Nedostal jsem v Realu dostatek času, míní Lopetegui

14.02.2019, 16:29
Aktuality
Španělský trenér Julen Lopetegui promluvil o okolnostech svého odchodu od španělského národního týmu těsně před mistrovstvím světa. Angažmá v Realu Madrid, kvůli kterému k jeho šokujícímu odvolání došlo, však nakonec mělo jen jepičí život. I k němu se ale Lopetegui v rozhovoru pro BBC vrátil, stejně jako k inspiraci, kterou pro něj znamenaly dva roky v Barceloně pod vedením Johana Cruyffa.

Lopetegui byl od španělské reprezentace odvolán doslova v předvečer vypuknutí světového šampionátu v Rusku. Důvodem bylo oznámení, že po turnaji od mužstva odejde a ujme se Realu Madrid.

"Když jsem dva měsíce předtím podepisoval novou smlouvu, tak do ní byla vložena výstupní klauzule. Byl to nápad Luise Rubialese (prezident španělského svazu). Já jsem s tím neměl žádný problém. Pak se ale objevil Real Madrid," ohlížel se Lopetegui.

Po oznámení chystaného odchodu totiž vypuklo peklo. "Nebylo to jednoduché. To načasování jsem nezvolil ani já, ani Real. Ale došli jsme k závěru, že utajit něco takového celý měsíc je nemožné. Byli jsme přesvědčeni, že nejlepší bude být upřímý a pak už se budeme moct všichni soustředit jen na MS," řekl Lopetegui.

"Hráči reagovali fantasticky a když jsem jim řekl, že odejdu do Realu, měli jsme možná ten nejlepší trénink za celé tři týdny přípravy na MS. Prezident svazu se pak ale rozhodl mě odvolat," vzpomínal Lopetegui, kterého nakonec u týmu nahradil pro MS Fernando Hierro.

"Odvolání mě překvapilo. Cítil jsem, že je to nefér. Byl to pro mě hodně těžký moment," prohlásil i s odstupem několika měsíců. "Z Moskvy jsem letěl domů pět hodin a za celou dobu jsem nepromluvil jediné slovo. Byla to tvrdá zkušenost," dodal Lopetegui.

V Realu však vydržel jen do konce října. Po debaklu 1:5 na Camp Nou od Barcelony byl Lopetegui odvolán. "Začali jsme dobře, ale pak přišly tři opravdu špatné týdny. Věřil jsem, že najdeme řešení a dostaneme se z toho. Tak to obvykle bývá. Bohužel jsem ale nedostal dostatek času," řekl Lopetegui.

Zášť však v sobě Lopetegui nechová. "Proti Realu Madrid nikdy neřeknu špatné slovo. Trénovat tenhle tým je fantastická zkušenost pro každého kouče. Doufal jsem, že dostanu trochu víc času, ale musím se už dívat do budoucnosti," prohlásil Lopetegui.

Další angažmá by podle něj klidně mohlo být v Anglii. "Kdybych si mohl vybrat, tak bych rád působil v nějaké z nejlepších lig. Anglie má fantastickou ligu. Když se díváte na zápas Premier League, tak cítíte tu atmosféru, respekt hráčů i trenérů mezi sebou. To bych chtěl někdy zažít," prozradil Lopetegui. "I španělská liga je ale skvělá, s fantastickými hráči. Uvidíme, co přijde," usmál se španělský stratég, který dva roky strávil v Barceloně pod vedením legendárního Johana Cruyffa.

"Od prvního tréninku bylo znát, že tohle je úplně odlišný trenér než ostatní. Byl úžasný. Byl krok před všemi ostatními. Dokázal vysvětlit hráčům, proč se připravujeme právě takhle a proč vybíráme právě tato řešení. Tohle je nesmírně důležitá věc. Když to hráči pak pochopí, udělá je to ještě lepšími," vysvětlil Lopetegui.

Autor: Jiří Fišara / bbc.co.uk

Komentáře (65)

Přidat komentář
M.Vaza

A na co přesně..?

Reagovat
Csaplárova past

Ty bys taky potřeboval čas ... na přečtení více než jen nadpisu ...

Reagovat
M.Vaza

Tys byl u toho, když jsem to četl či nikoliv?

Doufal jsem, že dostanu trochu víc času.. opět se ptám, na co?

Reagovat
Ed_Hazard

Plané a zbytočné reči. Čas by nič nevyriešil. U hráčov si nemal taký rešpekt aby za teba nechali na ihrisku aj dušu. Čo nie je vyložene tvoja chyba, s tým sa musíš narodiť, alebo si to krvopotne vybudovať.

Reagovat
technecium

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

jo jasne, a proto pod nim v repre ti stejni hraci stali....

Reagovat
smazaný uživatel

za nim*

Reagovat
Kixi Syhimour

Houby, Solari si tu přízeň získal

Reagovat
hyper01

Reagovat
John Obi Mikel

Myslím si, že 9. místo a prohra v El Classicu 0:5 je dostatečný důvod

Reagovat
C-M@ster

5:1

Reagovat
John Obi Mikel

Ajo, vidíš jak zapomínám

Reagovat
smazaný uživatel

vem to zpátky

Reagovat
kilobyte

Dostatek času u repre nebo v Realu?

Reagovat
smazaný uživatel

NASTESTI NEDOSTAL VIC CASU

Kdyby to bylo naopak, nebyl by ted porad Real ve hre o 3 trofeje...

Reagovat
martin.b

Možná nějakej West Ham nebo Watford by po něm štěkl, na nic lepšího to bohudík nebude.

Reagovat
kattos

Ale prd, prostě jsi to zesral

Reagovat
technecium

Bohužel ten čas nedostal. Pod ním byli neskutečně bezzubí.

Reagovat
CHONG

To odvolání od repre byla prostě hloupost, jsem přesvědčený, že by pod vedením Julena Španělsko došlo daleko, tam Rubiales upřednostnil svoje uražené ego před možností uspět na MS, což je smutné.

Angažmá u nás prostě neklaplo, je to škoda,po slibném začátku a domácím zápasu s AS Řím (který považuji doteď za nejdominantnější výkon letošní sezóny) přišel výbuch v Seville a celé se to začalo hroutit, jak domek z karet, víc času určitě dostat mohl, ale je otázka, jestli by to k něčemu kloudnému vedlo, přišlo mi, že brzo podlehl tlaku, opustil svojí filosofii a snažil se to řešit cestou, která mu prostě neseděla, plus je teda třeba říct, že k tomu měl i ranec smůly.

Každopádně snad ho brzy uvidím znovu na lavičce v nějakém pěkném angažmá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Muffi

neuspěl, Španělsko má sice kvalitní kádr, ale ve výsledcích se to projeví jednou za čas, kdy dají někomu rychtu, jako třeba Argentina pod Lopem nebo Chorvatsko na podzim, ale dlouhodobě stabilní výkonnost nemají.

Reagovat
CHONG

La Roja hrála pod Julenem 20 zápasů s bilancí 14 výher - 6 remíz - 0 proher a ani jednou se jí nestalo, že by nedala gól, tak nevím, no.

Reagovat
ADM

Reagovat
hornito

Reagovat
Dody10

Reagovat
Muffi

Z 6 přáteláků v sezoně 17/18 měli bilanci 3 výhry-3 remízy, kdy porazili Kostariku, Argentinu, Tunisko a remizovali s Německem, Švýcarskem a Ruskem, inkasovali ve 4 zápasech. Konec kvalifikace byl lepší, kdy 4x vyhráli bez inkasované branky ale koho zajímá Izrael a Lichtenštejnsko, že?

Navíc se tu bavíme o MS, a při vší úctě ke španělským hráčům, nastupující generace včetně vašich mladíků úroveň té minulé zatím nemá. Španělsko je silný tým, který může každého porazit, ale není to mašina, která by měla mít medaili jistou.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, Rubiales měl v pohodě přejít, že si jeho zaměstnanec, se kterým se nedávno domluvili na prodloužení spolupráce, práci někde jinde a ještě za jeho zády. Jo, ty bys to na místě Rubialese určitě přešel s úsměvem, že jo ...

Reagovat
CHONG

S úsměvem bych to nepřešel, ale zvolil bych utilitaristický přístup, jinými slovy bych neodpálil celé MS a celou dvouletou cestu k němu výraznou personální změnou na poslední chvíli. Odvoláním Lopeho a dosazením nezkušeného Hierra jednal Rubiales v přímém rozporu se zájmy La Rojy.

Reagovat
smazaný uživatel

A kdyby ho tam nechal a na šampionátu by se vybuchlo, tak mu každej omlátí o hlavu, že nejednal a že nechal na stoličce trenéra, který od týmu zběhl a nikomu nic neřekl. Utilitaristicky bys vyskakoval i ty, že je Rubiales kretén, který Lopemu zkazil nepovedeným šampionátem jméno.

Reagovat
CHONG

Myslíš, že byla větší šance na odpálení MS ponecháním Lopeho, který vedl La Roju úspěšně celou kvalifikaci a hráči ani podle všeho neměli problém s jeho odchodem do Realu nebo dosazením nezkušeného Hierra (který za postranní čarou působil jako hromádka neštěstí) dva dny před MS? Nehledně na to, že Rubiales po odvolání Lopeho prohlašoval, že případný výbuch na MS bere na sebe a nevšiml jsem si, že by z toho vyvodil nějaké osobní důsledky...

Reagovat
13

Nechápu ten poslední odstavec.

Reagovat
C-M@ster

Navazuje na konec předposledního.

Reagovat
13

Tak to je debilně napsané.

Reagovat
Pepe1911

Ptali se ho nad jeho působením pod Johanem Cruyffem. On řekl, že to byl úžasný trenér, protože hráčům vysvětlil smysl jím trénovaných situací, způsobu tréninku atd.Hráči z toho poté těžili, možná třeba lepší herní inteligencí.Z některých to udělalo budoucí potenciální trenéry, ale to už je moje myšlenka. Kdybys mi za tohle chtěl platit, zlobit se nebudu.

Reagovat
valloire

Tak Solari to Marčelovi vysvětlil že mladej maká a tak bude hrát, Marčelo slíbil, že shodí 3 kila nadváhu a v neděli už sám makal ve Valdebebas. Ten Solari je frajer To je trenér.

Reagovat
CHONG

Reagovat
smazaný uživatel

Podle tohohle popisku ale tak maximalne fitness "trener"

Reagovat
valloire

Ne. Objasnil mu jeho pozici, Marcelo to vzal ač bych čekal podobnej postoj jako má Isco a akceptoval lavičku za Reguillonem - přesně o tomhle jsem nedávno psal, že jestli mu to dokáže vysvětlit, tak je dobrej. Líbí se mi jak to dělá s kabinou. Něco podobnýho jako když ZZ dokázal posadit Ronalda a ten proti tomu nic neměl. Tohle umí výbornej trenér ve velkoklubu jako je Real.

Reagovat
smazaný uživatel

Posazeni Ronalda nebylo nejak skvely "rozhodnuti" Zidana, ale spis vysledek dohody, aby v dulezitejch zapasech odvedl maximum (a dost mozna i Ronaldo sam s timhle navrhem prispel v momente, kdy citil, ze odpocinek v pokrocilym veku je potreba, protoze je to 100% profik). Tohle ale samozrejme vis lip nez ja, takze radeji pripominam, kdyz uz te zas jednou prepadla selektivni skleroza.

Reagovat
valloire

Dokázal to někdo předtím Ronaldovi říct? Asi ne co. Troufám si tvrdit, že by to jinej trenda nedokázal vysvětlit a CR by to bral... CR byl do tý doby posedlej golama. Kdyby tohle zvládl nějakej trenda Barcelony s Messim, on by to jaro měl taky lepší. Jak vidíš, Leo to hraje i když je napůl zraněnej. Ale to je jejich boj.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo predtim trenoval Ronalda v pokrocilem veku? Zidane nastoupil chvili predtim nez Ronaldo mel 31 let, tedy vek, kdy obecne na telu sportovce zacinaji byt roky znat = nebyl zadny duvod Ronalda nechavat odpocivat, pokud byl zdravy = irelevantni argument

Zbytek o Ronaldovi jsou jen spekulace zalozeny na tvych pocitech, bez jakyhokoliv podkladu. O Messim vubec rec nebyla, premerovani Ronaldo X Messi si muzes posetrit na diskuse s barcelonaky.

Reagovat
valloire

Sám víš, že je to jedno ten věk. CR chce hrát furt. Nikdo by mu to v jeho 30-31 letech nevysvětlil...Ted výjimečně nepoměřuju, ale jenom říkám, že Barcelona nemá takovýho trendu, kterej by to uměl a Messi ho poslechl....A spekulace to není, jsou tu fakta a ty říkaj, že CR nehrál a nijak se nevztekal.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud ti jde o druhou/treti Ligu mistru v rade (tj. regulerni zapis do historie), nejsi uz nejmladsi a mas vsech pet pohromade, tak to jedno asi uplne neni.

Spelukace je, ze rikas, ze jen se Zidanem by na tohle mel pristoupit. Vsak sam ted velebis Solariho, co se s hracem dokaze domluvit, takze dva treneri Realu po sobe to dokazou, oba zelenaci, ale jinak by to nikdo podle tebe nemel zvladnout. Valverde me v tomhle ohledu uplne netrapi - jelikoz je dost slusne kritizovanej celkove, tak to asi neni jen o tomhle.

Reagovat
valloire

Prej zelenáči....No tak Frankie, mluvíme tu o legendě fotbalu. O to jde, že je to legenda. Solari zase zná klub a hrál to taky docela slušně.

Reagovat
smazaný uživatel

trenersky jo, misto slovickareni si to porovnej s tim co maji/meli odtrenovano frajeri jako Ancelotti, Mourinho, nebo treba Ferguson a porozumis presne co jsem myslel. to ze ses absolutni hracska legenda ti zaruci hovno, koukni na Maradonu, Matthause a dost dalsich

Reagovat
valloire

Ještě taky musíš mít mozek, to jsem zapomněl napsat, když je řeč o legendě. Ale na týhle úrovni mají bejvalý hráči výhodu v tom, že to hráli skvěle a vyhrávali. Ronaldo a spol. ti nevezmou nic od nějakýho Beniteze, ale když to řekne Zizu, tak je to jiná. Je fakt, že každej to neumí a že nemusí bejt top trenda. Maradona mi nepřekvapil, ale zrovna třeba Matthaus jo. Jinak namátkou Didi, Zagallo, Cruyff, Beckenbauer, Masopust z toho taky těžili.

Reagovat
smazaný uživatel

Messi nedávno 3 zápasy v řadě odehrál maximálně poločas nebo nehrál. Valverde mu to vysvětlil.

Reagovat
valloire

leda hovno, hraje se zraněním

Reagovat
smazaný uživatel

10.1. proti Levante nehrál vůbec

20.1 proti Leganes nastoupil v 64. minutě

23.1. proti Seville nehrál vůbec

6.2. v El clasicu nastoupil v 63. minutě

Z 9 zápasů během měsíce 2 nehrál a 2 odehrál poslední půlhodinu. Ofpočíval dost, navíc určitě ještě bude, dědo.

Reagovat
Kornovec

Proc vsichni vykladaji jak ma PL skvelou atmosferu? Byl jsem na par utkanich a nic moc. Ten hype je neuveritelny. Spis me mrzi, ze jsem nebyl ani na blbem Schalke, kdyz jsem mel moznost jet na LM 2014 poti Realu . Skoda

Reagovat
Rudnevs

Nepríde mi, že by PL bola vyhypovaná kvôli atmosfére...

Reagovat
Anacron

No tam je vyhypovaný úplně všechno.

Reagovat
Gazdo

Fifa 19 obvzlast

Reagovat
Kornovec

Jasne,ze cile mladeho hrace, ktery ma naslapnuto jsou Anglie (kolebka fotbalu) a Real s Barcou, popr. jeste italske top tymy a Bayern, ale casy se meni. Nemaji ani pyro, atmosfera je spis divadelni

Reagovat
Yanek

Mám stejnou zkušenost.

Reagovat
Pepe1911

kde je ta slavná gse, kde je ta slavná gse

Reagovat
Kucka

Fotbal i firma úplně na hovno

Reagovat
klvana

Tenhle článek vyšel jen proto, aby se dala ještě po půl roce krmit naprosto zbytečná rubrika "MS 2018," která už tu dávno nemá co dělat. Doufám, že za rok touhle dobou už tu strašit nebude!

Reagovat
Kadlitko

To už tu bude rubrika o ME

Reagovat
juveforever

myslím že nikto si nemyslel,že tam zostane celú sezónu. niečo ako u Benitéza

Reagovat
FC Porto FC

V Portu si dostal přes jednu sezonu a dojebal si tam všechno co šlo. Tenhle trenér mě snad nikdy nepřestane vytáčet

Reagovat
JackDaniels.

"Jepíčí život"?

Reagovat
Malresi

Ono je to v Reale takto. Bud mas respekt u hracov, dostanes cas na kompletnu preatavbu kadra, kombinacia tohto alebo luck. Ja ale na luck neverim. Cas na prestavbu dostal naposledy kto? Mourek? Imho by bol veleuspesny keby to postavil na Iscovi a doplnil kader plus vyhodil Marcela, Ramosa atd. Lopeho by som zelal kazdemu timu, imo sa ale daleko viac hodi so FCB. Ci spanielskeho, ci nemeckeho.

Reagovat
Tomik111

Za mě velmi špatné načasování jeho příchodu. Přijít jako nový trenér po mistrovství světa podle mě nebylo lehké, jelikož v přípravě neměl základní osu týmu a měl mnohem méně času na přípravu. K tomu se přidá únava starších hráčů z MS a vše je v háji. Podle mého, kdyby přišel o rok dříve nebo později, tak je to mnohem lepší... Ale je ještě mladej a třeba v budoucnu dostane další možnost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele