Estadio de Chamartín oslavil Real své první mistrovské tituly.

Jenže v roce 1943 přišly volby a s nimi i nový prezident. Do čela královského klubu se postavil Don Santiago de Bernabéu, jenž rozhodl, že ani Estadio de Chamartín není klubu s ambicemi Realu hodným, což nás dostává k oné pointě. A jak řekl prezident, muselo být učiněno.

Psal se tedy čtrnáctý prosinec roku 1947 a v Madridu se otvíral nový stánek, který od roku 1955 známe pod jménem Estadio Santiago Bernabéu. Nejprve se honosil názvem Nuevo Estadio Chamartín, jakožto nástupce stařičkého stadionu v Chamartínu, madridské čtvrti. Historicky první zápas sledoval plný stadion o objemu 75 tisíc diváků, kteří se mohli těšit z vítězství svých miláčků nad OS Belenenses v poměru 3:1. Zmínit bychom mohli také historicky prvního střelce, jímž se stal Sabino Barinaga.

Uběhlo jen šest let a do Madridu se opět začala sjíždět stavařská vozidla, jeřáby a v neposlední řadě také samotní dělníci. To si totiž mistr Bernabéu naplánoval přístavbu třetího patra, které zvedlo kapacitu na ohromujících, leč extrémně nebezpečných 120 tisíc.

V té době však neprobíhalo pouze budování stadionu, ale také samotného kádru. Z Bílého baletu se začalo formovat mužstvo, které mělo ovládnout celou fotbalovou Evropu a získat mnoho trofejí. Jedna z nich se ‘upekla’ přímo na Santiago Bernabéu, když zde Real, již pod elektrifikovaným osvícením, vítězstvím nad Fiorentinou získal svůj druhý Evropský pohár v řadě. Finálový zápas tehdejšího předchůdce dnešní Ligy mistrů se ale do Madridu ještě několikrát vrátil, nejprve v roce 1969, aby hostil střetnutí mezi AC Milán a Ajaxem, v němž vstřelil nezapomenutelnou branku Johan Cruyff. Napotřetí to bylo v roce 1980, kdy Nottingham Forest porazil Hamburk a obhájil titul šampiona.

Na rok 1982 byl ve Španělsku naplánován světový šampionát, jehož finálový duel se nemohl odehrát jinde než na stadionu Realu Madrid. Podmínkou však bylo snížení kapacity pro větší bezpečnost, a tak se domov Los Merengues podrobil další operaci. Úpadek sedadel se zastavil na 90 tisících. Stále se však jednalo o úctyhodnou kapacitu a fanoušci zde mohli shlédnout zápasy skupiny B a nakonec i finále mezi Itálií a Německem, po němž se radovala reprezentace Azzurri.

Abychom se ale ještě vrátili k samotné rekonstrukci, na povel ji dostali architekti Rafael Luis Alemany a Manuel Salinas a rozhodně nešlo o jednoduchý úkol. Mnoho požadavků totiž přicházelo také ze strany FIFA, která chtěla mít stadion perfektně připraven a nakonec i samotný klub si chtěl své hnízdečko trochu zvelebit. Není tedy divu, že statut staveniště měl stadion po celých šestnáct měsíců a investovalo se do něj 704 milionů španělských peset, z čehož více než 500 milionů uhradilo město.

Jedním z požadavků FIFA bylo zakrytí dvou třetin sedacího prostoru, což Real Madrid lišácky vyřešil výstavbou střechy, která kromě východní tribuny obíhá celý stadion. Kvůli tomu byla kapacita snížena na zmiňovaných 90 800. Předělána byla i fasáda, zevnějšek. Nově byly nainstalovány elektronické ukazatele, zrenovovány byly rovněž tiskové prostory, šatny, přístupové zóny.

Změněná podoba ale stadionu příliš dlouho nevydržela a po deseti letech si museli Los Blancos, když to přeženeme, opět zvykat na nový domov. Stavba byla rozšířena a v kolonce kapacita opět svítilo šestimístné číslo. Tato přestavba zároveň určila, jak bude Santiago Bernabéu vypadat dnes, včetně pozoruhodných vstupních věží v rozích.

Stadion v té době pojal asi 106 tisíc fanoušků, což zapříčinilo velkou bitvu s věčným rivalem z Barcelony. Obě mužstva se totiž přela o to, čí že stadion dokáže pojmout více diváků. Ze souboje nakonec vzešli vítězně Katalánci, protože Madridisté doplatili na nová pravidla UEFA a v roce 1998 museli veškerá místa na stání předělat na sedací. To zapříčinilo velký propad v celkovém počtu míst, číslo nakonec kleslo na 75 tisíc.

Ani to však nebyla konečná a do bohaté historie věhlasného stadionu měl vstoupit další muž. Na začátku 21. století se královského klubu ujmul jako nový prezident Florentino Pérez a okamžitě rozjel obrovský plán s jednoduchým cílem - návštěvníkům Santiago Bernabéu dopřát ještě více komfortu, zlepšit vybavení a maximálně zvýšit tržbu.

Pérez během pěti let (2001-2006) do stadionu investoval celkem 127 milionů eur. Rozšířil východní tribunu, upravil zevnějšek, nechal vytvořit nové VIP boxy, nové tiskové centrum, nový audio systém, nové bary a restaurace, na tribunách nechal rozmístit topení, do příchozích věží nechal namontovat eskalátory a zvenčí nechal implementovat víceúčelovou budovu. V neposlední řadě rozšířil i boční východní stranu, kde vymyslel nové galerie. Sečteno podtrženo, po Pérezově zásahu se Estadio Santiago Bernabéu notně změnil a dodnes se pyšní kapacitou 80 354, kompletně k sezení.

A když se domov Los Blancos konečně dostal do podoby, v níž asi ještě nějakou dobu zůstane, mohlo se slavit. A zejména rok 2007 byl oslavami přímo nabitý. Vše začalo 1000. zápasem, který se kdy na Santiago Bernabéu odehrál. Čtyřiadvacátého října do Madridu pro změnu zavítali zástupci UEFA, aby 14. listopadu slavnostně oznámili, před zápasem Ligy mistrů proti Olympiacosu, že se stadion Realu Madrid dostává na listinu tzv. elitních stadionů UEFA, což je pro každý stánek velká pocta.

To je pro vaši informaci jakási stadiónová smetánka. Každý z nich totiž musí mít například minimální kapacitu 30 tisíc (z toho 22,5 tisíce pod střechou), záleží také na délce, na lavičku náhradníků se musí vejít minimálně 13 členů týmu a spousta dalších kritérií. A výhody? Nejde jen o prestiž, ale také o to, že jako elitní stadion můžete pořádat finále Ligy mistrů nebo Evropské ligy. A krátce poté, co se Santiago Bernabéu zařadil po bok nejlepších hřišť, bylo oznámeno, že se zde v roce 2010 odehraje finále milionářské Ligy mistrů.

A co se týče budoucnosti? Můžeme jen hádat a snít o tom, jak bude za pár let stadion královského klubu vypadat. Jedno je však jisté, jeho podobou si za vlády Florentina Péreze nemůžeme být nikdy jisti. Tento dvaašedesátiletý lišák totiž už nejednou fotbalovou veřejnost svými kroky zcela překvapil a vsadil bych na to, že se stadionem má něco za lubem.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (166)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Terry se snaží, jdu na to

Reagovat
terry

Díky, snad to zas rozjedu na novo. Musím toho využít, když už si tu dlouho nic neměl.

Reagovat
smazaný uživatel

no já to napsaný mám, nevím ,proč se nevydává... je ale fakt, že v posledních týdnech to hrozně flákám, snad to teď o víkendu napravím...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to se těším, co tu zase splodíš Doufám, že zase nějaký "calcio" článek

Reagovat
smazaný uživatel

no mám ještě pár dílů o legendách Calcia a pak snad začnu něco novýho, už mám pár tipů...

Reagovat
smazaný uživatel

Jop, o legendách calcia čtu rád Tak to jsem zvědavý s čím novým příjdeš

Reagovat
smazaný uživatel

krásný stadion krásného klubu za který hraje nejkrásnější hráč

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi ale egoista My víme že jsi nejkrásnější

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Frony

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
supervizor

Reagovat
smazaný uživatel

gaaj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

Pepe?

Reagovat
smazaný uživatel

zrovna to píšu pod tebe.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
fantomas

Trošku ET na tom prvnim obrázku.

Reagovat
terry

Reagovat
centos
Reagovat
smazaný uživatel

pre mna najkrajsi stadion na svete

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ač Realu, tak vcelku pěkný stadion, ale na Nou Camp nemá ani vzhledově ani kapacitou

Reagovat
herbage

Máte tam topení a eskalátory?

Reagovat
smazaný uživatel

To je třeba?

Reagovat
herbage

Mě to třeba přijde zbytečné, jen se ze zvědavosti ptám

Reagovat
smazaný uživatel

*mně

Reagovat
herbage

Jsem to marně stornoval ještě před odesláním a pak jsi byl rychlejší

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

*mně

Reagovat
smazaný uživatel

dva cestinari

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhladom

Reagovat
smazaný uživatel

Jen 3? To je slabota

Reagovat
smazaný uživatel

CHces viac? Takuto hlupost moze vypustit iba skalny Barcelony, kedze nim si tak to chapem. Ale co sa krasy tyka neda sa to ani porovnat. Stadion Barcy je uplne obycajny, aj ked to ma samozrejme tiez svoje caro

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, typově ojedinělý, narozdíl od SB.

Reagovat
smazaný uživatel

OK neviem co by som dodal Asi sa nezhodneme.

Reagovat
Lahvac-CZ

Real má krásný stadion...zato Nou Camp mi připadá jako díra v jeskyni...

Reagovat
smazaný uživatel

Však jo, Barcelona

Reagovat
smazaný uživatel

Jak může někomu stadion připadat jako díra v jeskyni. Ještě bych vzal, kdyby díra v zemi, pač Nou Camp je částečně pod úrovní okolních ulic, ale v jeskyni?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co si mám představit pod pojmem "díra v jeskyni"?

Reagovat
smazaný uživatel

On chtěl říct původně "díra v prd.li", ale chtěl být slušný...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
F.Torres

SB je vzhledově hezčí a Nou Camp se vám stejně za chvilku rozpadne

Reagovat
smazaný uživatel

Rozpadne? Ono je něco se statikou? Nebo teroristický útok?

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Nou Campu se prostě ve Španělsku ( ani na světě ) žadný stadion nevyrovná

Reagovat
herbage

No, Olympisjký stadion v Římě bych zrovna mezi smetánku neřadil a přitom se na něm vloni hrálo finále LM

Reagovat
Arne

Náhodou, ten je nádhernej...

Reagovat
smazaný uživatel

18.04. ho uvidím naživo. Real Madrid CF - Valencia. Vlastne už skôr, lebo priletí nám to 15.04.

HASTA EL FINAL, VAMOS REAL!!!

Reagovat
smazaný uživatel

já budu 18.4. opět na Meazze

Reagovat
smazaný uživatel

V sezóne 2007/08 som bol ešte v sektore hostí na zápase AS Rím - Real Madrid.

A v lete som bol na predkole LM Ajax Amsterdam - ŠK Slovan Bratislava.

Inak ako to tu tak čítam, tak ty si na tom Interi pomaly raz za mesiac

Reagovat
smazaný uživatel

ne, to zas ne (bohužel) , te´d jsem byl podruhé, předtím ještě v listopadu AS, v dubnu sna dvyjde Juve. Plánuju ale jezdit kdykoli to aspoń trochu půjde, tak se ty starty snad začnou sbírat

Reagovat
smazaný uživatel

já sem byl na podzim Real M. vs. Real V. a pěkný zážitek - 6 golů, pohoda

Reagovat
smazaný uživatel

18.4. mam narodky

Reagovat
plechi

yes! taky se moc těším

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jop, tak si to jdu přečíííst

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší stadion a Nejlepší tým

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
rufus

Skvělá práce - jak stadion, tak článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Don Santiago de Bernabéu . Už se těším na ten novej.

Reagovat
smazaný uživatel

No, ja sa ani moc neteším. Náš súčasný štadión je výnimočný v tom, že je v centre mesta, dýcha to tam históriou, má to tam jedinečnú atmosféru (teraz nemyslím na tribúnách). Ten nový bude niekde na predmestí a aj keď bude určite väčší a modernejší, nebude to ono. Ale časom bude asi potrebný no, nič netrvá večne, budem si musieť zvyknúť.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si asi nezvyknu, jak říkáš, ta historie, poloha, duch Santiaga Bernabéua v kořenech tohoto svatostánku, prostě srdeční záležitost. Novej stadión nerozdýchám, i když bude určitě super.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Bude od základů novej?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, jenom "trochu" modernější.

http://www.stadiumguide.com/bernabeu7.jpg

Reagovat
terry

Jo, tak tenhle jsem při psaní taky potkal. Vypadá pěkně.

Reagovat
smazaný uživatel

Panečku, mazec celkem pěknej, teda aspoň mě se líbí

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej skleník...

Reagovat
smazaný uživatel

Madride, když citim ve vzduchu náš zápas, divy to se mnou dělá,je to pro mě to, co křídla pro anděla, dej mi tužku, nakreslim nas stadion, ktery je celej muj život, Reale ,ty jsi moje srdce.Musim Tě mit blizko sebe, donašiš mi modre z nebe,pomuzes mi když jsem dole, a protoze mam jenom Tebe, moje laska k Tobě je silna jak vítr, citim ji, držím ji pevně, ve všem budu za Tebou stát, pevně se Tě držet, jsi nejuzasnejsi tym,a hymna co se krásně zpívá, patříme k sobě jako fialová a bila, Gonzalo, ty víš co mě nejvic uspokoji, vím, že Real ma občas ,,formu svoji,, mě to občas boli, ale naše pulky světa už nikdo nerozpojí, jsi jak kyslík, dycham Tě den co den a nechci aby tento rym, byl někdy ukončen. Miluji Tě moc, chci napořád Tě u sebe mít, bez Tebe bych nemoh byt, bo bez vzduchu se nedá žít. Miluju Tě Madride, ano mluvím k Tobě, už bez Tebe nechci žít, byl bych jako mrtvej v hrobě, dal jsi mi chuť do života, děkuju Tě klube muj, den ode dne vic a vic, každa vteřina s Tebou je užasná. Muj dres Higuaina, když si spolu sednem, lehnem, smějem, je nam překrásně, stačí jen par dni bez Tebe,a je mi nešťastně.A tak sme si souzený a mame byt spolu, když jsem s Tebou, jsem jak v nebi,je to nadherny pocit bejt s Tebou a stále Tě mít, seš mi Reale oporou, prostě vším, a ja jen s Tebou chci žít, i když mě zlobíš, a s Barcou prohraváš, tak Ti to vždy odpustím, protože Tě miluju moc, záleží mi na Tobě. Je skvěle fandit Tobě, a tak to ma byt navždy, ty jsi ta pravy jediny a ja vim, že je to navždy. Tahle laska neskončí, a je pro ,ě nesmrtelná, navždy si muj, jsi jedinečny. Je spousta klubu co mam rad, jen jediny co miluju, memu Realu tuhle piseň věnuju. Jedině Tvé zapasy tak prožívám, jediny vi co citim, ano seš to Ty Madride. Zbožňuju Tve krasne dresy, tomu nikdy neodolam, do těch nadhernejch bilejch barev se vždycky zamotam. Všichni ví koho myslím, on to chape, ses to TY, ty jseš prostě moje hvězda. Ty jsi moje legenda, a když je letni pauza, a dlouho Tě nevidim, je mi strašně, a těším se na podzim, když se dlouho nehraje, tak ja bez Tebe prohravam, protože to nedavam. Jsem v sedmym nebi, když je podzim, a každý tyden je zapas, tak fandim o sto šest, a co chvili mam ruku v pěst.

i i i HALA MADRID ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pošli to s drobnými úpravami objektu těchto veršů své staré a nezbavíš se jí.

Reagovat
smazaný uživatel

Však tohle jsem vymyslel pro mou...A ted sem to jen upravil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem si to hnedka myslel

Reagovat
smazaný uživatel

Žádnej blbec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale spíš ať si dá pozor, ať jí to nepošle BEZ úprav, protože to by se jí asi zbavil velice rychle... Jinak mám výhradu pouze ke spojení Madrid a kyslík...

Reagovat
Dubov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Footballer

Týýý voe, to už je opravdu přeháňka, žiješ vůbec něčím jiným než Realem?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
Footballer

Taky dobrí

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek, zase jsem o něco chytřejší

Reagovat
smazaný uživatel

stadion pekny ale atmosfera horsia ako v tenerife

Reagovat
smazaný uživatel

to máš pravdu, na podzim sem tam byl a seděl sem nad "kotlem" a nic moc. ale žrádlo měli o přestávce dobrý a hostesky taky :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Nádherný stadion..ale Nou Camp je prostě Nou Camp

Reagovat
smazaný uživatel

a San Siro je San Siro - migliore!

Reagovat
smazaný uživatel

... No, já se těším na ten náš nový

Reagovat
smazaný uživatel

co jinýho ti taky zbývá, že...

Reagovat
smazaný uživatel

njn

Reagovat
smazaný uživatel

To říká někdo, kdo se dělí o stadion s největším rivalem?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jj, Nou Camp je lepší a když tam hrál Ronaldinho v nejlepší formě tak to byl neskutečný zážitek, super atmosféra

Reagovat
smazaný uživatel

a Tehelne pole je Tehelne pole

Reagovat
smazaný uživatel

a Tehelne pole je Tehelne pole

Reagovat
smazaný uživatel

a Tehelne pole je Tehelne pole

Reagovat
smazaný uživatel

a Tehelne pole je Tehelne pole

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
One-Real

Nemusí být největší ani nejmodernější, ale přesto je pro mě nejkrásnější a za žádnej bych ho nevyměnil...HALA MADRID

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kaze

Říkejte si ale co chcete, to nejlepší na stadionu je, když, třeba během střídání, se objeví ten futuristický zvuk jako v letišti a pak sexy hlas nějaké ženské

Reagovat
smazaný uživatel

Uzasnej stadion

Reagovat
smazaný uživatel

vaaan Nistelroooooy, nananana naaaaaa....

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

byl jsem na obou, a hezčí je jednoznačně real. To na vás fakt silně dýchne. Mrazí při tom v zádech, když se postavíte na horu tribuny. Mám nějaké fotky, ale nevím, kam s nimi.

Reagovat
smazaný uživatel

tak San Bernabeu muze byt modernejsi a muze byt i krasnejsi ale nejlepsi fotbal se hraje na Nou Campu a ten nemusi byt nejmodernejsi ani nejkrasnejsi ale je nejfotbalovejsi stadion v Evrope a o to jde

Reagovat
madridcan

tak si sa rozhodol?

Reagovat
smazaný uživatel

ne tak to je

Reagovat
Al Capone

Ne Nou Capm je největší stadion kde se hraje házená.

Reagovat
Al Capone

*Nou Camp

Reagovat
alcantara

mas zle info, vola sa Palau blaugrana

Reagovat
smazaný uživatel

tak to nevím. Jako jasně, Barcelona hraje naprosto úžasný fotbal a aji mi jsou někteří hráči simpatičtější, ale ten stadion je prostě lepší na Realu. Vážně. Navíc je to jen o deset tisíc víc ne? nebo vlastně o dvacet no. Ale stejně, až na Barce zaprší, všichni zmoknou.

Reagovat
smazaný uživatel

tak vzhledem k planovane rekonstrukci by ten rozdil mel byt vyssi ale to neni podstatne - podstatne je ze by uz lidi nepotrebovali plastenky

Reagovat
madridcan

v jednu dobu sa planovalo,ze bude stat na mori ne?

Reagovat
smazaný uživatel

to byl takový výplod nějakého blázna

Reagovat
smazaný uživatel

jj to byl taky jeden z navrhu ... na obrazku to vypadalo krasne coz o to ale jinak nerealna blbost ... zase tak rozhazovat se nemuze

Reagovat
smazaný uživatel

Terry ma nesklamal, že? Bernabeu je veľmi pekný štadión a modernizácia mu šikne, tam ale nie je priliš čo meniť. Zato Camp Nou by si skrášlenie zaslúžil. Aj tak som toho názoru, že ak je projekt inteligentný (nie ako sme sa bavili dnes o Delle Alpi) tak je lepšie štadión modernizovať, nie stavať nový. Minimálne zachovať lokalitu alebo sa jej čo najviac priblížiť je podstatné i keď obtiažne. Štadión je posvätné miesto, aj k nemu si človek-fanúšik vybuduje vzťah. Preto aj nové, majú isť v intenciách starého, nech je odkaz jasný. Bernabéu je nielen legendárny, ale aj štadión krasny. Mnohé mu konkurovať nemôžu, ale nejaké sa nájdu, že milanisti a diabli

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, ze ako Real, tak Barca bude musiet v najblizsich 10 tich rokoch stadiony od zakladu zrenovovat.. Projekt ma barcelona spraveny, je to bomba, mal by stat okolo 300 mega eur..http://www.youtube.com/watch?v=2H_XjzLSxDQ

Reagovat
smazaný uživatel

Projekt nového Nou Campu je hotový, to máš pravdu, ale není na to povolení, město s tím nesouhlasí a rozhodnou i volby, protože kromě Godalla jsou všichni proti tomu projektu Fostera.

Reagovat
j_mrazik

Pokud by se mělo něco měnit, měl by to udělat Španěl.

Reagovat
smazaný uživatel

Důvod?

Reagovat
j_mrazik

Národní hrdost. Neviděl jsem návrh, ale celej stadion bych rozhodně nepřekopával.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to by musel být Katalánec a když jsi neviděl návrh, tak jak to můžeš soudit?!

Reagovat
j_mrazik

Přesně tohohle jsem se obával. V tý reakci byla důležitá hlavně ta první věta. A myslel jsem to tak, že by měl být Katalánec.

Reagovat
j_mrazik

Tak fajn. Viděno. Oceňuju navýšení kapacity. Nelíbí se mi to opičení po Allianz Areně ohledně "obalu".

Reagovat
smazaný uživatel

Je to "Gaudi styl", takže tolik o hrdosti, kdo je architektem je úplně jedno. Ale ic není schváleného a je velká pravděpodobnost, že to tak nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

*nic

Reagovat
smazaný uživatel

To by bolo fajn, ten nápad sa mi vôbec nepozdáva

Reagovat
terry

100. pro tenhle seriál.

Reagovat
clinger

pěkný stadión pro nejvíce nesympatický tým.Real Madrid a jeho rozhazování miliard

Reagovat
smazaný uživatel

Byl v této rubrice už Old Trafford nebo ne? Já jen že když už slaví těch 100 let. BTW San Bernabeu je pěknej stadion, ale na můj vkus moc pompézní, líbí se mi víc stadiony které zapojí diváka přímo do hry, teda pokud tam zrovna nevběhne nějaký naháč

Reagovat
smazaný uživatel

Sláva, konečně stadion dle mého gusta, co SAMOZŘEJMĚ hravě přebije hnízdo šovinistů a jejich stadion převislých prd.lí

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem čekal, kdy se tu objevíš s něčím takovým

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, nerad zklamu očekávání

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Jsem rád, že jsem tě potěšil.

Reagovat
Al Capone

Nádherný stadion , jednou jsem tam byl a je to neskutečný zážitek.

!HALA MADRID!

Reagovat
Xavi

Sice pěkný stadión, ale co tak můžu soudit z televize, je to všechno +/- na jedno brdo, to Nou Camp je originál, tomu se nepodobá žádný stadión.

Reagovat
Arne

pro Terryho, pro nejhezčí stadion ve Španělsku

Reagovat
terry

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Jak už jsem říkal ve škole, souhlas

Ještě v Bilbau, v Ovideu je tuším pěknej stadion, Alavés, Santander, novej Espanyol a Murcia

Reagovat
Arne

No, Espanyol není zrovna můj šálek kávy, takovýchhle moderních je...

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ale je pěknej

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Dubov

Super článek, jen víc takových

Reagovat
smazaný uživatel

Dubov? Z Face/off?

Reagovat
božský John

Hned po Vélodromu a Střeláku nejhezčí staďák

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomeň na Bazaly

Reagovat
smazaný uživatel

Čo by som dla za to keby mozem porovnavat na zaklade skusenosti ...ale zivot ma pred sebou a verim ze raz sa tam ukazem

Reagovat
smazaný uživatel

Hezkej článek Ondro. A už se těšim na Vélodrome.

Reagovat
terry

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek. Doufám, že se někdo pustí do psaní o Highbury

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá práca

Reagovat
smazaný uživatel

ticho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele