Nejslabší, máte padáka

28.01.2014, 13:19
Názory a komentáře
O titulu v Bundeslize je asi definitivně rozhodnuto. Po úvodní jarní výhře Bayernu Mnichov na hřišti do té doby doma neporaženého Mönchengladbachu a ztrátách ostatních z čela tabulky nikdo nepochybuje o triumfu bavorského gigantu. O to sledovanější během druhé části sezony bude boj o záchranu. Za uplynulým kolem se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Tomáš Petr.

První kolo kalendářního roku 2014 naznačilo, že kluby ohrožené sestupem přes zimu načerpaly čerstvé síly a zavelely k záchraně. Poslední čtyři týmy tabulky v 18. kole bodovaly a z toho hned ve třech případech naplno. Situace u dna se tedy hned na úvod jara zamotává. Teoreticky asi sestup hrozí přesně polovině celků bundesligy. Hannover na 10. místě dělí od barážové příčky pouhých 5 bodů. Z opačné strany na záchranu poslednímu Eintrachtu Braunschweig chybí taktéž 5 bodů. Právě nováček nejvyšší německé soutěže se jeví jako nejžhavější adept na padáka. Impotentní ofenzívu by mohl spasit snad jedině mladý Nor Håvard Nielsen, ale spíš se zachování bundesligové příslušnosti i pro další rok jeví jako sci-fi.

Aktuálně předposlední Norimberk konečně dokázal vyhrát a způsob, kterým toho docílil, budí respekt. Bude to stát hodně úsilí, ale Der Club minimálně na baráž rozhodně má. Nervozita se naopak mocně vkrádá do obou hanzovních měst na pobřeží Severního moře. Obrany Hamburku a Werderu Brémy působí dlouhodobě hodně rozpačitým dojmem a zdá se, že oba celky marně u svých hráčů hledají tolik potřebnou sounáležitost a odhodlanost porvat se s osudem. Mám takový dojem, že Černý Petr se minimálně jednomu týmu ze severu Německa nevyhne. Jak zakončil Freiburg rok 2013, tak začal také rok 2014.

Dvakrát po sobě se v základu objevilo české trio Krmaš, Pilař, Darida a na konto přibylo vítaných 6 bodů. Vyhráno ale ani zdaleka Freiburg ještě nemá, stále patří mezi ohrožené druhy. Nelehká cesta za setrváním v bundeslize čeká také na Eintracht Frankfurt, který se na jaře ještě navíc bude rvát v Evropské lize. První výhra před vlastním publikem na úvod jara však dává velkou naději na lepší zítřky. Na "hurá styl" by mohl doplatit Hoffenheim, který sice hodně gólů dává, ale ještě víc dostává. Ve prospěch týmu Markuse Gisdola však mluví zkušenosti se záchranářským bojem už z loňska, kdy zázračně Hoffenheim unikl přes baráž stěhování o patro níž. Mizernou formu posledních kol má Stuttgart, který jako by si snad ani vážnost situace neuvědomoval. Hannover, který začíná druhou půlku tabulky, má k záchraně aktuálně nejblíže a sestupu by měl v klidu uniknout i proto že konečně fotbalisté z Dolního Saska v 18. kole bodovali mimo svůj stadión.

Pokud se podíváme do minulosti, tak za posledních 10 let bylo potřeba k záchraně nejméně 31 bodů. Tenhle počin Borussie Mönchengladbach v sezóně 2008/2009 znamenal jistotu prvoligové účasti i pro další ročník. Mimochodem tehdy Hříbata měla po 18. kole pouhých 11 bodů, což je méně, než má letos v tuhle chvíli poslední Eintracht Braunschweig. Paradoxně o dva roky později Borussia Mönchengladbach i se ziskem 36 bodů musela bundesligovou příslušnost hájit v baráži s Bochumí. V témže ročníku 2010/2011 prvním týmem, který unikl sestupu, byl Wolfsburg s 38 body. To je také nejvyšší počet bodů, který byl za posledních 10 sezón potřeba k záchraně. Z klubů, které byly za posledních 10 let po prvním jarním kole na posledních třech příčkách, se přímo zachránilo (nemusely ani do baráže) 11 ze 30. Odborníky na krizové situace z tohoto pohledu jsou fotbalisté Augsburgu, kterým se takto utéct hrobníkovi z lopaty povedlo hned dvakrát po sobě (2011/2012 a 2012/2013).

Pouze dvakrát se od sezony 2003/2004 stalo, že by trio týmů na posledních 3 místech tabulky bylo po konci sezóny totožné s trojicí na těchto místech po prvním jarním kole. Historie tedy dává naději, ale přesto se minimálně dva kluby budou muset i letos s bundesligou rozloučit. Kdo bude nakonec nejslabší a dostane padáka? To se dozvíme nejpozději 10. května po 34. kole.

Autor: Tomáš Petr / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (36)

Přidat komentář
Kenneth

Taky srandaliga?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

.... ...Treba si občas zapnúť nejaký zápas...napríklad včera bola vhodná príležitosť, keď si každý myslí že BL je len o Bayerne tak nieje, posledné 2 zápasy Bavorov to jasne ukázali, síce oba vyhrali, ale nemuseli ani jeden...

Reagovat
smazaný uživatel

nojooo.. ale do tý doby než Bayern dostal gol tak hráli napůl plynu, navíc bez Riberyho a dalších. I přesto dokázali otočit ale pravdou zůstává, že Sttutgart měl k bodovému zisku blízko a Bayern hodně potrápili. V tabulce mají dostatečný náskok a můžou si dovolit trochu vypustit. O tom, kdo vyhraje BL se rozhodlo už dávno, myslim.

Reagovat
Hafna

Spadne Braunschweig a Hoffenheim, v baráži se zachrání Frankfurt

Reagovat
aurelio

Neuveriteľné ako všetci odpisovali Norimberg, po jednej výhre majú 14 bodov, na baráž strácajú 2-3 body, myslím, že sa naozaj v pohode zachránia, prajem im to.

Reagovat
aurelio

Tým som chcel povedať, že s tebou súhlasím, tak nejak si to predstavujem aj ja

Reagovat
Hafna

přesně tak :)

Reagovat
smazaný uživatel

Franfurkt ma nejlepsi tym z tech namocnych, ten se zachrani. Braunschweig je jasnej, velky starosti bud mit Norimberk, Freiburg, Hoffenheim a bohuzel asi i Hamburk.

Reagovat
Hafna

Frankfurt má dobrý tým ale podle mě je něco srazí (zranění, smolné prohry) a půjdou do baráže... bud oni nebo Freiburg. Každopádně se i letos tým z Bundesligy v baráži zachrání

Reagovat
smazaný uživatel

Tez si myslim, ze tu baraz vyhraje tym z bundesligy at to bude kdokoli

Reagovat
JozkokozleJ

Sice vo Frankfurte kvalita je, ale ich vykon proti Herthe bol riadnym trapenim. Naopak, neverim, ze vyraznejsie problemy bude mat Freiburg. Kto z dolnej polovice nezachyti uvod, ma problem. Sam som zvedavy, kto to bude. Tento vikend k tomu nakrocili HSV, Werder, ci Hoffenheim (ale to je predcasny vypocet).

Reagovat
Arne

Eintrachtu taky po sobotě věřím méně, byť vyhrál... Navíc Evropská liga, i když jen dva zápasy, to taky není zrovna výhoda.

Reagovat
smazaný uživatel

Hoffe nespadne ani náhodou..

Reagovat
smazaný uživatel

Nevěřím, že se na jaře pořádně nehecneme a nepůjdeme tabulkou výš. Máme sice mladý tým, ale rozhodně ne tým, který by měl hrát o záchranu. Podle mě sestoupí určitě Braunschweig, dál bych to viděl asi na HSV, Hoffenheim nebo Frankfurt.

Reagovat
smazaný uživatel

La Liga je liga dvou týmů, oni řekli.

Bundesliga je liga jednoho týmu, oni nikdy neřekli.

Reagovat
smazaný uživatel

Ztraceno v překladu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Já, robot?

Reagovat
Talker

Za posledních 10 let vyhrálo ligu kolik různých klubů v PL? 5?6?

Reagovat
smazaný uživatel

za posledních 10 let:

PL - 4

BL - 5

PD - 3

Reagovat
smazaný uživatel

Super překlad, oni neřekli.:;

Reagovat
smazaný uživatel

takhle píšou hluchoněmý

Reagovat
smazaný uživatel

Dolů přímo půjde Braunschweig (tomu bych ale celkem přál záchranu), Norimberk a do baráže půjde Hoffe.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě jsou aspirantem minimálně na baráž Werder Brémy. V domácím zápase s posledním Braunschweigem předvedli totální neschopnost přechodu z obrany do útoku. Veškeré akce končili nepřesnou přihrávkou. Jedinou omluvou mohl být snad jen trochu horší terén.

Reagovat
JozkokozleJ

Suhlasim. Vravel som si, ci sa Braunschweig tak zlepsil, ci sa skutocne Werder az tak trapi? Mne snad prislo, ze sa Eintracht snazil o ten gol viac. Ich vykon mi prisiel vcelku sympaticky. U Braunschwigu mam vzitu predovsetkym defenzivu (este i z dob 2. BL), tentokrat ich prejav bol pohladnejsi.

Reagovat
smazaný uživatel

Freiburg, Braunschweig dolu, Stuttgart překvapení a baráž, kterou zvládne..

Reagovat
smazaný uživatel

.....Právě nováček nejvyšší německé soutěže se jeví jako nejžhavější adept na padáka......

no ja,negdo dole jit musí ,toš Braunšwajg střílajó furt enem do luftu hen ti bavoráci 11x remizovali to je bodů v řiti enem tak

a nechcu aby Darida kopal druhó ligu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Fürth

Reagovat
db18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele